Máš absolutní pravdu. Závojnatka je již pryč . Našel se jiný nešťastník. Zbavil jsem se i čichavců. Ty jsou ale určitě v dobrých rukách. Teď jsou na řadě parmičky. Nevím jestli je bude někdo chtít. Bety, rájovci a živorodky se přestěhují do jiného akva. Zajímavé je, že rybky nejsou nijak zvlášť plaché a ani na sebe nijak neútočí. Zatím mi ani nic neumřelo.
Trochu biotopní akvárium by jsi potřeboval, protože ti v něm plave pěkná směsice. Závojnatka a skalára dohromady se opravdu moc nevidí. Pokud jde o rostliny tak to nebude takový problém.
Spousty ne, ale sem tam se něco zajímavého sehnat dá. Teď jste mi připomněl, jak mi kdysi v jedné botance nabízeli zdarma semenáčky viktorie královské a divili se, že já bloud je nechci.
Zapomeňte na druhy. Většinou se stejně areály nekryjí či se spolu nevyskytují. Doporučuju projít si na netu nějaké fotky či videa a pak se ptát, co tam je za kytky či jaké podobné se dají sehnat. Držím palce.
Bohužel, ani botanické zahrady vás nezachrání. Bohužel se pěstují jen nějakým způsobem zajímavé rostliny a zcela obyčejné kytky se moc nepěstují a sami s nimi mají moc velký problém. Pokud máte nějaké známosti, které mají spousty druhů vodních rostlin, tak vám upřímně závidím.
Johan napsal: ... Podle mě je mnohem lepší se snažit o určitý dizajn, např. o stojaté vody, či proudící potok nebo hlubina velké řeky.
Díky za tuto větu. Myslím, že je to právě ta rada, která mně nakopne k tvůrčímu šílenství. . Proudění se docela bojím, hlubina se mně nazamlouvá. Tak asi něco jako stojatá voda. Shoduje se to i s tím co napsal Václav.
Jo, a mohli byste mi poradit s nějakým rostlinstvem pro tento záměr. Je toho spousta .
Díky.
Pokud už sme u toho přirovnání, tak pro ty, kteří se nechystají do tropů, myslím, že dobrá imitace je i u nás. Aspoň si to tak představuju. Např. CHKO Litovelské pomoraví či CHKO Latorica. Jen těch komárů u nás bude asi víc.
Naprostá většina potoků nebo říček mi připomínala asi něco jako Jizeru ....jen pomalý téměř nehnutelný tok...bohužel už si nevybavím stát ale myslím že šlo o Piauí okolí města Terezia? Myslím že to snad je hlavní město kapitanátu nebo tak nějak..už je to dlouho..sry a rostlin v toku málo téměř nic ..občas v zátočinách něco...a mraky hmyzu..hladovýho
Např. u nás je několik desítek vodních a bažiních biotopů a mnohem více rostlinných společenstev. V amazonii jich budou určitě stovky.
Podle mě je mnohem lepší se snažit o určitý dizajn, např. o stojaté vody, či proudící potok nebo hlubina velké řeky.
Asi tak, ale s tím, že ať uděláte co uděláte výsledný dizajn najdete všude jinde na světe. Tím nechci říct, že taková snaha je zbytečná. Určitě ne, taková akvária se např. mě moc líběj.
Pokud pudete dál a budete chtít dát tzv. biotopní rostliny, tj. rostliny ze stejné oblasti a budete si vybírat rostlin z Jižní Ameriky narazíte na fakt, že jednotlivé rostliny se svým rozšířením stejně nekryjí a když některé ano, tak se třeba spolu v přírodě nevyskytují. Výběr rostlin v obchodech a na internetu není dostatečný.
Ano, vím že povodí Amazonie je obrovské a nachází se tam několik podbiotopů (nevěděl jsem jak to jinak nazvat). Tzn. vody stojaté, s mírným tokem, prudké, hluboké, mělké a nevím co ještě. Ve středním či větším akva odpadá napodobení vody prudké a hluboké. Přesto, něčím se inspirovat chci, do povodí Amazonky se zatím nechystám. Rád uvítám jakoukoliv radu.
Takže jestli tomu rozumím dobře: Napodobení anorganického prostředí ano. Organické prostředí (myšleno rostlinstvo) upravit tak, aby byla udržována rovnováha v akva.
Vydejte se někam za město do přírody, někam k řece, potoku, rybníku. Naprostá většina míst bude kytek prostá a jednou za čas narazíte na nějaké rostliny. U rybníků a potoků to bude podobné. Žádné kytky, někde pár rostlin a na občas najdete místo úplně zarostlé. Často na různých místech najdete podobné druhy ryb.
Tak nějak to bude úplně všude.
Biotop "Amazonie" je zavádějící, protože jde o velké uzemí. Navíc spousta ryb žije v různých podmínkách.
022.02.2011 01:16HaDaS
Super linky: chtěl bych rozjet diskusi ohledně Amazonie jako takové.
V atlasu ryb na těchto stránkách je uvedeno :
Osázení běžnými rostlinami. Porost hustý s volným prostorem. Celkem by mělo být osázeno 60 – 70% celkové plochy. Dno by měl tvořit materiál zrnitosti 3 – 5 mm a tmavé barvy, neboť poskytne neonkám pocit většího bezpečí a vynikne také lépe jejich barevnost. I dekorační kameny a kořeny by měly mít tmavou barvu.
Když jsem díky zde uvedeným odkazům, které jsou SUPER, vysledoval, že prostředí, které obývají neonky a i jiné zde žijící rybky, má především dno velmi světlé, někdy i bílé, že břehy jsou světlé, že potopené dřeviny jsou potaženy světlým porostem, a že rostlinek v jejich reálném prostředí je tak 20 - 30 % ... a to přeháním, tak jsem se trochu zarazil. Chystám se vytvořit Amazonku ... snad jsem k tomu již dospěl? Proto uvítám jakoukoliv polemiku a rady, ohledně vytvoření reálného prostředí.
Předem moc díky.
Nezabilo ho to, akorát sebou prásknul do mělké vody (ten paúhoř byl na mělčině) a indiáni ho pak z vody vytáhli. Prý měl díky dehydrataci mozek v útlumu, jinak by na toho paúhoře nesahal.
Moc díky za pokoukání. Jenom si říkám, jestli ta hadice v prvním videu byl pa)hoř elektrický, tak ti hoši dost riskovali. A ta arapaima v tom druhém byla super. Každý ji vyobrazí jenom jako kus masa na háčku, ale vidět ji takhle pod vodou bylo super. Před rokem na kterémsi polském programu byl o ní celý pořad. Moct tak v akvárku sledovat její péči o mladé, to by bylo něco. Ještě jednou moc díky.
Ak si dáš vyhladať "S jakubem na rybách " tak je tam aj Amazonka ale to je skor o rybárčení..ale aspon budeš rozumieť zaujímavosti o Amazonke kedže Jakub je vašej národnosti
Ty odkazy znám, kouzelné je to porovnat s "biotopovýma" akvárkama zde v prezentacích. Ten humus na dně si tam asi dá málokdo. Na druhou stranu v celém povodí Amazonky se střídá jeden biotop za druhým, takže třeba se tam něco podobného těm akvárkům taky najde.
Asi rok zpet na netu byly uverejnene online videa,co mely dohromady asi 3 hodiny, dokumenty o Amazonii, zabery z podvodniho sveta, zabery ryb, rozhovory s domorodci, v anglictine
Uff.ale si nám toho nalinkoval ..no mame čo pozerať Inak mám doma cele dokumenty o amazonke ale je to na DVD Full HD
022.02.2010 20:43Kacoo[10] - Cichlidy – Amazonie pod vodou trosku jinak
Tak sem se tak nudil a koukal na youtube a nasel par krasny a zajimavych videi a rad se podelim a doporucuju .. Amazon underwater habitat a Rivers of the sun Amazon