Jak rozlišit platu od mečovky?
No tak například čerstvě porozená mečovka plave ihned jako by nic jiného nedělala. Čerstvá plata docela dost dlouhou chvíli vyčkává než zabere... ale jinak je to opravdu v těch proporcích jak je níže již zmíněno. Rozdíly jsou prostě i okem skorolaika patrné...
Jo, to je někdy použitelné, třeba o "měsíční" mečovce jsem nikdy neslyšel, ale formy jako např. Tuxedo, Kometa, Mickey Mouse, Wagtail jsou společné platám i mečovkám. Proto se ptám, třeba existuje nějaký anatomický detail, který mi uniká a který je zřejmý už u mladých rybiček.
No to si snad děláte trochu legraci... variaty jsou prostě odmlada jasně poznatelné protože sem dovážené, či tu chované, mají tak velmi specifické zbarvení, které u mečovek nedosáhnete...
Ano, plata skvrnitá je takový "minikapřík", ale plata pestrá má válcovité tělo, podobné mečovce. Takže u ní, nebo u (bohužel běžných) kříženců těchto druhů plat, bych si nebyl při identifikaci omladiny tak jistý v kramflecích. Ale i tak dík...
Mně připadaly (už když jsem byl kluk) platy kratší a s vyšším tělem na rozdíl od mečovek, které mají tělo delší a ne tak vysoké.
Hm, u barevných variant mě nic nenapadá - snad kromě rozdílu ve velikosti u dospělých samic. Jestli má někdo tip, jak platy a mečovky spolehlivě rozlišit u mladých rybek, samotného by mě to zajímalo.
Takže pokud chce tazatel poznat od sebe samice mečovky a platy, tak potřebuje jiné rozdíly.
-3 25.10.2015 13:49 mjezek Mečovka má jeden dlouhý meč
Plata má dva krátké meče
To je rozdíl
Starší reakce
Je t ještě mladá rybka, vůbec se tím netrap. Počkej za půl roku. Čím větší je samec, když mu začne mečík růst, tím je potom lepší (má mohutnější tělo aj.). Co se barvy týče, může to být míchané, ve zverimexech tohle moc neřeší..
V akvaristikách je mají namíchané tak se nediv, vylézt z toho může lecos.
stejně to nechápu
už je docela velikej tak 3-4cm.. a jeho máma je navíc oranžová
Už mu roste.
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli je možné, že se u samečka mečovky neobjeví mečík? není to nějaký kříženec? nenašel sem žádnou pojmenovanou variantu této rybky.
Starší reakce
To je podle mně normální. Je to ten hrbolek na spodní části ploutve.
Vím, že skvrnitá se odvozuje od jejího názvu, ale myslím, že se něco změnilo. Nejdřív byla pěkně červenooranžová s černými ploutvičkami a teď se jí i samečkovi začali dělat na hřbetě černé skvrny. Nevím co to je?? Dřív to tam neměli, malej dnes říká, maminko rybičky nám černají. Poradí někdo? Předem děkuji
Starší reakce
Nic jsem nepopíral, jen bych to nesázel na "běžnost". Někdy se kříží rodově příbuzné ryby, nejen u živorodek. To je prostě to, my si něco vymyslíme, jak by to mělo fungovat a rybky jsou názoru jiného...
jj přesně
tak dobre, ne bezne, ale proste se krizi
No tak zcela běžně ne ! ( on je tam dost zásadní způsob dvoření samců vůči samicím obou druhů...), ale ne nadarmo jsou oba druhy Xiphophorus
platy a mecovky se krizi bezne.
Já myslím že ano.(Ale nevím to jistě)
Zdravím. Mám v akvárku rybku o které jsem si dlouho myslela že je to plata skvrnitá korálová jenže jí začal růst mečík jako u samečků mečovek. Našla jsem ji jako potěr v jiném akvárku kde chovám mečovky s platama. Je možná že se mi mečovky a platy zkřížily?
Starší reakce
U té platy je to tak,že samec má řitní ploutev špičatou,kdežto samice zaoblenou do kulata...
plata, zřejmě samec ale není to moc poznat z tý fotky lae jestli máš páreček tak samička má o hodně větší bříško a celá je taková větší oproti samci
0 20.02.2008 14:56 Novypes – Jaká je to ryba a její pohlaví?
Je to plata nebo mečovka? A když tak jaké je její pohlaví? Předem se omlouvám za fotku, ale je to nejdivočejší ryby v akva.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1555x