Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinné akvárium

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Rostlinné akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2011 11:30 R Muž romant [27987] Re: djkoli
Co by se mohlo hodit a kde se třeba inspirovat.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.akvarko.cz/…
www.akvaportal.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2011 10:45 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: martmart
No to ja s tebou souhlasim, ze tak by to bylo nejlepsi, ale v praxi to tak bohuzel neni.
Ale od toho tady to forum je, aby lidi nasli rady, kdyz uz se do toho pustili, ne?

djkoli evidentne neni uplne nezkuseny akvarista. Nema sice znalosti zkuseneho akvaristy zelinare, ale to akva co koupil ma velky potencial a za rok za dva uz muze byt v roli radce ostatnim zacatecnikum.

Hlavne si vzpomen, ze vsichni jsme nejak zacinali, a z me vlasti zkusenosi, ty zacatky vetsinou nebyvaji valne ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.06.2011 05:40 Muž martmart [106] Re: djkoli
muj názor je, ze rostline akva se nedělá tak, ze se o nem komukoli zda, vzbudi se a jde se dělat.. na takové Akva musí byt nějaké zkušenosti, co se týká dna, hnojení,svetla, zákonitostí.. je to podle me přirozený vývoj akvaristy a az jednoho dne dojdes do stadia ze si reknes ze mas znalosti, "odvahu", chuť, čas,.. pak je ten správný den. ted by ses mel zajimat jak založit a provozovat Akva bez ras, se spokojenou osadkou. .
Vim ze to cist nemusím, ale to se nedá. .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 22:55 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
zatim muzes bublat z kvasnic. koukal jsem, ze to delas na svem starem akva. a nebo s co2 zatim pockej a nedavej ho vubec. svetla tolik nemas, takze to nevadi. jen vsechno poroste pomaleji.

Napis co je v tech filtrech co jsi koupil. Nebo dej fotku. A co nejdriv je zapoj na svoje stavajici akva, at uz se ti zabihaji. A navic, kdyz jsem koukal na slozeni a pocet ryb v tvem druhem rostlinem akva, to samo o sobe potrebuje vic filtrace jako sul! Cistil filtr kazde 4 dny..? Ja to delal tak jednou za 4 mesice. Ty ryby si 100% dost oddechnou az je prendas to toho noveho akva. Stejne tak i ty ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 22:37 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Barakainus
no tak já mám reflektory 4 po 60 cm. Ale bohužel ty cvoky... jsou ulomené. musím sehnat cvoky. Jinak podívám se na tu na foru, abych měl nějakou představivost. Jinak ano polystyren pujde ven. hodně lidí radilo nechat nechat. Abych ještě dořešil to CO2. Původní majitel měl ŘJ, ALE TU PRODAL. je to škoda. Jen nyní mám poastavené finance, musím koupit pračku :) takže to pujde pomalu. ALe budu se snažit vždy kousek inovace. Bohužel bez regulátoru a ventilu se neobejdu:/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 22:18 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
Terasy jsou pekne, ty bych nechal, ale ten polystyren fakt vyhod.

O Liaporu si precti na foru, je tam vsechno, co potrebujes vedet.

Pokud mas k CO2 jen to na obrazku, tak to je fakt malo. potrebujes minimalne regulator a jehlovy ventil.
Tohle www.aquario.pl/…
a tohle www.aquario.pl/…

Ja bych osobne dal zarivky 6500K (865), ale vetsina tady na foru ti urcite bude radit teplejsi. Je to o tom, co se ti libi.
Mas na tech trubicich reflektory? Nebo aspon vylepeny kryt folii?
Ta hloubka nevadi, pokud budes mit vzadu 15 cm substratu, tak budes mit jen 45cm vody. Vetsina kytek bude stejne u hladiny, takze hloubku resit nemusis v zadnem pripade.
Kobercovky se daji sehnat i takove co nepotrbuji moc svetla, prip. nechas popredi bez kytek. I to ma sve vyhody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 22:02 Muž djkoli [5] - Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky, odpověděl si v podstatě na vše co jsem potřeboval moc Vám všem děkuji, JInak zde přikládám fotku již dodělaných přepážek a celého akva. Jinak pozadí bude pěkné, stejně časem zaroste, ale bylo mi ho líto vyhodit, třeba ho později sundám. Ještě se zeptám. Máte někdo představu kolik ten materiál stojí? Koukal jsem na chytrý google, ale ceny jsou velmi různé. Máš pravdu, je to moje první rostlinné i když doma asi 4 akva mám ako prales. .), takže tu hlínu raději nechám být. Ted přemýšlím, jestli by nebylo špatné udělat mix písku společně s liaporem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 21:55 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
UV nech ve skrini a doufej, ze ho nebudes potrebovat. Jako ze asi nebudes. Pripojit se da na hadice filtru (sam jsem to nejaky cas mel), ale jelikoz kdyz ho potrebujes, tak je to tak na 3-5 dni, je lepsi ho jen dat na bok akva s power-head a pak ho zase jednoduse sundat.

Sterk urcite nedavej. Nevidim jediny duvod, proc by tam mel byt a 100% se ti to promicha.

Hlina pod pisek je dobra volba, jak tady i ostatni potvrdili, ale je fakt, ze to chce vedet co delas, protoze kdyz se to pri vytrhavani kytek dostane do vody, je to bordel (a rasy). TAkze jestli je to tvoje prvni rostline a nemas nekoho v okoli, kde ti pomuze, zustal bych u toho pisku.

Polystyren pod pisek urcite nedavej. Substrat sam funguje jako filtr a cim vic, tim lip.

Jak jsem uz zminoval drive, koukni na Liapor. S brachou jsme zakladali nedavno akva s Liaporem a zatim to funguje velmi dobre (je to mesic). Cenove je to bezkonkurencni vsemu vyjma pisku zdarma. A funkcne by to melo byt nesrovnatelne lepsi nez pisek. Koukni na forum, popisuju tam sve zkusenosti. A v Usti ho maji v Raab. Budes potrebovat dva 50L pytle, ale da se dovezt v autobuse neb je to vyrazne lehci nez pisek.

Pokud se ti zarivek zda moc wattu, jeste si muzes vyrobit LED osvetleni. Cenove to vyjde tak nastejno, ale musis si to vyrobit. Pak ti wattaz spadne tak o pulku (mozna i vic, ale tolik zkusenosti nemam)

CO2 - nevim co myslis regulovanim. V profilu pises, ze mas dávkovač+ škrtící ventil. Mozna bys mohl dat fotku, at vime, co tam vlastne je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 21:36 R Muž romant [27987] Re: djkoli
Tak vida, jak se nám to klube. Z původních 3x30W je z toho 4x36W a to už je trošku rozdíl. X-) Jinak souhlasím s "katterinecka" s tou kombinací zářivek 830 a 840 v poměru půl na půl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 21:24 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: djkoli
nebude lepší to nakombinovat s 840? abys to neměl moc žlutý ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 21:23 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: djkoli
Jinak upřesnuji zářivky 120cm OSRAM L36W/830 Lumilux celkem 4x
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 16:07 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: djkoli
Mám pocit, že ty vůbec nevíš jak založit akvárko - nemyslím přímo rostlinné, ale celkově... měl by sis přečíst pořádné návody třeba tady:
horacovoakvarium.cz/…
akvarium.napady.net
nebo zde na stránkách v sekci články...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 14:07 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Xlienka
no je tak asi opravdu kolem 20 Cm... ale ten polystyren... No uvidíme dneska se jdu zeptat do stavebnin na písek.. a potom pokud nic.. tak zajdu k labi.. ale kde sehnat auto .. to je mé dilema:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 13:40 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: djkoli
Co se týče hlíny nebo jílu vespod opravdu můžu doporučit. Rostlinky si lépe a rychleji vytvoří kořenový systém. Ale je to samozřejmě jenom na tobě.
Jinak výšku substrátu vzadu bych nechala tak na 10-14cm, pokud je tam dost víc (kolem 20cm) asi bych zbytek také klidně doplnila polystyrenem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:50 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Moucha
no, budu se snažit přidávát CO2 i PMDD asi 5ml. Tak uvidíme, dost nerad bych do akva dával hlínu či jíl :))
Prosím ještě o radu s tímto :/

ALe myslel jsem že dám na dno štěrk a na vrh písek. Také jsem koukal, že puvodní majitel lepil na dlo polystyren, aby tam nemusel dávat tolika písku, protože v pozadí akva, je hodně vyvýšená ta přepážka asi 10-15 Cm... a přemyslím že ísto toho dám štěrk a zbytek písek. Jen mám strach, že se mi to promýchá, až budu čistit nebo nalývat. Ach jo opět dilema.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:44 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: djkoli
pokud mas vyzivu ve dne, nemusis hnojit do vodniho sloupce a tim i omezis rasy, navic jil i hlida dokarou lepe vazat ziviny nez pisek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: djkoli
No, můžete použít nějaké výživné substráty apod. Vše je o penězích a nebo tomu nechat volný průběh. Záleží jak budete či nebudete hnojit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:27 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Fugee
No, po pravdě nemám tolik peněz za ten písek bych ani tolik nedal. Všici s tou pískovnou mají pravdu. Musím sehnat auto a propláchnout písek .. a šup do akva... A opravdu mám cpát do akva hlínu? No já myslím, že za půl roku mi tam zbytky listů a rybích ex... udělají živon dost s PMDD ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:21 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: djkoli
Proč vymejšlet vymyšlené. Na dno dát trošku výživy (např. jíl s troškou hlíny). Pochybuji, že by byl písek z Labe vápnitý. Zajet tam, nakoupit, trošku propláchnout aby moc nekalil a dát na dno ve vrstvě třeba 5 cm. Ani nemusí být svah, o to se postarají kytky. Zasázet, napustit a je hotovo.
UV ať radši leží ve skříni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:19 R Muž romant [27987] Re: djkoli
Tady si můžeš dosadit do vzorečku a uvidíš kolik toho písku budeš potřebovat.
www.akvamalawi.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:15 Fugee Re: djkoli
Pokud hledáš barevný křemičitý písek (jako např. flexiobklady) a ve velkém, zkus www.sandsystem.cz/…
1kg stojí 18Kč, sklad mají v Praze, ale musíš koupit minimálně 100kg. Pokud máš 45l akvárium, myslím, že tam těch 100kg dáš tak i tak.
Vyjde to na 1800Kč + benzín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:09 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Barakainus
Dobře.. takže mám zkusit... ocet do skleničky a do něj ten písek. A pokud bude budblat tak špatně. No zkusím to, ale myslím, že je hodně vápanitýa to asi není dobře, že? Jinak, aby řekl jednu vec.. nejsem si úplně jistý jestli to jsou 30W možná ne a možná jo. Každopádně se dneska podívám a dám vědět, jak jsem na tom. Aby jsem to upřesnil.

Jinak CO2 mám celou bombu, jen musím ještě vymyslet, jak budu regulovat přívod. Škoda, že původní majitel proda Řj. Pokud bychom se ještě měli bavit o tom úvečku, tak je to škoda ho mít ve kříni, ono se to vlatně musí zapojit do cirkulace čerpadla že?

Teď tak přemýšlím, že bych potřeboval akcie čezu ... na ty zářivky_)) :-|

Jinak táta, ten vápenity písek má v akva ... a v pohodě, krom toho že šneci mají pre. ALe myslel jsem že dám na dno štěrk a na vrh písek. Také jsem koukal, že puvodní majitel lepil na dlo polystyren, aby tam nemusel dávat tolika písku, protože v pozadí akva, je hodně vyvýšená ta přepážka asi 10-15 Cm... a přemyslím že ísto toho dám štěrk a zbytek písek. Jen mám strach, že se mi to promýchá, až budu čistit nebo nalývat. Ach jo opět dilema.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 11:40 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
pokud ten filtr porad nebezi (jako ze nejspis ne), tak jsou bakterie mrtve. V tom pripade bys ho mel poradne proprat nez ho zase zapojis.
Sterk nepatri do zadneho akvaria. V nejhorsim ten pisek. 1-3 mm do rostlinneho.
Pisek z filtru z fabriky klidne ano. ALE! jen v pripade, ze je cisty. Nebo se muze vyprat aby byl cisty. Pokud je vapenity zjistis octem, ale kytky se daji pestovat i v mramorove drti,kdyz na to prijde.

Ja to poznam tak, zes napsal, ze mas 30W trubice a ty se delaji jen v T8.
T5 HO neni to uplne same co T5 nebo T5 NO, tak bacha. Ty chces T5HO. Vsechny T5 jsou mnohem tenci nez T8. A nejlip se poznaji tak, ze vyjma internetovych akvaristik je vlastne nikde nemaji ;)
Bud kup Hagen Glo T5HO predradnik, nebo podobny v jednom polskem internetovem obchode. A k tomu, v tvem pripade, trubice 120cm, 54W. Pod ctyrmi takovymi trubicemi s reflektory ti poroste v podstate vsechno. (S pridavanim CO2)

UV nepotrebujes. To si nech az to prezenes se svetlem a hnojenim a budes mit zelenou vodu :) Ja ji mel kazde 2-3 mesice, nez jsem se naucil jak to akva po kazde udrzbe nerozvrtat. Pak UV filtr skoncil ve skrini.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 10:44 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Barakainus
jinak do ristlinenoho akva sterk nepatri ze? Budu potrebovat jemny pisek. Jinak kluci mam doma kybl pisku z filtru, ale z fabriky. A prijde mi, ze hrozne moc vápenatý... ten do akva nepatří??? A jak poznáš, že mám zařívky T5 nebo T8?? A poslední vec, mám používát uW?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 09:16 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
Jelikoz jsem taky z usti, tak vim, ze naproti hradu jsou hromady pisku vytezene z Labe.
Pak je jedna piskovna pred Litomericema. A piskovcove podlozi je v okoli Doksan. Tam by jich mely byt spousty.

Karimatka staci, ale ja mam radeji tenky polystyren neb nanasakava a skoro nic nestoji.
Edit: Ted jsem se kouknul do tveho profilu a ty uz vsechnu techniku mas. Tak v tom pripade bych to toho sel po hlave a udelal High-tech akva.
Rozhodni se jestli chces sekat kytky jednou tydne nebo mesicne. Podle toho kup but tech 100-150W nebo 200-250W T5HO.
Ja osobne bych sel do jineho substratu nez pisku, ale piskem taky nic nezkazis.

Jen prendej co nejvic bordelu z filtru ze starych akva pod pisek a do filtru at mas akva hned zabehly (ale to urcite vis). A prijd 18/6 na Ustecky sraz, tam se ti dostane urcite dalsich rad :)

Ja mel polystyren a bilou skrinku, takze to nebylo videt. Urcite se da nabarvit cerne. Me vzdycky prislo, ze karimatka se moc splacne. Ale bracha koupil podlozku v akvaristice v Usti (cernou) a nebyla tak draha. Nevim ale jestli budou mit na tak velke akva jako mas ty.
Pokud jsi si jisty, ze pod akva nebude jedine zrnko, zkus to bez ni. Ja myslim, ze by se nic stat nemelo, ale moje akva a byt to neni, ze ano? ;)

Tolik pisku co potrebujes neodneses. Jak to tak od oka pocitam, potrebujes 50-70 litru. To je tak 100kg. To chce auto. Ty hromady u Labe jsou za plotem. Mel bys tam zajet behem dne, kdyz maji otevreno a domluvit se jestli ti nejaky daji. Maj toho nekolik 10m hromad, takze jim urcite chybet nebude. A otazka je jak cisty z toho Labe je.

Ad bordel - vymackej stary filtr do toho noveho. Nebo do kyble a nech nove filtry ten kybl poradne profiltrovat. Aby to vsechno postupne nasaly, az ti zustane cista voda.
Taky muzes odkalit a ten bordel dat na dno akvaria a ten novy pisek az na to.
Dalsi moznost je smichat neco pisku ze starych akvarii s tim novym.
Dalsi je zapojit ty nove filtry na stare akva a nechat je bezet tyden, pak je dat na to nove akva.
Uplne nejlepe, zkombinuj vsechny tyhle postupy.

Co je v tech filtrech za media? Originalni Eheim?

Nove svetlo kup T5 HO, ne T8 (ty co tam mas ted), jsou o dost lepsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 09:11 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Barakainus
no jo, ale kde je v ústí n/l pískovna. A stačí karimatka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 09:11 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
Pokud to chces udelat hodne levny, das mineralizovanou hlinu (1cm)a na ni dost velkou vrstvu piseku (aspon 5cm, 1-2mm zrnitost), jednoduchy rostliny (pro zacatek, po case se da rust skoro vsechno) a slusne svetla (na 400L, pri 50cm vysce, predpokladam, bych dal aspon 150W T5 HO s dobrym predradnikem a kvalitnimi reflektory).
Podle poctu ryb bud filtr (kanistrovy je nejlepsi) nebo jen power head na promichavani vody.
Takovehle akva nemusis hnojit, ani pridavat co2 a skoro se o to starat. Pochopitelne nevytvoris uzasna akvaria typu Natural Aquarium jako Amano, ale pekna, jednoducha nadrz holandskeho typu ti vznikne.

Pokud chces neco slozitejsiho, tak to je na delsi popis...

Jo, pisek v piskovne za pakatel ci zdarma nebo ve stavebninach (na detska hriste je lepsi nez stavebni protoze je cistsi). Prip. do bazenu do filtrace, ale ten je evidentne ve velkem rozsahu cen.
A budes ho potrebovat aspon 5-7 cm po celem dne, ale spis vic. Objem se z toho dopocita snadno.
Jako alternativu k pisku si na foru zadej "Liapor"

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 09:00 Muž souky [592] - RostlinyRe: djkoli
podložku bych tam pro jistotu dal, a jak psal Johan, pro písek do pískovny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 08:44 Muž djkoli [5] - RostlinyRe: Barakainus
No, tak času mám mnoho. Ale peněz přiměřeně. Jedná se mi o písek či štěrk. Jakou zrnitost a kde sehnat levně a kolik ho bude.:) A mám dát pod akva podložku? Vím že je to hloupá ootázka, ale předchozí majitel ji tam 5 let neměl :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 06:48 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: djkoli
Ono dost zalezi na tom, jake rostlinne akvarium chces budovat.

V podstate mas tri moznosti:
1. low-tech
2. low-light high-tech
3. high-light high-tech

To ti urci co muzes pestovat a jak, kolik udrzby tomu budes (muset) venovat a kolik to bude stat. Jak si urcis ktery bod je ti nejblizsi, zbytek je jen otazka znalosti (nasich) a penez (tvych ;)
Bez tveho osobniho rozhodnuti ceho chces v tom akva dosahnout je tezke radit.

Pokud nevis co body 1-3 znamenaji, tady je hruby cesky preklad:
1. nemam moc casu a penez
2. mam penize, ale ne cas
3. mam cas i penize (prip. nemam cas, ale mam neomezene penez)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 21:55 djkoli Re: Johan
Já vím, chce to ještě jedno těleso nebo nové zářivky. A nevíte kde koupit velké množství písku?
Jinak moc děkuji za rady. Ještě abych to doplnil, reflektory mám 3 po 60ti cm ,ale bohužel ulámané cvoky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 20:38 R Muž romant [27987] Re: djkoli
Já bych tam přidal jenom ty reflektory a se svým názorem šel asi tak trochu proti proudu zdejších stávajících a jistě následných doporučení. Prostě si myslím, že i s tímto osvětlením se z toho bude dát vytvořit prosperující rostliné akva. Ten výběr rostlin bude muset být lehce přizpůsoben podmínkám v akva, ale to je právě to, co by mě na tom lákalo. Přeji ať se to povede. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 20:36 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: djkoli
Doporučil bych minimum 150 W ;-)

Jinak pokud to má být opravdu rostlinné akvárium, proč to pozadí. =))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 20:29 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidyRe: djkoli
No pokud chceš rostlinné akva, tak bych doporučil aspoň o cosi zvýšit ty waty, a ke každé bych přidal reflektor, člověk se až diví kolik tyto přidají na výkonu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 17:13 Muž vencik [9] Re: djkoli
Ahoj, obávám se že 3x30W bude na takový objem docela málo a kor když to má být rostlinné akvo ;-) jinak přeju hodně zdaru :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2011 15:04 Muž djkoli [5] - Rostliny – zakládání rostlinného akva 400l a více:)
Fotka k příspěvku Ahoj všem,

potřebuji pomoci. Zakládám rostlinné akva o velikosti nad 400l. Viz můj profil. Kytky mám z vlastních 8 akvárií + nějaké mechy jsem si objednal. Zářivky mám 3 o 30Watech. Zajmají mě všechny VAše postřehy a rady. Nějaké články jsem našel, ale jde mí spíše o hromadnou stránku věci
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 16:27 Muž janmacu [18] Re: stefan
bublinkovač by sice stačil,ale motorek je přeci jen hlučnej,radši si pořiď malý vnitřní filtr,o tým nebudeš ani vědět spim X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2010 16:20 stefan Re: NIKO
takze klasickej bublinkovac by stacil jo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 20:47 Muž NIKO [527] Re: stefan
Filtr nezbytný není, nezbytné je něčím "rozhýbat" vodu. Třeba filtrem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 19:47 Muž Eff [417] - RostlinyRe: FranzFritz
Za určitých podmínek....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 19:04 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: stefan
V rostlinném akvárku filtr nepotřebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2010 18:49 stefan
nechci vytvarat novy topic....mam jenom otazku jestli je potrebne dat taky do rastlineho akva filter??
bude fungovat i bez filtrace??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 18:36 Usine Re: Spycee
Nezlob se ale to co uvádíš jsou W/l z atlasu, je to jen silně orientační označení. Hlavně záleží jak velké je akvárium. Ve 20 litrech se silné osvětlení (1w/l) udělá snadno, zkus to ale v 500 litrech. Podle tvých w/l bych nemohl mít v akváriu žádnou rostlinu, kterou uvádíš a přesto rostou a řekl bych že i ty náročnější. Takže tenhle parametr bych nebral moc vážně.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 13:55 Muž Spycee [9] - RostlinyRe: schusto
podle toho jake rostliny
např.: echinodory maji cca. 0,5 W/l
anubisy cca. 0,3 W/l
Vallisnerie 0,5 W/l...
narocne na svetlo jsou jen nektere druhy "koberecku" a "cervenych rostlinek"
...ale tim svetlem se nemusis ridit staci treba kdyz mene narocne rostliny prikrejes vetsi a tak ji zastinujes ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 21:46 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: schusto
ja mám napr. 0,5W na liter (čistý objem) a je to okay...ako bolo povedané záleží na rastlinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 21:33 S Muž invalida [3881] Re: schusto
Já bych řek že i míň záleží na kytkách....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 21:11 schusto – rastlinne akva
Chcem si zalozit cisto rastlinne akva tak pre radost. rozmery 130 x 40 x 30. Osvetlenie si budem vyrabat sam na mieru. Ake ziarivky by ste mi doporucili? 1W/L u rastlinneho je ok?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 2331x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13429-rostlinne-akvarium