Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Elektrizující reflektory

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Elektrizující reflektory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 10:12 Muž kortezhugo [983] Re: kchrz
...kup 3-oj zilak-toto...
www.emos.sk/…
...a vsetko kovove pripojis na zltozeleny... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 10:02 Muž kchrz [24] Re: Jack
Koukal jsem na jedno ze svách osvětlovacích těles. Je tam elektr. předřadník 2x58W.
Nicméně má jen 2 vstupy na elektr. kabel, není zde 3. pro uzemnění. Co v tomto případě, když také elektrizuje.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 09:27 Jack Re: kortezhugo
Pokud reflektory nejsou pripevnene k zarivce uchytkami z plastu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 08:13 Muž kortezhugo [983] Re: protein007
...mozno ide fakt o prebijanie el.prudu - ale podla mna ide o zem...
...problem moze nastat pri drevenom alebo plastovom kryte ked sa pouziju reflektory...
...tie su vecsinou kovove alebo pokovene folie a ked nie su zvedene na zem mouzu sa nabijat - aj sa nabijaju od ziarivky - presne ako vzduchovy kondenzator...-ak ked je tam 2zilak tak to bude podla mna v tom...

...kazdopadne da sa to premerat aj "treba" o co vlastne ide - a kde je problem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 06:27 Muž Zabacek [2] Re: protein007
Co se tyce toho zdroje ci jak to nazvat tak tam urcite vyrobce nemluvi o proudovem chranici 30mA, ale o prepetove ochrane (jak jsi psal v prvnim prispevku) a to je neco uplne jineho (slouzi o odstraneni prepeti v siti) tu vyrobci standartne doporucujou na vsechny elektronicke pristroje. Sranda na tom je ze nikdo ti nezaruci ze vlastne funguje, protoze kdyz pracuje tak nic nepoznas a kdyz se zatim neco rozbije tak ti reknou ze prepeti bylo moc veliky. Kazdopadne probijeni reklamovat u vyrobce.
Jinak jeste k tem svetelnym rampam jak myle obsahuje svetelna rampa volne pristupnou kovovou cast musi byt pripojena trizilove L, N, PE (Vyrobce je povinen vsechny kovove casti pospojovat). Pokud je rampa vyrobena s plastu a neni na ni volne pristupny kovovy dil muze byt pripojena dvou zilove L, N (pouzity vypinac musi byt dvoupolovy, odepinat L i N).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 16:22 Muž Lada2 [11] Re: protein007
jestli bydlis v panelaku budou mit lelektrolecku ve vsech patrech.:-))Ono to nebude probijet dokud se nedotknes vody nebo s necim proste neuzemnis.V tu chvily pusobis jako uzemneni ty.Nicmene at to brni hodne nebo malo myslim ze u akva to nema co delat a rozhodne bych to reklamoval nebo nejak resil.Jednou to muze plesknout vic a pak uz se nebude na co ptat:-((
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 16:00 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: technik
Ma to necele 2 mesiace, toz idem na to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 12:37 Muž technik [3] Re: protein007
Pokud je to v záruce, určitě reklamovat probíjení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 12:10 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: Zabacek
Tak problem potom bude v tom zapojeni...zalozny zdroj ma sice 3-kolikovu zasuvku (vyvod), ale rampy maju len 2-kolikovu zastrcku. Na ten prudovy chranic som to dal kvoli upozorneniu firmy, od ktorej som bral cely komplet (Polit - uz nikdy viac), lebo zevraj predradniky musia byt napojene na prudovy chranic. Tak asi sa riadne sekli... Inak tie 2 T5-kove rampy, co to nerobia, su sice od Zekie, ale je na nich nalepka Farao :-) Reflektory na vsetkych 8 ziarivkach su plechove, uchytene na ziarivkach kovovymi uchytkami a kovovymi srobmi+maticami. Tie T8, co kopu, su T8 od Sery, a tie, co nekopu, su obycajne T5 HO od General Electric. Jo, a dom je stary okolo 90 rokov, ale pred 6 rokmi komplet zrekonstruovany, toz neviem ci su aj vo vnutri v zasuvkach zapojene vsetky 3 koliky. Srobovakom do toho radsej nepojdem :)

Ako by sa to este dalo uzemnit? Napadlo ma natiahnut drot a omotat okolo radiatora, ale tahat 10m drotu cez obyvacku.... Alebo to mam vyrobcovi vratit, nech to spravia poriadne, na 3-kolikovu zastrcku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:45 Muž technik [3] Re: Jack
Každopádně pokud si doma sami něco kutíte, nechte si to překontrolovat na místě někým způsobilým. Zmýlená tady neplatí, nebudu mít něčí život na svědomí, děkuji za pochopení. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:40 Jack Re: technik
áha... tak jsem zase o neco chytrejsi..diky.:) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:38 Muž technik [3] Re: Jack
Tomu se říká síť TNC. Je tam L a PEN vodič. PEN jde nejprve na zemnící kolík a potom na N.. Takže žádný problém u zapojení třívodičově ze zásuvky ke spotřebičům není. Pouze pokud by byl dále za zásuvkou proudový chránič, tak se za proudovým chráničem již nesmí oddělený PE a N vodič spojit.(zž a modrý).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:29 Jack Re: technik
Pak je taky i problem, pokud maji starsi dum... kde je rozvod elektriny jenom dvouvodicovy... To by se pak resilo jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:10 Muž technik [3] Re: Zabacek
Zabacek napsal: Pokud zapoji proudovy chranic dvojvodicove L, PEN. Tak bude fungovat jen v pripade ze unikovy proud nejde do zemne pres Z/Z vodic, ale primo pres cloveka (tedy mimo porovnavany obvod). Coz je zrejme jeho pripad, ale podle vyzkumu je pro cloveka smrtelny proud kolem 25mA tedy v tomto zapojeni ho chranic nezachrani.

Duvod použití proudového chrániče 30mA i v koupelnách je ten, že vždy nějaký proud uniká a mohl by tedy proudový chránič vypínat. Pokud funguje 30mA chránič správně, člověk dostane stejně sice krátkodobě prdu, ale proteče jím proud menší než cca 20mA. Záleží však na připojených spotřebičích. U akvária jich nebude tolik, tak bych se samozřejmě přimlouval za proudový chránič o menší hodnotě.

Každopádně nikoho nenavádím, aby utrácel kvůli připojení akvarijních spotřebičů tento chránič. Mělo by postačit to uzemnění a zjištění závady, tedy proč uniká tak velký proud...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:00 Muž Zabacek [2] Re: technik
Pokud v rampe neni provedeno pospojovani doporucuju pouzit Z/Z drat nebo lanko a postupne pospojovat vsechny casti a pripojit na Z/Z drat ze zasuvky. Staci vyvrtat do vsech plechovejch casti dirky 4,5 a na vodice nalisovat kabelovy ocko M4, a prosroubovat sroubeky a matickami M4. Pripadne srouby TEX (maji uz maly vrtacek na sobe neni potreba predvrtavat), ale lepsi a spolehlivejsi je prvni varianta. Potom uz to probijet nebude.
Druha vec je zjistit proc k tomuto dochazi coz si myslim by mela byt hned po pospojovani druha priorita.

Pokud zapoji proudovy chranic dvojvodicove L, PEN. Tak bude fungovat jen v pripade ze unikovy proud nejde do zemne pres Z/Z vodic, ale primo pres cloveka (tedy mimo porovnavany obvod). Coz je zrejme jeho pripad, ale podle vyzkumu je pro cloveka smrtelny proud kolem 25mA tedy v tomto zapojeni ho chranic nezachrani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 09:49 Muž technik [3] Re: Jack
Jak jsem psal: ..Případně alespoň zdvojenou izolací. Symbol zdvojené izolace jsou dva čtverce v sobě.
Ta rampa od dodavatele Zekia je tuším Polského výrobce. Tam bych se ani nedivil, že něco není tak jak má být.
Už jsem viděl věcí. Např. v OBI prodávali oranžový prodlužovací 230V kabel pouze dvou vodičový, přestože to vyhláška přímo zakazuje a podle statistik k úrazům(i smrtelným) el. proudem patří "prodlužováky" na první místa.

A ještě k prvnímu dotazu. Pokud máte proudový chránič 30mA, k jeho funkci je třeba třívodičové zapojení, tedy v síti TNS. Jak by asi tak mohl bezpečně vybavit, když není propojen na tu kovovou část a nemůže "monitorovat" únikový proud? :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 09:47 Muž kchrz [24] Re: ancistrus
Já jsem si dělal osvětlovací rampy sám. Také mi to lehce probíjí. Když na to šáhnu rukou, tak to nepoznám, ale sáhnu li hřbetem ruky, či tváří, tak cítím brnění. Je pravda, že mám taktéž jen 2 zástrčkový kabel, nemám uzeměno. Zkusím předělat a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 09:27 Muž ancistrus [25] - RostlinyRe: protein007
Dela mi to take i kamaradovi. Oba mame osvetleni s reflektory od Zekie. S tim uzemenim nevim, je tam jen jednoducha zastrcka - vidlicka se 2 poly. Ne ta trojita.
Funguje to bez problemu 2 roky, akorat to probijeni me taky zarazi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 09:12 Jack Re: technik
Ale pokud je reflektor spojeny se zarivkou plastem... Tak by to probijet nemelo ze? A uzemneni je obcas taky problem... v setu juwel mam akorat dvouvodicovou zasuvku.. a co jsem koukal tak i u Glo kontroleru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 08:58 Muž kortezhugo [983] Re: protein007
"Vsetko mam napojene cez zalozny zdroj, v ktorom je 30mA prepatova ochrana." -nie prudova???
a ak je funkcna a kope to - tak je to zle uzemnene...

...ako pise Technik - vsetko kovove musi bit uzemnene...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 08:43 Muž technik [3] Re: protein007
A máte to vůbec uzemněné? Pokud je na el. zařízení cokoliv kovového, musí to být uzemněno, tedy použitím třívodičové zástrčky a stejně tak 3drát. kabelu. Případně alespoň zdvojená izolace. Pokud ne, tak hazardujete se svým zdravím. Ikdyž vás to neskolí hned, můžete mít celoživotní následky např. poškozené srdce...
Tady to platí dvojnásob, jelikož se jedná o vlké nebo dokonce mokré prostředí.
Raději to svěřte odborníkovi, pokud tomu nerozumíte ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 06:02 Muž Miras [111] Re: protein007
no každopádně bych to zkusil proměřit a dával si bacha, někde to bude chtít uzemnit ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 01:33 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Elektrizujuce reflektory
Zdravim,

chcel by som vediet, ci mam v poriadku osvetlenie, lebo sa mi to nejak nezda... Problem je v tom, ze ked cistim akvarium a mam ruky vo vode, a nahodou sa pri tom dotknem pazou reflektora od ziarivky, tak ma dost silno kopne a pritom pocutelne zabzuci coze Pred mesiacom som si myslel, ze je to len slaby vyboj statickej elektriny (aj ked neviem sice od coho, akvarium cistim v trenirkach :-)), bolo to skor take jemne posteklenie a skoro nic nebolo pocut, ale dalo sa v pohode robit dalej, aj ked som sa o to opieral rukou. Teraz to uz kope, a ide pritom z toho asi taky zvuk, ako ked sa v Star Wars biju so svetelnymi mecmi :) No a samozrejme uz na tom neudrzim ruku viac ako pol sekundy, je to cisty masochizmus... Cim dalej, tym viac to elektrizuje, a uz si dokonca musim davat pozor pri posuvani osvetlovacich ramp (su tam 2), lebo ked sa vzajomne dotknu reflektormi, tak to tiez bzuci. Nehovoriac o tom, ze pred tyzdnom som skusil medzi ne dat tretiu rampu (dotykala sa svojimi reflektormi reflektorov tych ostatnych), a najprv sa to riadne rozbzucalo (dost hlasno, intenzita asi ako bezny ludsky hlas), a do zopar sekund zhasla jedna z tych ramp, co tam uz boli (pomohlo vybratie rampy, vytiahnutie tej zhasnutej zo zasuvky a znovuzasunutie a zapnutie). Su to predradniky T8 od firmy Farao, ten treti tiez, len na T5. V druhom akvarku mam tiez Farao T5, a ten to nerobi. Vsetko mam napojene cez zalozny zdroj, v ktorom je 30mA prepatova ochrana. Co to sposobuje? Zeby vadny kus, zrely na reklamaciu? Upratovat akva po tme sa mi nechce, takisto tam chcem pouzivat aj tu tretiu rampu... :-O

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1416x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13404-elektrizujici-reflektory