Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biologická rovnováha

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Biologická rovnováha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.03.2016 14:55 Žena Karnal [196] Re: kus5
Tak pokud těmi výměnami vody myslíte ten uvedený způsob (ryby rostliny ven, proprat dno atd.), tak ano, to tu rovnováhu skutečně značně naruší. Ale tím doporučovaným způsobem je jen vypuštění cca 30 - 50 % vody a její opětovné napuštění. To tu rovnováhu nijak nenabourá, je to jen prospěšné (mě bez toho ani kytky moc nerostou). Ale uznávám, že i na to zdrojové vodě může záležet, někde je voda hodně tvrdá, jinde může být kontaminovaná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   09.03.2016 14:22 ioopp Re: kus5
Rovnováhu v akváriu nerozhodíš výměnama vody. Jde to praktikovat klidně každý den, pokud si nerozvrtáš dno v kterém se nachází velké množství oněch N žravých bakterií. Odzkoušeno na JA cichlidách. Někdy je to teda rozhodí tak, že se vytřou.
Dokonce můžu z vlastní zkušenosti říct, že po rozhrabání dna dojde k větším problémům, než když člověk vypucuje všechny filtry v akva (nemám teď namysli nějaké savo čistky...)

Před dvěma dny jsem díky instalaci jednoho úkrytu, který šel zahrabat pod písek rozvrtal větší část akvária a od té doby ryby začaly dýchat dost z těžka o proti normálu. Denně teď měním skoro půl akva vody za tu neodstátou hnusnou z vodovodu a po každé výměně je to lepší.
Taže mi teď jakous takous rovnováhu v akváriu místo funkčního dna drží jen filtry a právě ty výměny vody.
Ještě tak 2-3dny a je to v původním stavu, kdy před tím zas budu jen sedět a hledět. Doufám :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2016 13:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: kus5
Já měl kdysi krásně zarostlé akvárium s obrovským filtrem. Dokud jsem menil vodu a zastřihával rostliny, bylo vše ok. Jakmile jsem z časových důvodů začal údržbu zanedbávat, tak náročnější druhy ryb vychcípaly a v akváriu převládly nejrychleji rostoucí druhy rostlin. Méně náročné ryby dál prosperovaly.

Co z toho vyplývá? Že kdybych neměl náročné ryby a pomalu rostoucí rostliny, budu tvrdit to co ty - údržba je zbytečná.

Já mám pitnou vodu měkou až středně tvrdou, bez chlóru s 10 mg/l no3. Naprosto vhodná pro ryby.

A na krupičku Esha Exit. Je tak dobrý, že jsem se před týdnem nebál koupit nakažené ryby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2016 13:10 Muž Horác [3942] Re: kus5
Chlor mizí z vody tak rychle, že ho neřešej ani chovatelé terčovců.
Krupičku jsem nikdy léčit nemusel. (To samozřejmě nic neznamená, prostě jsem měl akvárko jen velmi krátce :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2016 12:58 Muž kus5 [3] Re: Horác
Pitná voda je chlorovaná, většinou tvrdá, zásaditá a tak po odstátí vhodná pro tlamovce a možná pro živorodky. Rozhpdně ne pro tetrovité a většinu cichlid. Už je mi jasné, proč laici by nechtěli akva. Je hodně pracné ho udržovat. Mají představu, že 1x týdně musí vylovit rybky, vytrhat rostliny, vyprat písek, vymýt akva saponátem, vše dát zpátky, znovu napustit a pokud možno dát zpátky rybky do vody ještě s bublinkami chloru...
To já mazák kromě uvedené údržby filtru jsem si pořídil výkonnou magnetickou stěrku na sklo. Tak jen krmím, obdivuju čilé rybky, občas přejedu po skle stěrkou a jeto. Vidím, že když zajdu do dubového lesa a tam své zkušenosi našeptám do jednoho stromu, bude to mít stejný efekt. Mj. jak léčíš krupičku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.03.2016 12:38 Muž Horác [3942] Re: kus5
Já jsem si to přečetl (pozorně :o) ... navíc, ten tvůj "skoropůdní" filtr se tu už někde řešil, není-liž pravda ... takže jsem obeznámen :o) ... Ale tohle jsem řešit nechtěl ... Mě prostě jen zaujalo tvrzení, že pitná voda narušuje biologickou rovnováhu v akváriu (ve kterým notabene nejede filtr) ...

kus5 napsal: Srávně zajeté akva se fakt za dva až tři dny nepos.
Zrovna tak, jako se může pos. při výměně dna (při zajetém filtru) (právě jsem se k tomu nachomýtnul na jedné zdejší prezentaci), tak se může pos. při poruše filtru (při zajetém dnu). To se nedá zevšeobecňovat. Jak jsi sám psal, záleží (např.) na množství ryb atd. ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2016 11:16 Muž kus5 [3] Re: Horác
Srávně zajeté akva se fakt za dva až tři dny nepos. Pri nejhorším stačí vzduchovat = pouštět bublinky. Ale hlavně si přečti pozorně, jakou používám filtraci! Ve 120 l s 15ti 8cm závojnatkami výměna 20lvody 1x za 14 dnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2016 11:07 Muž Horác [3942] Re: kus5
Já myslel, že je řeč o výměně vody při poruše filtru ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2016 11:04 Muž kus5 [3] Re: Horác
Bio rovnováha je, že dostatečně zarostlé akva za součinnosti bakterii v hrubém molitanu likvidují odpadní látky. Když takhle vyváženou vodu často nahrazujeme chlorovanou hnusnou tvrdou zásaditou z vodovodu, tak tomu dáme na frak. Já míchám s temperovanou deštovkou (nesmí být ze střechy s betonovými taškami, ale nejlépe pálenými. Betonky zvyšují pH). Správné akva krásně voní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2016 10:54 Muž Horác [3942] Re: kus5
kus5 napsal: Každý den výměna třetina vody při poruše filtru = úplná blbost, protože narušíte biologickou rovnováhu.Já teda nikdy nepatřil k bůhvíjak pilným měničům vody ... (ani ne tak z přesvědčení, jako spíš kvůli lenosti :o) ...
Na druhou stranu, tvrzení, že "výměna vody narušuje biologickou rovnováhu" se mi moc nezdá. Co přesně si pod tím pojmem vlastně představuješ, když si myslíš, že to narušuje výměna vody (?)

kus5 napsal: Na pár dnů se nepřerybněné akva nepo. Ty už jsi někdy viděl nepřerybněné akva? :o) ... Myslím, že jich je jako šafránu ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.03.2016 10:33 Muž kus5 [3] – Jednoduše
Děcka, nevím, co pořád řešíte. Každý den výměna třetina vody při poruše filtru = úplná blbost, protože narušíte biologickou rovnováhu. Na pár dnů se nepřerybněné akva nepo.
Návod na spolehlivý filtr: Např. 200l akva někde v zadním koutku 1cm od zadního skla a připláclý na boční sklo a spodkem přímo na písku dejte hrubý molitan 8x8x12cm. Písek by měl mít min. zrnitost 2 až 3mm a více. Na molitan posadte hlavici s průtokem podle objemu, aby přetočil objem asi 2x za hodinu. Vyústění pošlete přímo na hladinu, která se čeří a provzdušňuje. Když se přestává čeřit hladina, vyperte molitan a odkalte píek pod ním. Filtr funguje i jako půdní, nehyzdí akva a nemusíte mít žadná složitá vnější monstra. Mám to léta prověřený i u závojnatek kříštálová voda.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 21:58 Tinusha Re: j0hny
skusila som odfotit, ale nemam taky fotak, aby dokazal spravit taky detail.. su to take svetle sede mini chumaciky na Taxiphyllum barbieri... ako casto odkalujem? no, robim to tak, ze pri kazdej vymene vody ponorim zvon tam kam sa na dno zmesti a odtial odsavam vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 21:25 Muž j0hny [86] Re: Tinusha
Co ted... vyfotit, identifikovat.
Ked ide o cladophoru, tiez obcas pozorujem chumaciky, ale nejak sa to do celeho akva nemnozi.

A este dotaz, ako casto tie 4 mesiace odkalujete dno :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 20:48 Tinusha Re: j0hny
Spravila som dnes pri vymene vody znovu test a tento krat boli vsetky tri policka fialove v cerstvej vode aj vo vode z akva (tyzden starej), po zelenej farbe ani stopa... takze mi z toho vychadza, ze mame doma asi riadne tvrdu vodu nad 16. Hodnoty PH boli tiez rovnake v jednej aj v druhej... cca 7,5. Zda sa mi, ze so zasadenim novych rastliniek prisla aj riasa. Na machu sa zacali robit male sede chumaciky. Bud som si ju priniesla s novymi rastlinkami alebo som v akva cosi narusila...co ted?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2011 19:23 Muž j0hny [86] Re: Sid
Petrografii sa nevenujem, a test berem s rezervou... Ale ked opakovany test ukazuje narast tvrdosti v nadrzi... kludne moze byt nevhodne cele dno (pockame ci Tinus spravi octovy test), ale jak vravim v "kamienkoch" sa nevyznam :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:49 R Muž romant [27987] Re: Tinusha
Rostlin není nikdy dost. :) Klidně můžeš přidat, ničemu to neuškodí. Těch rybek je tam tak akorát. Co se týká té výměny vody, tak to je vlastně takový jednoduchý systém, jak hnojit. Ber to tak, že prostě v akvárku vyvětráš a to je dobrý vždycky. Těma parametrama vody se klidně nemusíš trápit, pokud nechceš pěstovat nějaký náročný rostliny. Těch rostlin můžeš vyzkoušet víc a uvidíš co z toho půjde a nebo ne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:34 Tinusha Re: romant
NO3 ostava uplne svetle... ale medzi 0 a 10 je ten rozdiel vo farbe stvorceka tak maly, ze to moze byt kludne niekde medzi tym.

Takze, aby som si to zrhnula... ak som spravne pochopila, tak, aby to fungovalo co najlepsie, tak castejsie menit vodu... pocet rastliniek a pocet rybiek by som teraz uz mohla mat tak akorat. Spravne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:20 R Muž romant [27987] Re: Sid
Jasně, pokud budeme věřit těm papírkům, tak pak je podezřelá ta hodnota NO3.

Teď by to chtělo se sjednotit na těch hodnotách vody a to by se dalo daleko přesněji dosáhnout použitím lepších testů, mám na mysli kapkových. ;-) Ale častější výměnou vody se nemůže nic skazit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:14 Muž Sid [6630] - RostlinyRe: romant
To dno nevypadá na to, že by mělo obsahovat vápenec.
Navíc - není v jeho silách změnit tvrdost z "<10" na ">16"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:09 Muž Sid [6630] - RostlinyRe: Tinusha
Těm papírkům moc nevěřte. Nebo raději vůbec. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:07 R Muž romant [27987] Re: Tinusha
Možná by stálo za úvahu otestovat dno na přítomnost vápence.
Tím, že dáš pár kamínků do octa a zjistíš zda-li šumí či ne, tím nic neskazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 09:05 Tinusha Re: j0hny
cista voda ma GH menej ako 10 a pH okolo 7 - 7,5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2011 01:05 Muž j0hny [86] Re: Tinusha
Dost vysoke hodnoty. A cerstva voda z vodovodu ma take iste parametre?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 23:14 Tinusha Re: j0hny
no presne ten ... a potom porovnavam...no3 a no2 mam uplne svetle, podla testu 0 a 0 ale to asi neplati alebo ano? potom sa mi da vycitat len, ze GH mam viac ako 16, kh 10 a ph 8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 22:35 Muž j0hny [86] Re: Tinusha
Neni to nemozne X-) Ale furt tam toho mas malo (rychle rastucich rastlin).
Edit: A parametre vody ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 22:26 Tinusha Re: Johan
Je mozne, ze tym, ze som zasadila novu rastlinu (limnophilu) sa uplne vycistila hladina, zmizli bubliny a ozili krevetky aj ostatne ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2011 20:28 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
Ale přeci jen to L. sessiliflora je. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 20:23 Tinusha Re: Designer
No mne sa tiez nezdala rovnaka ako to co som mala, len nevedala som, ci som mala pred tym spravne...... to uz ale asi nepatri do tejto temy, tak ju skusim supnut tam kam treba. Dik moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 20:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tinusha
Asi bychom meli poprosit nejakeho znalce, ale podle mne to ani zadna Limnophyla neni, spise to vidim na nejake Myriophyllum.

Ze by tohle?
rybicky.net/atlasrostlin/myriophyllum_aquaticum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 20:03 Tinusha Re: romant
Fotka k příspěvku Ahojky, tak clovek mieni moznosti obchodu menia... ale mali celkom peknu limnophilu (teda aspon dufam, ze je to ona), tak ju skusim znova... mozno sa podari.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 10:49 R Muž romant [27987] Re: Designer
Ale parádu nadělá. Když se vychytá nějaká ta stonovka, která to tam vydrží, tak by to mohlo být zajímavý i k pokoukání. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 10:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
No to je jako s tim Anubiasem, roste desne pomalu, ale skoro i pri svicce :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2011 10:30 R Muž romant [27987] Re: Tinusha
Tahle Ti tam poroste, na to bych si vsadil. ;-)
rybicky.net/atlasrostlin/microsorium_pteropus
EDIT: Sice to není rychlerostoucí kytka, ale je velmi přizpůsobivá i při menším osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 10:23 Tinusha Re: Designer
No ta uz zial tiez nie je medzi zivymi. Tu som mala ako prvu pri zalozeni akva, tak ci to bolo tym.... neviem. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 10:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tinusha
Z vlastni zkusenosti mohu doporucit: rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora , vydrzi ledacos a roste dobre i kdyz uz jine rostliny trpi.
A koukam ze uz tam je: rybicky.net/fotogalerie.php… - na fotce vlevo dole.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:48 Tinusha Re: Designer
No ludwigia mi odhnila, tak tu uz skusat nebudem. Chcela som nieco jednoduche, co nepotrebuje vela svetla, co pekne vyzera a pomoze udrzat rovnovahu v akvarku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:46 R Muž romant [27987] Re: Designer
Jasně tomu rozumím. Já mám taky spodky rostlin docela oholený, ale to mě nevadí, protože jsou v zadní části akva a tak jsou vidět jenom ty pěkný vršky, který jednou za čas sestřihnu. To, že ta rostlina takhle odspodu plešatí přisuzuji nedostatku světla, mám akva vysoký 60 cm a světla málo, ale mě to neva. Když na hladině plave nějakej ten lísteček, alespoň to člověka donutí k nějaký aktivitě a uvědomit si, že to co si myslel, že je dokonalý, až zase tak dokonalý není. Já tomu nechávám volnej průběh a neexperimentuju ani se světlem, ani s hnojením ani s žádnou chemií. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
Pokud se ovsem v listech delaji diry a neroste to jak by melo, treba u te rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens mam dost zkusenosti co je to vybirat z akvarka odpadane listi - des a hruza. Kdyz roste, je to parada, obcas nekde plave nejaky odpadly listecek, ale jak z nejakeho duvodu prestane rust (treba u mne leceni), to je pak rachot co svinciku po akvarku plave. U jemnolistych rostlin je to totez. U rostlin s velkymi listy se vezmou nuzky a je zase poradek - to pak clovek oceni nizsi pocet vetsich listu ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:17 R Muž romant [27987] Re: Designer
Já myslím, že oba dva to myslíme dobře smich jenom na to jdeme každý s jiným doporučením. :) Rozhodnutí naštěstí nemusíme činit my, ale majitelka akva. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:15 R Muž romant [27987] Re: Tinusha
Šel bych do klasiky.
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
Jsou to nenáročný stonovky a vyzkoušel bych je. Co se týká krevetek, tak tomu nehovím. Tu častější výměnu vody bych rozhodně vyzkoušel, v Tvém případě to nebude ani moc kýblů vody. :) Vodu normál z vodovodu, teplotně sladěnou s vodou v akva, buď rovnou natočenou a nebo pár hodin nechanou v místnosti a vytemperovanou. Tu hladinu bych už ničím nepřikrýval, toho světla tam není moc, tak ať se zbytečně další neztrácí. Ono pokud se bude těm stonovkám dařit, tak se brzy budou plazit po hladině. Ty rostliny je dobrý a velmi snadný tvarovat. Prostě se zastřihne a donutí se tak více košatět a to co se odstřihne se dá znovu zasadit a jede se dál. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:04 Tinusha Re: Designer
Dakujem za komentar, doplnujem rozmery akvarka: 52 cm x 36 cm x 27 cm. Akvarko stoji medzi dvoma miestnostami, tak je do neho vidiet z troch stran. Keby som ten kamen schovala, mohlo by tam aj vzniknut miesto pre dalsiu rastlinku. Len ono je to dost narocne, nieco vybrat, lebo je to set, takze svetla tam nie je moc a este je to aj male akva. Romant mi poradil 2 rychlorastuce rastlinky, ale tie by som skor supla do rohov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 09:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
To mam zkusenost dost podobnou, 2 mensi kousky mi zabiraji pulku 160l akvarka. Ale je to jako s kazdou rostlinou, prebujet muze cokoli... a orvat se da taky skoro cokoli, dokonce tak, ze to jeste i roste :) .

A vubec, do takhle velkyho akvarka jedna kytka staci :) . Kdysi jsem videl 500l akvarko, melo na dne bily vodarensky pisek, uprostred rostl velikansky Echinodorus a kolem toho plavalo nekolik hejn ruznych Teter. Uzasny pohled, a pritom by si clovek rekl, ze to nema vubec zadny promysleny layout, ze je to uplne mimo... no mozna, ale oci se od toho utrhnout nedaly ;-) .

Jeste doplnim, pod rostliny korenici do dna by hnojovova kulicka nemusela byt spatna. Uznavam ze pod planovany koberec Sipatek asi tezko, ale kdyby treba doslo na ten Echinodorus, vzdyt existuji i mensi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 08:53 R Muž romant [27987] Re: Designer
S tím Bleherákem s Tebou nemohu souhlasit. To dokáže bejt pěknej habán, když se mu daří a akva velikosti 40 litrů by podle mě úplně ovládl a zničil natolik, že ostatní kytky by už jen skomíraly. Nevím jakou zkušenost s ním máš Ty. Já jsem měl 4 Bleheráky v 650 litrovým akvárku a bylo tam plno. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 08:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tinusha
Mozna by stalo za uvahu doplnit udaje o akvariu, ve smyslu ze ma hruby objem 50l, 40l cisty. On jak clovek vidi jen tech 40l, hned mu to pripada jeste mensi.

Rostlin neni nikdy dost. Ale rikame si to asi vsichni, neco tomu chybi. Ten Anubias je pekna dominanta, ale jinak je to vsude takove prazdne, cele cerne. A proto pisu i o te velikosti akvaria. Ja bych tam dal kousek rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_bleherae , je to nadherna rostlina, pomerne nenarocna, a pritom velice efektni. Kdyby to akvarium bylo mensi, uz by se tenhle Echinodorus vesel spatne, ale sem se jeste vejde a dominanta by to byla paradni, tak nejak vpravo dozadu (ne uplne, at ma misto) a trosinku s citem preusporadat.

Nejaky korinek rostliny trcici z hladiny dolu, neco plovouciho (ale neprehnat to), to by take dodalo smrnc.

Ten kulaty kamen dopredu dle meho nazoru moc nepatri, mne se tam nelibi, kousek placate bridlice (vice mensich ruzne pres sebe vypada take dajn) by udelal vetsi sluzbu vzhledu a zabralo by to mene objemu. Ten kulaty, kdyz uz, by mozna fungoval jako zaklad pod ten mech, aby byl vys, kdyz se da vice dozadu. Ale jinak jiste, to uz musi kazdy sam a ma do toho houby kdo komu kecat, jiste ze ano. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 08:41 Tinusha Re: romant
Dakujem Ti, myslis, ze ta castejsia vymena by mohla vseobecne pomoct rastlinam? Anubias ma nove listky uplne svetlo zelene (ale stale nahadzuje nove) v porovnani so starsimi, sagitarke zacali niekore listy zltnut, kryptokoryne sa v listoch tvoria dierky (je nova) a mach ma malo listockov, skor len hole stebielka. Este k tym krevetkam? Myslis, ze by ich v mojom akva mohlo byt aj viac, alebo je ten pocet uz na hrane? Dakujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 08:27 R Muž romant [27987] Re: Tinusha
Rychlerostoucích rostlin není nikdy dost, to je dobrý řešení. Hnojit se dá i častější výměnou vody a je to prospěšný pro všechny obyvatele akva. 2x týdně 30% vody bych považoval za rozumný. Můžeš taky nechat ve dně více dertitu a tím dodat další živiny, ale s tím opatrně, aby se zbytečně nepodpořily řasy. Chce si to s tím vyhrát. Prostě neodkalovat tak často a sledovat akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 08:10 Tinusha – biorovnovaha v malom akva
Fotka k příspěvku Ahojte, chcela by som sa poradit. Mam 4 mesiace zalozene male akva 40l, v nom 8 neoniek, 2 panciernicky, 4 krevetky, 1 gupku, 1 neritinu. Z rastlin cca 30 cm dlhy anubias, kryptokorynu, Taxiphyllum barbieri, rasogulu, sagitariu. Nechcem hnojit (kvoli krevetkam), nemam ani CO2. Neprekrmujem. Moja otazka je, ze keby som este dokupila nejake rychlorastuce rastliny, mozem tym nieco pokazit? Akoze by nemali dost zivin ostatne rastliny? Keby sa nahodou rozmozili krevetky, budem mat problem s rovnovahou? Mam set, svietim cca 12 hodin denne, raz za tyzden vymienam cast vody. Viem, ze male akva je trosku problem, preto by som uvitala kazdu radu ako ho udrzat v co najlepsom stave. Nerada by som isla cestou pokus omyl, ak to nie je nevyhnutne. Nenasla som tu podobnu temu, ak je, prosim hodte mi link a ospravedlnujem sa. Dakujem za pomoc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 20:04 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Kristýna
radeji jiny rasborky nez jen galaxky... treba skvrnoocasy, nebo barmska ci mikro...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 20:00 Žena Kristýna [72] - Raci, krabi, krevetkyRe: havex77
Jsou i menší a hezčí rybičky, než jsou tetry. V tetrách se moc nevyznám, ale vím, že snad potřebují hodně prostoru a jsou všechny hejnové. K hezkým malým rybkám patří například Razborka galaxy, Otocinclus affinis, možná by se tam dal dát i 2-3 sekavci thajští (tím si ale nejsem jistá), ale to jen kdyby tam bylo dost skrýší.
Do mylých akvárek se hodí krevetky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 19:59 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: havex77
na stránke akva.sk sa dá prekliknúť na klub.akva.sk a tam na časopis "akvárium" - č 3 sa zaoberá miniakváriami a tiež "minirybami" a číslo 7 sa opäť zaoberá miniribami..aspoň myslím že je to č. 7 :) tam sa bude dať vybrať, X-) mohol som asi dať rovno link...že )

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 3652x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13294?od=46