Rostliny do popředí akvária
Z kryptokoryn třeba Parva, nebo nějaká Lutea 'hobit', ty bývají menší. Ale jestli se udrží a porostou v těch oblázcích (a s pancéřníčky) to ti neřeknu.
Chtěl bych poprosit o tipy zkušených, co dát za rostlinky do popředí? Nějaký tip na nízké rostliny, malé keříky? Asi vyloženě nechci kobercovku. Jen nevím,co bude ideální do oblázků, které mám na dně. Nízký druh Echinodoru nebo Cryptocoryny?
Předem děkuji za tipy.
Starší reakce
Nevadí, s ancíkame jsem jí měl a všichni to přežili. A bylo jich poměrně hodně (100)
Včera jsem si pořídila nějaké nové rostlinky a mezi nimi i Hydrocotyle vulgaris.Dnes jsem si ale v atlase v zajímavostech všimla,že je tam napsáno že "Rostlina obsahuje jedovatý vellarin".Co když ho budou okusovat ancistrusi?Nevadí to?
Starší reakce
Na nízký kobereček bez extra nároků můžu doporučit Glossostigmu.
Akva se tvoří. právě jedu pro nádrž.
Atlas jsem procházel. Spíš hledám inspiraci.
dříve jsem měl v přední části nádrže Cryptocoryne affinis, ale chtěl bych něco více "kobercového"
Chtělo by to prezentaci aby jsme věděli co a jak. Tahle ti můžu doporučit jen vyhledávání v atlase, tam si můžeš zadat požadované parametry.
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ Poraďte mi nějakou nízkou/kobercovou rostlinu z Biotopu Asie.
Díky
Starší reakce
Když uvidíš,že už roste,tak ji můžeš přistřihnout.
tak já nevím, možná jsem hloupá, ale ptala jsem se, jak dlouho trvá rostlině než pořádně zakoření.. dozvěděla jsem se, že není kobercová, dobře sice píšou, že se používá jako podrost ale budiž, pak jsem se dozvěděla, že se stříhat může, ano, to vím, proto se ptám kdy... ale to hlavní pořád nevím.. KDY POŘÁDNĚ ZAKOŘENÍ? nerada bych ji zase hned vytahala...
Podívej se do mojí prezentace afc2 a uvidíš ji vzadu 30cm velkou a vepředu ji mám střiženou na nějaké 3cm.
To je na tobě jak vekou ji necháš vyrůst.
pořád nevím za jak dlouho po zasazení
Ale stříhat se má.. viz atlas:Umístění: Přední až střední část nádrže - Je to rostlina určená do popředí nebo jako podrost, ale snadno přerůstá a je nutné jí stříhat.
Ono to není úplně tak kobercová rostlina.
jde mi o Micranthemum micranthemoides, kdy ji mohu zastřihnout...
U sebe v prezentaci ale nic takového nemáš.
poradí mi někdo, za jak dlouho po vysazení mohu kobercovky sestříhat? jde mi o to, jak dlouho trvá, nez zakoření..
Starší reakce
No čo ti poviem,kopec rečí a skutek utek.Od Rataja už nenakupujem po osobnej skúsenosti.Starý pán to bola klasa,no mladému to akosi nejde.
Napsala jsem to Ratajovi..... Bohužel nemám foto, tak reklamaci asi neuznají. Ale tuto rostlinku ihned stáhli z nabídky e-shopu....
Příště bych na objednávku napsal že zaplísněné kultury obratem posílám zpět. To je vlastně poškozené zboží.
Základní pravidlo - nikdy nekupovat kelímky s plísní. Obvykle to znamená že už je někdo otevřel. Pak je nemožné nechat na tom agaru ty kytky dorůst.
No, já jsem měla 2 kelímky, v jednom byla již plíseň, když jsem ho otevřela.....
To v návodu nemá nikdo, ale kamarád takhle množí masožravky a ty kytky na tom agaru vydrží i půl roku. Akorát se to nesmí otevírat, aby agar nezaplísnil. Jak se to jednou otevře, musí se to sázet. Spóry plísní totiž létají volně vzduchem a dokázaly by ty kytky v omezeném prostoru zlikvidovat.
Áha..... Nic takového Rataj v návodu nemá, hold je to už v akvariu. Snad to poroste.
Já jsem teď bral tyhle věci od Habeo a dokud ty kytky nezvedají horní víčko, nechávám je v tom gelu. Důležité je to zbytečně neotevírat. Ta želatina má v sobě dost živin, aby ty kytky dorostly do dostatečné velikosti a daly se sázet.
No gelu jsem tam nechala celkem dost. Rostlinky přišli malinkaté, a o kořenech ani nemluvím. Kdybych to úplně vymyla, tak nevím co by zbylo k sázení. Objednáno u Rataje.
Ve vlažné vodě za pomocí pinzety to jde lehce dolů. Ten gel je v podstatě agar na kterém se v laboratořích pěstují plísně. Pod vodou by snad zaplísnit neměl, ale je lepší jej sundat.
Má se co nejvíce odstranit,ale když trochu zůstane,tak se nic nestane.
Dnes jsem sázela marsilku vypěstovanou in vitro. Vadí, že na kořenech zůstal nějaký gel? Píšou, že je neškodný.....
Starší reakce
Třeba bude někdo zkušenější vědět...
Která z těchto dvou rostlin by měla být vyšší - Hygrophila corymbosa "Minima", nebo Alternanthera reineckii "Mini"?
Je mi samozřejmě jasné, že v různých podmínkách jinak, ale jde mi teď o stejné podmínky, tedy rostliny v jednom akváriu vedle sebe.
Podle zdejšího atlasu má mít minihygrophila 5-15, minialternanthera 5-30, tak jsem zasadila hygrophilu blíž přednimu sklu, a althern. za ní, aby jí hezky barevně rámovala... ale zatím je hygrophila o velkej kus větší
Může to být i tím, že hygrophila je v akvárku o něco déle a byla na začátku v lepší kondici (i když obě byly emerzní), ale tak pořád nevím, jestli jí alth. dožene, nebo mám poopravit pořadí?
Starší reakce
potřebuji poradit.v popředí mé nádrže
rybicky.net/nadrze/22932 se mi moc neuchytil šípatkovec jemný, proto uvažuji, že jej vytáhnu a vyměním. co by jste doporučovali? uvažuji o nějaké kobercové např. nějaké Micranthemum Cuba, Monte Carlo).
Starší reakce
Tak jsem vyškubal ten koberec a zasadil znova. Už mě nebavilo to pořád obírat a výsledek byl nulový
To jsem s HC dělal, ale vždy se tam ukázala.
Nejlepší bude totální sestřih a očištění od riccie.
Ja to sestřihával už několikrát a vždy se stejným výsledkem. Riccia je tam pořád. Problém už nastává v tom, že už mám kořeny venku a občas mi nějaký Eleocharis vxplave na hladinu. Zvažuji i vytržení komplet celé rostliny a znovu zasazení
Nezkusil jste pročesat tu bahničku vidličkou?
Pokud by tudy cesta nevedla, zkuste bahničku sestřihnout zároveň se dnem. Takto byste se mohl trhutky zbavit a bahničce to jen prospěje.
Starší reakce
0 06.07.2014 20:12 Laura82 – Tráva
Ahoj lidi myslíte že když utrhnu trávu a dám ji do akvária tak že tam vydrží a nezhnije ?
Starší reakce
mám problém..
mřenky mi téměř všechny rostliny vyrejou, potřebovala bych nějakou radu, co s tím.. ale mřenky pryč nedám..
děsím se toho, co se bude dít v příštích dnech, když mi mají přijít rostliny za litra. Paní mi poradila, že je mám zasázet hlouběji, Mislow říkal, že je mám obložit kamenama, nemáte nikdo ještě nějakou další radu a jaké rostliny bych mohla dát do popředí? Protože kobereček je marnej, tak co by mi ty mrchy nevyryly..
Starší reakce
Pro: Cartimandua, Aforte, Ciffik, Darka, Amrtin a Romant. Dekuji vsem za radu. Glossostigma elatinoides asi nepouziju, nemela by v mem aqua vhodne podminky. Pokud sezenu tu Marsilku tak ji zasadim, vypada hezky. Ten Echinodorus vypada skvele, ale tam mam obavy, ze by mi rostl do vysky. No uvidime. Jeste jednou dik
Ps: Tesim se na vanoce, Jezisek by mel soupnout pod stromecek fotak na macro fotky, tak budu moci prispivat do diskuse i fotkami
Starší reakce
Jasně,upozorňoval sem,že tak v akvárku nevypadá
Debata o tom co je lepší se zde s nepravidelnou pravidelností opakuje a výsledek, mnohdy bouřlivých diskusí je, světe div se, ve prospěch právě těch emerzních. Musím přiznat, že jsem byl taky, tak trochu zaslepen nevědomostí a horoval za submerzy, ovšem když si o tom člověk něco přečte a ještě lépe si to osahá na vlastním akváriu a rostlinách, kde má možnost porovnávat obě formy, je to jasný, emerz vítězí. Ovšem třeba jsi to nemyslel takto, ale jenom upozorňuješ na rozdílnost fotek, tak to potom prosím pardon.
Proč pozor?
Co je špatně na emerzní rostlince?
Přidat reakci
[1] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4708x