Zajímaví návštěvníci našich akvárií
Diky za odpoved. Vypada to neskodne.
Jo, to je ono. Copak je to za potvurku?
Ahoj,
Nasel jsem v akvarku male broucky (asi). Na fotkach to tak neni videt, ale popsal bych je jako cca milimetr velka slunecka sedmitecna s cernobilym vzorem na krovkach. Zajimalo by me, jestli se mam zacit bat nejake kalamity, nebo napadeni ryb.
Starší reakce
Starší reakce
Ahoj,
uz si zistil co to je? V 60-tke to nemam, ale v nano akvariu 12L kde mam cisto iba kotulky (okruzaky) som ich spozoroval uz pred viac ako mesiacom. Po skle sa pohybujuce, maximalne 2mm dlhe "cervy", neda sa to ani odfotit, musel by som asi priniest z domu zrkadlovku s makro objektivom. Za mesiac nepodrastli ani o mm, mozno ze ich je iba o par ks viac. Tiez sa mi to zda male na plostenku. Vdaka
Edit: Tak su aj v 60-tke, uplne drobne 1mm ale je ich na skle dost. Citam ze plostenky dorastaju od niekolkych desatin mm... takze to asi bude plostenka. Ale keď ich lepsie pozorujem, nemaju kosostvorcovu "hlavu" ale okruhlu a v inej teme som sa docital, ze to mozu byt Rhabdocela (poddruh plosteniek) a asi aj menej nebezpecné. Otocinclusy si ich nevsimaju, cize pravdepodobne pribudnu dalsi obyvatelia akvaria. Uvazoval som na endlerkami, ktovie ci by si dokazali na nich pochutnat.
Edit2: Objavil som uz aj nezmary zelene, par desiatok, 2-3 mm velke, na skle, na anubiskach. Necham im cas nejaky ten mesiac, ci sa ich pocet nezvysi. Do malej nadrze rajovce alebo guramy nasadit nemozem. Ak ich pocet sa nebude rapidne zvysovat, tak ma to nebude trapit. Ak ano, bojim sa, ze bude musiet pomoct chemia, na cas premiestnit Ampularie a pripadne otikov, tie su dost citlive na chemiu...
A navyse som este spozoroval dalsieho obyvatela akvaria, asi dve, tri male bodky, extremne sa rychlo pohybujuce skakavym pohybom po skle, pripadne tesne pod hladinou. Velke asi 1 mm, biele, takmer priesvitne, akoby za sebou tahali maly "chvostik". Odfotit nemozne, vzdy rychlo odskocia. Netusite co to môze byt? Zacina sa mi akvarium pacit aky zivot tam prekvita. A to popritom mam od akvaria, cez techniku, substrat, rastlinky, slimaky a aj rybicky, ale aj krmivo od jedneho predajcu, z kamennej predajne.
0 16.03.2019 10:39 peter111 Dobrý deň, dneska som objavil v krevetkáriu malé "červy". Nedržia tvar, pohybujú sa pomerne rýchlo. Majú maximálne 2mm a sú biele. Je ich dosť veľa a pohybujú sa v hornej časti akvária po skle. Môj typ je ploštenka, ale na ploštenku je to veľmi malé. Dal by som aj foto, ale aj tak by tam nebolo nič vidno, lebo sú ťažko pozorovateľné aj voľným okom. Neviete čo by to mohlo byť? Ako to likvidovať?
Starší reakce
Děkuji!! Hledal jsem si pro všechny živočichy, které v akva mám, kromě surmovky ..... Mám pouze jednu, takže jsem neočekával, že je to možné. Evidentně jsem si jí přinesl již jako maminku
(cca před měsícem).
Děkuji
Ahoj,
Tušíte někdo co by to mohlo být?
Soupis rybek v prezentaci.
Když už sem tu fotku dávám, když se podíváte na listy rostliny nad, jsou na ní takové jemné vlásky. Jsou pouze na subulatách. Je možné, že by řasa byla pouze zde?
Díky za info!
0 04.11.2018 20:29 Baffi Děkuju a může to nějak škodit?
Děkuji a de to nějak vyléčit?
Tak to nebudou jikry ale nějaký parazit
0 04.11.2018 19:56 Baffi
V tu chvíli mi nepřipadlo, že to nějak zdrhá
Děkuju za názor!
Edit: Planorbella - ok.
100% lasturnatka
Jestli se ale moc nehejbe tak to klidně nějaká škeblička být může.
Možná máš pravdu. Ale takto pruhovanou jsem nikdy neviděl.
... co je toto, prosím? Malá "škeblička" vlevo od blešivce. V reálu má asi 2 mm a pruhování bez makrofotografie není vidět.
Větší fotka
rybicky.net/fotogalerie.php…
Jako, mám tam škeble. Ale že by takto aktivně šly po jablku ...
Lasturnatky ničemu neškodí, měla jsem je u endlerek, které občas nějakou snědly (ale moc jim nejely). V akvárku lasturnatky postupně vymizely, měla jsem je pak záměrně ve skleněné baňce s chuchvalcem řas a v misce s kamínky také porostlými řasami, tam se držely dlouho a řasy postupně spásaly.
Děkuji oběma, to bude ono chová se to jako na videu od Václava. Jdu nastudovat co to je a jestli je to k něčemu dobré nebo to něčemu škodí
Dekuji je to zahada
Drží se to u stěn akvária hlavně tam kde je nejvíc světla, největší kusy mají pod milimetr. Pod mikroskopem je vidět jak to vyndavá a zase zandava ty štětinky (možná bičíky?). Jak by se do akvárka bez ryb dostal listonoh nebo kaprivec? A vypadá to že se mu tam líbí (přibývá toho)
Tak může to být listonoh, kapřivec to asi není.
Starší reakce
Taky se mi to dvakrát po sobě stalo při zapnutí filtru po údržbě, a to rašelinu nepoužívám, ve filtru mám jen molitan. Ryby si smlsly. Víckrát se to neopakovalo.
rybicky.net/nadrz/27106/d182886.jpg 0 27.10.2018 11:03 PeCh [77] Dnes som pri údržbe na chvíľu vypol filter. Po výmene časti vody som opäť spustil filter a vyplavili sa z neho malé potvorky - biele/sklovité háďatká dlhé okolo 1 cm. Pomerne rýchlo sa vlnia. Môj typ sú hlístice. Predpokladám, že sa držia v rašeline vo filtri, ale mohol som si niečo zavliecť s rastlinami, čo som naposledy doniesol. Gupky po nich vyštartovali, zobli si a nechali tak. Zajtra, ak budem mať čas, pre istotu vyhodím rašelinové peletky.
Otázka je, čo je to zač, či to môže byť nebezpečné a či je potrebné ich riešiť? Ak sú to hlístice, tak k nim som našiel, že existujú aj neškodné aj nebezpečné.
Starší reakce
Ne, jsou neškodné
Ďakujem veľmi pekne. Takže by to pre krevetky malo byť neškodné? Pretože v akváriu sa mi ešte ani raz nerozmnožili, odkedy ho mám založené a to som ho zakladal ešte pred letom. Nemôže to s tým mať nejakú spojitosť? Ak áno, oplatí sa to likvidovať?
Je to lasturnatka
To je neškodná záležitost a nemusí tam být stále.
Ďakujem. A je potrebné to nejako pri krevetkách likvidovať, alebo je to neškodné?
Neviem či sa to z toho bude dať pozrieť, no lepšie sa mi to už odfotiť nedalo...
Ale ploštenky to nie sú. Nemení to tvar a nie je to ako červ. Je to úplne malinký tvor cca 1-2 mm. Drží tvar a je to taký malý pásikavý "valček". Fakt netuším čo by to mohlo byť...
Hnědé tečky na pozadí hnědých čárek... To by chtělo detail... Mně se po akváriu rychle pohybují Ploštěnky. A jsou některé i trochu do hněda...
Ale jak říkám, bez detailu to půjde asi těžko určit...
Áno, tvar to drží, na fotke to lezie po liste pri filtri. Zle to vidno. Ale ďakujem pekne za odpoveď
A okrem tých slimákov som objavil aj takéto akoby valčeky rýchlo sa pohybujúce po akváriu. Chodia, plávajú a sú všade - v štrku na listoch. Dnes som menil vodu, takže sa mi podarilo nejakých z nich odchytiť do pohára. Môžu to byť nejaké tie vodné blchy? Ako by sa toho dalo zbaviť? Vopred ďakujem.
Starší reakce
No vždyť souhlasím
A když už jsi to napsal a já věděla, co hledat, tak jsem našla fotku stejného tvora na místním fóru.
Jestli jsem svoji reakci formulovala nesrozumitelně, moje chyba, omlouvám se.
A co jsem psal? - lasturnatka. Je i na tom odkazovaném videu. Je víc druhů samozřejmě.
Na tom videu nic podobného není, ale když už jsem věděla, kde hledat, tak jsem cosi velmi podobného našla
A dokonce z místního fóra
No, tak konkrétní fotka tam je, ale musí se nalistovat.
rybicky.net/forum/10066-lasturnatka… Dobrý večer všem,
podařilo se mi natočit záhadného tvora v mém akváriu. Za zvuky v pozadí nahrávky se omlouvám, měla jsem puštěný film.
Nějaký tip na to, co to může být?
www.youtube.com/…Starší reakce
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 3713x