Jak funguje CO2 mixér?
Lenže ja sa nepýtam na princíp, ale na skúsenosti...
Mám ten pocit, že Tupý používa v nádržiach na rastlinky verziu mini.
Ak by si zablúdil ku Tupému do predajne v Poprade, tak by si to tam videl. Podľa mňa to bude málo účinné. Alebo si to vyrobíš sám
Zdravím, zvažujem kúpiť mixér od Rataja (
www.rataj-spk.cz/… ) – tú strednú veľkosť (bez mini i maxi). Chcem sa spýtať, podelí sa prosím niekto, kto to používa, o skúsenosti? Hlučnosť, životnosť, účinnosť, atď. Vďaka
Starší reakce
Nahoře jsou dva kolíci. Do jednoho jde voda, do druhého CO2 (prochází dospod reaktoru trubičkou). Uvnitř se to motá a voda obohacená o CO2 odchází tou černou věcí naspodku. Ikdyž se do toho pustí dost CO2 a velký proud vody, není vidět že by nějaká bublinka stíhala utéct nerozpuštěna.
A dál? Kudy a kam jde voda ven z reaktoru?
Já ho chtěl koupit, ale pak jsem dal přednost
www.aquario.pl/…
Ten T kus rozděluje vodu z výtoku filtru - část jde ven, část do reaktoru. Jejich poměr je regulovatelný kohoutkem na onom T kusu.
www.nasezahrady.cz/… Jak se zapojuje ten Sera reaktor? To má dvojité T na hadici z filtrace (tzn část vody jde do reaktoru a nasycená zase zpět do hadice filtrace) nebo jde všechna voda z filtrade do reaktoru a skrz něj zase ven do akva?
Používám reaktor Sera v 270l rostlinném akváriu, kam pouštím asi 2 bubliny za vteřinu. Nelze pozorovat, že by nějaká bublinka uprchla mimo. Napojení na výtok filtru, vše potřebné je v balení.
Nejúčinější difuzor CO2 je takový, kde nemůže CO2 unikat volně mimo nádrž/hladinu a je nuceno mydlit se ve vodě dokud se nerozpustí všechno. Což ale nic neříká o výkonu takového difusoru, tedy kolik CO2 stihne rozpustit za nějaký časový úsek.
CO2 mixer zrovna rozpouští CO2 docela hodně, ale o efektivitě to asi moc nebude, často je vidět že hodně bublinek doplave až k hladině a tam se rozprskne. Nehledě na to že to je hnus v akvárku, zabírá místo, žere proud a dělá kravál. Nic pro mě.
poraďte co nejkvalitnější difuzor na nejdokonalejší rozpuštění plynu.Rataje znám.Díky
Starší reakce
Rataj to má dobře popsané na svých stránkách
www.rataj-spk.cz najeď si na produkty- CO2 problematika a najdi si tam CO2 difuzer. Najdeš tam i ten CO2 mixer. Vše úhledně popsané
.
Jo díky. A co je to prosím tě ta keramická patrona?
Co já vím, tak CO2 mixer prodává Rataj, ale ty asi myslíš CO2 difuzer. Tak ty nejjednoduší fungují tak, že CO2 se protlačí přes keramickou patronu a tím se rozbije na velké množství drobných bublinek. Bublinky se stoupáním k hladině rozpouští jak CO2 difunduje do vody. Právě to množství drobných bublinek je důležité, protože CO2 se do vody dostává povrchem bublinek a součet povrchů je u velkého množství malých bublinek větší než součet povrchu u menšího množství velkých bublin. Uff doufám, že to nebylo moc kostrbaté.
Já nevím, nějaký obyčejný.
A jaký CO2 mixér máš na mysli?
0 18.01.2010 17:22 Bart Simpson – Jak funguje Co2 mixér?
chtěl jsem se zeptat jak vubec funguje co2 mixér ?????
Starší reakce
A nehromadí se ti vůbec cočko v kolínku tam kde se láme hadice na hraně akvárka? Jako řešení je to naprosto dokonalý a zadarmo.
0 11.09.2009 13:04 Tommys –
Re: hf Uplně jednoduše, vzal jsem jehlu od injekční stříkačky, nasadil na ni čtyřku hadičku(pasuje to). Tu jehlu zabodnul tesně pod hladinu do hadice k odtahu vnějšího filtru, funguje to bezproblémů.
Jak si udělal vstup CO2 do toho filtru? T kus na přívodní hadici a do ní? Nebylo by foto pro inspiraci?
Ze zkusenosti prisavani na cerpadlech dela znacne velke bubliny a ta houba na difuzeru mozna tak pomuze spojit ty prtave bublinky ve vetsi. jedine ze by pres ni jeste proudila voda...
0 10.09.2009 12:50 JuraS –
Re: hf A co mixer nahradit třeba čerpací hlavou atman 200 nebo ještě něčím menším, uškrtit ji na minimum a do přisávání vzduchu zavést co2..cena nesrovnatelně nižší a při spojení s elektromagnetickým ventilem se dá spojit na stejné hodiny..vhodné do větších akva..jinak podle videa k tomu mxerovi..podobné bublinky mi dělá obyčejný skleněný difuzer od boya..za pár kaček..jen ne tak efektně..bublinky se ale..i když jsou sebemenší nerozpustí při cca 40 cm stoupání k hladině..takže já osobně na ten svůj difuzer narazím kus houby na nádobí..
0 10.09.2009 12:09 Tommys –
Re: hf Já to tak dělám zhruba měsíc, dávkuji cca 1 bulbinu/sec. do externího kanystrového filtru a je to v poho 100 procentní rozpustnost, vidím skrz nádobu do filtru na hladinu a CO2 vodu nevytlačuje, nehromadí se, takže se stíhá rozpouštet, nevidím v tom problém, vzhledem k tomu že takto bublbám do zarostlejšího akva 112L, kytky bublaj přes den tak nemám problém že by ryby lapali po dechu z nedostatku kyslíku, COčkuju nonstop. Vyzkoušel jsem většinu difuzorních rozprašovačů a pod, ale tohle se mi jeví jako zatím nejlepší řešení.
Starší reakce
Záleží na výrobcovi... Ja mám objednaný od ferplastu za cca 700,- (hold na Slovensku je všetko drahé
)
Starší reakce
A kolko stoji taky CO2 mixer ???Ja mam tiez 240 l akva ,ale ako ste pisali prv si kupim tie testy.
Starší reakce
Ano máš pravdu s tím pádem systému, to se musím omluvit za mystifikaci.
Kh este test nemam. Ale uz si ho kupim. Konecne stim energy CO2 mixer zevraj rybi neotravim, zevraj. No mam 240L akva, tam sa to tak lahko neda otravit, dufam no. V piatok si kupim test a napisem co a jak. A mozno mam vapencove dno takze z PH nic nezistim.
Je to jen orientační test, aby se měl začátečník čeho držet. Platí pro ty kteří rozpouštějí hospodárně a většinou přes difuzor a ne přes kamínek. Určitě při něm neotráví osazenstvo akvária. Pokud jde o bubliny tak předpokládám že k tomu všichni používáme akvarijní hadičky a ty jsou přibližně stejné to platí i o bublinách. Doporučené testy jsou PH (lépe PHmetr) KH karbonátová neboli uhličitanová tvrdost. Pokud píšeš že při nízkém UT (2dkH) se otráví ryby CO2 tak to většinou není pravda. Nestabilní voda způsobí pád PH a to je potom většinou příčinou úmrtí ryb. Stačí ale drobet jedlé sody a problém je vyřešen.
To je podivný výpočet, kde si na to natrefil Václave?
Takto to nelze počítat, bublina může mít průměr třeba i metr, záleží na průměru hadice.
Já aplikuji CO2 nonstop, dKH mám 8 průměr bublinky cca 3mm a počet 1Bub. za 2s PH 6,8.
Ale protože aplikuji ze sifonových bombiček tak tlak kolísá, měl bych správně každý den ráno přenastavit, mě ale nejde o přesné hodnoty.
Také přeci hodně záleží do jaké míry se aplikované CO2 rozpustí, tř. ten kdo aplikuje skrz vzduchovací kámen nerozpouští na 100%.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Když si člověk není jistý a začíná, doporučuji nic neuspěchat! Zakoupit si nejprve testy na tvrdost vody a PH. Změřit si vlastnosti vody, popřípadě vyhledat články o aplikaci CO2 a o Pufrační schopnosti vody.
Až si budeš jistý že víš co děláš tak začít s aplikací. Začni třeba s Václavovým výpočtem a sleduj dle testu PH.
Barva by měla být podobná (proti dennímu světlu), jako je zde zelená barva textu (cca PH 6.7).
Nutno ale podotknout, že nejdříve musíš pochopit vlastnosti vody a vztah PH!!!
Pokud máš vstupní vodu 2dkh a PH 6,5 tak ta barva jak jsem psal bude už spíše do žluta, a při tak nízkém dkh může dojít velmi rychle k otravě CO2.
Ano
Počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech / 50.
0 14.10.2008 16:44 andrej – energy CO2 mixer
Caute, mate nikto skusenosti s energy CO2 mixer. Mne sa zda ze do akva pušta molo bubliniek. Kolko bubliniek davate na pocitadlo?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 1791x