Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Roupice

 

NápovědaFórum » Krmení » Živé krmení 

Roupice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2020 01:04 marekac
Mám roupice na substráte, kotia sa pekne vnútri 24°C, aj v studenej garáži 9°C pivo

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2020 22:16 Muž vlka [3443] Re: Vláďaa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2020 22:07 R Muž ctibum [6870] Re: Vláďaa
Tak například aukro.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2020 22:01 Vláďaa
Kde bych mohl sehnat násadu roupic? díky za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.02.2020 23:46 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: Zdendasss
Lignocel s přimíchaným perlitem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2020 22:51 Muž Zdendasss [15] – Substrát
Jaký je podle vás nejvhodnější substrát nebo pěstební médium pro chov roupic?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 15:35 Muž dudak [1885] Re: prog
Neklesne mi to ani v zimě pod 18, spíš pod 20. Větrání nijak neřeším, mám je otevřené, když se o ně dobře staráš smutnice ti tam nenalezou. Při nižší teplotě jsem je nikdy neměl tak nemůžu posoudit, zda by byla produkce vyšší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 11:49 Muž prog [45] – teplota
Jaká se Vám osvědčila teplota pro roupice? Mám chladnější chodbu, ale bude tam 18-20st, na 15 neklesne ani v zimě. Požadovaná nižší teplota je kvůli plísním nebo se roupice při ní nejlíp množí?
Z čeho máte větrací mřížku? Já použil jemný molitan z filtru, ale jak se ukázalo, prolezlo tím, co nemělo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   08.11.2018 12:04 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: prog
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku První tři snímky jsou s Grindalem na odlišných podkladech.Molitan má nevýhodu,že tekutina s odpadními látkami prosákne ,až na dno boxíku,kde dojde ke kvašení,úhynu červů a zápach láká smutnice,proplachování považuji za ztrátu času ;-),u Lignocelu stačí fixírkou udržovat vlhký povrch a je vystaráno.
Roupice na čtvrtém snímku jsou připraveny na na mřížce s novým Lignocelem,na přesypání do čistého boxu,kde bude substrát doplněn do cca pěticentimetrové vrstvy.Pozůstatek roupic z původního umístění se dá vytěžit,opětovným zvlhčováním pouze v prostoru krmného místa,chov je ukončen když není odběr červů efektivní a zakládá se nový.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.11.2018 00:45 Muž dudak [1885] Re: prog
roupice chovám na lignocelu, vlhkost určitě menší než u grindalu, ale asi záleží i na teplotě, krmím piškotama nebo odtučněnejma rýžovejma otrubama.

Mušky na grindalu jsou jak už řekl Luděk smutnice, můžeš zkusit nechat lignocel vyschnout, když to není tak mokré tak se ztrácí, mě zmizely z roupic úplně, ale roztoči se mi tam nějací drží, i v grindalu, který chovám na molitanu, produkce se ukázala lepší a hlavně to jde prakticky donekonečna obnovovat tak, že se molitan vyždíma pod proudem vody, červíci tam zůstanou. Grindal se rozjíždí velmi snadno, tak můžeš sebrat násadu z povrchu a založit novou, já nechávám grindal úplně uzavřený, aspoň nevyschne a nenalítají tam mušky, krmím pak jen suchou směsí. Roupice narozdíl od tohoto mám ve větrané bedýnce, takže v suchém prostředí paneláku dost vysychají a proto krmím vlhčenou stravou, případně rozprašovačem pokropím povrch chovné bedýnky. Ale musí to být s mírou, když je substrát moc mokrý, jsou červíci jen na povrchu a v zemi není nic, když je to správně, je substrát po rozhrnutí plný červíků i pod povrchem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.11.2018 23:11 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: prog
Minimušky jsou smutnice,běžní návštěvníci rostlinek v květínáčích,milují převlhčené prostředí a zvýšený obsah rozkládajícího se organického odpadu.Roztoči se hned tak neutopí,jsou lehčí, než voda,tak se po průplachu musí povrch hladiny slévat,dokud nezůstane dokonale čistý a následně červy umístit na nový podklad.Zbytky krmiva odstraňovat max. obden.Lignocel je Top,nedrží se v něm roztoči a smutnice se dají korigovat vlhkostí a hygienou substrátu,ale u roupic má jeho životnost cca jeden rok,potom dojde k nadměrnému zasycení z odpadních látek a uhynulých červů,regenarace je jednoduchá,při příznacích stagnace stačí na povrch substrátu polořit Perlinku a na ní dát nový Lignocel,během pár dnů se roupice přemístí za krmivem do vyšší vrstvy a tu lze ze síťky sesypat do vyčištěného, nebo nového záložního boxíku.Grindal mám na Lignocelu třetí sezonu,je to pouze o vlhkosti,větrací mřížce a čištění krycího skla ;-) .Fixírkou zvlhčené Biscuit piškoty z Lidlu používám pro roupice (při delší nepřítomnosti je nahrazuji zvlhčenými ovesnými vločkami,eliminace kvašení a plísní). Pro grindal používám stejné piškoty,ale menší,opět Lidl, Mini Biscuit,které před použitm nechávám nasáknout v misce s vodou a po vložení do chovné nádobky,na jejich okraje spláchnu Gridal z krycího skla. spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2018 22:23 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: dudak
Roupice mám ze zahradního kompostu,stala se mi v pravěku nehoda,při které jsem původní dlouholetý chov takzvaně ulil (je to fofr,stačí několik uhynulých jedinců a zkáza je téměř nevratná,pro mne s nechutným přemáslovaným zápachem),zvažoval jsem,kde získat kvalitní násadu pro rychlé obnovení červů.To ,že roupice jsou téměř v každé zemině jsem věděl,navíc si ke mně jezdil pro hnojní žížaly kolega rybář a když jsme se hrabali v kompostu,tak jsem byl překvapen jeho vysokou teplotou,hodně + přes 20°C,v substrátu byly nejen hnojní žížaly,ale sem tam i nějaká roupice.Otázka byla,jak je dostat ven? Napadlo mne vytlačit je pozvolně na povrch vodou,na dno stolitrového plastového sudu jsem umístil jeden konec vzduchovací hadičky a druhý jsem odměřil na délku,aby dosáhnul na dno vedle stojícího dvousetlitrového sudu s vodou.Do mešího sudu byla dána aktivní část kompostu hemžícího se životem a povrch byl upraven s převýšením ke krajům (trychtýř).Hadička byla zatopena vodou, pomocí větší stříkačky (lavážní stříkačka 150ml JANETTE ALFA cca 50Kč lékárně),zanořené do většího sudu s vodou,poslední úkon byla fixace zátěže na sacím konci.Spojené nádoby zajišťovaly postupné zatopení substrátu a vzlínavost vody vyháněla roupice na povrch,ve finále po pár dnech ,byla okolo celého vnitřním obvodu sudu souvislá vrsta červů o průměru cca 1 -1,5 cm.To je příběh roupic,které nepozře pouze mrtvá ryba smich .Chov roupic a Grindalu mám trvale na Lignocelu,ale nejsem profík,tak netuším jakou technologii používají v Asii,viděl jsem snímky s neskutečnou produkcí,všetně absorpce astaxantinu a vitamínů dodávaných krmivy do červů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 21:39 Muž prog [45] Re: dudak
Dík za info, já už mám více než roční zkušenost s grindalem, ale v létě se mi tam objevily nějaké minimušky či roztoči (neumím to určit, nejsem biolog), popolace se sice dál množí, ale už méně. Rady na utopení nechtěných návštěvníků s tím, že grindal vydrží i půl dne pod vodou, nezabraly.
Je rozdíl jen ve velikosti a nižší teplotě? Dají se roupice kultivovat také na lignocelu a krmit piškotem + rybí moučka popř. drcenýma oves. vločkama? Množí se stejně dobře? Jakou udržovat vlhkost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2018 16:24 Muž dudak [1885] Re: prog
roupice jsou mnohem větší, tudíž i lepší pro větší ryby. Ohledně chovu je to podobné, mám už několik let oboje. Myslím, že dnešní roupice se už adaptovaly i na teplejší prostředí, u mě v paneláku jim to neklesá ani v zimě pod 20°C. Když se o to člověk stará, tak mu to nechcípne. To je u obojího stejné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 14:05 Muž prog [45] – roupice vs. grindal
zdravím, jak byste poravnali roupice vs. grindal, co a proč je výhodnější? Dlouhodobě udržitelnější?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2018 11:27 -
Rupice som si choval niekoľko rokov.Najväčší problém bolo pri mojej práci udržať správnu vlhkosť.Choval som ich pri teplote 15C.Mne prosperovali v priedušnom substráte pre izbové rastliny.Krycie sklá som nepoužíval.Choval som ich v kelímkoch od zmrzliny,kde som do krytu navŕtal zopár dierok.Živorodky sa po nich išli utĺcť.
Kŕmenie rovnaké ako pre grindál.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.07.2015 01:50 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Plus ještě z venku, kde jsou ryby umístěny v chovných síťových sádkách. Ve dvou zahradních nádržích je přes třicet těch sekcí a v každé jsou jiné ryby.

Břehy jsou obsekávány, ale některou divokou květenu, jako přírodní účelovou dekoraci ponechávám, např. na fotce viditelné hvozdíky kropenaté, mochny přímé, sporýše lékařské a jiné.

Obrázky: Krmení ryb roupicemi venku v chovné síťové sádce.

Pohled na zahradní nádrž s chovnými síťovými sádkami.

Dělící břeh mezi zahradními rybníčky s chodníkem a divokou květenou po okrajích.

Okraj břehu s kvetoucím hvozdíkem kropenatým.

Přikrmování stejnou krmí, jakou mají ryby doma v rybárně, nejen roupicemi, ale i suchým vločkovým, se udržuje jejich návyk na mi běžně dostupné krmivo a po opětném podzimním přenosu pod střechu jej stále ochotně berou, zkrátka si neodvyknou a nechtějí jen krmivo živé.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.07.2015 01:22 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jen pro zpestření přihodím navíc i snímky z krmení ryb roupicemi.

Nejprve ve skleníku a to dvakrát s pavími očky krmené přímo z poklopu chovné nádoby od roupic.

A pro představu i tři celkovější pohledy na chovné vany ve skleníku, které jsou po obou podélných okrajových stranách. V každé nádržce jsou ryby rozdílných druhů a variet.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.07.2015 00:59 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrá příprava ano,

K tomu sporu:

Pro mne je stav přemokření, když je přelitím vytěsněn vzduch a zemina se slehne, což má za následek dušení a vylezení všech roupic na povrch i snahu o únik z chovných nádob. To je závislé i od použitého substrátu. Bude rozdíl mezi jílovitou zemí s pískem, dřevními pilinami, nebo kompostovou půdou s rašelinou. Tyto materiály mám odzkoušené.

Takže povrch nemusí být jen vlhký, ale může být i mokrý a roupicím to vyhovuje z hlediska příjmu potravy i množení.

A rozdílná věc navíc oproti způsobu odběru červů u Tojsouvěci; mám jednu ctěnou zásadu - nezasahuji do krmících se roupic, beru jen ty, co jsou na krytech, nebo stěnách. To je ten přebytek na zkrmení rybám.

To, že na mojí fotce jsou roupice v hojném počtu na těch stěnách, je vlivem vrchního krytí poklopem s možností ovlhnutí stěn a to umožňuje vylézání roupic.

Při používaných vaničkách od nanukových dortů, mám jen krycí tabulky skla bez dalšího zakrytí, takže stěny nevlhnou a roupice nevylézají. Samozřejmě nesmím proti vyschnutí, dolévat nadbytek vody.

Cílem tohoto tématu je propagovat toto doplňkové živé krmivo a po přečtení zde vypsaných informací, si jistě každý zájemce vypracuje svůj vlastní postup, jak založit úspěšný chov roupic.

S tím snad budeme s panem Luďkem názorově zajedno. Přeji mu pěkné úlovky a ať se tím víc neznepokojuje. :-)

Přílohy: Roupice v miskách od nanukáčů.

Chov roupic v miskách od nanukových dortů.

Roupice na ovesných vločkách ve kbelíku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.07.2015 17:48 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Konec večerníčku
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.07.2015 17:46 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pokračování na přání
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.07.2015 17:44 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Starý kose ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.06.2015 02:05 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Tojsouvěci

hmm Nemusím nic odvodňovat, ani se mi roupice nedusí.

Frekvence doplňování vláhy závisí od vrstvy substrátu a intenzitě odvětrávání.

Podle reakce a popisu toho produktivního chovu, mohu jen doporučit :

Neučit starého kosa, jak má tahat žížaly ze země ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 01:42 - Re: Tojsouvěci
Choval som ich dosť dlho na to aby som toto všetko čo si tu napísal vedel.Mne to vysvetlovať nemusíš.
Miesto komentárov k fotke by si račej mal obohatiť toto fórum a pridať vlastné ,,ideálne,, fotky a popis chovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2015 00:06 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: prasan
Roupicím (Roupice bělavá - Enchytraeus albidus) zvlhčuji substrát cca. jednou za měsíc,lehkým zastříknutím povrchu rozstřikovačem a krmím pouze suchým piškotem, umístěným v krmných jamkách překrytých sklem.Krmná dávka je ideální,když ji červi dokáží zkonzumovat do konce příštího dne.
Grindal se odebírá stěrem,nebo oplachem ze skla,ale roupice tvoří snadno pinzetou uchopitelné prstence okolo krmiva.
Pokud by se mi povedlo přelití,jako na snímku,snažil bych se odebrat co nejvíce roupic,pro další chov a zbytek v chovné nádobě se pokusil odvodnit.
V produktivním chovu,při nadměrném zvlhčení dojde ve vyšší vrstvě mokrých červů k poměrně rychlému úhynu zadušením (ve vodě přežijí jeden až tři dny v závislosti na teplotě,objemu a prokysličení).V případě,že se červi objevují na stěnách chovné nádoby,tak je vlhkost nadměná.Žloutnoucí roupice signalizují suchý substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2015 22:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvku
Podle čeho "vzešel" takový úsudek ? Těch roupic tam jen bylo značné množství a v temnotě se drží i na povrchu, stěnách i částečně přiklopeném víku chovné nádoby, odkud přebytek seberu.

Foto zachycuje stav před krmením, to jest nasypáním vloček. I dnes jsem z nich odebral a dal rybám. Nechtělo se mi to fotit, tak snímek nemám, ale třeba se k tomu pro ilustraci odhodlám.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2015 20:31 - Re: Tojsouvěci
Nie vždy odhadne človek tú správnu vlhkosť a i u mňa to sem tam bolo presne ako na fotke.Nič sa však nedeje,viac odvetráš a rupice idú ďalej.Nebudeme tu polemizovať teraz o správnej vlhkosti,kedže nikto doma nepoužíva vlhkomer priamo pri rupiciach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   28.06.2015 19:48 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: 0
Ilustrační foto,přemokřeno,tak jak to nemá vypadat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   27.06.2015 16:24 Muž 0 [1718] - Obecné. – Chov roupic.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku
Rozvíjejte svou profesionalitu věcnou konkrétností a téma bude přínosné i poutavé.

Pro dobrý rozvoj potřebují roupice opravdu dobře probíhající obměnu vzduchu - to zdůrazňuji, plus pravidelné doplňování vláhy bez přemokření.

Pak jim v přiměřeném množství podávaná potrava nekysne, neplesniví a i při vyšších teplotách, než je optimálních plus patnáct až dvacet stupňů, prospívají a nesnaží se z chovných nádob uniknout.

Krmím roupicemi ryby i teď v létě a samotné roupice vyživuji ovesnými vločkami v celé i drcené podobě, které občas obohatím o vitamíny a minerály, co používám u svého chovu králíků.

Krmení roupicím nasypu na dostatečně vlhký povrch a ani nemusím vločky kropit vodou. Dávám i drolený suchý rohlík, nebo strouhanku.

Proti vnikání muchnic se použije síťové krytí. Já ho zrovna používat nemusím.

Z poklopů a krycích skel splachuji roupice do kbelíku a po propláchnutí je zkrmuji všem chovaným rybám. Ve vodě tvoří bílá klubka - podobně, jako známé a rybami více preferované červené nitěnky.

Obrazová příloha: 1. roupice v chovné nádobě.
2. ovesné vločky a doplňková minerálně vitamínová směs.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 23:35 - Re: Designer
Úplný súhlas.Ja som taktiež nikomu netvrdil,že to pri vyššej teplote nepôjde(myslím rupice) ale,že je pre ne ako som i ja dlhé roky mal teplota okolo 15C ideálnejšia.
Taktiež niektoré tvrdenia tu na webe,že roztoče zničia celú násadu sú zavádzajúce.Existuje niekoľko druhov roztočov a nie všetky sú dravé.Preto je to potreba rozlišovať.Roztoče sa v násade objavia hlavne pri premokrení a neodvetranej nádobe alebo práve naopak pri príliš suchej pôde.(to čo myslíš resp.používame ako substrát je LIGNOCEL) Pri stave kedy sa rupiciam či grindálu darí sa roztoče držia dosť ťažko.Niekoľko krát som pri rupiciach ,,nie dravu,, formu roztočov mal a nijako im neškodili.Po úprave podmienok(v mojom prípade odvetraní násad) sa roztoče stratili.
Tiež nie som dáky extra odborník a nikdy som to o sebe netvrdil.Veľa vecí som si za roky pri akvaristike musel sám na úspechoch a neúspechoch vyskúšať.Najviac ma štvú ,,študovaní,, odborníci čo niečo videli na wikipedii.(samozrejme takto nechcem nikoho urážať)
(len tak OT prípad z práce - príde ing.z vedenia firmy dole k pracovníkom, pozrie na papier a pýta sa: ,,čo je to manipulácia? ,,)Ale je vo vedení a myslí si,že to čo povie je presne tak ako sa to niekde písalo,či niekde na wiki - google vyčítal.Nemá to vyskúšané a nikdy to zrejme nerobil.
Späť k rupiciam.
Ja som násady kŕmil navlhčeným rožkom,prípadne piškótom.Ponúkanú stravu ktorú nezožrali rupice, na druhý deň odstraňujem.Ako si písal rupiciam trocha trvá než sa rozbehnú.Pripisujem to hlavne stresu - v mojom prípede pri preprave.No asi za mesiac či dva sa začali krásne množiť.Ja som Bohu žial 7 dní v týždni takmer opakovane v robote,moc času na obsluhu násad neostávalo.Rupice ako si napísal nesmrdia (ak smrdia tak je niečo nie v poriadku).Chovajú sa takmer bezproblémovo a pri minimálnej námahe je to vlastne krmivo na stálo.Osobne som ich skrmoval len raz či dva krát do mesiaca.
Kŕmiť jednostranne deň čo deň poter grindálom či rupicami je podľa môjho osobného názoru blbosť.Rovnako ako kŕmiť červy krmivom pre mačky.Jasné ak tam to mačacie dáme raz do mesiaca nič sa nedeje.No pravidelne nedoporučujem.

Teraz k tomu genómu (v kontekte s textom v predchádzajúcej téme).A ako som to vlastne myslel pri dennom kŕmení grindálom a používaní mačacích granúl. Zoberiem pre lepšie pochopenie príklad človeka a kulturistiku versus nelegálne stereoidy.(berte to len ako príklad a prosím nechytajte ma za slovíčka :-) )
Rýchly rast svalovej hmoty na úkor záťaže šliach, väzív, kostí.Poškodenia pečene,ľadvín atď.
Telo kulturistu sa snaží s touto situáciou vyrovnať.Vytvára silnejšie väzby šliach, snaží sa spevňovať kostru......Nastáva nerovnováha hormónov v tele.Niektoré zmeny v extrémnom prípade siahajú až na bunkovú úroveň a to deformáciou svalstva. pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.05.2015 18:39 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: vaaclav
Pokud budu množit neonky, tak ne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 16:47 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Johan
Pokud budeš množit ryby, bude se ti taky zdát krmit s tím větší ryby jako zbytečnost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 12:56 Muž kortezhugo [983] Re: Johan
Kamoš chová bez problémov Grindalom aj dospelé Diskusy.Samozrejme to už chce poriadnu násadu.1 kus zožere toľko čo 20 Tetier. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 07:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: MonterMonty
Ale já nemám nic proti roupicím apod. Jediné co se mi nelíbilo, bylo to zbytečné zjednodušení, které rozpoustalo tuhle debatu oničem. Co tak koukám kolem sebe, tak většina dospělých ryb v akváriu má tak 4 cm. A pro většinu z nich je to i v dospělosti vítané krmení. Toť vše. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 23:20 - Re: MonterMonty
Už nie do tohto vlákna,ale pre väčšie ryby nie je problém chovať moinu či dážďovky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 21:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MonterMonty
Roupice jsem od Frantiska taky mel, ale neudrzel jsem je. Ono prikladem takove leto v panelaku, v byte pres 30°C, zaskleny balkon jak sklenik (nechas ho otevreny kdyz odejdes, a prijde jiste bourka a vyplavi ho), za 30 v akvariu je clovek jeste rad, a do toho idealne vylet do zahranici... Svoje podminky to chce, jako vsechno :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 21:28 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Johan
A tak nejen malá ryba je ryba , a tyto stránky nejsou jen o chovu pro zábavu , můžou být i inspirací pro začínající "chovatele"
pro mě je to informace cenná , crcám se s pěti krabicema grindalu abych jednou tejdně nakrmil, mi už příjde unavující
je to jen o tom z jakého úhlu na to koukáte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2015 21:27 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Slavko
Jinak já mám jen malá akvária a malé rybky a chladnější místo na roupice také nemám a tak grindal považuji za vynikají krmení v bytě. Rybky se po něm mohou utlouct....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2015 21:05 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: MonterMonty
Skalárám bych to také příliš nedával, ale kolik akvaristů chová větší ryby, pro které v dospělosti není grindal příliš atraktivní.. ;-) Dle mého prostě zbytečné zjednodušení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.05.2015 21:01 Muž ludvik [1082] Re: MonterMonty
Nic proti ... ale to, že ho znáš ty neznamená, že ho znají všichni. Bohužel takto radikální názor někoho, kdo má jednu archivovanou prezentaci a sedmnáct příspěvků ve fóru, nelze brát úplně za bernou minci. Naprostá většina z nich se týká techniky a jiných nebiologických stran akvaristiky.
A zvlášť když jedna z vět jeho příspěvku zní "Došel jsem, spíše, k názoru, že zkušení Akvaristé se příspěvkům do fóra na tomto webu vyhýbají …". Důkaz svých znalostí žádný zázrak, ale komentovat by šlo. Jeho úplně první příspěvek byl "Přešla mne, ale, chuť, na tyhle stránky, či fóra, něco psát." To mě stačí. Bez důkazů se od učitele učit nedá ...

Kromě toho - moje zkušenosti (ač zjevně nedosahují kvalit vás dvou) jsou poměrně opačné. Proč by grindal nežraly větší ryby? Neříkám, oceláti si toho asi fakt nevšimnou ... ale proč ne skaláry nebo třeba moje Akary hnědé, které to žerou poměrně hodně rády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 20:03 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Johan
Asi tak jako když grindal "nasypu" skalárám , ani nepostřehnou že kolem nich něco plave , mražený cyklop a jiné drobné krmení, je to stejné , nic proti ničemu , jen RoFr vyjádřil k danému svůj názor a svou zkušenost, a jelikož ho znám ze srazů , myslím si ,že všichni co tady jsme se od nej máme hodně co učit ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 00:07 - Re: slavko
No samozrejme Slavko.Ja som na prízemý tak sa mi v špajzke drží nižšia teplota.No blíži sa leto tak si zas zoženiem násadu moiny a cez leto sa mi namnoží na okne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.05.2015 17:43 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: prasan
Osobne považujem za problém práve tých 15 °C, ktorý v mojom bytovkovom byte nezabezpečím nikde. V byte mám príliš teplo a v pivnici zase v zime klesá i nižšie. Grindal mám pri izbovej teplote, takže nemusím nič riešiť a rybky majú k vločkám doplnok, bez ktorého by síce celkom určite prežili bez akejkoľvek ujmy, ale mňa takto kŕmenie viac baví X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2015 13:59 - Re: RoFr
Rupice som choval niekoľko rokov,no hlavne pre nedostatok času a kopec práce som násady zanedbal.Dnes ani netuším či mi v pivničke niečo z rupíc ešte ostalo.Chov je jednoduchý.Občas môže nastať problém pri prílišnej vlhkosti s roztočmi,ale v skutočnosti som nepozoroval,že by dáko rupiciam škodil.Stačí občas navlhčiť zeminu a kŕmiť navlhčeným rožkom či piškótom.Teplotu pre násady som mal okolo 15C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2015 06:58 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: RoFr
Grindal je jistě skvělé krmivo pro odrostlejší potěr, o tom není pochyb. Krmit Grindalem dospělé ryby, mi, ale připadá poněkud, taktně vyjádřeno, nepraktické a málo efektivní (původně jsem chtěl napsat praštěné, ale možné).
Nic proti roupicím, ale co je praštěného a neefektivního na krmení dospělých ryb grindalem? hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 21:25 Muž VVV111KKK [61] Re: Skopac
Na nějaké akvaburze. Chová se daleko snáze a lze s ním krmit čestěji. Já ho mám v plastových krabičkách v molitanu na krycím skle akva (ideální teplota) a je to opravdu perfekt krmivo. palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 19:20 Skopac – Roupice
Ahoj.Nevite kde sehnat nasadu roupic?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 3295x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13072-roupice