Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hamburský plošný filtr (HMF)

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Hamburský plošný filtr (HMF)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   14.08.2023 19:48 Muž Nessino [53] – Krevetárko s HMF
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, po přečtení článku jednoho ze členů jsem se rozhodl vyřešit filtraci v krevetárku hamburgem. Udělal jsem tabulku pro návrh filtru, kdyby měl někdo zájem.

1drv.ms/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2021 23:45 Muž Habbakuck [34] Re: ZDRI
ZDRI napsal:
Jsem zvědavý na jednu věc - volnou dutiny filtru (prostor kolem čerpadla), bych rád vyplnit síťovým sáčkem s lávovou drtí (3-6 mm). Nevím, jestli to čerpadlo nebude rezonovat, když bude v kontaktu s lávovou drtí. Uvidíme - uslyšíme ...


Tohle by mě docela zajímalo, je nějaká šance, že ještě po těch více jak dvou letech uvidíme, uslyšíme? :-D

Plánuju v novém akváriu takový velmi lehce nestandardní hamburský filtr (vlastně jediný rozdíl oproti klasice by bylo to, že vývod zpoza matrace by nebyl přímo trubkou skrz ni, ale voda by šla výtlačným čerpadlem do hadice bokem a na "paludární" stěnu) a přijde mi, že je ta dutina za matrací strašně nevyužitá. I když tam zůstane jen cca 7 centimetrů široký pás na "strojovnu" nejužšího čerpadla, co jsem našel, je to víc než má ta (5cm) matrace.
Kdyby se tam dalo pár pytlíků něčeho porézního, bude to bakteriím k něčemu, nebo to bude jenom ztěžovat přístup k tomu čerpadlu a dělat rámus?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2018 15:01 Muž ZDRI [1415] – Topítko uvnitř HMF
Tak jsem topítko z dutiny filtru radši vyndal. V této Sulawesi nádrži topím na vysokou teplotu (28°C), molitan je minimálně zanesený, voda nejspíš nasávána hlavně ze spodní části dutiny filtru. Ve výsledku je u hladiny dutiny o několik stupňů vyšší teplota než v nádrži. Nechci riskovat, že finální teplota v nádrži bude kolísat podle směru/stupně zanesení molitanu, radši jsem dal topítko přímo do nádrže. Teď už vše OK, po 1 denním provozu teplota plně odpovídá nastavení termostatu na topítku. A v dutině je více místa na další doplňkové filtrační materiály.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.04.2018 21:41 Muž ZDRI [1415]
V sousedním tématu si kolega stěžoval, že nemůže sehnat plastovou vkládací lištu v jiné než bílé barvě. Včera jsem ji kupoval v UNIHOBBY, mají zde různé rozměry i barvy (bílá, šedá, světle hnědá, tmavě hnědá). Já kupoval tmavě hnědou 40x20 mm, délka 2 m, cena 45 Kč. Z hlubší U-části budou boky pro zasunutí biomolitanu, ploché víčko je ideální jako spodní okraj (aby se po vytažení molitanu substrát nesesunul do filtru). Černý biomolitan 5 cm v několika hrubostech jsem kupoval ve Sklorexu (45 Kč/l - bez problému uříznou na míru). Bral jsem zde i nastavitelné miničerpadlo ATMAN AT 301 (300 L/hod) a příslušenství - rozstřikovací rampa AquaEl. Takže o prodlouženém víkendu bude s čím si hrát :-)

Jsem zvědavý na jednu věc - volnou dutiny filtru (prostor kolem čerpadla), bych rád vyplnit síťovým sáčkem s lávovou drtí (3-6 mm). Nevím, jestli to čerpadlo nebude rezonovat, když bude v kontaktu s lávovou drtí. Uvidíme - uslyšíme ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 22:52 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Magic
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Funguje to,pokud máš v komoře Hamburáku dostatečný průtok a watáž topení.Vrchní nádrže na snímku mají 540L a topná tělesa 250W,standartní teplota vody cca 28°C to co bylo nastavené na termostatu ,35°C to vytápělo se slušnou rezervou.Nedopatřením jsem v večer zimě (- 8°C),při odjezdu z rybičkárny,v autě zavadil o dálkový ovladač rollo vrat,tím se opět otevřely dokořán,ráno byl před stojany navátý sníh a namrzlá podlaha,ale teploty v nádržích byly OK. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Magic
Je to divné, právě uvnitř HMF je pro topítko ideální místo, protože tam se hodně hýbe voda. Já mám k topítku externí termostat, který má čidlo mimo HMF. Teplota v akváriu je krásně stabilní, vidím na displeji kolik mám stupňů v akváriu i zda zrovna topí topítko (při umístění v HMF to není vidět) a hlavně prakticky nehrozí zabití ryb přehřátím akvária při poruše termostatu, protože mám 2 (v topítku a externí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:54 Muž Magic [879] - RostlinyRe: NHKG
Čerpadlo určite čerpá, vidím vlny na hladine nad rampou.

Tak možno som len málo trpezlivý, vyhriať 200l niečo trvá. Nechám ho do rána pod rampou, nech sa voda rýchlejšie zohreje a potom ho skúsim zas schovať do filtra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Magic
Mám topítko jak ve vnějším pomalu průtočném filtru tak v HMF. V obou případech to funguje jak má. Ten rozdíl teplot je moc velký, jsi si jistý, že ti čerpá čerpadlo jak má?
Mi se stalo právě jak jsem dělal úpravy nastavení topítka v HMF, že mi při tom vypadla trubička prodlužující vývod z čerpadla mimo HMF a čerpadlo tak jen "honilo" vodu uvnitř HMF. Naštěstí tam mám ještě externí filtr, tak přes HMF i tak protékala voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:44 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Magic
Já to tak v podstatě mám. Nevím, zda se tomu mému provedení dá říkat Hamburský filtr, ale bioakvacit mám ve vestavěné přepážce a za ním čerpadlo a topítko. Topítko je nastavené o cca 3°C vyšší teplotu než je v akváriu. Teplotu jsem za přepážkou neměřil, ale pocitově je trochu vyšší.

Teplotu na topítku je potřeba nastavit a odladit podle požadované teploty v nádrži. Záleží na velikosti nádrže, výkonu topítka, výkonu čerpadla, rozstřikovací rampě atd. Podle mě je tam potřeba nastavit pro začátek o 3 - 4°C víc, než je požadovaná teplota v nádrži a pak doladit. A počítat s tím, že reakční čas tohohle systému je trochu delší než při umístění přímo v nádrži, protože veškerá teplá voda jde jen rozstřikovací rampou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:30 Muž Magic [879] - Rostliny – Vyhrievanie vo filtri?
Párkrát tu už padlo, že sa "topítko" nechá schovať vo filtri... Skúšal to niekto a fungovalo to?

Konečne som totiž zapol vyhrievanie (23° už je málo) a výsledok po troch hodinách je taký, že vo filtri je 26.5°, v akváriu však furt 23... :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 20:40 RAP Re: vaaclav
U tvého nového filtru ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.04.2017 17:44 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: RAP
Je to pořád jedno a to samé, je jedno jestli to máš vmáčknuté v rohu, nebo vlepené jako v Braníku v akváriích nebo u mě ve filtru vložené za sebou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.04.2017 16:51 RAP Re: zubu, NHKG, vaclav
Není náhodou hamburský plošný filtr něco jiného než o čem teď tady diskutujete. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 12:21 Muž zubu [65] Re: vaaclav
Mě se asi přerušilo přitékání vody a nebyl jsem u toho doma.Měl jsem špatně přilepenou odvzdušňovací hadičku.Tak právě řeším jak to zajistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 12:20 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zubu
Pokud máš čerpadlo dole, netřeba to řešit. Čerpadlo začne přisávat vzduch až je v komoře pod 20% vody a já třeba čistím už při poklesu pod cca 80%.
Nejjednodušší by bylo sehnat čerpadlo, které chod bez vody nezničí. Myslím, že jsem u některých viděl zabudované ochrany na toto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 11:43 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zubu
Tak u těch dřívějších filtrů se mě to párkrát stalo ale nikdy to čerpadlo nebylo úplně na suchu vždy do filtru nějaká voda tekla i když málo takže se nespálilo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 11:33 Muž zubu [65]
Zdravým ve spolek.A řešily jste někdo u tohoto provedení filtru,nějakou detekci hladiny vody v poslední komoře filtru aby nedošlo k přehřátí čerpadla když pojede na prázdno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 09:07 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: SHaitan
V klasickém přepadovém filtru se aspoň u mě mění hladina vody podle toho jak jsou jednotlivé komory ucpané. V tomhle se to ale dít nebude proto můžu dát topení do polední komory kde už nebude žádná filtrační náplň. Voda se v tom filtru za hodinu vymění 40x takže nedostatek kyslíku nehrozí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 08:54 Muž shaitan80a [8] Re: vaaclav
Ad topení ve filtr. V jiném vlákně tu topení do filtru zase nedoporučovali, že likviduje bakterie.
Stejně tak jako doporučovali vzduch, čeřící přepážky, pomalu tekoucí vodu a ne moc "hlubokou" vrstvu filtru, protože jsou bakterie především v prvních centimetrech s tím, jak jim klesá dostatek kyslíku.
Mluvím teď obecně, z toho, co jsem četl. Já sám nevím, nemám zkušenost. Ale je těžké si ze směsi protichůdných názorů vybrat. A zrovna já jako ajťák potřebuju všechno exaktně definované smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 17:17 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
Do těch mezer musím dát trochu mramoru abych neměl moc měkkou vodu z kohoutku teče sotva 2 KH a při výměně vody dávám pár olšových šištic takže nebudou nevyužité asi tam strčím i topení. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2017 14:53 laKatos Re: vaaclav
Teď máš úplně jiný filtr. Malá prutocna plocha. Ten co budeš mít se me líbí (nejsou to jen uzounke komory). Prostě tam vidím mrhani prostoru. Dat tam toho molitanu víc (případně dat do prostoru nějaký jiný matros). V prvních centimetrech bakterie jsou ale jsou i mnohem dale, stejně tak ze tam nedochází kyslík.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 14:30 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
To už bych tam mohl nacpat rovnou velkou kostku a filtr je už takhle předimenzovaný. Bakterie jsou prý jen v prvních pár centimetrech a byl bych na tom vlastně stejně jato teď. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 13:13 laKatos Re: vaaclav
Jestli mohu dotaz. Proc jsi na tom novem filtru delal ty meziprepazky (volný prostor). Nebylo by vhodnější/efektivnejsi kdyby jedna stěna hambace byla silná 10cm a pocet jich byl stejny tzn. tri (byly by hned za sebou bez nějakých velkych mezer). Získal by jsi víc filtracni hmoty ve stejném filtru.
držel ses nějakých pravidel nebo prostě citu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 12:59 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: SHaitan
Na stávajícím filtru mám čeřicí přepážky ale protože je poměrně úzký a čerpadlo 1200 l/h tak je tam proud jak prase. Ten nový je určitě nepotřebuje protože v něm rozhodně voda stát nebude a je otevřený. Nebudu si přeci vyhánět z vody CO2 bubláním. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2017 12:49 laKatos Re: SHaitan
Za mne je vzduchovani mezi jednotlivými prepazkami ptákovina. Teda ve filtrech pro naše akvaria.
Zamysli se. .... pokud by nebyl kyslik pro bakterie (ve filtru) nebyl by preci i pro ryby. Tzn ryby by plavaly bruchem vzhůru. Stalo se to nekomu kdo ma velky predimenzovany filtr..... myslim ze ne.... ten bude mit maximalne poslední komory neosidlene ale to je takova rezerva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 11:00 Muž LiborSprysl [9015] Re: blegon
To podepíšu! Já teda preferoval tu filtrační plochu ještě větší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 10:02 Muž shaitan80a [8] Re: NHKG
To je zajímavá informace. Doufal jsem, že ten kyslík někdo proměří. Hamburk chci do malé kostky, ale velký filtr s přepážkami mám rozkreslený do třístovky. Bez čeřících přepážek ušetřím místo a snáze se to bude lepit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:55 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: SHaitan
Plastové lišty jsou u hamburku standard, ne?
To vzduchování by mě taky zajímalo. Mám klasický skleněný filtr bez čeřících přepážek. Když jsem měřil koncentraci O2, všude test ukázal stejně (akvárium, vstup filtru, výstup filtru, ...). Ale stejně mám ve filtru ro jistotu vzduchování. Zbyl mi jeden vývod ze vzduchovacího motorku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.02.2017 09:40 Muž blegon [152] - Jihoamerické cichlidy hlavně Perleťovky.
Fotka k příspěvku Takovéto filtry jsou nejlepší.
Mám je ve všech nádržích a dva bezproblému zvládnou udržet slušnou kvalitu vody i v 900l nádrži plné cichlid...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:24 Muž shaitan80a [8] Re: laKatos
No to jsi mi nasadil brouka do hlavy. Asi se mi tam ruka vleze, ale bude to natěsno.
Shodou okolností jsem narazil na tento obrázek:
www.tlh-info.de/…
...a pro jednoduchost konstrukce jsem se posadil na zadek. Já tu vymýšlím lepení skla a ono se to dá udělat i takto :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:22 Muž shaitan80a [8] Re: vaaclav
Budeš mít zavedené vzduchování mezi molitany? Přeci jen u klasického filtru se kvůli tomu dělají čeřící přepážky, ale tady těžko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 17:40 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roli
Proudit voda bude zleva doprava. Budou tam 3 molitany 16 x 5 x 44 cm oddělené mezerou od sebe. Vlastně tři hamburské filtry za sebou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 16:34 Muž DavFM [1371] - Corydoras&Apistogramma
zajímavá stránka, je tak trochu v němčině ;-) , nic s čím by si gůůgl neporadil
www.tlh-info.de/…
www.tlh-info.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:22 Muž Roli [13] - Cichlidy
Celkom ma zaujal tento filter, tak som to začal študovať. Našiel som však iba jednokomorovú variantu do strany akvária alebo rohový. Dobre som pochopil, že toto vaše riešenie je viackomorové a filter je mobilné? Akým smerom tam prúdi voda? Tu nevidím žiadne prechody medzi komorami dole a hore. Do všetkých komôr plánujete biomolitan? Ako sa volá táto varianta (že by som pogooglil)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 16:21 laKatos Re: SHaitan
pamatuj ze ma molitan byt na tesno ( aby neproudila voda okolo nej ale skrz nej) .... dostanes ho az dolu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 15:39 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: SHaitan
Fotka k příspěvku Jestli se ti vejde celý objem filtru do akvária tak si to udělej jen se mě nelíbí to uchycení molitanu. Já už ho mám hotový čekám jen na molitany ale je menší 49 x 16 x 45 cm.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 13:45 Muž shaitan80a [8]
Fotka k příspěvku Zdravím, narazil jsem na téma HMF a docela mě zaujalo s ohledem na potřebu interního filtru do kostky 45x45x45. Fungovalo by řešení, co jsem navrhnul? Molitan by byl 5x5x33 resp vyšší. Vychází to na čerpadlo 250 - 500 l/h. Nejsem si jist levou stranou, zda tam dávat přepážku či nikoliv s ohledem na průtok skrze celý filtr. Čerpat vodu odspodu či z prostředku? Přepážku odshora dolů, na středu či vůbec? Prosím o kritiku :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2013 10:22 Muž Richie83 [1]
Ahoj všicí, bohužel došlo na plánovanou výměnu filtru. Ten dosavadní je sice účinný, ale tak 3 dny, tak je třeba ho vyčistit - Eheim aquaball. Došlo tedy na plánovanou výměnu, mám v úmyslu tak zabudovat Hamburský filtr. Na 200L tam chci 7L objemu filtrační hmoty, ale chtěl bych se zeptat, jak hrubá by ta hmota měla být. Mám možnost sehnat bloky 50x50x5 Biomolitan, ale jak střední hrubost tak jemný. Proto bych se chtěl zeptat, která je vhodnější. Čerpadlo má výkon 500L/h. Každopádně děkuji za jakékoliv info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 20:08 R Muž romant [27987] Re: AmSeok
Nechal bych to tak jak máš a zůstal u toho HMF.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 18:15 AmSeok
Je lepší tento filtr do odchvony tlamovců a ancistrusů nebo normální čerpací hlavu atman a molitanovou kostku? ptáms e proto, že mám akva a je v něm už tento HF nainstalován....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   25.09.2012 14:16 RAP Re: malyLibor
Pro baletku a její akvárium bude opravdu lepší "kanystr".
Hamburský plošný filtr je vhodnější do odchovných a prodejních nádrží. V odchovných nádržích má tu výhodu, že se na ní udržují mikroorganismy na kterých se pase potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 21:13 Žena baletka [624] Re: malyLibor
Tygři a zebry - řasožraví šneci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.09.2012 19:51 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: baletka
Ve složení tvé rybí osádky nerozumím pouze tomu, co jsou "nějací tygři a zebry". Pokud bys v tom akva měla takové počty ryb, jak uvádíš níže, tak by ten HMF v pohodě stíhal. Na druhou stranu je pravda, že jeho sestavení je trošku složitější, než zapojení kanystrového filtru. A pokud už kanystrový filtr máš a Haimdol jej hodnotí jako kvalitní, pak jej použij, ušetříš si práci. Mně při zakládání Třístovky stálo nejvíce času právě plánování a výpočty HMF. Nyní s ním jsem však naprosto spokojen a neměnil bych.
Stále ale tvrdím, že kvalitní kanistrový filtr dokáže vyčistit akva stejně jako kvalitně spočítaný a udělaný HMF. Výhodou HMF je především cena, bezpečnost a bezúdržbovost, výhody kanystrového filtru vidím ve snadné montáži a nulovém snížení vnitřního objemu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 16:21 Žena baletka [624] Re:
Děkuji všem za rady. Vidím, že po "odtajnění rybí osádky" ;-) se všichni více méně kloní k tomu externími kanystráku. Zůstanu u něj, kvalitní náplně jsou samozřejmostí. Ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.09.2012 14:50 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Danila
Danila napsala:...............
V rostlinném, málo zarybněném akváriu, kde by byl molitan bohatě obrostlý rostlinami by určitě takto fungovat mohl, v běžném akváriu bez údržby ne.
..........

Větší problém vidím spíš ve rčení "Podle sebe soudím tebe..." a můj případ jsou právě rostlinná akvária s rozumným počtem ryb. A bohužel z toho vycházím i pro ostatní. V tom se musím polepšit. Ale jak už jsem psal dřív, neměl jsem potuchu původně o složení plánované osádky. Takže i v tomto případě se nakonec musím přiklonit na stranu externího filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2012 12:22 R Muž Silent [5949] Re: Danila
Co jsem viděl v praxi tak hamburské plošné a velkoobjemové filtry lze opravdu provozovat bezúdržbově (čištění 1x za cca 5 let), ale jen v opravdu velikých převážně rostlinných nádrží s menším počtem ryb. Škoda že jsem před půl rokem přišel o harddisk v počítači. Měl jsem tam fotodokumentaci takovéto 1500 litrové nádrže. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2012 12:17 Žena Danila [4489] - SumciRe: lhajek
Držím se toho, že to, co nemám vyzkoušené a co neznám, raději nedoporučuji...
Průběžný rozklad nečistot ano, ale problém vidím v tom, že filtr zachytí i binec, jehož rozklad trvá dlouho ( zbytky rostlin, kořenů atd.)...

V rostlinném, málo zarybněném akváriu, kde by byl molitan bohatě obrostlý rostlinami by určitě takto fungovat mohl, v běžném akváriu bez údržby ne.
Když máchám naše hamburské filtry, jde z nich hromada humusu:-) i když v našem případě se jedná o prodejní, tudíž neskutečně přerybněné nádrže u kterých je každodenní údržba nezbytná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.09.2012 12:10 R Muž Silent [5949] Re: baletka
Taky bych se přiklonil k exteráku. Konec konců připravený Aqua Nova 1500 poslouží velmi dobře a pokud použiješ kvalitní biologické filtrační hmoty nelze proti němu nic namítat. Jak jsi napsala, že není úplně valné značky tak to není pravda. Je to sice filtr staršího typu konstrukce a zpracování nedosahuje kvalit Eheimu, ale je to na našem trhu relativně nová značka tak bych ji tak nezatracoval. Například v Austrálii se úspěšně prodává už dlouhá léta. Je třeba počítat s tím že je to takový low end abych si vypůjčil přirovnání ze světa mobilů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.09.2012 12:01 R Muž romant [27987] Re: baletka
Ona ta nutnost čištění nebude o moc jiná než je u externího filtru, ale ta hlavní nevýhoda hamburku je v tom, že při manipulaci s tou deskou biomolitanu dojde k uvolnění bordýlku. To včerejší doporučení proběhlo bez znalostí předpokládné rybí osádky a tak jsem i já byl pro kolegův návrh, ale po odtajnění toho rybího složení se taktéž kloním k tomu externímu filtru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 11:31 Žena baletka [624] Re: Danila
Stejnou cestou jsem uvažovala také. Proto mám připravený kanystrový filtr (ne úplně valné značky - Aqua Nova NCF1500 - ale měl by být postačující). Ona bezúdržbovost mi přišla trochu nadsazená, jak vidím, měla jsem pravdu. Takže to ještě celé promyslím. děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.09.2012 11:27 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Danila
Původně v jiném vlákně jsem ten filtr doporučil já.
Bohužel zatím s ním přímo zkušenost nemám, ale plánuji ho. Ale z teorie: při dostatečné ploše (objemu) filtrační hmoty by opravdu neměl mít potřebu být čištěn.
To že z filtrační hmoty vyplachuješ nečistoty je logické, ale při správných parametrech by se měli zvládat nečistoty průběžně rozkládat a tam vzniká ta bezúdržbovost. Nečistoty v něm budou vždycky. Samozřejmě po zajetí se průtok skrz něj zpomalí.
Otázkou ale zůstává ta rybí osádka. O té jsem neměl ponětí v době kdy jsem to doporučil. Takže tady musí nastoupit zkušenější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   24.09.2012 01:18 Žena Danila [4489] - SumciRe: baletka
Mám za to, že hamburský plošný filtr nemůže v běžně zarybněném !! akváriu fungovat bez občasného vyjmutí a vyčištění, tudíž bych ho jako bezúdržbový rozhodně nedefinovala a zvážila, zda ho skutečně instalovat.
Navíc při počtu a druhu Vámi plánovaných ryb (mj. discusi) tato filtrace bez údržby rozhodně fungovat nebude.

Prohlédněte si fotku níže a podívejte se pozorně jak ten biomolitan vypadá...Já tam vidím hromadu sajrajtu... ;-)

Stálo by za to zvážit jiné a funkčnější řešení - navrhla bych vnější filtr.

Podotýkám, že hamburských plošných filtrů mám několik desítek v akváriích - jsou skvělé a účinné, ale pravidelně je vyjímám a čistím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2012 22:40 Muž navik [908] - SumciRe: baletka
Např. při ploše biomolitanu 100 x 50 cm a průtoku 5-10 cm/min to dělá 5 x 10x 0,5 až 1 = 25-50 l za minutu krát 60 je 1500 až 3000 l/h (potřebný výkon čerpadla) - další si lehce přepočtete/upravíte při jiné ploše biomolitanu. ;-)
Budete muset vymyslet způsob zafixování filtrační hmoty (biomolitanu)
Samotné umístění čerpadla je dle způsobu technického řešení (buď za biomolitan umístíte samotné čerpadlo nebo trubici sání ...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2012 22:16 Žena baletka [624]
Hm, teď jsem něco načetla tady na fóru i mimo něj a probírám si v hlavě ten hamburský filtr. Láká mě, samozřejmě, jeho relativní bezúdržbovost, ale říkám si, že by mi zabral obrovskou plochu akvária. A hlavně... čím více toho čtu, tím více jsem jelen a tím méně se orientuji. Nejsem úplně kovaný technický typ, takže myslím, že jeho sestavování by mi trvalo dost dlouho. Mimoto si nejsem jistá, zda jsem schopná si spočítat hodnoty výkonnosti čerpadla a velikost molitanu a všechny ostatní náležitosti... Jestli má někdo trochu času, může počítat se mnou? Objem akva 480l. Substrátu cca 50l, hladina řekněme 3cm pod okraj, to je dalších 22,5l. Čistý objem tedy cca 407l. Mám k dispozici čerpadlo Atman 203 s průtokem 2000l/hod., padla tady i jiná čerpadla, ovšem s nižším průtokem - kolem 1000l/hod. To je postačující? a molitanu by mělo být za předpokladu, že jeho objem by měl odpovídat cca 3% objemu akvária, cca 12,5l. Takže bych mohla buď pokrýt celou zadní stěnu molitanem o síle 2cm, to by dalo 18l. Anebo bych mohla pokrýt řekněme polovinu zadní plochy, síla molitanu cca 3cm, to by bylo 13,5l. Čerpadlo bych ráda zavěsila někde venku, nerada bych to řešila nějakou skleněnou přepážkou nebo něco podobného. Tudíž potřebuji: biomolitan, čerpadlo, nějaké hadičky a... to je vše? Nezlobte se, pokud se ptám jako idiot, ale snažím se na to přijít, ačkoliv fyziku jsem měla naposledy na gymplu... Díky :-) PS: K osazenstvu akva, aby to bylo kompletní: 6-8 disců, 20-30 neonek, hejnko otíků cca 12, hejnko pancéřníčků, doufám, že smaragdových 10-12. Nějací tygři a zebry. Rostliny: egeria densa, anbuias barteri nana, anubias afzelii, jávský mech, cryptocoryne aponogetifolia, cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 15:14 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
Ve skutečnosti to vypadá líp než na fotkách a až vyrostou valisnérky a rohatec, nebude vidět vůbec nic. Ale krevetky a betty se tam budou pást stále :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 12:38 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: malyLibor
Projel jsem fotky toho akvária a opravdu to tam pěkně zapadá. Zejména pro akva s drobotinou je to velmi dobré řešení a časem ho asi také využiji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 12:33 R Muž romant [27987] Re: grunda
Já bych to vylepšil nějakým tím Microsoriem a byla by to kategorie 1A. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 12:30 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: malyLibor
proti gustu ....., ale pro mě je to ošklivé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.08.2012 10:45 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Silent
Fotka k příspěvku Přiznám se, že nejsložitější bylo vymyslet ho tak, aby zabíral co nejméně místa v nádrži a zároveň aby tam vypadal co nejpřirozeněji. Myslím, že obojí se docela povedlo. Více fotek v prezentaci mojí třístovky ve složce 2012-08-19 HM filtr. Nafotil jsem speciálně pro toto vlákno, aby bylo vidět, že HMF není žádný strašák :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   19.08.2012 10:02 R Muž Silent [5949] Re: malyLibor
Hamburský filtr má své neoddiskutovatelné výhody a to bezpečnost i pro drobné živočichy, nízká pořizovací cena, bezúdržbovost a vysoká účinnost. Na druhou stranu zabírá cenný prostor v nádrži a pokud se šikovně nezamaskuje nebývá zrovna estetický. On každý i sebelepší systém filtrace má svoje výhody i nevýhody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 09:56 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Jasně. Vnější kanystrové filtry moderní konstrukce s velkým objemem filtrační hmoty jsou taky kvalitní. Ale když si sečtu, kolik mne stál HMF do třístovky o objemu 13 litrů filtrační hmoty, pro malé rybky a krevetky zcela bezpečný (nenasaje je), dostanu se někde k 800,-Kč a šlo by i levněji. Kanystrový filtr na stejné akva by mne vyšel 8-10x dráž a musel bych řešit problém, jak to udělat aby mi nenasával potěr, malé krevetky a zvědavé B. albimarginata. Takto to mám pořešené vše v jednom a vím, že nejméně 5 let (spíše déle) na to nemusím sáhnout... snad krom občasného vyčištění čerpadla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 09:33 yenya Re: malyLibor
Já to ještě u nikoho neviděl, jenom o tom čtu ano . Díval jsem se na internetu na výrobu. Na ty krevetky asi dobrý, že můžou "popásat" ano . No, já jsem si zvykl na ty vnější, ty u mě vedou stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 22:43 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: malyLibor
Po čtvrt roce fungování HMF musím jen chválit. Jsem naprosto spokojen a jsou spokojeny i krevetky, které se na něm stále popásají. Kvalitu vody udržuje k mé plné spokojenosti a pokud neostříhám rostliny skoro do hola, tak mám dusičnany na nule... Ani ten proud není nakonec tak silný, ale je fakt, že to mám (snad) seškrcené na minimum :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2012 16:08 Muž malyLibor [5371] - Asie
A abychom se vrátili k tématu a k mému budovanému HMF. Jak už jsem psal níže, koupil jsem si Atman AT202 podle infa na netu, že čerpe 1200 l/h. To by mi teklo přes ten biomolitan jen 3,9 cm/min, a to jsem se bál, že je málo, že bakterie nebudou mít co žrát. Tak jsem čerpadlo vyměnil za větší Atman AT203. Ten má výkon 2000 l/h, což znamená, že rychlost proudění bude asi 13,7 cm/min, tedy někde na horní hranici a tím by mohly bakterie žít v celé vrstvě biomolitanu. Jenže pak přišlo to velké jenže. Aby byl celý filtr co nejtenší a zabíral tak co nejméně objemu akvárka, rozhodl jsem se dát čerpací hlavu mimo filtr a do filtru zavést přes přepážku jen nasávací hadici. To byla asi dobrá myšlenka, problém byl ovšem v tom, že jsem opět uvěřil informacím prodejce. Tentokrát jsem se ještě než jsem čerpací hlavu vyměnil ptal telefonicky, zda jsou tyto dva typy rozměrově stejné a bylo mi řečeno, že ano, že se liší jen výkonem. No, nikde se to nedalo ověřit, tak jsem uvěřil. Nechal jsem si uřezat přepážky, nakoupil hadice, vše připravil podle AT202 a ejhle, jaké bylo včera večer mé překvapení, když jsem zjistil, že AT202 i AT203 mají sice stejné průměry nasávacího otvoru, ale jinou šířku i jiný výtlačný otvor, takže tuto čerpací hlavu nemohu použít tak, jak jsem si představoval. Mám tedy zase dvě možnosti - buď přepážku vyříznout, nechat si u sklenáře udělat novou jiných rozměrů a znovu ji tam vložit, nebo změnit konstrukci a čerpací hlavu vložit celou za filtrační médium. Toto řešení by možná bylo lepší pro lepší manipulaci s filtrační hlavou při jejím čištění, ale opět to zvětší objem filtru, což jsem právě nechtěl. Inu, uvidím, jak tohle nakonec vyřeším. Každopádně sklenář pracuje až zítra, tak mám na rozhodnutí dost času :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2012 10:17 Muž souky [592] - RostlinyRe: Moucha
tam se chytá i bordel co se odsaje, já je dycky vylovuju, pokud je najdu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2012 08:36 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: malyLibor
a co zkusit sitko na ty krevety hm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.05.2012 22:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: malyLibor
www.aquariummagazin.de/…
K stáhnutí je několik ročníků tohoto časopisu a je v nich výroba různých druhů těchto filtrů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2012 22:18 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: NHKG
Já zatím zjistil, že to všude řežou kudlou a 2-3 cm navíc pro ně není problém.... jenže když nemám zkušenost a pidlal jsem kudlou ty 1-3 cm navíc, tak to mám teď pěkně zubaté. No co, budu se tvářit, že to tak má být :-)
Jinak už mám tedy biomolitan, u sklenáře objednané sklo na boční přepážku a pak jsem se také rozhodl udělat před filtr dole přepážku, která udělá mezi dnem a filtrační hmotou 1-2 cm mezeru, čímž se mi vlastně zvětší plocha nasávání. Zdá se to jako maličkost, ale dělá to nějakých 17% plochy navíc, což si myslím je docela zajímavé číslo. Navíc by do té mezery mohl padat větší odpad a měl by se tam dát snadno vysávat. Kdo ale bude z kýble potom vybírat krevety, které v tom odpadu budpou určitě nalezlé to nevím, to nevím, to nevím ne Takže pokud vše dobře dopadne, tak počítám že přes víkend už bych mohl napouštět palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2012 14:49 Muž matlala [798] - RostlinyRe: NHKG
nevím přesně, já o tom uvažoval, ale nakonec jsme vzal jinnej filtr už s náplněma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2012 14:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: matlala
Eurofam je hodně známý, řežou na míru a docela i přesně. Cenu dají na vyžádání a zasílají poštou. Něco sem od nich bral, nejlevnější sice nebyli, ale jinak spokojenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.05.2012 14:35 Muž matlala [798] - RostlinyRe: malyLibor
ještě přihodím jeden link, co mi doporučoval kamarád, ceny taky podle mě hezký www.eurofoam-tp.cz/…
Je to to samý, jen ne akvaristická značka a přirážka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 08:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Michal
Děkuji, Michale. To jsou skvělé ceny. Méně než polovina toho, za co jsem kupoval, a to jsem si pro to ještě jel do Brna. Byl jsem se také kouknout v jejich prodejně a mají to tam moc hezké. To jezírko před obchodem s těmi obřími kojáky je prostě nádherné. Všem vřele doporučuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 15:26 Michal Re: malyLibor
Na olomoucku se da docela dobre sehnat biomolitan zde
eshop.jezirka.info/…
eshop.jezirka.info/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 15:00 Muž Wrata [21] Re: Moucha
To je dobrý tip, díky..taky mám rozpětí Kladno-Praha,takže v pohodě..:)

ma dokonce i muj kyzeny rozmer100*50..Akorát koukám,že má jen tloustku 10..no zeptam se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 13:15 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Wrata
a co se zkusit dohodnout s Pavlem Mzourkem (akvarista.cz) a dojet si pro to do Praglu, pripadne bych ti to dovez (bydlim pred Kladnem a v Praglu makam)..... nebo si to zpocitat jako ja a pouzit mensi matraci... me na akva 60x40x30 staci matrace 20x30x5 cm (tu jsem sehnal za cca 80kc)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 10:37 Muž Wrata [21] Re: malyLibor
nechci se zabyvat ted vypoctem jestli ta tvoje plocha staci..Ale ja bych dal molitan, z vyse uvedenych dovodu, na celou zadni stenu,coz pri uvazovany velikosti zadni steny nadrze 100*50 vychazi nutnost brat celou desku: 200*100*5 jinej rozmer jsem nenasel.. a to je 1890 podle aktualni ceny. jelikoz bych to musel objednat postou,tak jsem na 2 000 ..
www.levnaakvaristika.cz/…
+ armatury, cerpadlo, práce, proste za to mas kanystr od Eheima :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 07:07 Muž LiborSprysl [9015] Re: Wrata
Jak "kupuji, tak prodávám" 2400,- bez DPH za dva čtverečné metry desítky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2012 07:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Já vím, spotřebovávám tak dvě do roka. Ale kdybyste se třeba spojil s některým kolegou, třeba byste se podělili...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 19:49 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Silent
Jojo, ale přečetl jsem si to až doma. No, ještě je jedno řešení - zmenšit plochu.... nebo vlastně ještě druh řešení - dát k němu ještě AT200, který se mi zbůhdarma povaluje někde na podlaze :-) A nebo prostě vyměnit za AT203... jenže kdy pojedu do Brna? Jo, vlastně příští sobotu na burzu... to by šlo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 19:46 R Muž Silent [5949] Re: malyLibor
Tak to opravdu dává jen 600 l/h. :-O Je zajímavý ten údaj cos našel na webu. 1200 l/h nedává žádné čerpadlo z řady Atman AT. Nejvyšší model má průtok 2000 l/h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 19:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Silent
Atman AT202
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 19:39 R Muž Silent [5949] Re: malyLibor
Co je to za čerpadlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2012 19:31 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Wrata
Asi jsi hledal špatně. Za cenu, co jsem psal, jsem to v pondělí koupil. Desku 54x48x5 cm. Ta mi do 300 litrového akva musí bohatě stačit. Spíš se bojím, jestli jsem nekoupil příliš malé čerpadlo. Na webu byl jeho výkon uveden 1200 litrů, ale v krabičce na letáku už bylo jen 600, to znamená, že mi voda v molitanu poteče jen rychlostí 3,9 litru za minutu. No, snad to bude bakteriím stačit, aby se bažraly a nepošly hlady. Štve mne, že jsem uvěřil informacím na webu a neověřil si to přmo v obchodě, bych si jinak koupil výkonnější čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 18:51 Muž Wrata [21] Re: LiborSprysl
na zadni, tedy metrovou stenu.ty vase ceny jsou nejaky levny,kdyz jsem to hledal tak ta deska ze ktery bych to mohl udelat stala kolem dvou tisíc..coz mi prislo doooost prehnany za kus blby peny :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 16:59 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: LiborSprysl
Ale v Uherském Hradišti musíš brát po celé tabuli, tedy 2 m2, a to je na mne přeci jen moc. To by mi stačilo na 8 filtrů a jestliže má ten biomolitan mít životnost 5 let, tak bych to měl na 40 let :-) To by si z toho mohly dělat filtry ještě i moje vnoučata :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 15:48 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: LiborSprysl
no existujou na to masinky, kterymi se treba delaji matrace, bohuzel min tloustka kterou dokazou uritnout je 5cm

bezny uzivatel se k temto rezackam nedostane
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 15:08 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
smich To asi řežeme všichni nožíkem...já teda velkou kudlou smichTen zdroj je v Uherském Hradišti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 15:06 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: LiborSprysl
Tak to máš velmi levný zdroj. Já to kupoval v Brně ve Sklorexu a bylo pro mne důležité, že mi to uřežou na míru, proto jsem pro to jel až do Brna. Pravda, zaskočilo mne, že to neřezali žádnou mašinkou, ale ručně nožíkem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 15:04 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Wrata
No, nevím. Biomolitan na půl nádrže mne stál 442,-Kč, kdybych jej dával na celou délku, bylo by to tedy cca 900,-Kč a za to rozhodně nekoupíš ani čtvrtinu kanistrového filtru.
Už jsem vymyslel, že za biomolitanem bude jen nasávací potrubý a čerpadlo s výtlačným potrubím bude z vnější strany přepážky a bude skryto za nějakou skalkou či kořenem a rostlinami. Už se pracuje na výrobě potrubí, asi zítra nechám uřezat přepážku s dírou a po víkendu bych se mohl konečně pustit do výroby filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2012 05:52 Muž LiborSprysl [9015] Re: Wrata
Do 180ti litrového akvária? Na délku nebo na šířku? To mi přijde nějaké divné...Dva metry čtverečné desítky kupuji za 2400,- bez DPH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2012 09:32 Muž Wrata [21] Re: malyLibor
Taky mne to lakalo,ze stejnych tedy estetickych duvodu jsem uvazoval o pokryti cele zadni steny..ale kdyz jsem si spocetl kolk bude stat ten biomolitan, tak jsem to zavrhl..je to drazsi nez kanystrovy filtr ...
Ale taky bych urcite nedaval za molitan cerpadlo,ale pouze jeho "armatury" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 11:20 Muž malyLibor [5371] - Asie – HMF pro třístovku
Tak třístovka už je doma. Teď se chystám kompletovat skříňku pod akva a plánuju filtr.
Plánuji HMF, čili hamburský plošný nebo taky hamburger filtr, ke kterému mne inspirovala právě tato diskuse. Tento filtr mne zaujal především tím, že je to filtr biologický, založený na přírodních procesech a pokud je dobře vypočítaný, nemusí se do něj zasahovat po celou dobu životnosti biomolitanu, tedy nejméně 5 let. Teoretickou přípravu jsem čerpal zde: www.jacik.akva.sk/… peter.lischka.org/… www.lotls-in-hamburg.de/…
Musím říct, že použít HMF z prvního odkazu na celou boční stěnu tak jak to má Jaco jsem nechtěl z čistě estetických důvodů, ale z jeho podkladů jsem čerpal teoretickou přípravu. Velmi se mi líbil filtr Petera Lischky ze druhého odkazu, ale jen do doby, než jsem si pořídil materiál a viděl, kolik to zabere v akváriu prostoru. Tedy ne filtrační hmota, ale kolik prostoru zmizí za ní. Proto jsem jedno celé dopoledne strávil výpočty a zjistil, že plochý HMF zabere méně "hluchého" prostoru. Dát ovšem HMF na celou zadní stěnu jako ve třetím odkaze mi přišlo také zbytečně moc. Proto nakonec padlo rozhodnutí umístit jej na zadní stěnu. To vyžaduje vlepit skleněnou příčku, ke které bude přiléhat druhá strana filtru. První bude přiléhat k boční stěně. Toto řešení mi přijde nejelegantnější, i když je asi nejpracnější ze všech tří variant.
Velikost filtrační hmoty tak bude 54x48x5 cm, celý filtr bude 54,5x48x10cm, filtrační hmota bude mít objem skoro 13 litrů, tedy 4,5% akvária a to je myslím dost slušné Ještě přemýšlím jak zmenšit celkový objem filtru, tedy jak zmenšit prostor za filtrační hmotou. Jediné, co mne napadlo, je nedávat čerpadlo za molitan, ale vsunout tam pouze nasávací potrubí a řerpadlo přichytit z druhé strany přepážky. Tím bych mohl zmenšit šířku filtru na 6-8cm a přidat tak cenný prostor osazenstvu avárka. Tohle zkusím ještě promyslet. Mám čas, protože sklenáře chytnu stejně nejdřív zítra. Co udělám ale určitě je čelní přepážka dole, aby oddělila dno od molitanu. Ne že bych počítal s nějakým častým měněním, ale ono i za 5 let bude fajn, když se bude dát molitan snadno vyměnit díky předem promyšlené konstrukci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2012 12:23 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: malyLibor
no ten muj filtr je jen inspirovanej hamburskym filtrem.... rozmery jsem bral jako pro rychle tekouci, jde o prutocnou plochu a vykon cerpadla.....
cistim ho priblizne jednou za ctvrt roku, ale interval asi zvysim... je to muj prvni pokus o samovyrobu filtru.... pri "nehode" s jilem jsem si overil rovnomernost proudeni, skoda je jsem nemel po ruce kameru....
podobne filtry se uspesne pouzivaji v akvaristikach....

no hambursky filtr ma taky omezenou zivotnost... on ten molitan nevydrzi vecne...

taky je rozdil jestli potrebujes filtr treba pro afriku bez kytek nebo pro rostlinny akva s minimem ryb, ci pro prodejni nadrz (z jistych duvodu schvalne prerybnenou)

a jeste k porustani mechem.... mech je treba zastrihavat jinak "odroste" a prestane drzet....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2012 09:21 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Moucha
No tak ti tedy pěkně děkuji :-) Ten tvůj filtr se mi líbí, ale ten článek na discus.cz mne pěkně zmátl. Prosím tě, tenhle hamburg filtr je tedy rychle tekoucí filtr nebo pomalu tekoucí? Jaký objem filtrační hmoty potřebuju?? U Rataje jsem se dočetl, že 1-2% z objemu akvárka. Ale to je klasický filtr, co se musí furt prát. Přece hamburg filtr má mí tu výhodu, že se nikdy nečistí a je stálou součástí akvária... Jsem z toho trošku jelen srnec daněk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 17:39 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: koyack
tady to mas, rozmer komory je 15x20x30cm spodni prepazka ma rozmer 20x5 cm (dneska bych volil asi 20x8) a horni ma 2x20 cm (o ty opiraj PVC rohove listy a drzi molitan), bocni prepazka s dirou ma 15x30cm

rybicky.net/nadrze/10666…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 09:05 Muž koyack [87] Re: Moucha
Více fotek by bylo prima a nějaký nákres, plánek by byl taky fajn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 08:38 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: malyLibor
no kdyz se to prepocita tak ve vetsine pripadu staci rohova varianta, dost casto pouzivana v akvaristikach.....

rybicky.net/fotogalerie.php…

budu to muset jeste nafotit ze stran....
vyhoda je ze se da vrstvit (1cm hruby cerny biomolitan, 2x 2,5cm jemnejsiho modreho - nejdriv jsem si myslel ze staci 2,5 cm), je dobre dole udelat prepazku jenz saha trosku nad substrat, kvuli snadnemu cisteni, pri cisteni zarazim pred filtr plastovou desku a ta zadrzi kal v komore

v komore mam cerpadlo i co2 dyfuzor, topeni nepotrebuju, ale veslo by se

narazil jsem na par problemu:
1) dira pro vyvod ve skleneny prepazce, je traba to poradne promerit, vetsina sklenaru vyvrta bez reptani

2) vlepovani pricky, pro nezkuseneho docela adrenalin

3) je pomerne problem sehnat jemnej biomolitan v kuse, vetsina prodejcu ho ma narezanej na kvadry 10x10x100 cm, kdyz se sezene je to minimalne 5cm tlusta matrace

jinak plna spokolenost, plocha se da vypocist podle doporucenejch prutokovejch rychlosti a potreb cyrkulace, objem naplne podle doporucenejch vzorecku

ja jsem vychazel z www.discus.cz/…
jen jsem to trosku predimenzoval, spatne jsem si zapamatoval velikost objednanyho akva... (rozdil o 24L)

pozor na pomaly filtry mohou produkovat dost neprijemny plyny a nejni snadny to vybalancovat, aby fungovaly optimalne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2012 22:06 Muž malyLibor [5371] - Asie
Tak tenhle filtr mne před časem velmi zaujal a jak se pomaličku blíží doba výstavby nového, většího akva, tak je i téma filtru stále aktuálnější. Myslím, že některou z variant tohoto filtru použiju.
Velice mne zaujala tato varianta hamburského filtru - www.lotls-in-hamburg.de/… kde filtr vlastně tvoří i pozadí nádrže. Pokud se to osází jávským mechem, může to vypadat velmi hezky. Nakonec, zajímavě to vypadá i když to poroste jen těmi nitrifikačními bakteriemi jako mně molitanová kostka v mojí džungli, ale ten mech by se mi asi líbil přeci jen víc. Co mne ale v tomto konkrétním případě docela děsí je spotřeba místa. V tomto konkrétním akva tento filtr podle mého výpočtu zabírá plných 15% objemu akvárka... při chovu axolotlů, kteří přeci jen do vody asi dost nadělají celkem pochopitelné, ale je to rozumný objem i při běžném nepřerybněném akva?
Dávat hamburský filtr na boční stěnu mi nepřijde estetické, takže jsou tu dvě varianty. Buď ten výše jmenovaný filtr zmenšit na polovinu nádrže - 7.5%, případně na třetinu - 5% objemu, což je myslím slušné, a nebo se pokusit vyrobit něco jako toto - peter.lischka.org/…. U této rohové varianty se mi líbí možnost použít čerpadlo, tedy řízený a přesně měřitelný objem poháněné vody, a možnost ukrýt v něm i topítko. Co mi přijde nešťastné je vývod vody na čelní stěnu, naproti filtru, čímž se možná szmenší proudění v nádrži... což vlastně na druhou stranu nemusí být až tak špatné, bude i tišina pro rybky, co nemají rády proudící vodu...
No, tak musím říct, že zase nejsem příliš moudrý. Jsem zvědavý, co já s tím stojanem udělám a jestli někdy na něm taky budou akvárka, nebo už navždy zůstane jen skladištěm zeleniny hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2010 19:30 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Gordon
na tohle by stačil normální bublifuk (bez molitanu) pokud ti nevadí trochu vyšší hlučnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2010 18:47 Muž navik [908] - SumciRe: Gordon
stačí si přečíst poslední příspěvek a počítat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2010 18:26 Muž Gordon [22] Re: Sm@tts
A kdybych chtěl tento filtr použít v akváriu š30*h30*v25 cm, jen tu rohovou variantu, jaké čerpadlo bych k tomu měl pořídit? Docela mě tenhle typ filtru zaujal a chtěl bych mít v nádržce s krevetkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   17.05.2010 15:47 Muž Sm@tts [7] - Cichlidy
Výpočet výkonu filtru pro HMF filtr je relativně jednoduchý. Je třeba si jen uvědomit že potřebujeme zajistit plynulou rychlost průtoku v rozmezí 5-10cm/min. Takže nejprve si musíme zjistit jakou plochou bude voda protékat. Specifikem HMF filtrů je že plocha je po celé délce HMF stejná (neplatí pouze v případě rohového HMF).
Například máme akvárium s rozměry 70x30x35 cm. Rozhodli jsme se použít HMF filtr umístěný na jedné z bočních stěn. Takže vstupní plocha filtru bude po odečtení prostoru který zabírá sklo, strk, prostor nad hladinou atd.. cca. 30x30 cm. Při průtoku 10 cm / min nám přes tuto plochu proteče 30 cm x 30 cm x 10 cm = 9000 cm 3vody. Konverzí rozměrů z cm na dm získáme výsledek přímo v litrech. Takže 3dm x 3dm x 1dm = 9dm 3= 9 l. Toto je průtok uvažovaným HMF za 1 minutu. Po vynásobení 9 lx 60 = 540 l / hod nám vyjde průtok za 60 min = 1 hodinu.
Takže pokud chceme HMF na boční stěně 30 cm x 30 cm s rychlostí proudění vody 10cm/minútu tak potřebujeme čerpadlo s výkonem 540L/hodinu. Pokud bychom chtěli průtok jen 5cm/min tak potřebujeme čerpadlo s výkonem 3 dm x 3 dm x 0,5 dm x 60 = 270 l / h. Z toho vyplývá, že pokud v uvažovaném akváriu použijeme čerpadlo s výkonem od 270 l / h do 540 l / hod tak by měl HMF fungovat bezchybně. wikipedia potlesk sk.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2010 12:46 koala20
nejlepsi pro krevety X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2010 18:45 Muž navik [908] - SumciRe: Darsilius
Podívejte se na odkaz v příspěvku uživatele maxo o pár řádků níže, zde si podle plochy filtru můžete spočítat, zda je výkon Vašeho "dennerle" dostatečný pro optimální funkci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2010 09:52 Muž Darsilius [9] - Raci, krabi, krevetky
Dobrý den, co kdybych za haburský filtr, který by byl situován do rohu akvária dal jako nasávač vody filtr dennerle ? mělo by to dostatečný průtok ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2010 12:30 Muž maxo [9] Re: ajne
Tu je to vcelku pekne rozpisane, vratane foto: www.jacik.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.05.2010 20:44 host Re: ajne
www.janrigter.nl/…
včetně historie názvu. Strejda google je mocný čaroděj :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 20:30 Muž filipsi [1295] Re: DrBolíto
To bude asi trosku proto, ze v nemecku maji Hamburg, a Hamburger = hambursky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.05.2010 16:27 Muž hop [26] - RostlinyRe: ajne
obávám se že až tak složité to zase není......aby se muselo něco složitě počítat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 14:55 ajne Re: hop
Díky, ale já myslel stránky věnující se problematice tohoto filtru (výpočet, návrhy na stavbu apod.), pokud nějaké existují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 13:30 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Tak jak jeto? Hamburg filtr nebo Hamburger filtr?
Se mě nezdá, že by měl mít filtr nic neříkající název podle města. Spíše to vidím na ten hamburger coby akva=obal a uvnitř pochoutka=filtr. Stejně jako tř. u fotografie práce s více vrstvami se označuje jako Sandwich (sendvič).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 12:35 Muž hop [26] - RostlinyRe: ajne
images.google.cz/…
vyber si dle libosti, ono to funguje stejně jako bublifuk....jen to má větší plochu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 11:55 ajne
Můžu ještě otravovat? Nemáte odkazy na dobré stránky, kde se tomu věnují? Koukal jsem, ale nějak moc jsem nenašel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2010 11:15 Muž hop [26] - Rostliny – Re: jirkaz
jj jirkaz to má super...kombinace ušetřeného místa a funkčnosti palec já mám v krevetáriích klasiku po celém boku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2010 22:36 Muž Eff [417] - RostlinyRe: roper
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2010 22:03 Muž roper [10] - CichlidyRe: jirkaz
takhle to má snad každá akvaristika ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2010 19:09 Muž jirkaz [2] - Raci, krabi, krevetkyRe: Marianesca
Fotka k příspěvku já mám ve dvou krevetáriích řešenou filtraci takto, viz. obrázek
na čištění a manipulaci s filtračními médii je to dle mého bezchybné.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2010 18:45 Žena Marianesca [3]
Zdravim, taky sem objevila HMF v knize sladkovodní krevety a jelikoiž se ted chystam prizpusobit 110l akva krevetkam premyslim o tomto systemu..co myslite je to dobra volba? Akvarko je 70x50x30 cm veliky a vubec nevim jak tu filtraci vyresit..tak bych potrebovala docela poradit..prosim.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2010 07:04 kreten Re: Sid
Sid napsal:HMF se nečistí Toto ovšem platí pouze u okrasných akvárií....V odchovnách je třeba jej přece jen čas od času projet wapkou - to pokud je to moc velká plocha a nebo při vypouštění v kýblech. Jeden by neřekl, kolik kilo bláta se z 0,5x0,5m plochy dá vybrat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2010 19:53 zrada Re: Sid
Sid napsal:...na všechno jsou "vzorečky"...
Vzoreček neznám, ale pro ilustraci uvedu dva příklady:
Hamburský filtr, ze středně hrubé filtrační pěny, velký cca 5% objemu akvária, s průtokem 300% obsahu vody/hod. vydrží ve společenské nádrži s větším počtem rostlin a s rybí osádkou na hranici přerybnění bez jakékoliv údržby a čištění po celou dobu životnosti pěny. To může být v závislosti na složení vody 7-10 let.
Hamburské filtry, z hrubé filtrační pěny, velké cca 3% objemu akvária, s průtokem 600% obsahu vody/hod. vydrží v odchovné nádrži s žádným nebo velmi strohým zařízením, bez rostlin, kde je několik stovek intenzivně krmených mladých tlamovců, bez jakékoliv údržby a čištění po celou dobu chovného cyklu. To je 4 – 6 měsíců. Záleží na druhu a na odbytu. Potom se, nikoliv z fyzikálních ale z preventivních důvodů, perou, dezinfikují a opět se nechávají 2 měsíce aktivovat a vše se opakuje. Filtry v odchovně se díky čištění a manipulaci nemohou používat déle než 5 let. Rozpadnou se.
Hamburský filtr neslouží k odstraňování kalu z vody, od toho je hadice. Je ideální k udržení stabilní vody a rovnováhy v akváriu. Zajišťuje dokonalou likvidaci organického znečištění vody.

Vše samozřejmě přestane platit v případě provádění oblíbených chemických experimentů, při kterých dojde k vyhubení bakteriální kultury.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:37 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Štěpán
Předpokládám. :-)
Ale jak jsem napsal - na všechno jsou "vzorečky", kde se zohledňuje požadovaná šířka "matrace" a průtok vody. (Ale řekl bych, že není třeba na to jít příliš vědecky, spíš selským rozumem. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:32 Štěpán Re: Sid
Dělá se z hrubého molitanu?

Zapomněl jsem napsat, že je to pohled zhora... Do těchto fitrů se prodávají už nařezané hranoly 10x10cm molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Štěpán
Tohle mi připomíná vnitřní filtr, "montovaný" do setů např. od Juwelu.
HMF se nečistí. :) Obvykle se osazuje mechy, příp. hnědovkami nebo obojím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:25 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Štěpán
No ale u krevet se Hamburský filtr spíš používá proto aby nabídl širší tabuli krevetkám - takovou co není zakrytá sklem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:21 Štěpán Re. Moucha
Fotka k příspěvku Díky za info!
Pokud vyrábět něco v akváriu z biomolitanem, praktičtější (a méně účinné) než hamburská matrace se mi zdá tohle (běžně používané - stačí jenom jedno sklo s vyvrtanou dírou a nějaký pohybovač s vodou). Nalevo je rozměrnější varianta, aby se využila i ta hlubší náplň, aby by bylo potřeba rychlejší proudění než to optimální... Ty "zarážky" na biomolitan tam nejsou nutně potřeba. Když o tom tak přemýšlím, ta mezi dvěma molitany je tam navíc.

Výhoda je, že při čištění se dá čistit jenom polovina filtru a druhá stále zajišťuje filtraci. V případě filtru s jedním molitanem se dá rozříznout napůl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2010 16:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Štěpán
Hambursky filtr jsem objevil v knizce "Sladkovodní krevetky" (na str. 37), edice "Jak na to" od Chrise Lukhaupa a Reinharda Pekneho, vydavatelstvi Vašut
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:09 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Štěpán
Na všechno jsou "vzorečky". Kdysi jsme vedli na toto téma "chytré řeči" s Filipsim. :)
Teď se nemohu rozepisovat. Snad Filipsi... :-)
Jen velmi orientačně: rychlost proudění kolem 10cm/min, tloušťka matrace kolem 8 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 16:03 Štěpán
Jaká je optimální rychlost protékání vody filtračním médiem? :) Jaká je tloušťka filtračního média, ve které jsou ještě dostečně aktivní bakterie, je tam ještě dost kyslíku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 15:23 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: invalida
...z malý části táhnu vodu do velký za přehradou...
Z "velké" do "malé" a zpátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 15:18 S Muž invalida [3881] Re: Sid
Jestli to dobře chápu tak přehrada z molitanu nebo něčeho a z malý části táhnu vodu do velký za přehradou. Něco podobnýho sem využíval akorát sem nevěděl že to vymysleli skopčáci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 15:11 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: invalida
Nemusí být jen plošný, jak je uvedeno v názvu, (takový filtr tvoří obvykle celou jednu stěnu akva - nejčastěji boční nebo zadní :)), ale např. i obloukový, t.j. spojující v oblouku dvě sousedící strany akva, (obvykle zadní a boční :)).
Jako "HMF" se označuje i "molitanová (filtrenová) matrace", tvořící přeponu trojúhelníku, kde odvěsny tvoří sousedící strany akva, (obvykle zadní a boční :)).
Vždy je však důležité, že pracuje na principu, který popsal Filipsi - za takovou "matrací" je umístěno čerpadlo, které nasává vodu z akva přes filtrační hmotu a přefiltrovanou vrací zpět. K pohonu se pak používají nejčastěji vodní čerpadla, ale (zejména v menších nádržkách) stejný účel splní i pohon vzduchovacím motorkem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 14:53 Muž filipsi [1295] Re: invalida
V podstate je cast akva oddelena, a voda do ni muze vtekat pouze pres velkou plochu filtracniho materialu ("matrace molitanu"). z oddelene oblasti cistou vodu vraci zpet cerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2010 14:37 S Muž invalida [3881] – hamburský plošný filtr
O tomhle je tu zmínka....... Občas o tom píšete jako o tak známé věci jako je rohlík. Já netuším a asi nás bude víc.. Co to je a jak to funguje? Dík

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9856x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13004?kolik=4999