pH - význam a měření
Jrk napsal: Musím s Vámi nesouhlasit v tom, že 5 mg/l CO2 v akva bez jeho přidávání je dostatečná hodnota.
Ale já nikde nepíšu, že 5mg CO2/l je dostatečná hodnota!

Napsala jsem: "
"5mg CO2/l je na akva bez umělého dodávání CO2 poměrně vysoká hodnota ..." 
A za tím si stojím!

Abyste dosáhl v akva bez umělého sycení koncentrace 5mg CO2/l, to není jen tak! Přirozená koncentrace je v závislosti na tlaku, salinitě a teplotě někde kolem 10% této hodnoty! (Cca 0,3-0,7mg/l)
V takovémto akva by se měla tato hodnota pohybovat v rozmezí 10-15 mg/l. To vím! Hodnota okolo 5mg/l je dobrá tak pro řasy a sinice...
S tímto výrokem jako celkem zase nemohu souhlasit já.
Ano - pro rostlinná akvária s náročnějšími druhy rostlin, respektive pro tzv. holandská akvária je nezbytné udržovat (m.j.) vysoký obsah volného CO2. A to třeba i vyšší, než jste uvedl, tedy vyšší než 10-15mg/l. Ovšem to neznamená, že se nedají rostlinná akvária provozovat i bez umělého přihnojování CO2 a s výrazně nižší koncentrací, než jste uvedl. Jako vše je i toto o souvislostech... Musíte mít ve správných relacích druhy rostlin, intenzitu osvětlení, koncentraci živin, teplotu...

S tím, že hodnota okolo 5mg CO2/l je dobrá tak pro řasy a sinice nejen z výše uvedeného důvodu souhlasit nemohu. Zejména sinice nejsou na obsahu CO2 v podstatě vůbec závislé...
Já osobně s kapkovými testy od Rataje velice dobře za pomoci Tillmanovy tabulky určuji hodnotu CO2.
Přesněji vyjádřeno - pomocí kapkových testů od Rataje za pomoci Tilmannovy tabulky hodnotu CO2 neurčujete, ale jen odhadujete.

Musím s Vámi nesouhlasit v tom, že 5 mg/l CO2 v akva bez jeho přidávání je dostatečná hodnota. V takovémto akva by se měla tato hodnota pohybovat v rozmezí 10-15 mg/l. To vím! Hodnota okolo 5mg/l je dobrá tak pro řasy a sinice…
Já osobně s kapkovými testy od Rataje velice dobře za pomoci Tillmanovy tabulky určuji hodnotu CO2. Takto jsem taky vyladil svůj kvasinkovač, vím jaké má období a co dělá po dobu životnosti náplně…
Jejda!

Nějak mi to měření kapkami uniklo.

5mg CO2/l je na akva bez umělého dodávání CO2 poměrně vysoká hodnota. Pokud by měla platit, pak možná ráno, a to při poměrně intenzivní bakteriální činnosti, dobré asimilaci rostlin a spíš větším "objemu" ryb. To vše ale u akvária 1,5 dne od založení...?
Jistě - zvýšení pH vlivem asimilace je dost pravděpodobné, ovšem s tou koncentrací CO2 to bude chyba měření. Ony ty kapkové testy pH jsou dobré ke sledování trendů, ale ke stanovení obsahu CO2 sotva.

0 29.06.2009 14:16 V – Re: Gabrielka
Jak jsem řekl: kapkové testy Tetra. Podobné hodnoty ukázaly i papírky JBL 5v1. Absolutní hodnoty samozřejmě nemusejí být 100% správný, ale vzájemné poměry by měly sedět.
Čím měříte pH?

0 29.06.2009 12:44 V Okay. Až přijedu domů tak něco namíchám.
pH 7,5; KH 4 Tyto hodnoty ukazují na obsah CO2 asi 5 mg/l, což je málo. Optimálně by mělo být asi 15 - 40 mg/l. Takže bych asi CO2 přidával...
...Prostě jsem čekal tak 7 nebo nepatrně pod. Budu to sledovat a uvidíme tak za týden...
Nemělo by vás překvapit, že při dobrém nasvícení bez dodatečného sycení CO2 by pH mohlo takhle k večeru došplhat až někam k hodnotě 8,5 nebo i 9, no a po ránu by se mohlo vracet k 8 i níž.

Samozřejmě, že když začnete přidávat CO2, pak pH jistě půjde dolů; dobře "vyladěný" kvasnicovač může pH držet mezi 6,5-7,5 i bez řídící jednotky.

0 29.06.2009 07:36 V – Re: Jrk
KH 4...
Přesně toto se mi stávalo při nedostatku CO2. Zkusit změřit ještě KH, odvodit množství volného CO2, případně jej začít přidávat...
0 28.06.2009 20:40 V – Re: Sid
Nechci to dramatizovat. Jenom mě to překvapilo. Prostě jsem čekal tak 7 nebo nepatrně pod. Budu to sledovat a uvidíme tak za týden.
(Nevykat, díky.

)
CO2 nepřidáváte, rostliny jakési máte, svítit svítíte, takže to bude nejspíš důsledek asimilace.

Zkuste pár dní po sobě měřit pH ráno a večer.
A co posun ráno večer CO2 ve vodě z kytek ? Je to opravdu měřitelná hodnota
0 28.06.2009 20:15 V – Re: Sid
Mám - Amazonie.
Jak vypadá to akva? Máte ho v prezentaci?
0 28.06.2009 20:10 V – Re: Bak
Vím. Ale očekával bych hodnotu "někde mezi" (spíš k 7), ale ne mimo interval "vstupních vod".
Protože pH nemá lineární ale logritmickou stupnici
0 28.06.2009 19:57 V – podivná hodnota pH
Otázečka na zdejší chemiky: Čím to, že mám v akváriu nějakých 36 hodin po založení pH 7.5, když je voda namíchaná ze 3 dílů permeátu s pH 5 a 1 dílu studniční s pH 7? Je to měřeno jenom kapkovými testy od Tetry, takže absolutní hodnoty berme s rezevou. Vzájemný poměr hodnot by ale sedět měl.
Starší reakce
A vadi hodne rybám ze maji trochu odlisne PH?
co by za to spousta akvaristů dala, aby měla kyselejší vodu a měkou. Já osobně jsem musel zainvestovat do reverzní osmózy abych tu naši krápnikovou vodu dostal tam kam potřebuji.
0 31.05.2009 13:30 jethro ide aj o to preco mas Ph take ako je..ak si ho vytvorilo samotne akvarium za nejake dlhsie obdobie,a ak je dobre zarastene rastlinami,urcite by som nic nemenil a radsej by som sa s tymi rybami rozlucil.a mozno im to Ph vadit nebude.a meral si dobre?cim?
tvrdost vody zvedneš snadno, třeba vápencem, prostě něčím, co obsahuje vápník....
a bude hodne tem zivorodkam velkoploutvim vadit ze je PH 6.2 a ne 7?
Na zvýšení pH je jedlá soda. Zvedne pH ale ne dGH.
0 31.05.2009 13:14 jethro mas asi makku vodu,comu nasvedcuje aj nizke Ph..slimaci potrebuju na stavbu ulit vapnik.ja osobne by som s takou vodou bol velmi spokojny.
Meril sem si PH mam ho 6.2 potrebuju ho dat tak na 7.Nevim jakým zpusobem.A je mozne ze kvuli PH se snekum rozpadaj ulity??A dnes jsmem si koupil živorodku velkoploutvou a pisi ze mam mit PH 7 ma velky vliv na to kdyz tam je 6.2??Prosim poradte jak to zvisit na 7 nebo treba 7.2
A tam, pokud vím, kopírují Raviolku... Ale někde to tam i píšou.

0 28.05.2009 20:55 marsz Já Ph neměřím a je to.

Jak psal filipsi, nechat to asi zatím být.
Nejprve nic. Casem ji muzes zacit michat s destovou, nebo koupit RO. Neni to voda, v ktere by akvaristit bez michani chemikalii neslo. Na zacatku kazdy nejlepe udela, kdyz s ni nebude delat nic, dokud sam nebude vedet co.
RE: Ano, máš pravdu, udělal jsem chybu - na to jsem zapomněl a omlouvám se. Autorská práva se mají ctít a dodržovat.... Šupnout odkaz by bylo i jednodušší...
takže
grower.cz/…
0 28.05.2009 20:43 gandalf15 – voda
neviete mi teda prosim poradit ci mam nieco robit s takouto vodou?
dakujem
0 28.05.2009 20:19 Haloska Takže je možné, že když chvilku posvítí na akva slunce, tak se pH zvyšuje?
A kdyz uz, tak aspon poopravit a upresnit

Bylo by dobré, kdyby se už jednou pro vždy sjednotilo používání jednotky mmol/l místo °N a to i u výrobců nejrůznějších testerů.
Jistě - sjednocení by bylo dobré, ale jestliže se od "pravěku" v akvaristice nejfrekventovaněji (skoro výhradně) používají °N, přimlouvám se na sjednocení na této jednotce.

Krom toho si myslím, že by bylo dobré, že když už citujete (kopírujete) něčí práci, měl byste uvést zdroj, ze kterého citujete (kopírujete). Je to minimálně slušnost.

0 28.05.2009 16:05 gandalf15 – Re: ČUPR
je to
2,96 – 3,48[mmol/l]
0 28.05.2009 15:35 gandalf15 – voda
uz to mam.
Myjava
16,6 – 19,5[°dH]
7,40 – 7,80 pH
4,55 – 24,01Dusičnany [mg/l]
0 28.05.2009 15:15 gandalf15 – Re: filipsi
u nas v okoli nepoznam ziadneho akvarisu. takze som na to sam. skusim zistit viac o tej vode.
Zatim bych to prilis neresil, znas nejakeho akvaristu v okoli, co pouziva stejnou vodu? Zasel bych se podivat, jak a co jim roste, a zda s tim neco delaji. Podivej se na rozbor z tve vodarny, a uvidis lepe co ti z kohoutku tece nez s testy.
Echinodory prechazeji na submerz a chradnou, delo by se ti to same i v kyselejsi vode, a ten ophiopogon ....
0 28.05.2009 14:59 gandalf15 – Re: filipsi
kompletny test mi pride az zajtra. zatial mam iba PH tester a vodovodna voda ma PH viac ako 8. to je zatial vsetko co viem.
Vzhledem ke stari tveho akva a druhum rostlin ani nemohou vypadat ze se jim dobre dari. Co ukazuje zmereni vodovodni vody?
Byt tebou, nesaham do toho acidonem atp., a necham akva zit.
2 28.05.2009 14:41
ČUPR [205] - Tetry Pravděpodobně se jedná o velmi dobrou pufrační schopnost Tvé akvarijní vody. Nedávno jsem se s podobným problémem setkal a tak mohu podat aktuální radu:
Snižování pH je možné několika velmi odlišnými způsoby – při všech je třeba počítat s pufrační schopností vody. Pro úpravu pH dobře pufrované vody totiž bude zapotřebí větší množství chemikálie (CO2, kyseliny nebo rašelinného výluhu), nebo může být získané pH velmi nestabilní a bude mít tendenci se stále vracet k vyšším hodnotám. To je tedy Tvůj případ. Máš-li vodu s vysokou pufrační kapacitou, musí úpravě pH předcházet snížení alkality.
1) pomocí CO2: Teoreticky asi ideální způsob, ale prakticky dost náročný. Dodáváním CO2 , snižujeme pH velmi účinně. Navíc tím pracujeme přímo s uhličitanovým pufračním systémem a můžeme dál využívat Tillmanovu tabulku pro výpočet koncentrace CO2. Regulace množství CO2 ale není snadná a tato metoda může být dost nákladná. Nevýhodou je i fakt, že jakmile je dodávka CO2 přerušena, začíná se pH posouvat nahoru.
2) přidáním některé kyseliny (nebo komerčního přípravku ke snižování pH (např. Dry pH Down od GH) – princip je stejný): Na komerčních výrobcích bývá obvykle varování, že výsledek je úměrný pufrační schopnosti vody. Na tuto metodu se lze spolehnout jen pokud máme slabě pufrovanou vodu; v opačném případě se během několika hodin až dnů vrátí pH na původní hodnotu. Stejný problém je při použití některé kyseliny. V tvrdé vodě je ale přece jen možné dosáhnout úspěchu, tj. snížit pH pomocí kyseliny a následně ho zafixovat přidáním kyselého pufru... samozřejmě je v tom háček
Chceš-li se pokusit o snížení pH touto cestou, vyzkoušej si dávkování nejprve na malém objemu vody, nikdy ne přímo!!!
3) s použitím rašeliny: tahle metoda v sobě zahrnuje i snížení tvrdosti a alkality. V menší míře okyselují vodu i výluhy z kořenů nebo z tlejícího listí.
4) smícháním s vodou s nízkým pH: např. s vodou dešťovou (pH většinou 5,5-7), deionizovanou (pH cca 5,5) nebo RO (z reverzní osmózy). Pochopitelně je nutné předem změřit pH obou zdrojových vod a pak je smíchat v požadovaném poměru.
1 28.05.2009 14:15
gošice [217] - Raci, krabi, krevetky
1 28.05.2009 14:12 gandalf15 – Re: Dusyk
mam ho viac ako 8 rastlinkam sa dobre nedari a naopak hneda riasa zacina rast na listoch rastlin.
1 28.05.2009 14:02 Dusyk – Re: gandalf15
Nič nové pod slnkom

Na obale to je tiež napísané a z návodu aj vyplýva, že sa to stane. Pokiaľ máš tvrdú vodu tak vyprchá do niekoľkých hodín. Prečo chceš znížiť ph?
0 28.05.2009 13:54 gandalf15 – neviem co sa deje s PH ??
zdravim. vcera som upravil PH vody na 6,5 pomocou acidonu a dnes som ho isiel zmerat znova a je mimo meratelnosti. samovolne sa zvisilo. cim to moze byt? a ako mam postupovat?
dakujem.
Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x