Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   29.06.2009 23:12 Žena Gabrielka [73]
Jrk napsal: Musím s Vámi nesouhlasit v tom, že 5 mg/l CO2 v akva bez jeho přidávání je dostatečná hodnota.
Ale já nikde nepíšu, že 5mg CO2/l je dostatečná hodnota! :-) Napsala jsem: ""5mg CO2/l je na akva bez umělého dodávání CO2 poměrně vysoká hodnota ..." :)
A za tím si stojím! ;-)
Abyste dosáhl v akva bez umělého sycení koncentrace 5mg CO2/l, to není jen tak! Přirozená koncentrace je v závislosti na tlaku, salinitě a teplotě někde kolem 10% této hodnoty! (Cca 0,3-0,7mg/l) ;-)
V takovémto akva by se měla tato hodnota pohybovat v rozmezí 10-15 mg/l. To vím! Hodnota okolo 5mg/l je dobrá tak pro řasy a sinice...
S tímto výrokem jako celkem zase nemohu souhlasit já. :)
Ano - pro rostlinná akvária s náročnějšími druhy rostlin, respektive pro tzv. holandská akvária je nezbytné udržovat (m.j.) vysoký obsah volného CO2. A to třeba i vyšší, než jste uvedl, tedy vyšší než 10-15mg/l. Ovšem to neznamená, že se nedají rostlinná akvária provozovat i bez umělého přihnojování CO2 a s výrazně nižší koncentrací, než jste uvedl. Jako vše je i toto o souvislostech... Musíte mít ve správných relacích druhy rostlin, intenzitu osvětlení, koncentraci živin, teplotu... :-)
S tím, že hodnota okolo 5mg CO2/l je dobrá tak pro řasy a sinice nejen z výše uvedeného důvodu souhlasit nemohu. Zejména sinice nejsou na obsahu CO2 v podstatě vůbec závislé...
Já osobně s kapkovými testy od Rataje velice dobře za pomoci Tillmanovy tabulky určuji hodnotu CO2.
Přesněji vyjádřeno - pomocí kapkových testů od Rataje za pomoci Tilmannovy tabulky hodnotu CO2 neurčujete, ale jen odhadujete. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 22:35 Muž Jrk [143] – Re: Gabrielka
Musím s Vámi nesouhlasit v tom, že 5 mg/l CO2 v akva bez jeho přidávání je dostatečná hodnota. V takovémto akva by se měla tato hodnota pohybovat v rozmezí 10-15 mg/l. To vím! Hodnota okolo 5mg/l je dobrá tak pro řasy a sinice…
Já osobně s kapkovými testy od Rataje velice dobře za pomoci Tillmanovy tabulky určuji hodnotu CO2. Takto jsem taky vyladil svůj kvasinkovač, vím jaké má období a co dělá po dobu životnosti náplně…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 16:41 Žena Gabrielka [73] – Re: V
Jejda! :) Nějak mi to měření kapkami uniklo. :-)
5mg CO2/l je na akva bez umělého dodávání CO2 poměrně vysoká hodnota. Pokud by měla platit, pak možná ráno, a to při poměrně intenzivní bakteriální činnosti, dobré asimilaci rostlin a spíš větším "objemu" ryb. To vše ale u akvária 1,5 dne od založení...? hmm
Jistě - zvýšení pH vlivem asimilace je dost pravděpodobné, ovšem s tou koncentrací CO2 to bude chyba měření. Ony ty kapkové testy pH jsou dobré ke sledování trendů, ale ke stanovení obsahu CO2 sotva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 14:16 V – Re: Gabrielka
Jak jsem řekl: kapkové testy Tetra. Podobné hodnoty ukázaly i papírky JBL 5v1. Absolutní hodnoty samozřejmě nemusejí být 100% správný, ale vzájemné poměry by měly sedět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 13:57 Žena Gabrielka [73] – Re: V
Čím měříte pH? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 12:44 V
Okay. Až přijedu domů tak něco namíchám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 12:42 Muž Jrk [143] – Re: V
pH 7,5; KH 4 Tyto hodnoty ukazují na obsah CO2 asi 5 mg/l, což je málo. Optimálně by mělo být asi 15 - 40 mg/l. Takže bych asi CO2 přidával...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 11:14 Muž filipsi [1298] – Re: V
... pro ilustraci: rybicky.net/forum/6106
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.06.2009 10:54 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: V
...Prostě jsem čekal tak 7 nebo nepatrně pod. Budu to sledovat a uvidíme tak za týden...
Nemělo by vás překvapit, že při dobrém nasvícení bez dodatečného sycení CO2 by pH mohlo takhle k večeru došplhat až někam k hodnotě 8,5 nebo i 9, no a po ránu by se mohlo vracet k 8 i níž. :) Samozřejmě, že když začnete přidávat CO2, pak pH jistě půjde dolů; dobře "vyladěný" kvasnicovač může pH držet mezi 6,5-7,5 i bez řídící jednotky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 07:36 V – Re: Jrk
KH 4...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 21:54 Muž Jrk [143] – Re: V
Přesně toto se mi stávalo při nedostatku CO2. Zkusit změřit ještě KH, odvodit množství volného CO2, případně jej začít přidávat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:40 V – Re: Sid
Nechci to dramatizovat. Jenom mě to překvapilo. Prostě jsem čekal tak 7 nebo nepatrně pod. Budu to sledovat a uvidíme tak za týden.

(Nevykat, díky. ;-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:35 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: V
CO2 nepřidáváte, rostliny jakési máte, svítit svítíte, takže to bude nejspíš důsledek asimilace. :-)
Zkuste pár dní po sobě měřit pH ráno a večer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:15 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: V
A co posun ráno večer CO2 ve vodě z kytek ? Je to opravdu měřitelná hodnota
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:15 V – Re: Sid
Mám - Amazonie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:14 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: V
Jak vypadá to akva? Máte ho v prezentaci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:10 V – Re: Bak
Vím. Ale očekával bych hodnotu "někde mezi" (spíš k 7), ale ne mimo interval "vstupních vod".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 19:59 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: V
Protože pH nemá lineární ale logritmickou stupnici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 19:57 V – podivná hodnota pH
Otázečka na zdejší chemiky: Čím to, že mám v akváriu nějakých 36 hodin po založení pH 7.5, když je voda namíchaná ze 3 dílů permeátu s pH 5 a 1 dílu studniční s pH 7? Je to měřeno jenom kapkovými testy od Tetry, takže absolutní hodnoty berme s rezevou. Vzájemný poměr hodnot by ale sedět měl.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 15:42 Muž jajaapaja [174] – Re: Jirkaass
Neboj to přežijou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 15:07 Muž Jirkaass [35] – Re: Semtex
A vadi hodne rybám ze maji trochu odlisne PH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2009 13:32 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: Jirkaass
co by za to spousta akvaristů dala, aby měla kyselejší vodu a měkou. Já osobně jsem musel zainvestovat do reverzní osmózy abych tu naši krápnikovou vodu dostal tam kam potřebuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:30 jethro
ide aj o to preco mas Ph take ako je..ak si ho vytvorilo samotne akvarium za nejake dlhsie obdobie,a ak je dobre zarastene rastlinami,urcite by som nic nemenil a radsej by som sa s tymi rybami rozlucil.a mozno im to Ph vadit nebude.a meral si dobre?cim?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:30 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: Jirkaass
tvrdost vody zvedneš snadno, třeba vápencem, prostě něčím, co obsahuje vápník....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:22 Muž Jirkaass [35]
a jak se zvisi dGH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:20 Muž Jirkaass [35]
a bude hodne tem zivorodkam velkoploutvim vadit ze je PH 6.2 a ne 7?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:15 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: Jirkaass
Na zvýšení pH je jedlá soda. Zvedne pH ale ne dGH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:14 jethro
mas asi makku vodu,comu nasvedcuje aj nizke Ph..slimaci potrebuju na stavbu ulit vapnik.ja osobne by som s takou vodou bol velmi spokojny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:12 Žena ustavprochore [568] – Re: Jirkaass
maniakva.sweb.cz/… :-) (doporučuju přečíst i další kapitoly, než se do úprav pustíte)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 13:02 Muž Jirkaass [35] – PH
Meril sem si PH mam ho 6.2 potrebuju ho dat tak na 7.Nevim jakým zpusobem.A je mozne ze kvuli PH se snekum rozpadaj ulity??A dnes jsmem si koupil živorodku velkoploutvou a pisi ze mam mit PH 7 ma velky vliv na to kdyz tam je 6.2??Prosim poradte jak to zvisit na 7 nebo treba 7.2
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 20:55 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: ČUPR
A tam, pokud vím, kopírují Raviolku... Ale někde to tam i píšou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 20:55 marsz
Já Ph neměřím a je to. :-) Jak psal filipsi, nechat to asi zatím být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 20:47 Muž filipsi [1298] – Re: gandalf15
Nejprve nic. Casem ji muzes zacit michat s destovou, nebo koupit RO. Neni to voda, v ktere by akvaristit bez michani chemikalii neslo. Na zacatku kazdy nejlepe udela, kdyz s ni nebude delat nic, dokud sam nebude vedet co.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.05.2009 20:47 Muž ČUPR [205] - Tetry – Re: Sid
RE: Ano, máš pravdu, udělal jsem chybu - na to jsem zapomněl a omlouvám se. Autorská práva se mají ctít a dodržovat.... Šupnout odkaz by bylo i jednodušší...
takže grower.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 20:43 gandalf15 – voda
neviete mi teda prosim poradit ci mam nieco robit s takouto vodou?
dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 20:19 Haloska
Takže je možné, že když chvilku posvítí na akva slunce, tak se pH zvyšuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 19:57 Muž filipsi [1298] – Re: Sid
A kdyz uz, tak aspon poopravit a upresnit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.05.2009 17:29 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: ČUPR
Bylo by dobré, kdyby se už jednou pro vždy sjednotilo používání jednotky mmol/l místo °N a to i u výrobců nejrůznějších testerů.
Jistě - sjednocení by bylo dobré, ale jestliže se od "pravěku" v akvaristice nejfrekventovaněji (skoro výhradně) používají °N, přimlouvám se na sjednocení na této jednotce. :)
Krom toho si myslím, že by bylo dobré, že když už citujete (kopírujete) něčí práci, měl byste uvést zdroj, ze kterého citujete (kopírujete). Je to minimálně slušnost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 16:05 gandalf15 – Re: ČUPR
je to
2,96 – 3,48[mmol/l]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 15:56 Muž ČUPR [205] - Tetry
Bylo by dobré, kdyby se už jednou pro vždy sjednotilo používání jednotky mmol/l místo °N a to i u výrobců nejrůznějších testerů. Je v tom pak chaos, asi jako když někdo doposud používá "atmosféry" místo Pascalů, "koně" místo kilowattů, apod. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 15:35 gandalf15 – voda
uz to mam.
Myjava
16,6 – 19,5[°dH]
7,40 – 7,80 pH
4,55 – 24,01Dusičnany [mg/l]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 15:15 gandalf15 – Re: filipsi
u nas v okoli nepoznam ziadneho akvarisu. takze som na to sam. skusim zistit viac o tej vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 15:12 Muž filipsi [1298] – Re: gandalf15
Zatim bych to prilis neresil, znas nejakeho akvaristu v okoli, co pouziva stejnou vodu? Zasel bych se podivat, jak a co jim roste, a zda s tim neco delaji. Podivej se na rozbor z tve vodarny, a uvidis lepe co ti z kohoutku tece nez s testy.
Echinodory prechazeji na submerz a chradnou, delo by se ti to same i v kyselejsi vode, a ten ophiopogon ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 14:59 gandalf15 – Re: filipsi
kompletny test mi pride az zajtra. zatial mam iba PH tester a vodovodna voda ma PH viac ako 8. to je zatial vsetko co viem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 14:43 Muž filipsi [1298] – Re: gandalf15
Vzhledem ke stari tveho akva a druhum rostlin ani nemohou vypadat ze se jim dobre dari. Co ukazuje zmereni vodovodni vody?
Byt tebou, nesaham do toho acidonem atp., a necham akva zit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.05.2009 14:41 Muž ČUPR [205] - Tetry
Pravděpodobně se jedná o velmi dobrou pufrační schopnost Tvé akvarijní vody. Nedávno jsem se s podobným problémem setkal a tak mohu podat aktuální radu:
Snižování pH je možné několika velmi odlišnými způsoby – při všech je třeba počítat s pufrační schopností vody. Pro úpravu pH dobře pufrované vody totiž bude zapotřebí větší množství chemikálie (CO2, kyseliny nebo rašelinného výluhu), nebo může být získané pH velmi nestabilní a bude mít tendenci se stále vracet k vyšším hodnotám. To je tedy Tvůj případ. Máš-li vodu s vysokou pufrační kapacitou, musí úpravě pH předcházet snížení alkality.
1) pomocí CO2: Teoreticky asi ideální způsob, ale prakticky dost náročný. Dodáváním CO2 , snižujeme pH velmi účinně. Navíc tím pracujeme přímo s uhličitanovým pufračním systémem a můžeme dál využívat Tillmanovu tabulku pro výpočet koncentrace CO2. Regulace množství CO2 ale není snadná a tato metoda může být dost nákladná. Nevýhodou je i fakt, že jakmile je dodávka CO2 přerušena, začíná se pH posouvat nahoru.
2) přidáním některé kyseliny (nebo komerčního přípravku ke snižování pH (např. Dry pH Down od GH) – princip je stejný): Na komerčních výrobcích bývá obvykle varování, že výsledek je úměrný pufrační schopnosti vody. Na tuto metodu se lze spolehnout jen pokud máme slabě pufrovanou vodu; v opačném případě se během několika hodin až dnů vrátí pH na původní hodnotu. Stejný problém je při použití některé kyseliny. V tvrdé vodě je ale přece jen možné dosáhnout úspěchu, tj. snížit pH pomocí kyseliny a následně ho zafixovat přidáním kyselého pufru... samozřejmě je v tom háček
Chceš-li se pokusit o snížení pH touto cestou, vyzkoušej si dávkování nejprve na malém objemu vody, nikdy ne přímo!!!
3) s použitím rašeliny: tahle metoda v sobě zahrnuje i snížení tvrdosti a alkality. V menší míře okyselují vodu i výluhy z kořenů nebo z tlejícího listí.
4) smícháním s vodou s nízkým pH: např. s vodou dešťovou (pH většinou 5,5-7), deionizovanou (pH cca 5,5) nebo RO (z reverzní osmózy). Pochopitelně je nutné předem změřit pH obou zdrojových vod a pak je smíchat v požadovaném poměru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 14:15 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetky
maniakva.sweb.cz/… .....zkus snížit tvrdost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 14:12 gandalf15 – Re: Dusyk
mam ho viac ako 8 rastlinkam sa dobre nedari a naopak hneda riasa zacina rast na listoch rastlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2009 14:02 Dusyk – Re: gandalf15
Nič nové pod slnkom :-) Na obale to je tiež napísané a z návodu aj vyplýva, že sa to stane. Pokiaľ máš tvrdú vodu tak vyprchá do niekoľkých hodín. Prečo chceš znížiť ph?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 13:54 gandalf15 – neviem co sa deje s PH ??
zdravim. vcera som upravil PH vody na 6,5 pomocou acidonu a dnes som ho isiel zmerat znova a je mimo meratelnosti. samovolne sa zvisilo. cim to moze byt? a ako mam postupovat?
dakujem.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-mereni-?od=722