Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:31 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
pokud kytky rostou pěkně tak to neřeš, pokud nerostou, jsou vybledlý, je na nich bílý povlak, jdou extrémě vidět žilky nebo něco podobného tak bude někde problém.

Jestli chceš aby rostly rychleji tak začni přidávat CO2 ale to pak možná budeš muset přihnojvat a budeš mít ještě víc starostí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:27 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: katterinecka
Rašelinu so už použil iba nejakých 100g do filtra, páči sa mi ako som podceňovaný ;-)
Ja nerieším problém s rybkami tie sú OK. JA riešim vodu.
Teórie ovládam, avšak ako mnoho skúsených akvaristov povedalo prax je prax a toto zisťujem na vlastnej koži keď si neviem vysvetliť moju vodu Dík za rady, ale ja to vidím, že problém bude niekde inde. :-| Keď vymením 1/3 vody a výsledok okamžite tento.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:26 Žena katterinecka [2146] - Rostliny
katterinecka napsala:
Jak uz jsem rikala CO2 jde snizit raselinym vyluhem.

To jsem samozřejmě napsala blbost, myslela jsem pH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:20 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
na tech strankach co jsem ti poslala jsou zpusoby snizeni pH i je tam napsany cely clanek o raseline maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:18 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
ale mel bys s tim taky davat pozor kdyz o tom nic nevis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:17 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
jen rikam ze ja takovy akvarka rada nemam, kdyz jich tam nebude tolik tak to treba nebude tak hrozny, ale neni moc zabehly.
Jak uz jsem rikala CO2 jde snizit raselinym vyluhem. Bud tam dat primo raselinu, treba do filtru, nebo koupit raselinny preparat, myslim ze se to jmenuje torben
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:14 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: katterinecka
To malo byť, akože som to s nimi prehnal, 8ks nie je veľa ak plánujem darovať 4 ks ďalej keď podrastu na 12-15cm, momentálne majú akva skoro iba pre seba.Neplánoval som to mesiac. Vie do čoho som išiel.
Ten članok som prečítal + more podobných článkov o chemii a atď. Neviem či chcem riešil platnosť tabuľky, beriem každú radu i tú, že by som mal skúsiť CO, ale je ešte iná možnosť?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:05 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
ani tillmanovu tabulku nemůžeš správně použít, protože testy co mají být na uhličitanovou tvrdost, jsou ve skutečnosti na alkalitu, která se může zvláště ve vyšších hodnotách lišit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:05 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: Johan
Kytky a jak? CO? To by potom znamenalo, že mám vyššiu spotrebu CO ako viem vyprodukovať prirodzenou formou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:03 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
můžeš si přečíst tohle maniakva.sweb.cz/… Myslela jsem že vědět něco o vodě je důležitý pro chov terčovců. Já bych si na ně netroufla a taky bych je nedávala do třístovky, jsou to krásné a majestátné ryby. Nemám ráda akvárka ala sardinka ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 23:03 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: katterinecka
Na www.akvarko.cz/…, ešte som čital na CZ fóre rozpravu o tom či platí alebo nie. Výsledok neviem posúdiť to by som musel vedieť merať CO .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:57 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Johan
opravdu Tillmanova tabulka nefunguje pro vodu z RO? :-O O tom jsem nikdy neslyšela
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:55 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: xjanosik
Mám problém si vysvetliť prečo sa mi zvyšuje ph až na 7,6.
Toto som vylúčil, nepouživám CO hnojenie Že by za to mohly kytky?
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:53 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: katterinecka
Pozri si moje akva, aby si mohla konkrétnejšie poradiť. Mne však nejde do hlavy že keď tam dám vodu 1/2ro a 1/2 vodovod výsledok ph6,5 tak výsledok v akva je nad 7,2( kvôli liečbe som menil vodu každe 2 dni po 70l a ani tak nič) Tillmanová tabuľka ževraj nefunguje pri vode z RO, takže by co nemalo mať takýto veľký vplyv na ph.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:52 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: katterinecka
taky jsou jiný způsoby jak snížit ph, třeba výluhem rašeliny, jestli to máš v tom akvárku s terčovci tak by se jim to určitě líbilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:47 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
obsah CO2 se mění docela hodně i když ho nepřidáváš, rozpouští se do vzduchu nebo naopak, nebo ho spotřebovávaji rostliny. Pokud chceš Ph snížit tak ho začni přidávat, jestli ti to ale nevadí tak na to kašli.
Vzduchování už je jiná věc, pokud nemáš dostatek rostlin a málo ryb aby měly zásobu kyslíku na celou noc, tak ti nezbyde nic jinýho než jim vzduchovat

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:42 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – Re: katterinecka
Toto som vylúčil, nepouživám CO hnojenie a filter mi nečerí skoro vôbec hladinu, a dokonca raz ráno mi ryby plávali znak ne , teraz musím aspoň na hodinu v noci zapnúť vzduchovanie. Odvtedy sa hodnoty PH i tak nezmenili. Mohol by to robiť vápenec alebo niečo iné? Mám dno riečny štrk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:33 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: xjanosik
žeby tím že z vody vyprchá CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 22:30 Muž JurajSkkk [1] - Cichlidy – vysoké ph
Mám problém si vysvetliť prečo sa mi zvyšuje ph až na 7,6. Používam vodu z RO 1/2 a 1/2 vodovodná voda (7,2-10gk-9kh) a výsledok v akva 7,2-7,6ph 5-kh 7-gh no3-10 no2-0. :-|

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 08:25 R Muž Silent [5949] Re: j0hny
Tvrdost pro běžný chov ryb není až tak důležitá, tedy pokud není extrémní. Velmi důležitá je ale pro množení některých druhů. Tvrdost vývojové vody může mít velký vliv na oplozenost, vývin jiker a posléze plůdku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2010 19:51 Muž j0hny [86] Re: Silent
Je to tak aj s tvrdostou vody ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2010 12:53 Muž LuckyLjuk [18] - RostlinyRe: Silent
Ok, díky za objasnění, jde mi jen o běžný chov. ... Jak si psal o importovaných rybách, tak mi teď asi došlo, proč mi zemřeli všechny rybky, které jsem před nějakou dobou pořídil z www.kalaba.eu . Asi se moc nevyplácí kupovat z těchto středisek že?
Edit: Vlastě z Kalabe.eu mám ještě rybky v druhém akváriu, a ty jsou naprosto v pohodě, takže kup od takových velko prodejců je asi loterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2010 12:41 R Muž Silent [5949] Re: Ljuknes
Pokud je napsáno rozmezí např. pH 5-6 tak to znamená ideální hodnoty vhodné pro úspěšný chov a odchov dotyčného druhu. Pro běžný chov bývají meze tolerance větší. Takže ryby z kyselých a měkkých vod se dají úspěšně chovat i ve vodě polotvrdé a neutrální. Jiná věc je to při rozmnožování a odchovu. Tam už to většinou chce ideální hodnoty. To co jsem napsal se týká ryb množených u chovatelů. Jiná věc je u importů. Tam bývá nutné dodržet hodnoty jako v přírodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2010 12:30 Muž LuckyLjuk [18] - Rostliny – Když se řekne pH 5-6 pro určitou rybu
Zdravím, chci si pořídit nové rybky, u kterých je psáno v atlase vhodné pH 5-6. Má otázka zní, jestli budou rybky dobře prospívat i ve vodě s hodnotami 7-7,4pH, které mám v akváriu?. Můžete mi povědět, jak moc je důležité se držet doporučených hodnot? Ještě bych chtěl dodat, že kvůli vodě kterou u nás máme (GH16, KH8, pH8) se mi méně než na 7-7,4pH nedaří srazit a CO2 použít nechci (používám jen rašelinoví výluh). Díky za jakoukoli odpověď, s pozdravem vášniví akvarista :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2010 21:22 Muž filipsi [1298]
VVV111KKK napsal: Jen ze zvědavosti. Jaké by to musely být podmínky ? Extrémě tvrdá voda ?

Pardon, dotaz jsem prehledl. Napr. voda s Ph nad 8.3, s nizkou alkalitou, a nejakymi temi fosforecnany. V akva by se mohla vyskytovat treba pri hodne osvetlenem akva, bez dodavani co2 ...
Nejak se mi nezdalo, ze by to mohl byt pripad lussy na pocatku diskuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2010 19:46 Muž Horác [3946] – Re: 720Martin720
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2010 19:42 Muž 720Martin720 [1] - Živorodky
Ahojte dnes jsem si koupil test na Ph a jmenuje se to ben-test a tam de měřit jen do 7,4 myslím a mě to ukazovalo víc takže nevím kolik to je (to je podle barev) tak jak to mám zmírnit?Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 12:34 Muž fantuomas [35] - Rostliny – lakmusový papierik
Je dostačujúci na akvárium, teda ak mi ide iba o zistenie, či je v zabehnutom akva kyslá alebo zásaditá voda ?? X-) Nie presné hodnoty..len by som si porovnal vodu vstupnú s vodou z akvária a podľa farieb zistil prípadnú zmenu jedným alebo druhým smerom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 12:20 Muž VVV111KKK [61] – Re: filipsi
Jen ze zvědavosti. Jaké by to musely být podmínky ? Extrémě tvrdá voda ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 12:16 Muž VVV111KKK [61] – Re: lussy
pH by se mělo měřit ve stejnou denní dobu. Například v měření v pátek navečer a v sobotu ihned zrána může být dost velký rozdíl. Jde o to kolik je v akva aktuálně CO2.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 11:22 Žena lussy [15] - Raci, krabi, krevetky
noo jasně :) a teď sem dělala pravidelnou výměnu poloviny vody :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:57 Muž filipsi [1298] – Re: lussy
Pri pravidelnych vymenach vody, bez jakekoli upravy, jim bude lepe, nez kdzy se budes snazit nejakymi upravami s tou vodou neco delat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:43 Žena lussy [15] - Raci, krabi, krevetky – živorodky
měla jsem nemocné živorodky a měla sem na uzdravení vyměnit vodu atd...a zvýšit ph tak jsem to zkusila tou sodou a teď už teda sou čilé ano ale nejde mi do hlavy ta soda...tak proto se ptám stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:37 Muž filipsi [1298] – Re: lussy
Proc delas podobne chemicke experimenty? Za urcitych podminek si snizeni predstavit dokazu, ale to asi nebude tvuj pripad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:14 Žena lussy [15] - Raci, krabi, krevetky – snížení ph
je možné aby mi jedlá soda snížila ph ,já jí tam dala a ph se mi snížilo...je to možné? :-| ale prý je na zvýšení...tak nevim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 19:31 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: hop
Asi by bylo dobrý to tam jet změřit.
Jo což takhle voda z oblastí Caridina Japonica ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 19:24 filipsi
Sid napsal: 8-9 je třeba 8,5, (což je v toleranci \"Sulawesi-krevet\", o které velmi pravděpodobně jde), a na to bikarbona stačit bude. :-) ..

Ne, nebude. Ne nad 8.3 v nasycenem roztoku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 16:59 Muž hop [26] - Rostliny – Re: Sid
děkuju. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 16:00 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: hop
:-)
Jak jsem napsal - někde jsem četl poměrně detailní popis podmínek, v jakých ty které druhy krevetek žijí, ale nevím, jestli to nebyl jen odkaz na Akvaristovi.cz(?)...
Zkusím to pohledat. :-)
EDIT: www.blue-tiger-shrimp.com/…
Aspoň něco...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 15:53 Muž hop [26] - Rostliny – Re: Sid
právě o tyto krevetky jde...asi tam budu muset jet a naměřit uplně vše. už jsem tam jednou byl ale to mne krevety ještě vůbec nezajímaly ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 15:21 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: filipsi
8-9 je třeba 8,5, (což je v toleranci "Sulawesi-krevet", o které velmi pravděpodobně jde), a na to bikarbona stačit bude. :-)
Pokud by chtěl HOP připravit vodu s ještě vyšším, není problém sehnat k tomu vhodné prostředky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 15:07 filipsi – Re: Sid
Na 8-9 je uz "bikarbona" slaby cajicek. 8 v mekke vode jeste jo, 9 uz je nad moznym limitem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 14:12 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: hop
Už zase jsem místo "odpovědět" klikl na "palec"... :-D
No a jak vypadají parametry vody v domovině těch krevetek? Alkalita, obsah Na...
Tuším, že nedávno se něco řešilo na Akvarista.cz(?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.02.2010 14:03 Muž hop [26] - Rostliny – Re: Sid
no to je ten problém...testovací které by měly být v té vodě jsou drahé....red cherry jsou ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 13:50 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: hop
Neměl jsem potřebu upravovat krevetám vodu pomocí hydrogenuhličitanu sodného, ale kdybych tu potřebu měl, určitě bych se nebál tuto látku použít. (Mám jen "obyč" krevetky...)
Můžete to zkusit na "testovacím vzorku" krevet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 13:17 Muž hop [26] - Rostliny – Re: Sid
a co na to krevety?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 12:45 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: hop
Soda bikarbóna. :)
Zvýší pH a alkalitu, ale nehne s tvrdostí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2010 11:00 Muž hop [26] - Rostliny
všichni tady ph snižují, já potřebuji ph zvýšit cca z ph6,8 na ph8-9 ale potřebuji aby voda zůstala měkká
poradí někdo jak na to? koukal jsem že sera něco vyrábí ale nebude to škodit krevetkám?
neznám nikoho kdo se tím zabývá

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2009 17:46 Muž Jrk [143] – Re: Čendik
Hlavně si dej pozor přes noc, aby tam toho CO2 nebylo moc - to by se rybkám nemuselo líbit. Dle poměrů namíchání mi PET-CO2 nabíhalo i 3 dny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2009 16:16 Muž Čendik [2]
Tak od včera bublám z burčáku a ráno jsem naměřil podle Tillmanovy tabulky 24mg/l Co2. Jestli se to tak bude držet tak jsem spokojen. Ještě to změřím večer a uvidím.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-mereni-?od=622