Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2011 21:43 Usine Re: Kacoo
Zkus filtrovat přes kyselou rašelinu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2011 13:55 Muž Kacoo [10] - Cichlidy
Ahoj poradi mi nekdo jak udrzet PH na 5,5-5,8 ? a to jeste GH do 4 ???? reverzni osmoza a CO2 ? nebo jak by jste to resili vy ? dekuju za odpovedi

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 18:35 Muž Koubadjj [0]
uvažuju o koupi PH metru kolem 2 tisic da se za tu cenu pořidit něco solidniho diky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 15:40 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: Sid
Souhlasím. Vyrovnáte rovnováhu spotřeby a produkce a tím zajistíte snížení pH. ahoj
(Viz. akvária kdysi, apod...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 15:22 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Johan
Debata "o ničem". Snížením osvětlení trvale nízké pH nezajistíte. Howgh! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 15:20 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: Sid
Vycházím z: Rychlost fotosyntézy při současném osvětlení dostane pH do určité hodnoty (pro jednoduchost pominu, že už třeba nemůže stoupat apod.), při snížení osvětlení snížím asimilaci a tím pádem i spotřebu CO2.

To je jako u zakládání akvária apod. Oba mluvíme o tom samém, jen každý jinak. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 14:52 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Johan
...snížení osvětlení tak, aby se omezila rychlost fotosyntézy do té míry, aby stačili odčerpávaní CO2 pokrývat ryby a dno....
No, myšlenka je to hezká, taková "ušlechtilá". Řekl bych, že se o ní neustále píše, a to jako jedné ze součástí tzv. biologické rovnováhy. :)
Ale vrátím se k vaší původní tezi, na kterou jsem reagoval, a od které jste "utekl" k vyrovnané korelaci mezi produkcí a spotřebou CO2. :-)
Tou tezí je" "...Pokud chcete pH trvale nízké, musíte buď přidávat CO2 nebo snížit osvětlení..."
Snížení osvětlení trvale nízké pH ("kolem 7 i nižší") bude fungovat jen náhodně.
I ve slabě osvětlených nádržích bude záležet na vyváženosti živočichů a rostlin, jestli bude pH "padat" nebo naopak "stoupat", případně se (náhodně) držet kolem 7 (i níže).
Snížením světla skutečně "trvale" pH nesnížíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 14:15 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: Sid
Kolem 7 i nižší. A proč by neměl zajistit? Mě tam teď uniká, co za problém myslíte. Při watu na litr to samozřejmě nefunguje, proto sem psal o snížení osvětlení tak, aby se omezila rychlost fotosyntézy do té míry, aby stačili odčerpávaní CO2 pokrývat ryby a dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 13:58 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Johan
Něco jako "takové malé CO2 perpeetum mobile"? :)
Nějak mi v tom vysvětlení uniká, jak by takový systém zajistil trvale nízké pH... hmm
Á propos - co myslíte tím "trvale nízké pH"?! :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 13:10 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: Sid
Že by se stihl rozkládat bordel v akváriu, z něhož produkce CO2 dotuje spotřebu CO2 při fotosyntéze? :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 13:06 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Johan
...Trvale pH nic nesnižuje. Vše má své limity. Pokud chcete pH trvale nízké, musíte buď přidávat CO2 nebo snížit osvětlení...
Jak zajistí snížení (rep. nízké) osvětlení trvale nízké pH? coze :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 22:04 juras – Re: Moucha
Vodu samozřejmě míchám, nicméně i při optimální tvrdosti (celkové) má příliš vysoké pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 21:52 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: juras
jeste se da ruzne michat osmoticka voda a ta vodovodni....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 19:17 Muž Roby [17] – Re: juras
Ahoj, mě se nejlépe osvědčil JBL AquaDur plus. Z vodovodu mi teče měkká voda GH=3°; KH=2°. Není to zrovna levné, ale 250g balení do 250l akva mi vystačí skoro na 1/2 roku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 18:58 juras – Voda z osmózy?
Dobrý den, již delší dobou neúspěšně řešíme vysoké pH (Brněnská voda - pH 7.8 - 8.0) - nerostou rostliny a celé akva stojí. Po proměření pH vody z osmózy (srazí pH na 6.2) mě napadlo použít vodu z ní a doplnit do ní potřebné minerály. Má s tím někdo zkušenosti? Jaký přípravek použít (aby byl neškodný pro ryby a krevety)? Nedostane se po přidání minerálů a zvýšení GH pH zpět na původní hodnoty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.02.2011 17:46 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: vitek38
Trvale pH nic nesnižuje. Vše má své limity.
Pokud chcete pH trvale nízké, musíte buď přidávat CO2 nebo snížit osvětlení. Ze substrátů se nabízí rašelina či lignocel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 16:54 Muž Ebi Winter [5] - Živorodky – Re: vitek38
Tak si kup treba Amzonii od ADA vyborne a i dobre vypada a rostou v nem i pekne rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 16:48 vitek38 – ph 7
Dobrý den.
Rád bych si pořídil několik PSEUDEPIPLATYS ANNULATUS, rád bych jim poskytnul co nejideálnější podmínky. Proto bych pro ně rád sníźil nýnější PH vody 7 na nějakých 6,5?ale JAK? Nejlepším řeśením by bylo něco, co trvale sniźuje Ph jako třeba akadama. Substrát mám rataj soil, ten ale Ph nesniźuje. Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 23:36 Muž borechory [0] – Re: borechory
Zde je ten odkaz: www.phmeter-techu.com/…
Omlouvám se za to, že jsem to musel psát na 3 krát ale nešlo mi to ani upravit ani smazat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 23:32 Muž borechory [0] – Re: borechory
Trošku jsem zapátral a zde jsou ty zmíněné odchylky, které jsem hledal. Jedná se o model TE11.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2011 23:20 Muž borechory [0] – Re: Majka
Koukal jsem na ten odkaz toho pH metru a nikde tam u něj nevidím kolik jsou odchylky. Většinou u těch levnějších to bývá 0,1 u lepších jdeme do 0,01 atd. Ví tedy někdo jakou odchylku má tento pH metr a jestli je odchylka závislá na teplotě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 20:08 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
no i colorimetr se kalibruje.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 16:05 Muž paulo [58] – Re: Moucha
No tady ten se nakalibruje, je to na způsob normálních štítků co se ponoří do vody a zbarví se, potom štítek vložím do přístroje kde nějakou fotodiodou nebo čímsi vyhodnotí zbarvení a napíše hodnotu, měří hodnotu chloru pH a alkalitu, na každou hodnotu je zvlášť ta fotodioda(určitě to fotodioda není, ale něco takovýho to bude)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 12:39 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
a kdy jste ty pristroje kalibroval naposledy? ja to merim tuzkovim pH metrem a kontroluju kapkovym... ostatni parametry merim kapkovymi testy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 11:56 Muž paulo [58] – Re: Moucha
Přesně tak, proběhl rychlý restart.Musím koupit nějaký test vody ještě na porovnání, měřím to digitálním testrem, kterým měřím bazénovou vodu,alkalitu taky měří, ale lepší to bude ještě s něčím porovnat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 08:38 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
pH merte vzdy ve stejnou dobu (behem dne se meni vlivem rostlin), pak bych premeril i alkalitu, pokud by byla nizka tak by to bylo jasne proc tak kolisa pH

co2 jsem davam hlavne kvuli stabilizaci a snizeni pH, navic mam pod cerpadlem sepiovou kost a ulity pro zvyseni alkality, takze jsem se dostal z 7,8-8pH; 2-3°dKH(alkalita) a 10-8°dGH (celkova tvrdost) na stabilnich 7-7,2pH; okolo 5°dGH!! a okolo 8°dGH
protoze kdyz chceme zvysit alkalitu tak nam pH roste a kdyz snizujeme pH tak nam alkalita klesa
a pokud mame hodne rostlin, ktere spotrebovavaji co2, potazmo i nektere jenz ho dokazi ziskavat i z uhlicitanu, dojde k snizeni alkality a nasledne narustu pH

jeste jedna vec jak dlouho je to od vymeny toho dna (typuju ze jsi udelal rychly restart, tj. rybky, kytky dekorace ven, umejt akva, dat novy proprany dno, dolejt co nejvic stary vody, zasazet a kdyz je to OK tak vypustit ryby)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2011 07:32 Muž paulo [58] – Re: Moucha
co2 neaplikuji a nikde není nic vysráženého.Zkusím teď chvilku měnit častěji vodu a uvidí se,skočím změřit pH teď ráno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 22:30 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
spis vysrazeny uhlicitany..... treba na egerii... to je jeden z mala pripadu kdy po aplikaci co2 dojde ke zvyseni alkality....
jeste jedna vec... nesviti ti akva nahodou nonstop? diky preplym spinacim hodinam mi pH vylitlo az nekam k 9! svitilo mi to skoro mesic nonstop (30W na 30L).... pul akva pak zabirala egerka a rozjela se mi sinice..... to byl jeden z duvodu proc jsem vubec zacal s co2...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 21:27 Muž paulo [58] – Re: Moucha
žádné ulity, jaký povlak myslíte?Slepou hladinu nebo usazený vodní kámen?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   14.02.2011 20:57 Bubak – Re: Haimdol
Nevadí mě to ,protože spousta lidí si myslí ,že řešení je v jedlé sodě. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 20:44 R Muž Silent [5949] – Re: Bubak
A nevadí vám, že reagujete na dotaz z 03.02.06 ? Myslím, že to za ty roky už nějak vyřešil, ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -5   14.02.2011 20:41 Bubak – Re: krtek
Pokud by kleslo pH na 5,5 jak popisujete jsou dania už dávno mrtvé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 20:31 Bubak – Re: krtek
Přerybněné a neudržované akvárium - stará voda.Proto jde pH dolů neupravíte to sodou.Sodou pouze zvednete alkalitu,ale nevyřešíte problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 20:23 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
co ulity, nebo nejaky povlak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 20:08 Muž paulo [58] – Re: Moucha
Ať počítám jak počítam tak to vypadá že tam dám alespoň u některých otazník, šutry tam žádný nemám, ale je možný, že jak jsem měnil dno tak jsem dal většinu staré vody kvůli bakteriím tak možná zůstala tvrdá z minulého dna....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 19:53 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
a otestoval jsi i sutry jestli ti sumi?

kdyz nevis pocet tak se tam da dat pocet neurcity a je to.... ja ty svoje galaxky taky tezko spocitam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 19:46 Muž filipsi [1298]
Gunguy napsal: ...
opravdu plovoucí květiny spotrřebují hodně vápníku?.

Ne. Tedy ne vyznamne jinak nez jine kytky. Staci se podivat na zastoupeni prvku v rostlinach, je u vsech hodne podobne, a zkusit spocitat, kolik Ca ve vode je, kolik bychom museli zelene mezi vymenou vody u tvrdsi vody vyprodukovat... a hned mame jasno.

(edit - oprava preklepu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 18:26 Muž paulo [58] – Re: Moucha
Rád bych přesně spočítal ryby a aktualizoval seznam, ale budu je asi muset vyfotit a počítat na fotce,pořád se melou, tetry no, akvárium už mám dlouho, předtím jsem tam měl pár akar modrých a nadělaly víc než tady ti škvoři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 14:34 Muž Gunguy [2]
je pravda e nekteré plovoucí kytky hodně měkkčí vodu? že žerou vápník jsem slyšel, co je an tom pravdy?

já si myslím že voda je lepší tvrdší než měkkčí, alespon pro ne, mám tam šneky , tyhle údajně vapnožroutské kytky a taky ryby , a to všechno vápník spotřebovává

opravdu plovoucí květiny spotrřebují hodně vápníku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2011 10:06 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: paulo
tak si dej do kupy profily nadrzi safraporte, navic jak ta koukam mas asi ty akva kratce co?

rybicky.net/clanky/459-kolik-rybicek-si-mohu-dat-do-akvaria

staci trosku hledat a nez si poridim akva tak si neco prectu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 22:07 Muž paulo [58] – Re: vaclav
A jaký počet je podle Vás akorát?No ono to s těma počtama taky nebude tak jak je napsáno,čtyři tetry jsem za dobu co je mám našel u hladiny, ale kdo kdy spočítal tetry v hejnu, na to nemám :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 21:34 Usine – Re: paulo
Je jich na můj vkus moc. 47 ryb na 90 litrů vody je poměrně hodně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 21:15 Muž paulo [58] – Re: BikerJames
Vápenec ve vodě byl, ale teď už mám písek od flexiobalů, a ten je v pořádku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 21:13 Muž paulo [58] – Re: vaclav
jakto?jako, že jsou těsně před stádiem břicho nahoru?Nebo je jich tam moc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 21:12 Usine – Re: paulo
V akváriu máš skoro rybí polévku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 21:03 Muž paulo [58] – Re: Sid
děkuji za literaturu, budu mít makovicu že neprojdu dveřma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 20:54 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: paulo
Způsobů je mnoholi. :-) Důležité je vědět, proč tomu tak je, potom se dá řešit, jak s tím naložit. Nebo - zda s tím vůbec něco dělat. :)
Pobavte se: maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 20:54 Muž BikerJames [19] - Cichlidy
Máš možná vápenec ve dně nebo nějaký kámen ho obsahuje zkus to otestovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 20:47 Muž paulo [58] – vysoké pH
Dobrý večer, nebudu zakládat nové téma, mám dost vysoké pH, přitom voda ze studny má 7,4, což si myslím, že je akorát ale pH mi v akváriu leze nad 8, máte nějaké vychytávky jak snížit pH?Forum pročítám, ale už mi z toho leze hlava kolem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2011 13:00 GP – Re: Designer
ale tam nejde o absolutni mnozstvi dusiku, to je stejne, jen v jine forme, ale ta jedovatejsi je zas energeticky vyhodnejsi pro rostliny a my bychom teoreticky mohli setrit na svetle...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-mereni-?od=472