Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2012 19:17 Katha85
Ahoj,

mam tvrdost vody 7, dle barviček možná až 7,2 což je alkalická a našla jsem informaci že dusík existuje pouze v kyselé vodě. Tzn. že má vodovodní voda vůbec neobsahuje dusičnany? Když jí nechám odstát - sníží se PH a bude je obsahovat? Pomůže tomu hnědovka? A když mam takovou vodu, tak se nevytvoří ani dusitany? je pravda že před výměnou vody je PH nižší, než po výměně vody. Několik odkazů jsem pročetla, ale nějak nejsem schopná tuhle informaci rozklíčovat. Chápu, že je dusík tvořen amoniem (pokud je alkalická voda pak je z něj jedovatý amoniak), ale aby se mohl tvořit musí se PH snížit? Ještě pro informaci jsem našla, že betta může mít vodu až na pH 8, tzn., že jí mírný amoniak nevadí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 15:25 Muž LiborSprysl [9016] Re: jarmil
No o pufraci slova padala, tak je vidět, že se někdo chytá... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 12:45 R Muž romant [28002] Re: jarmil
Tenhle článek taktéž stojí za přečtení. www.discus.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 12:36 S Muž invalida [3881] Re: jarmil
Tušíte někdo co je tohle za jazyk? jarmil napsal: díky :-) znám tohle mi tam zaujalo "Třeba HCl (silná kyselina) pufr netvoří, proto je změna pH méně stabilní (pořád ve vodě dominuje vliv uhličitanového systému, ale při snížení pH musela být snížena i alkalita). Naproti tomu H3PO4, která je součástí většiny komerčních přípravků, pufrační systém tvoří"
Už jdu dělat pokus smich
:-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 12:26 jarmil Re: romant
díky :-) znám tohle mi tam zaujalo "Třeba HCl (silná kyselina) pufr netvoří, proto je změna pH méně stabilní (pořád ve vodě dominuje vliv uhličitanového systému, ale při snížení pH musela být snížena i alkalita). Naproti tomu H3PO4, která je součástí většiny komerčních přípravků, pufrační systém tvoří"
Už jdu dělat pokus smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.04.2012 12:16 R Muž romant [28002] Re: jarmil
Tu možnou příčinu bych hledal ve vztahu alkality a Ph. Mrkni se na tyhle články. maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 12:10 Muž LiborSprysl [9016] Re: jarmil
No to je právě ono...to okysličování...vazby...nějaké rovnice....počkej na chemiky...oni to vysvětlí. Já to jen umím prakticky odstranit smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 11:51 jarmil Re: LiborSprysl
zajímavý je že to začně lézt nahoru až klidně na 8,5pH až když tam jde vzduchování, zkouším teď různý šutry i různý kompresory ale výsledek je vždy stejnej :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 11:42 Muž LiborSprysl [9016] Re: jarmil
Je to pro chemiky...on to Sid asi zvedne smich , ale je to jev velmi častý. Už jsem byl na něj tázán, avšak nejsa chemik, věděl jsem, že se to děje a že je třeba tu vodu kyselit a pak se to srovná. Nachomýtl se k tomu Petr Kyncl ze Sery a také se to pokoušel vysvětlit, jako jev ne nečastý,reprodukovat to nedovedu...Pro jedno akvárko stačí prostě pH- a je to. Kupodivu pak voda drží docela dobře...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:17 jarmil – pH
Ahoj
Mám následující problém s pH. Mám reverzku s iontoměničem na konci, z osmózy mi teče voda 15uS 0kh 0dh 6,05pH a když tuto vodu smíchám s odstátou vodovodní 700uS 15kh 19dh 7,65ph v poměru 3díly osmotické 1 díl vodovodní mám ph 8,10 coze přijde mi to jako nesmysl, setkal jste se s tím někdo, poradíte ?? Osmóza už má teda něco za sebou cca 3tis ale jinak parametry zatím OK. Zkoušel sem to jak v externí nádrži, kde si míchám vodu tak mimo ní v 5ti litrovce a výsledek vždy stejný.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 11:52 co2 – výpočet obsahu co2
Ahoj dá se vypočítat obsah co2 z uhličitanové tvrdosti a PH,a jak předem dík.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 20:06 Muž grunda [1781] - Cichlidy
ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 19:32 Muž Lukša [18]
Takže rašelina a její výluh řasy nepodporují?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:32 Muž grunda [1781] - Cichlidy
a co na to CO2 přes noc ryby? Přes den odčerpávají CO2 kytky, v noci naopak ještě přidají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 16:12 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: Lukša
Ale jinak má OP pravdu. Obecně: přidat světlo, (2x 24W by mělo stačit), a CO2 + zajistit dostatek živin. Udělejte podmínky rostlinám, řasy se poroučí. :-)
CO2 nechávám zásadně běžet NON-STOP - v přírodě zdroje zvýšené koncentrace CO2 na noc taky nikdo nevypíná.
Rašelinu + výluhy v rostlinných akva nepoužívám. Proti "lehkému doplňku" v podobě nějakého kondicionéru nemám námitek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 16:07 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: OP
...Kytičky spapaj všechny živiny a řasa chcípne hlady...
Nesmysl. Toho se nedočkáte. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 15:47 Usine Re: OP
Kytičky spapaj všechny živiny a pak chcípnou, řasa nechcípne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 14:57 Muž Shrimpman [36] Re: Lukša
Naopak, měl bys pustit všechny 3 zářivky a přidat CO2. Kytičky spapaj všechny živiny a řasa chcípne hlady. A pak normálně přihnojovat. Celkem dost je toho na www.rostlinna-akvaria.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 14:12 Muž Lukša [18] – Sid
S fotkou je problém. Chtěl jsem si založit prezentaci mého nového 63 litrového akvárka. Akvárko mám už rok. Nejdříve nám ukradli foťák a teď když mám novej, tak mi doma nefunguje internet. Snad se té prezentace dočkáme. To CO2 asi nechám běžet nonstop. Myslíte, že ta rašelina + výluh je dobrý nápad. V akvárku mám zelenou štětičkovanou řasu. Nevím jestli za to nemůže ta rašelina. Rostlinkám se kvůli řase nedaří. Dlouho už nehnojím i světlo jsem zeslabil ze tří zářivek na jednu (2x24W a 1x14W)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2012 10:46 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: Lukša
Fajn, takže rostliny v tom akva máte. :)
Teď by to ještě chtělo upřesnit velikost akva, počty jednotlivých druhů rostlin... :-O
Ne, ne - dělám si legraci! Stačila by jediná fotka akva jako celku. :-)
I bez ní je možné odhadnout, že za vzestupem pH, (mimochodem - olomoucká vodovodní voda má pH cca 7,45-7,55), jsou právě rostliny.
Používat do testru vodu z akva je chybou, a to o to větší, že používáte výluhy z rašeliny ap. - výsledek měření permanentního testu má k realitě převelice daleko.
Závěr: přidáváte příliš málo CO2, proto jde pH nahoru.
EDIT: Aby testr "fungoval", používá se do něj roztok sody o alkalitě 4 dKH.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 10:22 Muž Lukša [18] – Sid
Rostliny tam mám tyto:
Micranthemum micranthemoides
Micranthemum callitrichoides 'Cuba'
Bacopa caroliniana
Lysimachia nummularia 'Aurea'
Vesicularia dubyana
Vallisneria spiralis
Hydrocotyle leucocephala
Eleocharis parvula
Cladophora aegagropila
Hygrophila corymbosa

Do CO2 testu používám vodu z akva. Jakou teda mám použít? Jinak CO2 používám jak pro rostliny tak i pro okyselení vody.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2012 09:51 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: Lukša
Nezmiňujete žádné rostliny. To sycení vody CO2 by pro ně svědčilo, ale můžete ho přidávat třeba jen kvůli úpravě parametrů vody...
To pH by mohly zvyšovat kytky.
Že vám permanentní test ukazuje zelenou barvu, to nic neříká. Jen to, že ho máte, a že tekutina v něm je zelená. Do testru používáte vodu z akva? Pokud ano, nedivte se, že máte i přes dávkování CO2 "špatné" pH... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 09:16 R Muž Silent [5949] Re: Lukša
Eheim substrátem ani keramickými kroužky to určitě nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 09:13 Muž Lukša [18] – vaclav
V akvárku mám stálý CO2 test, který má zelenou barvu. Jinak rašelina má kyslost 3-5. Výluh okyselý na těch 5,5. Spíš by mě zajímalo proč mi přes to všechno hodnota Ph v akva vzroste na 7,8 když vstupní je okolo 7
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 08:45 Usine Re: Lukša
rostlinna-akvaria.cz/…
Ne každá rašelina je kyselá. Alkalitu snižovat nemusíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 07:20 Muž Lukša [18]
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak mám snížit Ph. Ph v akvárku je okolo 7,8 a vstupní voda okolo 7 (Olomoucká vodovodní), KH okolo 7 a GH okolo 8. Používám CO2, výluh z rašeliny (luhuju si sám), mám rašelinu ve filtru. Dekoraci mám jen malý kořen. Dno je z flexi obkladů (černé). Nevím jestli to nemůže způsobovat ve filtru Eheim EHFISUBSTRAT PRO nebo keramické kroužky. Nebo může se vracet do takové hodnoty když jsem asi před dvěma mesíci vodu převařoval? Tím totiž Ph vystoupalo cca na 8.
Prosím poraďte jak Ph ustálit na hodnotu okolo 6,5-7. Vím, že nejdříve musím snížit alkalitu, ale to by mělo zajistit CO2 a rašelina.
Děkuji

ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 04:06 Muž j0hny [86]
Zaklad je, cim ste to "meril" a jak presny ten test je :-) Velmi dobre by bolo na internete naist podrobny vypis vodovodnej vody od vasho dodavatela, pripadne sa na to dotazat osobne. Ph sa da znizit rozne aj bez pouzitia drahych vodiciek. Prezentacia s uplnym vyplnenim poloziek a niekolkymi detailnymi fotkami pomoze (cca :-D ) 100x viac nez slovny dotaz.
Tesime sa na prezentaciu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 21:16 honza Re: katterinecka
zitra ji completne zalozim a nafotim akvarium.budu moc rad kdyz mi poradis :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 21:12 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: honza
založ si tu prezentaci, bez informací se toho moc poradit nedá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 21:12 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: honza
Vysoké pH brání rostlinám v příjmu živin. Je jen otázkou, jak se tento problém projeví.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 21:11 honza Re: katterinecka
dobre..meril jsem ph a je okolo 8.5 rostlinam se po 5 dnech zacli docela dost kroutit listy a hnednout spicky ....ted je to 10 dni a nic se nezmenilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:56 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: honza
nepotřebuješ žádný ;-) normální akvárko se bez nějakých přípravků a hnojiv obejde, když je dobře zařízený a vhodně se o něj staráš (pročti si nějaký články), hnojení až v případě že by rostlinám začlo něco chybět (ale ve většině případů jim chybí dostatek světla, zvlášť u setových akvárií)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2012 20:40 honza – prosim o radu
zdravim prosim vas mam nove vybavene sladkovodni 60l akvarko ale nevyznam se v "uprava vody a hnojeni rostlin" jake pripravky mam koupit atd. dekuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2011 19:35 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: xnor
Zatím jsem tedy vše dělal dobře (použitý pufr jsem nevracel a vylil), jen ty roztoky vytáhnu z lednice. Ještě jednou díky za info. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.10.2011 19:32 Muž xnor [71] Re: Tudy
Kalibrovat stačí bohatě 1x3 měsíce. Klidně i víc. Nebo nakalibrovat když se nezdají výsledky měření. Nejste akredikovaná laboratoř. Pufry taky nemusí být v lednici. Použitý pufr by se neměl zpátky vracet aby nedošlo k jeho kontaminaci. A jeho životnost pro domácí použití je vlastně až do spotřebování. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2011 19:13 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: xnor
Díky,
ještě se zeptám, zda stačí kalibrovat 1x měsíčně nebo udržovací roztok tuto dobu prodlužuje ? A jak dlouho prosím vydrží kalibrovací roztoky (ty mám v lednici - asi také zbytečně) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.10.2011 19:09 Muž xnor [71] Re: Tudy
Roztok KCl je stabilní při pokojové teplotě. Ten postup je správný , pouze je potřeba aby elektroda byla celá ponořená. Tak je lepší nalít tak polovinu krytky a co vyteče tak vyteče stačí pak opláchnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2011 18:31 Muž Tudy [330] - Krevetky
Smíchal jsem si udržovací roztok z 33 g KCL a 150 ml destilované vody, je třeba uchovávat roztok v lednici? Po zkalibrování pHmetru jsem sondu opláchl v destilce, poté nalil pár kapek udržovacího roztoku do krytky a tu nasadil na konec sondy. Je to prosím správný postup ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2011 15:20 Usine Re: Speeder
Che to ale udělat slabý roztok tak 3%. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2011 15:16 R Muž Silent [5949] Re: Speeder
Kyselina citronová patří mezi organické kyseliny a ty působí na ryby toxicky. Takže pokud chceš snižovat pH pomocí kyselin použij anorganickou (třeba chlorovodíkovou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2011 15:12 Muž Speeder [10]
Mám dotaz. Dá se vysoké pH zmírnit např. rozmícháním trocha kyseliny citronové ve vodě a nalití do akva? Můj kolega k tomu prý používá různé kyseliny, i když ne zrovna citronovou.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 22:37 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Johan
Souhlasím PH 8,5 rostlinám nevadí.Já když založil 232L akva tak rostliny jely celou dobu jak střelené a při tom jsem měl asi 4 měsíce PH okolo 8,5 a šli naprosto bez problému.Hledal bych problém někde jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 22:09 Muž Johan [4958] - RostlinyRe: Oondras
Rostlinám se nedaří, protože máš slabé světlo a příliš hrubé dno. A beztak to pH bude nižší a je to chyba testů. Jinak i při 8,5 pH dokáží rostliny bezproblémově růst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 20:44 Muž Bobies [29] – PH
Sníží Tr7 tropic od Dennerle nebo Torben pouze Ph nebo i alkalitu atd.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 19:42 R Muž romant [28002] Re: Oondras
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 19:40 Muž Oondras [0] - Cichlidy – Jak sníži pH v akváriu?
ahoj mám problém s vysokým pH které sahá až 8,5 a nějak se nedaří rostlinká takže bych potřeboval poradit ja sníži pH vody

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2011 21:57 Žena Kač [134] Re: Kač
Fotka k příspěvku a ještě jednou

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2011 21:56 Žena Kač [134] Re: Moucha
Fotka k příspěvku Omlouvám se, že až teď, byla jsem mimo připojení. Díky za tu stránku, ale nenašla jsem tam svoje příznaky...tak mi ty kytky snad něco žere...Je fakt, že tam mám pár (víc než pár) zavlečených šneků, ale nepřišlo mi jich tolik, abych musela nasadit cleu..ale možná jen nejsou vidět, tohle akva je oproti mému starému 70-ti litrovému rozdíl. Tvrdost se snížila na 10 z původních 13, zdá se mi, že kytičkám to udělalo dobře, ale třeba se mi to jen zdá, jak se chytám všeho možného. pH stále nad 7,4 což je asi dobře kvůli tomu mramoru ve dně. Ještě počkám, a pak zkusím přidat železo, test ukazuje, že tam žádné není, ale nepředpokládám, že by byl nějak spolehlivý. Každopádně ty projevy jeho nedostatku nepozoruji. Prostě postupně vyzkouším všechny možnosti a to by bylo, aby to nebylo.
Indikuje něco nepřítomnost řas? smich mám jich jen pár po skle...
tak ten filtr

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 13:04 Muž martino5 [0] Re: martino5
Tak jsem nakoupil a po předvčerejším zintenzivnění přidávání CO2 je pH na hodnotě 7 a dKH 12, což je trošku protipol předchoziho stavu, ale jak náplň zeslábne, tak se to snad ustálí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 19:44 Muž martino5 [0] Re: Moucha
Bohužel test KH již delší dobu nemám. Musím těch testů nakoupit víc :-|

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-mereni-?od=372