Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2023 15:38 Melbymbo Re: Lojza007
No dobre , ale ja ho chcem držať dajme tomu na 6,5-7 ,nebude to padať nizsie ak bude pustené nonstop ? Ph meter čo otvára zatvára el.mag. ventil tiež potrebuje kalibráciu podchvíľou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.02.2023 07:43 Muž Johan [4958] - RostlinyRe: Rybar
A to by jako nemohlo být stejné proč?
Výsledné pH záleží na mnoha věcech, v akvárku nejčastěji na obsahu hydrogenuhličitanů. Takže pokud měl green93 v akváriu tvrdou vodu o vyšším pH a měnil za měkčí, tak se pH dolů nemusí vůbec srazit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2023 07:38 Muž Lojza007 [1237] Re: Melbymbo
Každý externí měřák potřebuje celkem často kalibraci a cca za rok až dva výměnu sondy, kterou už nejde nakalibrovat. Navíc mně z odkazu připadá, že tento se nedá připojit na elmag. ventil. Takže buď pořiď pH metr, který bude otevírat a zavírat CO2, aby držel pH v akva nebo pouštěj nonstop, ať to pH nelítá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2023 07:09 Melbymbo
Ma niekto skúsenosti s týmto ph meračom?
www.invitalshop.sk/…
Alebo máte niečo kvalitné odskúšané?
Ako je možné držať stabilné PH vo vode keď aj púšťam plynné CO2 ? Ak je v noci pustené zníži počas noci ph, ak ho vypnem tak ph zase bude rásť ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 07:34 green93 Re: Rybar
Jedna se o akvarium pro tlamovce, opravdu to tak je, mereno digitalnim mericem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 07:14 Muž Rybar [-29] Re: green93
PH se měří při 25c (teplota vody) . A pokud se vymění 50%vody nemůže , tam být stále stejné pH . Jinak 8.1ph zásaditá voda . Můžou způsobit i rostliny taky dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 00:28 green93 – PH vymena vody
Ahoj, mohu se zeptat jak funguje PH a vymena vody? V Akvariu je cca PH 8.1 z vodovodu tece PH 7.6, vymenim pul akvarka a stale tam je 8.1 :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.02.2023 08:01 Muž doda [378] Re: Lojza007
Já používám na pH toto www.zbozi.cz/… , www.zbozi.cz/… . Stupnice je teda až od 6,8 do 8,2 (po 0,2 )ale na to moje měření stačí . Zdrojovou vodu mám okolo 7,5 a test do taky ukazuje . Potom mám v záloze toto www.zbozi.cz/… . Tento má stupnici od 6,2 po 8,4 ( po 0,4 ) . Ten druhý sem ještě zatím nepoužil . V nádrži se snažím držet 6,8 .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2023 06:26 Muž Rybar [-29] Re: Lojza007
Tento test mi byl doporučen a funguje ,Esha Aqua-Quick-Test 50 ks.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2023 22:13 Muž Lojza007 [1237]
Asi už mám KO testy, napřed mě zarazila hodnota 6,4, říkal jsem si, že to přidávání CO2 dost výrazně snížilo pH. Obě akvária s CO2 zhruba stejná hodnota. Akvárium bez CO2 má 6,8 a vodárny píšou 7,9. A tady jsem začal tušit tu zradu, i z kohoutku jsem naměřil 6,8, takže si myslím, že test ukazuje dost blbosti. Ale dřív ukazoval určitě přesněji. NO3 asi kupodivu ukazuje celkem použitelně. Jedná se o multitest od JBL, expirace 6/23.
Máte doporučení na nějaký papírkový testy? Spíš pro formu, o kolik mně CO2 snížuje pH, naposledy jsem měřil tak před rokem. Nechce se mně zase kupovat multitest, to už můžu odnést do laboratoře a mít přesný hodnoty, zas tak často to neměřím.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 20:02 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Iceman
Tak záleží jak rychle to měření chceš, těm starším sondám to trvá dost dlouho než se zastaví. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 19:45 Muž Iceman [96] Re: vaclav
Po roce a půl? to jde, ne?
Za 200 kaček.
Mám v práci pH metry ( www.neotec.cz/… )se sondami, které stojí 8000 Kč. Kdyby mě vydržela jedna rok a půl tak si pískám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 18:46 Muž Kawasaki [3005] - AmerikaRe: vaclav
No každého věc jak měří. Ja jen říkám že,je třeba se o digital starat po měření oplachnout v destilce co chvíli kalibrovat,dokola kupovat roztoky. Kapky jsou spolehlivé a pro naše účely dostatečně přesné. Ještě dodám, že na digitální konduktometr nedám dopustit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 17:33 Muž Roger [1886] Re: _ucx_
Mám rád nové věci tak ho obejdnám :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.05.2020 16:52 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kawa
Tak pokud jsi měl něco jako je odkaz tak to se nedivím. Měl jsem kdysi něco podobného 3 x vždycky jsem je po roce a půl reklamoval a pak jsem si koupil něco jiného ale kapat už bych nechtěl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.05.2020 16:18 Muž Kawasaki [3005] - Amerika
Zdravim všechny. Digitální pH metry jsem měl dva. No zklamání z nepřesnosti a furt to kalibrovat mně vážně přestalo bavit. Takže zpět ke kapkám a mám změřeno okamžitě. A jak jsem zjisil u vetsiny chovatelů ryb se na digitální pH metr po čase jen práší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.05.2020 15:34 Muž 4Sima [1939] Re: Roger
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.05.2020 15:12 Muž Iceman [96] Re: _ucx_
Mají ho i na prodejnách, ale docela rychle se prodává. Bazénáři jsou naše konkurence :-D .

Pufry jsou běžně ke koupi na netu, např.
www.pchlavka.cz/…

Jinak namíchat a uchovávat dobře zavřené dole v lednici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 15:10 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Roger
Díval jsem se ve dvou obchodech a v obou ho už neměli. Takže to chce velkou kliku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 14:36 Muž Roger [1886] Re: Iceman
Díky za tip, jdu do něj. Akorát mi pověz, nemám s elektronickým ph metrem zkušenosti, kde sehnat další sáčky až tyto dojdou?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2020 14:15 Muž ZDRI [1415] Re: Iceman
Díky za tip, zrovna se mi moc hodí palec .
Nevíš, mají ho i fyzicky na prodejnách, nebo jen e-shop?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.05.2020 14:08 Muž Iceman [96] – pH měřák z Lidlu
Pokud si někdo chce doma měřit pH, tak je teď v Lidlu na prodej za mrzkých 199 Kč.
www.lidl.cz/…

Za ty peníze dostanete měřák s teplotní kompenzací, tříbodová kalibrace, podsvícený dispay, 2 sady pufrů, srozumitelný návod.
Osobně odzkoušeno, porovnáno s laboratorním pH metrem, hodně muziky za málo peněz ;-) palec .

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2019 13:06 Muž Papik [623] Re: Bimba
Přikláněl bych se k odstínu 7,4, který barevnou sytostí koresponduje nejvíce se středem. 6,2 a 6,6 má shodné jen dílčí odstíny, ne v celé ploše.

Lidé zde, ale psali, že ukazuje dost nepřesně, hodnoty ověřovali kalibrovanými pH metry. Více se dá prý věřit dropcheckeru, pokud je v něm správná kapalina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 12:45 Muž Bimba [6] – Kyselost vody
Fotka k příspěvku Tak jsem si pořídil Ph měření "Ph Alert". Ale moc moudrý z toho nejsem. Asi 7,4, ale klidně i 6,2. Mrkněte na fotku. Tipněte si, případně poraďte nějaké lepší měření. Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2019 06:13 Muž Roger [1886] Re: vlka
A jak se má pak člověk dobrat k výsledku, teď mám Sera pH test a vypadá že funguje (snad) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2019 21:51 Muž vlka [3531] Re: Roger,Anthrax
V podtatě se dá říci: 100 různých testerů - 100 různých výsledků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 21:28 Muž Roger [1886] Re: Anthrax
No já měl asi štěstí na dobré recenze (bohužel), nicméně ve zverimexu jiný v podstatě neseženeš, krom ještě papírk9vého Tetra. Bohužel test se umí rozcházet i o 1 až 1,5 pH což z něho činí nepoužitelný :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 21:15 R Muž Anthrax [5074] Re: Roger
Roger napsal: Tento test proslul nedávno svojí nepřesností
Mi přijde, že tento test tímto proslul už dávno. :-D Prostě se to nedá brát jako přesné měření. Spíš je to dobrý tak na kontrolu trendů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 21:14 Muž Roger [1886] Re: vlka
Nějak z toho nejsem moudrý, co z toho vyplývá? Tento test proslul nedávno svojí nepřesností kde jedno balení ukazuje úplně něco jiného než druhý ten stejný :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 20:53 Muž vlka [3531] Re: silviebaris
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrej postřeh. Asi jsem to neměl fotit proti světlu. Ale i tak je to zajímavý.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 20:40 Silviebaris Re: vlka
tak takové modrá barva jako je v poslední zkumavce na ty barevný stupnici ani není... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 20:37 Muž vlka [3531] – pH
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer. Dnes jsem čekal na manželku a nedaleko bylo Super ZOO. A tam mě napadlo, což takhle poprvé změřit pH v mém AQ. Zakoupil jsem asi nejjednodušší test, který mě zaujal.
Ben Test pH, roztok a zkumavka, barevná stupnice, vstupní voda z kohoutku, voda v miniAQ s potěrem Ancistrusů, voda ve velkém AQ.
AQ s potěrem Ancíků má vodu z velkého AQ a je v něm po celou dobu jeden velký dubový list, který už pomalu zmizel. Na netu je dnešní hodnota pH od vodáren 7,46?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2019 15:10 Muž Roger [1886] – Ph
Rasboraland I - Tak testy od Sera na pH potvrdili 5,5 pH. Kh testem od JBL pokud jsem prováděl dobře odpovídá 6 (ale raději to zkusím znovu, možná tam byla o něco menší hodnota). Tak teď nevím co s tím, nechat to být a nebo to nějak zvednout nahoru. Předpokládanám že ze 3 testů se schodují dva. Obdobná situace je v Rasboralendu II Ostatní akvária. Ostatní akvária v normě a zdrojová voda u ní pH ukazuje cca to co píše vodárna. Do obou akvárií přibyli kameny z potoka a koupené kořeny, obě akvária měli olšové šišky které jsou už asi 3 týdny venku (jestli vzpomínám dobře) kytky rostou, ryby vypadají v pohodě, u obou akvárií se mi podařilo NO3 srazit pod 30mg/l. Výměna vody probíhá poctivě 2x týdně 30% vody přičemž minulý týden jsem u Rasboraland I (ph5,5) vyměnil 50% vody

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 23:48 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Tak teče ti měkká a kyselá voda pro akvárium je to hodně dobré. Teď toho jen umět využít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 21:55 Muž Roger [1886] Re: vaclav
Dle vodárny mám mít v kohoutku 6,87 měkké vody, u nás by měla téct tuším z horské přehrady Fláje. Rozbor co mi poslal SČVK jsem sem dával, mě ty hodnoty nic neřeknou ale do jednoho fóra zde jsem to dal k posouzení a prý dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 21:52 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Už fakt že ti teče z vodovodu kyselá voda je dost neobvyklý a pro potrubí nic dobrého. Větší úpravny zvedají pH nad 7. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 21:47 Muž Roger [1886] Re: vaclav
Super, díky za info. Hnojení se bojím když nepoužívám co2 extra, ale asi na tom něco bude, nicméně doufám že jsem s tím pH plašil zbytečně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 21:40 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Elektronický PH metr a kapky od sery nebo JBL ale ty používám jen výjimečně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 18:20 Muž Roger [1886] Re: vaclav
A čím měříte například pH a ostatní parametry?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2019 18:08 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostliny
No a chudáci high-end akvaristé, rostlináři/permanentní hnojiči, těm fakt nezávidím My tokové problémy nemáme nebo v podstatně menší míře než ti co tam nic nesypou a pak se diví. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 17:25 Muž Roger [1886] Re: ZDRI
Právě to je hračka pro mě :-D rozbor vstupní vody mám, viz o několik příspěvků níže, a asi je to tak, nestresovat se a neměřit, ale mě měření baví :) takže kouzelný kufr si nechám koupit jako dárek :) pak budu s nervama v kýblu s vodu z akvária :) o profi testy v laborce jsem se nikdy nezajímal, pokusím se pozeptat v okolí, nicméně si počkám na pondělí na seru pH a kh od JBL a pak na ten kufr :) ale je dobrý vědět že například Ben test má takovéto výsledky, alespoň ostatní ví že je k ničemu, já asi plašil zbytečně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 17:17 Muž ZDRI [1415] Re: Roger
JBL kufr jsem měl, kouzelná hračka pro "velké kluky" :-) Kdysi dárek od přítelkyně, která pak litovala, trávil jsem s ním více večerů než s ní.

Vždy je nějaká možnost - vstupní voda - slušný dotaz na vodárnu (dělají pravidelné odběry/testy v síti po celém městě a rádi mailem pošlou komplet rozbor). Voda z akvárka - profi testy v laborce na několik konkrétních parametrů stojí pár korun. Anebo přesně jak píšeš, radši neměřit, nestresovat se a nechat to žít. No a chudáci high-end akvaristé, rostlináři/permanentní hnojiči, těm fakt nezávidím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2019 16:58 Muž Roger [1886] Re: ZDRI
No, a podle čeho se má člověk odrazit když nemá možnost profi přístrojů, to můžu měřit 3x i 10x a je mi to vlastně prd platný. Pak můžu razit myšlenku kterou jsem tu na různých tématech četl několikrát a to je neměřit nic a žít :) nicméně manželku jsem zaúkoloval k JBL měřící sadě kufru kde i pH jsou tuším 3 druhy :) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   29.08.2019 16:16 Muž ZDRI [1415] Re: RoFr
Potíž je v tom, že na většinu těchto testů není valný spoleh. Někdy změří přesně, někdy ne, nejspíš v návaznosti na ostatní parametry vody. Zkoušel jsem jich několik, kapkových i papírkových, navíc mám možnost porovnat s profi měřením v referenční laborce. Jediné, co mi opakovaně dává validní výsledky, jsou kapkové testy od JBL, ale jen ty s malým rozmezím měřených hodnot. A kupodivu hodně přesně měří i levný tužkový pH metr, který v ČR stojí par stovek.

Ale stejné je to s měřením dalších parametru (tvrdost, obsah minerálů, dusíku, atp.). Opakovaně jsem se snažil pomoci kamarádům, který přišli nešťastní z naměřených hodnot. Ve velké většině případů to byl planý poplach, způsobený chybou měření. Což jim ale nebránilo podnikat drahá pracná opatření k "nápravě" naměřeného stavu. Poučení - 3x měř a až potom něco řeš :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 14:13 Muž Roger [1886] Re: RoFr
Tak to máš stejnou zkušenost jako já. Taky mám dva tyto testy a výsledek je u jednoho 5,5 a u druhého 6,5. Ano tak mi to bylo řečeno když jsem sjezdil zoo shopy v Ústí a Teplicích že jiný krom tohoto a tetry 6in1 nemají, lidi jiné nekupují prý kvůli ceně. Proto jsem objednal s přesvědčením od Sery že bude lepší, JBL měli jen od pH 6 Sera má širší stupnici a jelikož s testem od Sery na NO3 jsem spokojený tak snad i tento bude ok. Akorát přijde nakonec v pondělí jelikož pobočka zásilkovny vyhlásila 2 dny dovolené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.08.2019 13:16 RoFr Re: Roger RoFr
Bylo mi divné, že je takový velký rozdíl a tak jsem dnes koupil nový test (Ben Test). (Je to zřejmě ten nejlevnější test pH.)
Nechci tomu ani věřit, uvedený (nový) test měří velice spolehlivě. Měřil jsem na rozsahu pH = 5,6 a pH = 6,2. Nemám sil na fotodokumentaci…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2019 18:50 Muž Roger [1886] Re: RoFr
No tak trochu to neodpovídá smich zítra mi přijde test od Sera tak jsem zvědav co řekne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.08.2019 17:10 RoFr – Jen tak
Fotka k příspěvku Jen tak.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.08.2019 17:03 R Muž vaclav [15088] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Ichmal
Není to nic jiného než drahá zředěná kyselina. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2019 16:59 Muž Ichmal [0] - Miniakvária – Snížení alkalinity a ph u vody nad ph 8
Možná to někomu, kdo má dostupnou pouze velice tvrdou vodu, tak jako já (okolí Dubé), pomůže. Po dlouhém zkoumání jsem našel výbornýpřípravek od Tetry (kh/ph minus). Ze vstupní vody gh 22, kh 12 a ph 7.8 udělá kh 3-4 s ph 6,8 - 7. Mně už teď pro týdenní výměny stačí dát 3:1 kohoutkový vody s destilkou a mám akvárium OK. Jinak např. Na Šumavě má voda z vrtu vstupní ph 4.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-mereni-?od=22