Skalára amazonská - pohlaví
Možná, asi, snad, uvidíš co uvidíš až je uvidíš ve tření, to je opravdu to nejspolehlivější určení pohlaví u těchto krasavců.

Jo, ten odkaz jsem cetl, ale cekal jsem nazor i nekoho zkusenejsiho nez sebe

takze samice - samec - samice? Je to tak?
Modrej rámeček.

Starší reakce
Kdybych si měl tipnout, tak jedna je kluk a druhá holka, ale možná (asi, nebo určitě, nebo ne??) se pletu...

0 05.04.2016 15:15 jani2204 – Skaláre

Prosím pomôžte mi určiť pohlavie týchto dvoch skalárov.
Starší reakce
Nie hrbol som nemal na mysli, skor z opacnej strany

spodok tela a celkovy tvar. Ale sak jasne ze mozno budem musiet svoje pestovane chlpy dat prec

, ale vravim ze na tom strednom obrazku je samec a samicka.

Pro ukázku
Jestli to bereš podle hrbolu na čele, tak to vůbec tak nemusí byt.
Měla jsem dva samce a jeden hrbol měl a druhý ne...
Prave tie dve amazonske su podla mna samec samica. Vsadim chlupy z nosa, ze nalavo je samec a napravo samica

jj to se perou, když se začnou přetahovat ty 2 tmavé, chytnou se za tlamy a přetahujou se z jedné strany na druhou,ale jinak největší kámoši nedaj bez sebe ranu...
Ta tvrdá voda je hrozná,ale třeba se aspoň nějak spárujou, abych věděl kdo je kdo...
Jakmile se spárují začíná mazec a lítají šupiny. Slabší jedinci jsou jsou poměrně dost utlačovaní.

Od vytření do rozplavání potěru je hodně dlouhá cesta a jestli není voda košér, což oni poznají, máš pravdu, že z toho, když už se ti sestaví pár, nebude nic.
No doufám, že to jsou všechno samci, to bych se toho tření nikdy nedočkal

i když si myslím, že v naší ultra tvrdé vodě je to ani napadne, pač bych se jim rovnou rodili sádroví trpaslíci

Ne, nedá, holky dovedou bejt pěkný fůrie.

Bohužel...tak si tedy budu muset ještě počkat.četl jsem si článek o určení pohlaví,vzhledem k tomu, že se ještě netřely,tak jsem zkoušel zkoumat ty hrbolky na čele, ale přijde mi,že má každá úplně jinak šišatou hlavu.
Občas se mezi sebou dost nahánějí, nejostřejší je ta světlá s oranžovou hlavou ta vládne celému akváriu...tak jestli se dá podle chování odhadnout,jestli je to samec, nebo jestli i samice bývají takové, těžko říct.
Už se třely? Ono totiž jedině při tření se spolehlivě pozná kdo je kdo.

0 20.02.2016 20:12 Petr – Skalary

Dobrý den,
Prosím o pomoc s určením pohlaví.
Děkuji
Starší reakce
Jestli chceš koupit druhé pohlaví do páru, tak to bych nedoporučoval. Mohl by si se dočkat nepěkné řežby.
diky ale mám jinej problém, koupil jsem jich šest (zdrejmě blbej chov jak jsem se dozvěděl )tento jedinej rostl a ostatní ne a postupem začaly umírat a zustal jen tento a tak jsem mu chtěl pořídit spolecnost a tak proto se ptám. ale díky za radu (vše se počítá).
Ahoj, vsadil bych si na samici, ale pravdu ma urcite roman, jakozto mnohem zkusenejsi a u techto slechtenych variant se to fakt hur poznava.

Je to obvykle 50:50 do doby než se spárují a chtějí, či již třou, to se potom pohlaví spolehlivě rozpoznává podle tvaru a velikosti kladélka. Odroluj vláknem a uvidíš, jak vypadá ona a on a jaké názory na tuto problematiku jsou.

Starší reakce
nj , pravda , až ted jsem si všiml té litráže .. pro skálary spíš utrpení ...
Skalárky jsou to moc pěkné. Také preferuji tuto přírodní formu.
Ale pohlaví podle hrbolu či ploutve? Na to zapomeň i u ročních kusů. Počkej si až na ně přijdou postpubertální chutě a při prvním případném výtěru je teprve na 100% určíš.
Pohlaví zatím opravdu nepoznáš, ale vzhledem k velikosti akvárka bych být tebou doufala, že to nejsou 2 pohlaví. Já tedy také nemám kdovíjakou litráž, a také to tak při tření vypadá... Alespoň nějak rozčlenit nádrž a přidat úkryty by to chtělo.
já si střelím

na 50% to jsou samice

Bezpečně to jde poznat v době páření podle papily , jak jsem se dočetl ostatní jsou jen nepřesné dohady
Tak toho střelce kdo se odváží bych chtěl poznat.

Musíš počkat až se vyjádří při námluvách a hlavně tření, to je tutovka.

Chci se jen zeptat, u téhle velikosti se zatím ještě i pomocné znaky rozpoznání pohlaví (ploutev, hrbol na hlavě) vůbec nedají spozorovat, že? Nebo je pravděpodobné, že mám 4 samičky?

Starší reakce
Navíc je tam mnoho Ale.Můžeš mít klidně samici a samce a pár stejně mít nebudeš.A nebo blbej.Nebo budeš mít kliku a pár budeš mít jak lusk.
Tak k tomu, co ti psal finnp
Zkušený chovatel u ročního Skalára na 90% procent pohlaví ryb rozezná.Více podle celkového vzhledu a chování
S tím ne zcela souhlasím, i když částečně ano... To, o čem mluví, jsou pouze zase a jen nápovědy. Jinými slovy, zkušený, ale fakt jen velmi zkušený si dá dvě a dvě dohromady...
Roční skalára je moc mladá, aby se nějak výrazněji profilovala. Proto bych tu finnovu hranici trošku posunul...
Jinak zkoušel jsem se ještě dívat na chování a velikost tak jsem vydedukoval, že jedna žlutá skalárka je samička ptž byla asi o čtvrtinu menší
A to je to, proč jsem psal velmi, ale velmi zkušený. Máš je tak pět minut i s cestou. Nedělej závěry, už vůbec ne podle velikosti a už vůbec ne u ročních skalár...
Takže se zopakuji tento týden po třetí. Můžeš mít nápověd kolik chceš, můžou mít sebelepší poznávací znaky a stejně tě ve finále překvapí... Pohlaví s jistotou poznáme až v době tření, podle papily!!! Do té doby se můžeš domnívat, být si "jistý", ale jistotu nemáš...
Když budeš chovat skaláry 10 let, toto mi potvrdíš a budeš vědět, o čem mluvím...
No to jsem si taky pomyslel, že 4 roční rybky mi tam chvíli vydrží, ale co až budou dospělí... Jinak zkoušel jsem se ještě dívat na chování a velikost tak jsem vydedukoval, že jedna žlutá skalárka je samička ptž byla asi o čtvrtinu menší, než všichni okolo, ale zase u těch žlutých jsem nerozeznal žádného "samce" (ten s hrbem byl přírodní forma).
Se divím,že ti v Bachu nedoporučili do toho tvého akvária Terčovce nebo Gibouše......A teď k věci ať nejsem zase OT.Zkušený chovatel u ročního Skalára na 90% procent pohlaví ryb rozezná.Více podle celkového vzhledu a chování.Než podle nějakého hrbu.Jsou horší ryby a rozeznat to jde.
Což o to, vejdou, malý určitě, ale je otázka, jak dlouho tam ty 4 zůstanou, je to nízký a bude to časem pro ně malý a z toho budou pramenit problémy.

Jo, je pravda, že tohle byl první prodavač v hornbachu, který o nějaké rybě věděl něco pravdivého, akorát mi tvrdil, že se do mého akvária (viz prezentace) vlezou klidně 4 skaláry

Ten prodavač měl za ušima.

Kluci mají pravdu. Je to první nápověda. Ale pouze nápověda, nikoli poznávací znak... Může to být cokoli. Samic s hrbolem jsem už viděl, že to nespočítám...
Edit: ten prodavač mi ale tvrdil, že to nejde vůbec poznat až na období tření
A moudrý pán měl pravdu...
Jj já vím, že to je nejednoznačné, ten prodavač mi ale tvrdil, že to nejde vůbec poznat až na období tření, samičky jsou docela nejasné, ale myslel jsem, že hrbol je dost jednoznačné znamení.
Měl by to být spíše samec.I když nikdy nevíš.
A viděl jsi tu rybu ve tření? To je totiž to nejspolehlivější, jak určit pohlaví u skalár a odpověď na Tvoji otázku je, ano možné to je.
Je pravda, ze kdyz ma skalara ve veku zhruba 1 roku pomerne vyrazny hrbol tak se muze jednat i o samici?
Starší reakce
Odpověď je stejná. Dokud se nevytřou, tak s určitostí nelze tvrdit, kdo je kdo.
Děkuji. a ještě k tomu točení se jakoby pusinkujou a nebo jestli je to okusovaní nevim..ale ty dva jak se točí tak jeden znich dycky odhaní další dva Skaláry mám jich celekm 4.
Možná námluvy, možná vyjasňování si pozice ve skupině.
0 19.09.2013 11:35 Radek – Skalár
Co prosím znamená když se dva skaláři točej dokola ? děkuji
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8575x