V ákváriu mám dvě zářivky okolo délky 60 cm. Jednu mám od začátku akvária, ta je od společnosti OSRAM a má výkon 18w. Druhou přestala sloužit, tak jsem zakoupil obyčejnou v elektře, která bude mít přinejlepším 18w a není to zářivka do akvária. Nemusím vám asi vysvětlovat, že co se týče osvětlení, není moje akvárium zrovna nejlépe.
V akváriu mám pouze pár rostlin, které sice neumírají, ale určitě se jim nedaří, tak jak by mohlo. Rostliny ani nijak nehnojím. V budoucnu se však chystám kompletně předělat své akvárium a pořídit si velký počet rostlin a nechat ho pěkně zarůst.
Jenže nevím jak s hnojením a osvětlením. Co se týká osvětlení, tak jsou dvě možnosti, buďto sehnat dvě zářivky, každá aby měla tak 40 W, aby se rostlinkám dařilo. Nebo koupit celé osvětlení, což je ale nákladnější. Bylo by však lepší, délka akvária je totiž 120cm a zářivek pouze 60cm, což je trochu rozdíl. Ještě uvidím, přesto bych však preferoval samotné zářivky, jenže nikde jsem nenašel zatím 60 cm dlouho zářivku s výkonem alespoň 30 W. Jsou samozřejmě i 54 W např., jenže ty jsou dlouhé okolo 1-1,20m, na což bych potřeboval mít větší osvětlení. Tak nevím, kde ony zářivky sehnat, pokud neseženu nějaké kompletní osvětlení za nějakou výhodnou cenu.
Chtěl bych Vás tedy tímto požádat, zda byste mi ohledně osvětlení mohli poradit.
Nemám zkušenosti ani s hnojením, existuje jich spousta, tak nějaké osvědčené rady by se určitě hodily.
Plánuji také, že vyměním dno, které rostlinám taky asi moc nevyhovuje. Většinou kamínky okolo 1cm, sem tam trochu říčního písku. Vyměnil bych ho za nějaký štěrk či drť co prodávají v obchodech. Na internetu mají taková balení po 10 kg, jenže nevím kolik balení budu potřebovat na dostačující a vhodné pokrytí dna na mé 200 litrové akvárium. Zde by se mi nějaké rady ohledně dna a jeho složení taky hodily.
Takže, kdo máte zkušenosti s osvětlením, hnojením rostlin, nebo se složením substrátu, určitě napište. Budu rád, díky.