Tylomelania - rozmnožování
Hele těžko říct, ale i v 60cm vysoké nádrži mi lezly až nahoru ke sklu a pak spadly. Rády lezou, rády padají, otázka jestli to dokážou překlopit. Ulita je těžká, ale není pro ně problém si vylézt na hladinu a stáhnout si jídlo dolů. Možná jen rantl na akva by stačil?
Starší reakce
Šneček může opustit obal,již při opouštění těla matky.Na vlastní bulvy jsem u toho byl přítomen.
0 16.09.2019 14:07 ZDRI [1415] Toto se mi dnes objevilo v Sulawesi nádrži. Poblíž byly obě dospělé Tylomemelanie, myslíte, že by to mohlo být čerstvě narozené mládě, ještě v "plodových obalech"? Jinak mě nenapadá, co jiného by to mohlo být. Skutečná velikost je 8-9 mm, určitě to není chumáč plísně, strukturu to má jako kousek masa z kalamára.
Edit: Jo, bude to ono, cituji (strojový překlad):
Tyto hlemýždi živě rodí a produkují jeden kulatý bílý lusek každých šest týdnů, v rámci kterého budou jeden, dva nebo zřídka tři dětské hlemýždi. Dětské šneky opouštějí lusek během několika minut od „narození“ a jsou plně tvořenými miniaturami dospělých.
Celý originál + foto viz:
www.myaquariumclub.com/…
Takže jsem měl štěstí a trefil tu chvilku mezi snesením "bílého lusku" a vyklubáním mladých šneků z něho.
Starší reakce
Já mám piskořky už nějakých 25 let a pokaždé když se dostanou do odlišného substrátu, jsou následující generace málinko barevně odlišné.
V černém substrátu jsou hodně olivově zelené, na hnědém skoro žluté.
To by ty moje mesely být jako uhel. Jenže nejsou a jde o xtou generaci....
Piskořky se snaží přizpůsobit prostředí - během dospívání se obarví podle barvy dna.
Ryby nepřekrmuju, tak je taky možnost, že měly nedostatek potravy, ale dával sem si pozor na to, aby pro ně něco zbylo
S Piskořkama nemáme problém v žádném dně. Snad jen pokud by bylo hooodně jemné, to nemám vyzkoušeno. Ale jinak běžné písky, Flexiobklady, rašeliné substráty, nebo hrubá drť jim zdá se vyhovuje. V těchto substrátech se pěkně bez problémů množí.
Co jsem vypozoroval, tak Piskořky v různých dnech mají různá zbarvení. Nevím proč, je to zajímavé.
Díky za info. Mě jde spíš o to, aby se jim u mě dařilo. Měl sem naposled piskořky a viděl sem je v akva jen jednou a to hned druhý den, pak už sem nacházel jen prázdné ulity...a bojím se, že to bylo práwě tím dnem...Těd mám jen Neritinu zebru a ta se zdá v pohodě. Sice leze pomalejš, ale každý den ji vidím někde jinde...
Téměř nulová. Já myslel pár jako dva, ne jako samec a samice...
Jaká je pravděpodobnost, že zrovna ti 2 šneci, které si vybereš budou samec a samice???
Dočetl sem se právě, že stačí pár. Mít větší nádrž, pořídím si jich aspoň 5. Ještě se bojim toho, že jim nebude vyhovovat dno. Mám v akva křemičitý dno cca 4 - 6 mm...
Já myslím že ne, ale plži nejsou moje kafea myslím, že u těchto oddělené pohlaví musí zůstat zachováno. Tak si nejsem jistý, zda dvě budou stačit...
Takže kdybych si pořídil dvě do padesátky, mysliš, že by to nebyl problém?
To asi není moc důležité, rozmnoženy byly v padesátce...
Jak velké akvárium potřebuje Tylomelania sp.? Díky
Starší reakce
Jdou - u Plačků v Praze 10 Na Skalce je velkoobchod, v Počernicích Aquarimex rovněž, mívají je rovněž i některé lepší akvaristiky, seženou vám je, pokud zrovna nebudou na krámě třeba v Nuseslské 108 na praze 4
...Díky...jdou v praze někde pořídit pěkný šneci...?...
No to není přesné - páření v akváriu prý ještě nikdy nikdo nepozoroval, takže mít pár nepotřebuješ. Fakt stačí samice
Ale líp se cítí ve skupině, to jo. Detaily v tom časopise, psala jsem tam i o tom co a jak chovám. Chce to teplou, čistou vodu a opravdu hooodně krmení. Mláďata rostou velmi pomalu, mám jich několik ve velikosti asi 2,5-3 cm a zatím je nechci prodat - chci vyzkoušet, jestli se potom budou množit, i když jsou narozené v zajetí.
Jestli Ti to nejde otevřít, klikni na ONLINE VERZIA, tam nemusíš nic stahovat.
...nejde mi to otevřít...
...každopádně z toho chápu,ze je potřeba pár...díky za rychlou odpověď...
...jaké druhy přesně máš...?...pokud ano,byly by k mání(popř. za kolik)...
Stačí jedinec, ale musí to být oplozená samice
Viděla jsem už i (velmi hypotetické z rozhodně neověřené!!!) teorie, že všechno co se vozí jsou samice a obsahují v sobě někdy i desítky zárodků. Čísla si už nepamatuju, podrobnosti viz článek zde:
klub.akva.sk/… -> 16.číslo
P.S. Rozhodně nedoporučuju to, co lze občas vyčíst v diskusích - jako podrobovat ty šneky velkým výměnám vody, stěhování z akvária do akvária atd. To je vystavuje velkému stresu a riziko úmrtí je nezanedbatelné. Nic jim neměním, starám se o ně co nejlíp a rodí pořád už skoro rok.
0 29.09.2009 23:22 Orfeus – Tylomelania - rozmnožování
Abych rozmnožil tyto šneky stačí jedinec nebo potřebuju pár ?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 1449x