Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Separátně zasázené rostliny

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Sázení 

Separátně zasázené rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2009 15:12 Muž NIKO [527] Re: Petr
Petr napsal: Po té, co mne hodnotili od úplně negativně až po úplně pozitivně a kritizovali i lidi, co sami mají akva plné sinic, řas a odešly jim snad i kytky plastové, už fotky nedávám.
Tohle se nestalo jen Tobě,lidé někteří takoví jsou ano .Také jsem zrušil hodnocení u tří akvárií :-) Myslím,že tak špatná nebyla a jsem rád,že se někomu líbí i když je nemohou hodnotit :-) Ale proč se nervovat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 22:11 Petr Re: Sid
Side, ten Dennerle DepotMix Proffessional vypadá jak směs hrubšího písku a je tam i nějaké "odlehčovadlo" Buď je to nějaké hnojivo nebo jen nějaké kuličky cca 3mm. Vypadá to jako perlit, ale plavat to snad nebude. Jestliže dám do misky 4*8*15 cm na dno 2cm tohoto substrátu, na to 1-2 písku 1-2mm, dám misku na místo a dosypu 1cm pískem na zarovnání okrajů s okolím, tak to snad hnít nebude. Musím říci, že mne dost štvalo, když jsem potřeboval vyhodit jednu rostlinu a zjistil jsem, že má silné kořeny po úplně celém dně.
Takto při případném čištění či přesazování jen vytáhnu misku, udělám změny, odsávačkou odsaju jemný písek, co napadal místo ní, umístím misku a tím pískem zase dorovnám. A kdykoliv tak mohu změnit libovolnou část akva. A nikde se nebudou plazit šlahouny a růst Limnophylly. Alespoň takto nějak si to představuji :-) Jo a taky by to mohlo vyřešit problém s prvky a zůstane mi jen NO3 a PO4. Sice asi budu muset vyhodit Monoselium, které nekoření, ale tomu stačí železa málo, třeba půjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 22:05 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Petr
...Teď jsem však někde na webu našel, že pokud se dávkuje železo společně KH2PO4, že může vniknout FePO4 (fosforečnan železitý), který je ve vodě nerospustný a nevím, zda je pro rostliny využitelný...
Zkuste prohledat místní diskusi - už se tu o tom debatilo. A vysvětlení přinesl chemik - Acynonyx. :-)
Ostatně - třeba zareaguje. Myslím, že "se právě pohybuje na tomto webu"... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 21:58 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: koblihcz
...Pokud toho substratu da moc velkou vrstvu mohlo by to zacit zahnivat...
Aha! Já si pod pojmem "jemný substrát" automaticky vybavil jemný křemičitý písek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 21:51 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Petr
...kdysi jsem tu měl i profil a dával fotky. Po té, co mne hodnotili od úplně negativně až po úplně pozitivně a kritizovali...
Jj, to znám! :) Taky jsem zrušil veškeré prezentace svého akva... :-D (Ale mít nějakou prezentaci potřebuji, abych mohl využívat výhody, vyplývající z mých aktivit tady. ;-) "Nemáš prezentaci - nemáš výhody!" :))
...A chlubit se nepotřebuji. Pro mojí spokojenost stačí, že se akva líbilo i panu Kučerovi z Vivaria...
Já to vidím jinak - proč se nepochlubit, když je čím, ;-)
A myslel jsem to tak, jak jsem napsal - rád se podívám na akva, které podle popisu vypadá "kytkařsky" dobře. Zvlášť když se líbilo i p. Kučerovi!
(Všimněte si, prosím, že se o svém akva zásadně nezmiňuji. :) Aby ho někdo nechtěl vidět... :-D A když už něco napíšu o svém kulatém krevetkáriu, obvykle připojím fotku.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 21:43 Petr Re: Usine
Také dávkuji vše samostatně. Možná by mohla být příčina v málo PMDD. Jinak co se týká testů, tak používám SERA testy. Celkem mne nezajímají konkrétní hodnoty, ale tendence. Zda je to více či méně než minule. Na to ty testy stačí. A jen por zajímavost - občas jsem zkusil změřit vodu, která měla spočítanou koncentraci různých prvků. Podle výpočtů jsme přidal určité množství hnojiva a pak změřil. A musím přiznat, že to celkem sedělo.

A napadá mne ještě jedna věc, to by mohl vědět nějaký chemik. Dávkoval jsem tak, že jsem si odměřil jednotlivé složky do skleničky a to pak dal do akva. Teď jsem však někde na webu našel, že pokud se dávkuje železo společně KH2PO4, že může vniknout FePO4 (fosforečnan železitý), který je ve vodě nerospustný a nevím, zda je pro rostliny využitelný. Není tedy možné, že by při společném dávkování PMDD a KH2PO4 vlastně rostliny trpěly nedostatkem železa bez ohledu na množství PMDD?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 20:44 Usine Re: Petr
Máš okolo 20 mg/l CO2 PMDD mám z tenzo koktejlem od rosíka. Mám ho bez KNO3 a smíchané v celku. Používám tak celkem 4 - 5 ml denně, ale občas udělám i týdenní pauzu. Test na železo zahoď, stačí denní dávka a snaha zvýšit celkovou koncentraci železa je poměrně snadná cesta k řasám a deformacím listů a dalším potížím. Udržet všechny rostliny asi nepůjde, ale z hnojením hodně opatrně. Než špatně hnojit je lepší nehnojit vůbec. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 20:32 koblihcz Re: Sid
Sid napsal: Jenže otázkou je, co v tom jemném substrátu zahnívá... :)
Ja narazel na toto co psal Petr:
chtěl bych zkusit jednotlivé rostliny zasázet do substrátu typu Floredepot, Dennerle Deponit, Laterit ... a to jednotlivě do samostatných vaniček/květináčků.
Chtěl bych vzít 3-4 cm vysokou vaničku, dolů 2-3 cm substrátu, nahoru 1cm hrubého písku.

Pokud toho substratu da moc velkou vrstvu mohlo by to zacit zahnivat. Ikdyz zalezi jak je ten specialni substrat hutny, propustny ci jak to napsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 20:16 Petr Re: Usine
Tak něco okolo těch 30 snad mám. Předchozí pokusy ukázaly, že vysoké CO2 také není vhodné. Živočichové to snesli, ale kytkám to tak úplně nesvědčilo.

Mohu se zeptat, jak PMDD mícháte a dávkujete? Mám ho totiž od mrp-cz.com. Ten Plantex CSM+B. Je toho 9,6g a radí to dát do 500 ml. Ale jeden ml roztoku pak na 100 litrů udělá 0,013 železa. Pokud bych chtěl udržovat hodnotu někde okolo 0,3, znamená to pro mne denně přidávat cca 0,1,což by znamenalo 5-8 ml.
A to mi přijde hrozně moc. Pokud vezmu v úvahu nějaké ty poměry, měl bych tam denně dávat těch 5-8 ml PMDD, 2 mg/l NO3 a cca 0,3 mg/l PO4. NO3 a PO4 dávám, ale toho PMDD mi přišlo mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.09.2009 19:25 Usine Re: Petr
Fotka k příspěvku Já jsem se dopracoval k tomu že je třeba dodávat CO2 poměrně hodně a držet ho na té co možná nejvyšší doporučené koncentraci. (35mg/l) Potom se přestane snižovat uhličitanová tvrdost a NO3 také moc neklesá. Hnojím potom PMDD ale jen velmi opatrně. Substrát mám samozřejmě jemný 0,6 - 1,2 mm a když jsem nedávno předělával akvárium tak jsem se bál co za humus budu vyndavat. Opak byl pravdou, písek byl naprosto čistý, dokonce bych řekl že čistější než jsem ho tam před několika lety dával. Mám ale poměrně velkou vrstvu. 15 - 20 cm. :-)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 19:08 Petr Re: Usine
CO2 přidávám z kvasnic. I když Tillmanova tabulka není úplně přesná, tak při 6 stupních tvrdosti udržuji přes CO2 pH někde okolo 6,9 +-.

Sice je CO2 z kvasnic (běží nonstop), ale tak úplně nejsem o tom, že by byla potřeba nekolísavá hodnota potřeba, přesvědčen. I v přírodě musí úroveň kolísat podle toho, jak zrovna zaprší a podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 18:30 Usine Re: Petr
Hodnocení lze zakázat, já to udělal už dávno. Mluvíš tu o různém hnojení a jak se ti ztrácí NO3 a PO4 ale nic jsem neslyšel o CO2. Hnát do růstu rostliny jen silným světlem a hnojením, také asi jde, ale z tím nemám žádné zkušenosti. Naopak CO2, to je něco jiného rostou mě při něm kytky které by při mém světle růst neměly. Samozřejmě i já narazím na rostliny které mě nerostou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.09.2009 17:32 Petr Re: Sid
Nezlobte se, ale kdysi jsem tu měl i profil a dával fotky. Po té, co mne hodnotili od úplně negativně až po úplně pozitivně a kritizovali i lidi, co sami mají akva plné sinic, řas a odešly jim snad i kytky plastové, už fotky nedávám. Jestliže mám hodnocení od úplného minima až po úplné maximu, je to zbytečné. A chlubit se nepotřebuji. Pro mojí spokojenost stačí, že se akva líbilo i panu Kučerovi z Vivaria, který u mne byl osobně :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 16:34 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Petr
...To, co tam mám, je výsledek cca roční úpravy vzhledu, kdy jsem měnil místa, vyhazoval kytky, další přidával ... mám tam vysoké i kobercové, světle zelené i červené...
Potěšte oko rostlinkáře - ukažte nám nějaké fotky. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 16:23 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: koblihcz
...ono to hniti v substratu neprospiva ani rostlinam resp. korenum...
S tím se dá souhlasit. :-)
Jenže otázkou je, co v tom jemném substrátu zahnívá... :)
Pokud kořeny rostlin, netřeba svádět vinu na "jemnost" substrátu - vodní rostliny dobře porostou i v jílu, budou-li mít vhodné podmínky. A naopak neporostou ani v tom "nejlepším" substrátu, pokud podmínky mít nebudou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 14:55 koblihcz Re: DrSova
No smrad jak smrad, ale ono to hniti v substratu neprospiva ani rostlinam resp. korenum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 14:45 Petr Re: DrSova
DrSova napsal: P.S.:Mnoho problému si ušetříte tím,že neprosperující dáte jinam :-D

Které to jsou, ty neprosperující? Ony prosperují všechny, jen si musím vybrat, které to budou a podle toho upravit podmínky :-) Rotally se mi líbí, ty bych tam rád. A ty ostatní také :-) To, co tam mám, je výsledek cca roční úpravy vzhledu, kdy jsem měnil místa, vyhazoval kytky, další přidával ... mám tam vysoké i kobercové, světle zelené i červené :-)

Teď jen řeším aby to rostlo současně. Ještě mne tak napadlo - jak se projevuje přesvícení? U normálních kytek taky nemohu dát podrostovku na sluníčko.

V každém případě jsme teď koupil Dennerle DeponitMix, zkusím dát pár rostlin do misek a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 14:25 Muž DrSova [28] - RostlinyRe: Johan
Moje zkušenost,pisek(zrejme filtracni) mi zahnival a pak prisla sinice,rozsivky.NEvypadalo to pekne a ani to moc nevonelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 14:20 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: DrSova
Nedoporučuji jemné substráty-zahnívání To, že to něčemu vadí, se dá přirovnat k tomu, že kryptokoryna nemůže růst se zákrutichou ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.09.2009 13:41 Muž DrSova [28] - Rostliny
Přidám také něco do mlýna. Mě přes léto jdou více stonkovky,přes zimu cryptocoryny-do akva sviti slunce v lete vic,v zime min.... takze si rostlinky navzájem konkurují. Neco na ten styl se možná projevuje i u vás. Těm co se daří utláčí ty méně prosperující tím že jim ubírají živiny.U všech jde o rychlerostouci kyti. Také neuvádíte jaký poměr(nebo počet kusů) druhů rostlin máte? 3rostlinky mezi houští Limnophily taky nebudou prosperovat.Jeste me napadlo,zda vámi uvadene neprosperující kyti nejsou citlivé na výchylky koncentrací živin=nepravidelné dávkování...
Separované sázení není špatné,můžete "nakrmit"kořenový systém.Nedoporučuji jemné substráty-zahnívání,dobré je pridat pálené jíly(bivoj),ja experimentoval i s jílem nakopaným venku.Mel jsem takto echinodory.Nakonec jsem od teto metody upustil...prostě přerostly nádobu.

Kazdopádně vám přeji hodně štěstí.P.S.:Mnoho problému si ušetříte tím,že neprosperující dáte jinam :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 13:40 zeck Re: Petr
No jo, tohle umí každý. Funkční a hezké akva je otázku cca 3/4 roku.

Jen pro toho, kdo o tom nic neví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 13:36 Petr Re: koblihcz
No jo, tohle umí každý. Funkční a hezké akva je otázku cca 3/4 roku. Hlavně když se jedná třeba o biotop, kde k sobě rostliny "jdou". Rád bych ale zkusil udržet to, co mám. A tak zkouším všechno možné :-) Alespoň se naučím něco nového :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   16.09.2009 13:11 koblihcz Re: Petr
Ty jo, to je zajimave jak sledujes ty ubytky NO3 a PO4. Ono ja tuhle otazku nikdy neresil a myslim, ze nema reseni ... tedy snaha udrzet vsechny rostliny co jsem si nasadil v jedne nadrzi. Proste co roste roste co neroste snazim se zjistit proc neroste, pokud treba pomuze zmena mista v nadrzi (vadi vetsi proudeni, malo svetla, atd.) udelam to, ale davat tam dalsi hnojivo jen abych udrzel rostliny, ktere za stavajich podminek neprosperuji mi pripada jako boj s vetrnymi mlyny. Myslim, ze si tim dost komplikujes zivot, obzvlast pokud uz jsi vypozoroval, ze kdyz zmenis podminky zacne se darit jinym a tem co se darilo chradnou. Bud pokud o vsechny ty rostlinky stojis tak si zarid dalsi nadrz, nebo proste to co neroste nahrad necim jinym.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.09.2009 12:55 koblihcz Re: DrBolíto
DrBolíto napsal: Zkus hnojivo přímo ke kořenům je to pro rostlinu výhodnější než přijímat živiny listem. Proc myslis ze to je pro submerzni rostlinu vyhodnejsi prijimat ziviny koreny? Ja si myslim, ze prijima ziviny celym povrchem, mnohdy koreny(pokud vubec nejake ma) plni jen ulohu uchyceni v substratu, navic myslim ze proudeni a tedy i dostupnost zivin pro rostlinu je lepsi ve vode nez v substratu. Samozrejme jsou i rostliny s bohatymm korenovym systemem, to jsou predevsim ty co se daji pestovat i emerzne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 12:52 Petr Re: koblihcz
Akva je téměř bez ryb. Vody není moc, cca 120 litrů. Při středním osázení, tedy když to poberu a vyházím kýbl zeleně, ubývá NO3 tempem cca 2,5 mg/l denně. PO4 zmizí z cca 1 mg/l na neměřitelno za dva za tři dny. Ale o to nejde, problém s řasou nemám. Mám problém, že vždy roste jen část rostlin, pokud zvolím průměr, rostou blbě všechny. Řasa je tam jen tehdy, když mne to přestane bavit a naleju tam všechno možné. Jako třeba když jednorázově zvednu NO3 na 20, PO4 na 4 a PMDD tam naleju třeba 10 nebo 15 ml. Pak nechám akva být, třeba na týden odjedu a po návratu vyberu chuchvalce řasy (dělá se jen vlasová) a kytky jsou ok. Přední sklo jsem nečistil snad už půl roku. Řasy tam nemám. Občas ještě roste Cladophora (ta, jak jsou z ní ty koule), ale to je spíše hezká ozdoba. Nic jiného tam nemám.
Ten článek jsem četl, znám to i ze zahraničních pramenů. Umím vodu nastavit na konkrétní rostliny. Ale jako celek mi to prostě nějak nefunguje. Vždy něco nejde.

I když, jednu dobu to šlo, ale to jsem poctivě dával SERA tablety ke kořenům. Teď už tam asi nejsou. To je i jeden z důvodů, proč se ptám na ten substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2009 12:39 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Petr
Zkus hnojivo přímo ke kořenům je to pro rostlinu výhodnější než přijímat živiny listem. K miskám, myslím, že to není problém pokud bude mít vhodnou velikost vůči kořenovému balu. A speciální substrát jen uvítají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 12:37 koblihcz Re: Petr
Myslim ze jsi nenapsal, kolik vody mas v te nadrzi.
Rostlinky sazene do kvetinacu pouzivam v nadrzi kde mam maly poter, je to tak lepsi na udrzbu, davam na dno kvetinacku cca 0,5 cm vrstvu substratu a zbytek sterk. Ty substraty co vyjmenovavas neznam, jen je treba dat bacha pokud jsou jemnejsi aby to pri vyssi vrstve nezacalo zahnivat. Muzes zkouset ruzne substraty, ale asi nezabranis aby se cast nevylouhovala do cele nadrze takze vysledky(ktery substrat je pro kterou rostlinu nejlepsi) muzou byt zkreslene. To ze si myslis ze dostatecne hnojis, jeste neznamena ze tam mas potrebne prvky pro vyzivu rostlin. Doporucuju precist toto:
maniakva.sweb.cz/…
Jinak pokud mas problem s rasou nepouzivej PMDD s KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2009 11:16 Petr – Separátně zasázené rostliny
Ahoj lidi,
dovoluji si se zeptat na pár drobností. Na úvod uvedu, že teorii i praxi znám, hnojení a světlo také. Rád bych požádal ne o základní rady, ale o názory zkušených akvaristů.

Měl jsem celkem dobře fungující akva, bylo tam však jedno ALE. Vždy mi rostla jen část rostlin. Třeba krásně rostly stonkové rostliny typu Limnophyla, dále Hygrophila Corymbosa, Pogostemon, Micrantheum či Glossostigma. No a například Rottala Wallichii či Macrandra odcházejí. A stejně tak Myriophyllu mattogrossense. Pokud změním podmínky, tak se to otočí. Rotala a další krásně rostou a ty, co před tím šly, odcházejí. Například se mi nikdy nepovedlo mít prosperující současně Myriphyllum mattogrossense a Myriophyllum scabratum či aquaticum. Buď u jednoho nebo u druhého druhu vždy uhnily špičky a nové výhonky zakrněly.

Dno mám obyč 2-6 mm kamínky a přidávám KNO3 a PO4 a PMDD nebo jiné hnojivo. A dávám toho celkem dost. Možná dávám málo. Například Hygrophila má na starších listech poustu dírek jak od špendlíků, vypadají jak cedník. To jsem dříve neměl. Ale může draslík při přidávání KNO3 (koncentrace, kdy mi 1ml roztoku přidá do akva 0,25 mg/l NO3) v množství až 10-15 ml denně chybět? Stejně tak denně přidávám KH2PO4 v množství na 0,25 - 0,5 PO4 mg/l. CO2 přiměřeně sytím, světlo cca 1 watt / litr.

NO3 je v akva 5-10, PO4 cca 0,2-1. Fe tak nějak okolo 0,5 (1-5 ml PMDD denně či denní dávka jiného, stejně zaměřeného hnojiva)

Ale proč to píšu do podsekce sázení - chtěl bych zkusit jednotlivé rostliny zasázet do substrátu typu Floredepot, Dennerle Deponit, Laterit ... a to jednotlivě do samostatných vaniček/květináčků. Jednak nechci předělávat celé akva a jednak bych rád zabránil neustálému samovolnému rozšiřování kytek po akva kořeny a šlahouny.

Máte s tímto někdo zkušenost? Vyřeší to problém dávkování železa a stopových prvků? Jestliže by zbylo pouze dávkování NO3 a PO4, možná by se mnohé vyřešilo. A i s řasou. Když totiž dávkuji větší dávky PMDD, některým rostlinám se daří lépe, ale zase bují vlasová řasa.

Prosím, pokud máte s tímto nějakou zkušenost či názor, můžete to sem napsat? Případně ocením i radu, který substrát by byl pro tento účel nejvhodnější. Chtěl bych vzít 3-4 cm vysokou vaničku, dolů 2-3 cm substrátu, nahoru 1cm hrubého písku. Venku zasadit, upravit a pak vložit do akva zasypat okraje. V případě úprav jen vytáhnout dotyčnou vaničku, provést úpravy, přezasadit a zase vložit.

Nezkoušel jste to někdo? Nemáte s tím zkušenost?



+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1447x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11939-separatne-zasazene-rostliny