Břidlicové pozadí do akvária
To štípání je dobrá volba, nevím zda s tím máte nějaké zkušenosti ale mě osobně se osvědčil plochý šroubovák a kladivo
![;-)](../obr/s/03.gif)
ale chce to trpělivost. A určitě bych si přečetl něco o štípáni břidlice, ale ne v dnešní době ale jak to dělaly dřív. A jak psal níže Ivoš, ideální je aby ta břidlice měla sílu 0,5-1cm pokud jí chcete skládat jako mozaiku jinak na překládání kusů břidlice přes sebe bych se snažil aby byla co nejtenčí max do těch 0,5 cm.
Přeji mnoho úspěchů.
Ahoj, asi mate pravdu, zkusim to jeste stipnout, jen nevim co z toho zbyde
![:-(](../obr/s/13.gif)
Ale je pravda, ze kdyby nahodou lepidlo casem povolilo a cely ten blok se vyvratil a prastil do predniho skla, tak mam v obyvaku rybnik
![:-O](../obr/s/14.gif)
Takle kdyz opadne par kusu bridlice snad se nic nestane. Hodlam kamen lepit primo na sklo AQ, protoze davat ho specialne na nejakou sklenenou tabuli/plexy se mi nechce. Nehlede k tomu, ze by se to muselo jeste shora nejak dobre zajistit.
Jsem z Prahy, takze jezdit nekam daleko na sber bridlice se mi vzhledem k cenam PH nevyplati. Takle jsem dal za cca. 20kg tuzemske bridlice 230czk, ceneno odhadem a za plochu.
...to je pravda
![palec](../obr/s/18.gif)
; je to prostě asi moc velké - těžké.
Teď mě tak ještě napadlo když by se to tam jen tak postavilo tak zase bacha na písek či kamínky aby ta váha na tu plochu nezpůsobila něco s nádrží. ono to přece jen muže být zajímavý kdyby třeba cca 70kg tlačilo na plochu o velikosti zrnka písku cca 0.5mm
Taky bych asi tak silný kus nelepil na stěnu. Ono na tu stěnu lepit nemusíš nic. Nalep to na něco jiného ( tabulka skla, plexi... nebo co já vím ) a vlož to do akvaria. Ale...3cm to je fak síla.
Mám 2 akva a u obou břidlicové pozadí ale takový šutrák bych na zadní stěnu v žádném případě nedával. Používal jsem břidlici o síle 0,5-1 cm a i tak to byla ve finále pěkmá váha.
No mám takový pocit že to bude zbytečná váha.
Jinak cena taky musela být zajímavá, Možná by se vám vyplatilo si zajet do Rabštějna nad střelou s přepravkou a nasbírat si, jsou tam celkem pěkný povrchový lomy a moc hezká břidlice. Tady ty velký kusy břidlic jsou většinou dovoz a nejdou tak dobře štípat.
Přeji mnoho úspěchů a zajímá mě jak to dopadne, já bych na to odvahu asi neměl.
0 12.10.2011 14:57 vasek – Tloustka platu
Ahoj, chtel bych se poradit. Koupil jsem v obchode s kamenem bridlicovou desku a jednu stranu srovnal aby se dala prilepit na sklo. Deska ma ale vetsi rozmery (cca. 70x40x3cm, protoze nesla moc dobre nastipat na tenci platy, resp. platy mely moc malou plochu. Takze jsem to tak nechal s tim, ze ji prilepim do akva vcelku a doplnim kde bude potreba mensimi kusy. Myslite, ze je dobry napad lepit tak velky (silny) kus kamene vcelku na zadni stenu? Mam to do 100x50x45 AQ.
Jinak bridlici jsem zakoupil v Praze 10 Uhrinevsi:
www.pb-servis.cz
Pan byl moc ochotny i mi kamen odnesl do auta
![:-)](../obr/s/02.gif)
Starší reakce
ono taky záleží v jakém množství, když se trochu natře na pozadí a pak se třeba ještě vymění voda, tak ta koncetrace může být opravdu malá
Kedysi som sa v istom vlákne dočítal, že organické kyseliny majú na ryby degeneratívne účinky
taky by stačilo pomocí CO2 víc snížit pH
Dobře díky a když to mám i u předního skla na těch malých vallisnerkách, tak s tím mám dělat co.
nějakou kyselinou. Jestli to nemůžeš vyndat z akvárka tak vypust vodu pod ten flek. Já používím přípravek na snížení pH (aspoň mám jistotu že to nic neudělá rybám), dobře se s tím i čiští vodní kámen na skle. Nebo třeba kyselina citronová, ocet - ale to nevím jakej to bude mít vliv na ryby, lepší je když se to může opláchnout
Mám to i u předního skla na Vallisnérkách nana. Chemickou cestou - tím máš na mysli co ?
Biogénne odvápnenie sa v prvom rade prejaví na rastlinách. Tie tvoje valisnérky vyzerajú v pohode, neviem ako je to s ostatnými rastlinami. Ak by bol ten povlak naozaj spôsobený biogénnym odvápnením, tak potom bude najlehšie sa ho zbaviť chemickou cestou.
0 03.09.2011 10:03
kmara [10] - Cichlidy ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/355065.webp?a=0)
Zdravím, mám na pozadí z břidlice takový bílý povlak - nejspíš je to biogenní odvápnění. Chtěl bych se zeptat, co s tím dělat. Popř. jestli to půjde dobře dolů.
Díky
Starší reakce
Takto si s břidlicí hráli v ZOO Bráník a v pár akváriích mají "břidličné příčné žíly" k vidění. Majitelka a provozovatelka tohoto obchodu se zde ukrývá pod nickem Danila, tak jí zkus poslat zprávu s prosbou, zda by ti to třeba nevyblejskla či k tomu něco málo nenapsala.
Zdravím Vás, zakládám novou 375 l nádrž a chtěl bych tam pozadí z břidlice. Uvažoval jsem že bych nedával jen pár desek na placato na sklo, ale že bych chtěl udělat takový jakoby řez břidlicovým masívem abych mohl imitovat vrstvení břidlice. Jen nemůžu na netu najít žádné fotky, jedna je tady myslím o stránku níž, ale představoval bych si to ještě trochu jinak....nevíte o nějaké fotečce na netu? než se do toho pustím abych měl nějakou inspiraci.
Starší reakce
No ja to udelal asi takhle
rybicky.net/fotogalerie.php… je to břidlice nakombinovana s lávou. Dnes jsem to dodelal
![potlesk](../obr/s/04.gif)
jeste to neni v aqa ale prace hrozna. Tak jsem tvedav jestli se to bude nekomu i libit.
Starší reakce
No, ja to lepil na solo sklo jako podklad, ktere jsem pak zavesil na zadni skolo akva.
Bridlici, nebo to co jsem sehnal jsem upravoval raspli aby se to dobre skladalo a ty nejmensi mezery jsem projel silikonem do ktereho jsem natlacil malinke bridlicove ulomky.
I tak jsem ale nevychytal kazdou skviru, tak aby to nebylo videt, staci na zadni stenu akvaria zvenci nalepit cerny papir ci folii, aby nahodou nesvitily v pozadi nejake male mezery.
Nejlepší máš překrýt mezery další vrstvou břidlice
![ano](../obr/s/05.gif)
Starší reakce
Já polepil plastovou desku na kterou se chystám lepit břidlici černou samolepící tapetou. Popř. se dají díry využít ke vsazení rostlin které nevyžadují substrát (Bolbitis, Anubias, Hnědovka...).
Díry stačí vyplnit černým silikonem,a ev.zasypat tmavou drtí.
Asi nijak, zezadu dám černou tapetu..
Vypadá to pěkně
Jak budou vyplněny "díry"? Myslím tím místa kde se jednotlivé desky nepřekrývají?
S chutí do toho.
![:)](../obr/s/16.gif)
Nezlobte se na mě, ale když tu občas čtu některé dotazy tak si říkám, jestli by přístup na Internet neměl být omezený (alespoň věkově). Aspoň 150x je tu napsáno, že nejlepší je akvarijní silikon a Vy se zeptáte jestli můžete použít akvarijní silikon. Vystačí mi 195 ml na 100x50 ? Co když Vám někdo napíše že nevystačí? Vyhodíte desku a kameny? Myslím že se do toho stejně pustíte a když silikon dojde koupíte si druhý den nový.
Nepíšu tato slova proto že bych Vás chtěl urážet, jen mi to tu občas připomíná známý český film Na samotě u lesa (kdo viděl pochopí). Témata se zkrátka zaplácávají nesmyslnými dotazy a zakládají se tu další a další vlákna stále o tom samém ..........
Aha a jak je nejlepší lepit ? Body moc držet nebudou, tak spíš housenky ne ?
Záleží na členitosti břidlice a způsobu aplikace(body, housenka, nátěr celé stěny).
Mám pozadí z břidlice na stěně 80x35cm a na slepení celého akvária + pozadí mi 310 ml. stačilo horko těžko.
Mám tuhle tubu a ještě jednu menší, dohromady 195ml, vystačí mi to na 100x50 ?
můžu použít na nalepení břidlice ? Můžete.
No když je akvarijní, tak proč ty otázky?
To je taky akvarijní. Můžu to použít ?
Kup si klasickej akvarijní silikon a máš po dotazování.
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/294435.webp?a=1589906758)
Ještě jsem našel tenhle silikon - ten můžu použít na nalepení břidlice ?
Nešlo fixol je lepidlo na vnější tapety, ne dovnitř akva. Lep černým akva silikonem. Já osobně lepím přímo na sklo, možná vhodnější je nalepit to na plexi a vložit do akva..ale nelepil bych to tam, raději bych použil nějaké svorky a přichytil nahoře za sklo, připadně pověsil tak, aby to vyšlo těsně nad dno (v milimetrech).
Ještě se chci zeptat, doma jsem našel lepidlo JBL Fixol - tím by to asi nešlo co ?
Jo sichr, je sichr. Nelepil bych to přímo na stěnu akva, ale třeba na polystyren, který pak následně do toho akvárka vlepit.
Starší reakce
ten silikon je otazka 100 korun ...a slepite stim opravdu hodne moc ;)
Klidně si ten silikon koupím ale raději bych to slepil něčím co už doma mám, tak mě dě hlavně o to jestli by to dvousložkové epoxy nedělalo něco z vodou ?
Nejlépe silikonem, kameny/břidlice mezi sebou či se sklem drží dobře, spoj se dřevem bude časově omezený (po roce až dvou mi opakovaně povolil).
akvaristické lepidlo z baumaxu a trpělivost
a šikovnost samozřejmě
![:-D](../obr/s/06.gif)
co transparentni silikon ?
Plánuji slepit kořen s nějakýma šutrama aby to udělalo "oblouk". Tavná pistole by asi nedržela pevně a navíc bych musel kameny i kořen rozehřát aby to přilnulo a tak mě napadlo že bych to mohl slepit 2složkovým epoxy, je tam napsané že je voděodolný ale nevím jestli něco nepouští do vody tak prosím o radu
![;-)](../obr/s/03.gif)
Starší reakce
Při takhle velkém pozadí je to nutné rozhodně přidělat pořádně - jestli to ještě polepíš nebo zatížíš nějakou břidlicí, tak to možná trochu vztlak zmenší, ale nebude to žádná hitparáda. Každopádně jestli to máš k těm mackům, tak jim tim hodně místa ubereš. jsou to sice líný ryby, ale k tomu línýmu plavání potřebují dost místa...
Přidat reakci
1 ...... 6
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 8953x