Velikost obřího akvária do bytovky
Jak píše Bob, nosnost panelů je jedna z výhod bydlení v paneláku. V každém případě není problém zajít na stavební odbor, nechat si ukázat dokumentaci k domu a najít v ní tzv. kladečský plán - tam je dobře vidět jak jsou panely v bytě položeny, kde jsou spáry atd..
Počítám že nosné jsou asi všechny kromě příček že? Tzn. celý obvod bytu což je stěna s okny a zdi mezi byty? Řeším něco podobného jen v menším taková vana by se těžko u mě někam vešla
Já bych se toho u nosné zdi nebál, po tom co jsem už viděl u několika chovatelů několik tisíc litrů v jednom pokoji v paneláku a někteří to měly to schválené od statika tak v tom problém nevidím
V nosnosti je jediná výhoda bydlení v paneláku
Spoustu lidí má v bytě od podlahy až ke stropu narvanou knihovnu přes celou zeď a ani je nenapadne nějaká nosnost podlahy natož povolení od statika a ta váha vyjde nastejno
Starší reakce
Hej, lenze za sociku sa stavali bytovky podstatne kvalitnejsie ako dnes
Predsa len vtedy davali 60cm zelezobetonu do podlahy, dnes davaju 15cm na bytovu podlahu a 20cm pre auta v parkovacich domoch. Nosne steny sa robia tiez o nejake centimetre tensie, toz na 500- a viaclitrove akvarko si radsej pozvi statika, aspon na neoficialny posudok. Budes mat aspon istotu a kludny spanok
Este k jednemu starsiemu prispevku - plany od lubovolnej stavby sa daju najst v archivoch katastru, cca. 100 rokov dozadu. Zadarmo to ale nebude, a tiez to chvilu potrva, kym to najdu...
0 09.01.2010 22:03 kron – Re: kchrz
v 90tom som si v novom byte na 8ičke zlepil prvé akvárko 200x70x60 a týžden som ho na skúšku nechal napustené v prostriedku največšej izby-no problem, páni neverím, že dokážete postavit niečo čo by postavené pri ktorejkolvek stene mohlo znamenať problém
A kde konkrétně ho máš? U nosní zdi? U příčky? Uprostřed místnosti? Co je to za panelák?
Asi to fakt člověk musí risknout.
0 09.01.2010 11:35 luckyluck J8 mám 720l v paneláku a nemám zatím žádný problém.akva mám rok a půl.
1 08.01.2010 23:31 kron – Re: Bob66
svetom hýbu doláre,eurá aj české koruny
Pokud by mě to dal písemně tak proč ne
0 08.01.2010 23:27 kron – co je to velke
videl si statika pri praci,cudzi ti povie je to mozne,ale......,a znami ti povie,že nie je žiadny problem,
Pokud by tohle schválil statik tak v pořádku, jinak si myslím že to je už hazard a ani si nemyslím že by to statik povolil
0 08.01.2010 23:17 kron – co je to velke
nosnost nie je problem,na 8 poschodi som mal 4000litrov najmensie akva malo 300L (10rokov)-ziadny problem.Videl som v BA. na 1poschodi nadrz v tvare L 4,20 + 2 metre, vyska 80 cm,sirka 70 cm tak schvalne pocitajte
0 08.01.2010 14:30 HansH1 – -> solik
Přesně tak jsou věčně si stěžující lidi, kterým to vědomí že tam něco takového máš bude dávat různé záminky. Já bych teda nesnesl, kdyby mě tam furt posílala kontroly a musel furt všem ukazovat papír že můžu. Otravování je asi nejhorší ze všeho...
Tak si řikám, že když někdo může mít v paneláku 1800l akvarium -
www.akvarko.cz/… tak bych se se svými 720l u nenosné zdi bát nemusel.
Starší reakce
Howh.........souhlasím s tebou. I když kolikrát je lepší, když sousedi nevědí co máš doma. Pokud statik říká, že je vše v pořádku, není nutné o tom sousedy informovat. Jsou lidé, kteří si prostě vezmou do hlavy, že to či ono je nebezpečné a pak dělají zlou krev po celém domě a vymýšlí katastrofické scénáře o propadlých stropech a vytopených bytech.....pak se z nevinného a krásného koníčka stává "velice nebezpečná záležitost pro půl baráku..."
0 26.10.2009 17:59 filipsi – Re: sollik
Jak rikam, svoboda jednoho konci tam, kde zacina svobada druheho. Pokud posudek statika rika, ze takove zatizeni neni zadny problem, konci jeji svoboda pred mymi dvermi. Moje slusnost je ji jen informovat.
0 26.10.2009 14:16 filipsi – Re: JuraS
Nejakych 700l u steny bych neresil. Tezko rict, kde by byla ta hranice, kdy bych resit zacal. Asi nekde nad tunu, 1.5..., pripadne mene, pokud by to bylo v prostoru.
Ridim se tim, ze prava jednoho konci tam, kde zacinaji prava druheho. I napr. tu parabolu bych resil, pokud by treba stinila cizi byt, nebo jakkoli mohla zpusobovat ostatnim ujmu.
vsetko zavisi od velkosti a miesta, kde ho chces umiestnit. Myslim, ze do 500kg na 1m2 je to uplne jedno, panel by mal vydrzat/ci odfusovali beton v betonarke, nezistis tak ci tak, a nosnost by mala byt ok/
Dolezite je / a najvhodnejsie / aby zataz akva posobila na co najvetsiu plochu podlahy,a ak je to mozne, ukotvit aj do nosnych stien vhodnym kotvenim,znizi sa tym tlak na podlahu .
A po pravde, citali ste uz niekedy, ze sa prelomil panel koli velkemu akva ? ...
Ale ak nejaky sialenec chce mat v bytovke 5000litrove akva ... no ... co dodat ...
0 26.10.2009 13:43 filipsi – Re: JuraS
Z tohoto praktickeho duvodu jsem rad, ze neziju v panelaku. Pokud bych zil, urcite bych si ho na vec, kterou bych si jisty nebyl, pozval. Prislo by mi nezodpovedne stavet to tam, a riskovat zlomeni stropu, pripadne "pouze" praskliny v malbe (protoze panely pruzi, jako vse, a meritelne prohnuti zpusobi velka zatez jiste) u sousedu. Bral bych i jako samozrejmost sousedy s vyjadrenim statika obejit a informovat je o tom. Na druhou stranu, pokud by si to udelal soused bez statika, a jakkoli se to na mem byte projevilo, hodne bych se zlobil.
Myslel bych i na to, ze posudkem statika chranim i sam sebe, protoze kdybych zatizeni prehnal, a doslo k nestesti, pojistovna by jiste nevyplatila nic, navic kdyby nestesti bylo vetsi, sel bych si na nejaky ten cas sednout.
Pokud te ale zajima jen ciste prakticka zkusenost, ne kecy okolo, tak to slouzit nemohu.
0 26.10.2009 13:29 JuraS – Re: sollik
jasně, souhlasím, někdo tu možnost má..a co vyjádření se k tomu statikovi..kolik z nás bydlících v paneláku si domů zvalo statika aby mu dal dobrozdání kvůli akváriu..zajímá mě to z praktických důvodů..
...kdo z vás bydlících v paneláku má možnost sehnat plány paneláku?...
Já.
Když jsem za společenství vlastníků přebíral od Správy nemovitostí (bývalé "Domovní správy") dokumentaci k domu, bylo to včetně plánů...
0 26.10.2009 08:53 JuraS – Re: Yirka
to mi neodpovídáš na otázku..už jsem tady psal, že mě vytopil 2 x soused nade mnou prasklou pračkou..a například já jsem pojištěný u pojišťovny proti prasknutí akvária..jo a prasknout může i myčka, pračka, vodovodní kohoutek...
Ještě horší může být smrt podle soudce Lynche od vyděšených a vytopených sousedů.
0 26.10.2009 08:06 JuraS když tady kde kdo se oháníte statikem...kdo z vás si nechal udělat posudek od statika ? znáte někdo statika co by vám dal odborný posudek jen tak s tím, že se vám prošel po obýváku bez toho aby se podíval do patra pod vámi, bez toho aby se podíval na plány domu a bez toho aby posoudil stav podloží domu ? kdo z vás bydlících v paneláku má možnost sehnat plány paneláku ? asi nikdo, že ??? sháněl jsem podobnou věc kvůli rekonstrukci bytu protože jsem potřeboval uříznout kus zdi a předělával jsem elektriku..stálo mě to hodně úsilí, telefonování ale i vlivu známých než jsem dostal výřez z plánu ale jen můj byt...a znovu říkám..v běžném paneláku jsem si nechal udělat knihovnu o rozměrech 2*3*2,5..2,5 na výšku rohová na jednu stranu 2 a na druhou 3 metry..od podlahy až do stropu knížky ve dvou řadách..byla tak koncipována a tak vyrobena na míru..myslíte si, že se nábytkáři ptali jestli mám atest od statika ? nejhorší smrt je smrt z vyděšení !!!!
Je to iba v rovine predstavy do budúcna. jj,odparovanie vody vidím ako najväčší problém,aj kôli tomu že izba je presne v strede bytu,takže nejaké odsávanie by bolo dosť komplikované. Ale so sadením do stredu problém nevidím. Keď človek chce....ide mi hlavne o nosnosť podlahy,keby to bolo pri stene,tak ani nad tým nerozmýšľam,ale v strede miestnosti...
Ja Ti nevim .... rozmyslel bych to dukladne, nejen z pohledu statiky. Ale 120x120 pudorys ... Jak cokoli udelas uprostred? To tam budes lezt? Zkusi si to "nasucho", slepit krabici z kartonu.
Ani si nemyslim, ze by to vypadalo hezky. A navic odpar z takoveto otevrene zalezitosti bude ohromny, aby vse v byte nezacalo plesnivet ... Nevidim na tom nic praktickeho, ani moc popravde hezkeho.
Ibaže ide práve o to že to chcem v strede miestnosti-otvorené akva. Určite nie pri stene,to by ten rozmer 120x120 nemal zmysel.
Pokud chceš jistotu tak statik, ale dost lidí to vůbec neřeší, už jsem to tu někde psal, nedávno jsem byl u chovatele, bydlí v druhém patře paneláku a v jednom pokoji cca 3500L, akva kolem dokola a i uprostřed
Pokoj měl taky tak nějak 3,5mx3m, a měl třeba akva 720L a pod ním cca 300L atd
Pokud bych se měl ale rozhodovat já tak bych ho doprostřed nedával
Rád by som sa opýtal na akva 120x120x50 (720L) ktoré by bolo v paneláku v strede miestnosti ktorá má rozmery 3.5m x 3.5m. Pod akva by bol buď kovový stojan,alebo vymurované+masív. Myslíte,že by mohol nastať problém? Teda okrem toho že sa to nesmú dozvedieť susedia podomnou.
V tvém případě myslim že to je zbytečnost
To co plánuješ je váha 3 lidí, to udrží každá podlaha
0 25.10.2009 18:53 honzaW sollik napsal: To je jedna z výhod paneláku. Můžeš si tam postavit co chceš a víš, že se nic nestane. Já mám 700 l u příčky, která je ale pouze v bytech a ve sklepě už není.......... no, nechci tu nikoho pod vami strasit, ale tohle uz bych si asi nechal prepocitat statikem..na jak velke plose to mate rozlozene?
Jinak ja resim ted podobny problem. Akva 120x45x45, 4.patro, dum 80let, u nosne zdi(60cm). Planuju vyvrtat diry do zdi(cca 6) - a pravdepodobne chemickou kotvou do nich pripevnit ocelove tyce(cca10mm) se zavitem. Pote vytvorim stolek s kovovym profilem (v zadni stene podel) + se sroubovacima nohama(8x). a az to vsechno bude pripraveny, dotahnu skrinku pomoci tech tyci ke stene, napustim cca 100L (100kg), srovnam nohy, a akva dopustim do plna.
Mate nekdo nejake navrhy ci pripominky? Dekuji
Starší reakce
To je jedna z výhod paneláku. Můžeš si tam postavit co chceš a víš, že se nic nestane. Já mám 700 l u příčky, která je ale pouze v bytech a ve sklepě už není..........
Akvarko mam 560 l a k tomu slusne tezkou kovovou konstrukci, na ktere stoji. bydlim v cihlovem dome a v pohode. kupovala jsem ho od pana, ktery mel cely panelakovy byt plny akvarii, tohle bylo nejvetsi. mel ho tam pet let a bez problemu. zjistila bych si nostnost primo v tom panelaku.
jj ytong je v pohodě, jen je potřeba dát pozor u starého domu na složení podlahy ( většinou dřevěný trámový strop - je dobré si zjistit stav trámů a jakým směrem jsou položeny). Jinak váha jde rozložit i tak, že se do zadní zdi navrtávají konzole
Možná by stálo za to pro zajímavost knihy a nakonec i skříň zvážit, abys věděl jaký váhový rozdíl mezi nimi bude.
0 06.10.2009 10:36 ampik my jsme v rodinnem domku, a nejspis je to na dobre ceste... akva ma stat misto tezke skrine s knihami... a to me nenamluvi, ze je akva tezsi...
Píšeš, že akva má 375 litrů, něco písek, sklo, skříňka, kameny atd. Svolej dědu s babičkou, rodiče, pozvi na kafe metrákovýho strejdu a všichni si pak stoupněte na místo kde by měla nádrž stát. Myslim, že se určitě nepropadnete
0 04.10.2009 22:19 kchrz [24] Myslim, že je uplně jedno, jestli tam bude dřevěnej stolek, kovová konstrukce, nebo ytongový sokl. Řesšíme, zda li to unese podlaha, respektive sousedův strop
Nicméně kupříkladu ohledně výše zmiňovaného paneláku, čistě selskym rozumem : když 720l (200x60x60) akvarium prodávají se skříňkou z obyčejné dřevotřísky a ta to unese (viděl jsem na vlastní oči), tak proč by to neunesla 20cm tlustá železobetonová podlaha.
Nicméně, ano, patříme mezi ty, jenž zde diskutují, protože se uplně stejně bojí to tam postavit
Ytong blbost není,
blbost by byla vyzdít tam plný kvádr .
Udělej to tak jak píše isamik.
Nerozumim tomu proc by byl ytong blbost... Kuprikladu ja mam z techto tvarnic (cca 60x37x25) podstavec, resp. tyto tvarnice mam na krajich obou akvarii (300 a 200l). Mozna na delku 150cm bych dal jeste jednu doprostred.
ampik napsal:
kdybych pod akva vyzdil stojan z itonek tak, ze by stojan byl plny (nebyla by pod akva skrinka),
akva je 150cm dlouhe a 50cm siroke.
Proč dělat něco tak nelogického?
Bojíš se o podlahu a pak na ni postavíš kvádr ytongu 150x50 cm.
Není lepší postavit jen stojny?
Když bude skříňka prázdná, tak ti na váze nepřidá, za to ytong ano.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 5
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 15858x