Hnědé fleky na kamenech
Tak mi to nedalo a zeptal jsem se přímo u výrobce MedPharma, spol. s r.o. Měl jste pravdu. Uvolňuje se z toho něco.
Napsali:
"Tablety spiruliny jsou čisté, bez jakýchkoliv přídatných látek a splňují všechny požadavky na bio kvalitu.
Spirulina je druh modrozelené řasy, ale kromě hlavních pigmentů obsahuje i další pigmenty, které mohou způsobit různé barevné odstíny, včetně červeného zabarvení (přítomnost fykobiliproteinů). Tento červený pigment se může uvolnit do vody, pokud dojde k mechanickému narušení spiruliny např. drcením."
Starší reakce
Je to 100% spirulina z lékárny
www.fitness007.cz/…. Krmím tím moinu. Do prezentace Galaxya jsem přidal takový malý časosběr (no není to moc ostré). By to i mohlo vypadat, že se z té spiruliny něco vyluhuje. Ale co?
Spíš bych se zaměřil na složení té spirulíny. Té to krmivo obsahuje 6% a jak se u něj uvádí že podporuje vybarvení ryb tak to asi někdo s těmi karotenoidy přehnal.
Jinak Maq když jsem od něho chtěl nějaký odkaz na ten bezkyslíkatý substrát tak z něj vypadlo jezerní dno v několikametrové hloubce kde se tvoří usazenina která je nepropustná.
Podle Maqa pár milimetrů pod povrchem substrátu už žádný kyslík není. Pokud substrát není prokořeněn rostlinama. Pod těma šutrama moc kořenů asi nebude. Co jiného by to mohlo být? Ty fotky se spíš snažím barevně tlumit, ať to vypadá, jak to vidím. A ono to fakt bylo, jako když v substrátu něco žhne...
Určitě ne na povrchu šutru ve volné vodě
Myslíte, že v té vaší nádrži panují natolik anoxické podmínky, že může docházet k redukci síranů na sulfan? To se mi nezdá...
Jako anaerobní jsou označeny v tom druhém odkazu - výukový materiál profesora Jánského. Ve Wikipédii už to není. Dobře. Zkrátím to na "Purpurové baktérie". Třeba se o tom ještě někde dočtu víc.
Tak třeba tady
www.bc.cas.cz/… "Většině lidí přijde těžko na mysl, že kyslík je pro život velmi nebezpečná molekula. Své o tom ví například purpurové fotosyntetické bakterie, které běžně žijí v prostředí bez kyslíku (jsou tzv. anaerobní), a aby přežily v kyslíkatém prostředí, musí aktivovat ochranné mechanismy."
Edit: A konečně tady
is.muni.cz/… jsou tyto baktérie podrobně popsány. Nepomáhají odstraňovat organický odpad, ale odstraňují z vody sirovodík. Pohybují se. Jediné co mi tam nesedí je PH. Kyselé prostředí s PH 6,6 - 6,9 vyžadují zelené sirné bakterie. Purpurové potřebují PH 7,2 - 7,4. Invital Japanese soil udržuje (a já mu PHAcidem pomáhám) PH na 6,5. A taky tam není, proč je tak láká Spirulina.
Purpurové sirné anaerobní bakterie? Co to anaerobní prostředí.
Není to případ tohoto akvária, ale pro pořádek - existují nejen bakterie, ale i sinice a řasy, které snášejí pH pod 3...
Samozřejmě,že jsem to zkoušel v kelímku mimo akvarium, jestli se ze spiruliny něco nevyluhuje
. A zároveň jsem dal kousek do toho akvarka, kde mam PH kolem 6,7. V kelímku nic a v akvárku sice slaběji než včera, ale zase to červenalo.
Jestli máš pH 2-3 tak to už není kyselá voda ale kyselina a tam už žádné bakterie nejsou.
Že by se něco takhle rychle namnožilo to asi ne ale může se ti s té spirulíny něco louhovat.
Zdravím, máte někdo zkušenost s červenými bakteriemi? Dal jsem na kámen kousek tablety spiruliny a za chvíli se na tom kameni objevil takový rudý povlak. Vypadalo to až hrůzostrašně. Když jsem spirulinu z kamene sundal, tak za chvíli zas byl čistý. Jenom na dně, kde mi kousek upad je ještě rudo. Vzpoměl jsem si na můj boj se sinicí. Když jsem jednou nerozmíchal pořádně PHAcid a ten se dostal přímo na sinici tak ta taky tak zrudla. Že by nějaké kyselomilné baktérie?
Starší reakce
A proč ancáka? Udělej to jinak. Zaregistruj se, zřiď prezentaci, uveď co nejvíce údajů a jistě se najde někdo, kdo poradí, nasměruje, připomene, jak to či ono kolem akvária řešit, jsou to spojitý nádoby a tajnůstkaření je zde na škodu. Naval to na nás, ať je z čeho vařit a začne se to řešit, jako komplex.
Ancitruse nenasazuj. Může se až sežere řasy vrhnout na rostliny. Je spousta mnohem vhodnějších řasožravých ryb.
Díky za pomoc. Svítíme 12 až 14 hodin a světlo je dostatečné. Příští týden nasadíme Ancistruse a vyčistím kameny.
Díky za pomoc. Zkusím očistit a určitě nasadíme Ancistruse.
Hnedá řasa. Objevuje se v nově založených akvariích. Většinou vymizí sama po zaběhnutí akvárka. Ze skla lze odstranit lehce. Z dekorací to už lehké moc není. Já jsem použil starý kartáček na zuby a dost to pomohlo. Dobře pomůže i nějaký ancistrus
Zkus se pohrát i s osvětlením. Možná je slabé. Nebo upravit denní dobu svícení na max 12 hodin.
0 28.11.2015 11:43 Mirek – Mechy na kamanech
Ahoj, máme nově založené akvárium ve kterém ještě nejsou ryby a tohle se nám udělalo na kamenech a podkladu. Pokud někdo víte co s tím, prosím o radu. Díky.
Starší reakce
Jardo, to snad nééé - dyť ty bubliny jdou na druhou stranu - tohle je vzduchovací kámen - ne filtrační molitan...
Opět černobílý "akvaristický" substrát.
Taky by to mohl být prach kterej nasaje vzduchovací motorek.A na kameni se usazuje.
naprosto přirozené osídlení bakteriemi a řasou...
0 23.12.2009 01:22 Honza – fleky na provzdušňovacím kameni
Ahoj, netuší někdo původ barevných fleků na provzdušňovacím kameni?
Starší reakce
klub.akva.sk přečti si první číslo jejich časopisu a článek o sinicích.
-Václav. Je jasný, že máš daleko víc zkušeností než já, ale "buď máš málo světla nebo pomůže na pár dní zatemnit akvarium" je dost protipólná odpověď. Ještě by jsi měl dodat, že nic jinýho než pokusy nepomůže.
Ale ancistrusi mě něčeho podobnýho taky zbavily.
Pořiď si ancistruse a budeš mít pokoj. Potom už jsou jen dvě možnosti. První je že máš málo světla a ta druhá je že občas pomůže zatemnit akvárium na pár dní.
http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=6
0 05.03.2007 18:09 Vitekm –
Re: tau Pořád čekám, že Ti někdo poradí. Nám se to taky udělalo na kameni a taky se nám to už rolezlo všude
( To jsem zvědavá, co z toho vyleze
( Chvilku jsem si myslela, že je to z nějakého toho "sajrajtu"
, co tam lil manžel - bakterie - bylo to hnědé, ale teď to už tak nevypadá. Tak jen, abys věěl, že to má také někdo jinej
))
nabil jsem fotak a poridit jsem "foto", sorry za kvalitu.. :
swingit.xf.cz/… coz takhle dat sem foto
na kamenech a pozadi se mi delaji rezave fleky ruzne velke a jsou vsude.. na necem vic na necem min... nevite co to je?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 1214x