Mřenky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
daval som 5 dni tu eshu a a este zopar rybiciek ma tu krupicku mam este dnes na 6 den dat do akvarka kvapky DAKUJEM
Starší reakce
Priamo kvapkaj a smelo do toho.

uz mam tu eshu exit a chcem sa spytat ci sa tie kvapky priamo daju do akvarka alebo sa zmiesaju s vodou.DAKUJEM
kolko dni preziju bez niakeho toho pripravku lebo ja ho idem kupit piatok DAKUJEM
Až koupíš tu eSHu už nesol.Vyměň část vody a pak jeď jenom eSHu dle návodu (a klidně i déle).
a mozem tam potom dat Esha Exit 20ml piatok to asi pojdem kupit
Teď jednorázově a můžeš jako prevenci, tak 2-3x do roka po výměně vody.
ako casto davat tu sol do akvarka
Působí pozitivně na tvorbu slizu na rybách a případné stádium parazita který by se chtěl uchytit na telěch ryb, tak ma stíženou možnost.
ako pomaha ta sol zvetsuje ph alebo co robi
Do "napodobeniny akvaria" ano.
na 2 polievkove lyzice soli som dal 0,5L vodi moze tak byt
na ml kolko vodi k tej cajovej lizicke a mam 130L akvarko bude staci 1 cajova lizicka?
Roztok, jednu čajovou lžičku.
Edit: Jestli jsi je odlovil, z té společenské nádrže, je pravděpodobný, že bude krupice i tam, i když třeba není na rybách viditelná a proto i tam bych solil a to jednu polévkovou lžíci na 50 litrů vody.
a este by som chcel vediet či mam s tej soli spravit roztok alebo cisto len nasypat a ci mi stej soli neumru
U tebe je možné všechno. Vzhledem k té ohromné směsce ryb co tam máš bych zvedla postupně teplotu na 30 °C. Krátkodobě může ryba snášet teploty nad svým teplotním optimem.
a este sa chcem spytat ci mi neumru tie ryby v tom spolocenskom akvarku ked im vitopim na 31 stupnou?
Nejbližší co máš je nejspíš internet a nějaký eshop. Existují i jiné preparáty, které si poradí s krupičkou, ale tato dvojkombinace je šetrná a účinná. Do doby než seženeš zvedni teplotu, zasol a vyndej ty ryby z té louže.
ja neviem kedi najbliksie k takim veciam dojdem preboha taki produkt ja neviem ci u nas aj existuje prepacte ale ja som z dediny ja nemam moznosti ist do mesta a kupit si tie veci

Mřenky v 7 l? Chceš je zabít dříve než krupička? Navíc parazité jsou i ve společenském akváriu, vzhledem k litráži "karantény" bych je vrátila zpátky a aplikovala dvojkombinaci eSHa 2000 a eSHa EXIT.
0 30.12.2014 13:52 palko150 ahojte mam 8 mreniek a dve chitili krupicky co mam robyt dal som ich do 7L akvarka a vitopil na 31 stupnou co dalej?DAKUJEM
Starší reakce
Mám už asi 6let mřenky nádherné a najednou se u jedné začaly objevovat bílé blíže nespecifikované fleky. Jasně, prezentace bodne, ale i bez ní vidím podle fotky, že víc jak 30 cm tvé akvo do hloubky nemá. Kolik tak může mít na délku? Hádám, že metr to nebude, spíš bych to viděl na nějakých 80 cm... Mřenky dospěly už dávno a přestalo je to bavit, začali soupeřit o postavení v hejnu. Ti nejslabší jedinci to odskáčou výrazně a i ti silnější pár škrábanci, přesto zranění bude... No a to co vidíš, je takové zranění a jak už Mislow nakousl, tak zaplísnilo....
Nic jiného v tom nehledej, nic, než malá nádrž a nevhodné podmínky...
Začni měnit vodu, nejlépe ob den a lehce zasol, pokud se situace nezlepší přidej léčivo proti plísni... A hlavně, zamysli se nad složením rybí osádky v akvu!!

Ahoj, nechces si udelat prezentaci? Lepe se radi, kdyz se kazdy muze podivat na celkovou situaci v akvariu.

Nejsem zadny znalec nemoci, pac s nimi nastesti nemam moc zkusenosti, tohle mi pripada spis jako zaplisneni poraneneho mista, ale je to jen dohad ..... Kdovi, jestli nedochazi mezi mrenkami k soubojum a tahle zrovna trpi nejvic, ale opet je to jen dohad .... Prezentace urcite pomuze kazdemu, kdo ma s chovem techto ryb zkusenosti.

0 07.11.2014 16:38 Rokal – Nemoc Mřenek

Nemá někdo zkušenost s nemocema mřenek? Mám už asi 6let mřenky nádherné a najednou se u jedné začaly objevovat bílé blíže nespecifikované fleky. Zbělala kolem tlamy, na konci hřbetní ploutve a ne levém boku. Začala se také chovat, tak, že vyhledává klidnou vodu a lehá na filtr u hladiny.(viz foto) Budu vděčný za každou zprávu.
Starší reakce
Tak pošli na článek odkaz, já na to ještě nenarazil, a to jsem se okolo mřenek docela snažil...
Neznám nikoho, kdo by byl odborník - přeborník, ani nevím, že by je tu někdo hormonálně rozmnožoval, takže každý má spíš jen chovy než odchovy a tyhle jevy zůstanou asi utajené. Já mám 9 kousků, někteří budou určitě samci, ale nic takového, co popisuješ, jsem zatím nikdy nepozoroval.
dnes na netu jsem našel článek o mřenkách, že mají na jaře samci třecí vyrážku ...
mám celkem 6 mřenek a pouze tři mají krupička na hlavně, tak snad snad něco na tom pravdy bude ...
není tady nějaký odborník přes mřenky nádherné ?

No snad to bude dobrý. Kdybys k tomu něco někde zjistil, tak dej vědět. Nebo kdyby se povedla ta fotka

zkoušel jsem nafotil, ale krupička je drobná, že na fotce není vidět
už jednou to myslím měli, ale časem krupička sama zmizela, tak se domnívám, že to asi nemoc nebude .... budu muset rybičky sledovat
Mění mi barvu skoro pořád, protože vymyšlí z nudy různé lumpárny

Jednou jsem myslel, že dvě umřeli, tak vezmu síťku na vylovení a jenom si hráli na mrtvolky

když nasypu krmení, tak se zabarví klasicky do světlé barvy Koukám, že u každého je klasika něco jiného, moje mřenky se po krmení nezabarvují nijak...

No, a k tvému dotazu by asi bylo dobré doplnit fotku.
Já se s podobným jevem nesetkal, ale mám o pár let mladší kusy. Ani jsem nezaznamenal, jestli se u mřenek tohle vůbec vyskytuje.
0 25.04.2014 19:54 Tom – Mřenka nádherná - třecí krupička
Ahoj, mám v akváriu 6x mřenku nádhernou

chovám je cca. 10let a teď když nasypu krmení, tak se zabarví klasicky do světlé barvy, ale mají na hlavě špatně viditelnou krupičku, tak nemůže se jednat o třecí krupičku ?
Určitě to není klasická krupička věnuji se akvaristice přes dvacet let
díky za názory
Starší reakce
dobry den chovam 4ks mřenky pakistanske a nejvetsi znich sebou čim dal časteji mrska o dno nebo skalky nema na sobe zadne patrne naznaky nemoci je aktivni a chut k jidlu ma ale kdyz to nani přijde tak začne sebou mrskat a ja vubec netusim proč nemate stim nekdo zkusenosti?
Starší reakce
0 04.09.2013 10:43 marko65 – flaky na mrenke nadhernej
Zdravim Vas,
mam problem s mrenkou nadhernou. Z piatich maju dve zvlastne flaky na tele. Krupicka ani plesen to zrejme nebude. Vid foto.
Som akvarista zaciatocnik. Akvarko mam od zaciatku juna, takze by uz mohlo byt ako tak zabehnute.
Nadrz: juwel vision 180
filtracia: setova biofow 3.0
vzduchovanie: eheim pre 300 l. akvarko
rastliny: neviem nazvy, mam len take obycajne, vidno to aj na fotke.
osadenstvo: 7 x skalar (zhruba 7 cm kusy), 10 x tetra krvava, 6 x prisavnik, 4x sumec trinidadsky (cca 5 cm ), jeden Corydoras Aeneus ( tri mi odisli do vecnych lovist na zaciatku), 2x antenovec farebny (cca 8 cm) a 5 x mrenka nadherna.
Vodu pravidelne menim raz za tyzden, cez dovolenkove obdobie to bolo raz za 2 tyzdne. Hodnoty meram, su v poriadku vratane no2 a no3.
Pravdepodobne mam prerybnene akvarko, ked mrenky podrastu, mam ich kde dat a taktiez chcem si nechal len 5 skalarov. Nikde som sa nedocital, co by to mohla byt za choroba. V predjani mi povedali, ze by to mohla byt bakteria, vcera som nasadil liecbu chemiou od sery baktopour direct. Najprv to mala iba jedna mrenka, potom som to zbadal aj na druhej. Inac sa chovaju normalne, su pazrave, zive. Sem tam su bledsie, som si vedomy toho, ze maju malo skrysi, chystam sa tam pridat dalsie drevo.
Takze otazka znie, stretol sa niekto s takymi priznakmi?.
Starší reakce
To já nepochybuji, jen to byl pouze návrh ke zvážení, to se třeba u otíků stává ze jako importu u nas nemají co zrát a pojdou :/
to pochybuju já dávam pestrou stravu jeden deň patentky na další zase vločky na další zase také guličky od serry... :(
Nemohli umřít hladem? Ze nebyli zvyklé na to co rybám dáváš?
:( pekne teda ... mnel sem ted týden 2 mrenky nádherné a jak koukám zemreli...nemnela mi je mamka ani kupovat...zemreli zničeho nic vodu mením 1/3 každý týdeň je odstáda 1 deň a je z prameňu.
Jsou na ni při importech zvyklý a je to taková forma aklimatizace.
tá teplota se zvyšuje naco ? :O
0 29.04.2013 21:00 jakubsamsa –
Re: PaDa musím vyčkat na další burzu v ostravě
- raději jsem přitopil na 26°C - a všechny rybky jsou veselejší
Jestli počítám správně, zbyly ti jen dvě, to fakt není moc
Pokud je velké akvárko na obzoru, dokup další prcky, pak si je teprve vychutnáš

0 28.04.2013 10:54 jakubsamsa –
Re: PaDa - tak rybky už vypadají spokojeně .... v jednom kuse hledají co zbaštit
- skrýší mají dost (kokosák ale nejvíce se schovávají za militanový filtr
- co se týče velikosti akvária tak větší bude na prázdniny (cca 450 litrů)
uvidíme ja budou prosperovat nadále
www.youtube.com/… Jako hlavní problém bych viděl nevhodnost zvoleného druhu a počtu mřenek, je spousta jiných a vhodnějších do akvárka tvojí velikosti...
Pokud máš oba své nákupy z jednoho zdroje, zkusil bych pro příště raději jiný (i u těch vhodnějších druhů).
Jakékoliv mřenky kupuj jen viditelně zdravé, s "panděrem", a vitální. Z burzy jsou asi kolikrát málo aklimatizované (pak může hrát roli i ta teplota, jak psal rikki, což u domestikovanějších jedinců podle mne zase tak velkou roli nehraje (mám doma macracanthy trvale ve vodě kolem 24 stupňů)).
Ostatní hádání příčiny tvých úhynů je z poskytnutých údajů neřešitelné

tak vím jak se zalečují a co je potřeba když přijdou z importu
Mřenky potřebují větší nádrž, hromadu úkrytů a větší společnost. Jinak jsou vystresované a už jen z toho stresu můžou hynout. Tvoje akvárium se pro mřenky nádherné nehodí.
MYslíš si že za to může teplota? To slyším prvně
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2525x