Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak snížit hodnotu pH v jezírku

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Jak snížit hodnotu pH v jezírku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2011 08:06 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: dikard
Hodně určitě sníží alkalitu (ale v jezírku? tam je přeci jen vody oproti kytkám hodně, tak asi zase tolik ne) a pak následně ještě více než čekáte zvýší pH. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2011 23:35 Muž assasincz [9] Re: ZAJA
Nevím, zda to tady někdo zmínil, ale četl jsem již několik prací o tom, jak se v zahraničí(hlavně trend přicházející z US a přez starý kontintent,UK) do venkovních jezer, jezírek a rybníků používá proti řase a brčálově zelené vodě ječmen - resp. otýpky suchého, nijak nezpracovaného ječmene (stébla), které se prostě celé vhodí do vody, upevní ke stromu aj. Je to forma nechemického tzv. algae control

Pro bližší studium:
www.btny.purdue.edu/…

Snad to k něčemu pomůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2011 22:09 Muž dikard [14] - Jezírkové ryby
Zdravim vsetkych mate niekto skusenost s touto rastlinou??? Potamogeton Lucens
citujem jedneho odbornika na jazierka Na zmakcenie tvrdej vody dost vyrazne pomaha
filtracna rastlina Potamogeton Lucens.

ide o tuto rastlinu:
rybicky.net/atlasrostlin/potamogeton_lucens
ak mate nekdo skusenosti tak sa podelte prosim a ak by mal niekto aj na predaj taku rastlinku ta ju kupim X-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 19:18 tomas120 Re: Sid
My doma už pekne dlhé roky bojujeme s riasou v rybníku. No bojujeme, nikdy sme tam nechceli vlievať dáké chemické prípravky odstraňujúce riasy. Zmena nastala, až po rozrastení vŕby, ktorá sa značne rozrástla ponad hladinu rybníka. Vrelo odporúčam do okolia rybníka vysadiť dáku zeleň, pokiaľ to možnosti a priestor dovoľujú. Rovnako svoje spravila aj cirkulácia vody, ktorá sa čerpadlom preháňa do vedlajšej nádrže a z tadiaľ spádom naspäť vteká do rybníka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 19:10 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: tomas120
S tímto už se souhlasit dá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 19:09 tomas120 Re: Sid
Ono to bolo tak myslené, v tom zmysle, že pri nadmernom svetle je hodnota Ph irelevantná, pre vznik rias a za týmto si stojím. A zvlášť pri rybníkoch, kde je veľká vodná plocha. Nedostatočne som sa vyjadril v prvotnom príspevku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 18:58 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: tomas120
Netahejte sem osvětlení, cirkulaci vody atd. ...
Já jsem reagoval na váš výrok, že pH růst řas nijak neovlivní. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 18:52 tomas120 Re: Sid
Ak bude celý deň prášiť na jazierko slnko garantujem vám že môže tam mať PH aj "6", zariasené to bude tak či tak...Tam je problém niekde inde. Veľa na tom spraví aj to či voda cirkuluje a ak či dostatočne,okysličovanie, či je zatienená hladina, rastlinstvo atď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 18:45 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: tomas120
...Len tak na margo tých rias Ph nijako neovplyvní ich rast...
To tak docela neplatí, ale naopak to platí ještě víc - růst řas (a sinic) pH ovlivní převelice. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 18:38 tomas120
Na zelenú vodu v jazierku sú dobré rôzne prípravky, dajú sa v pohode zohnať v lepších akvaristikách.Ja nie som ich zástanca , nakoľko je to dosť finančne náročné, najmä pri tých viac obsažných rybníkoch... Ja by som to inak ani dáko neriešil , my máme tiež rybník a voda je permanentne zelená a rybám to vôbec nevadí... Len tak na margo tých rias Ph nijako neovplyvní ich rast. Ono je treba vytvoriť tieň nad rybníkom aspoň z 2/3 jeho plochy...
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2009 11:47 0 Re: Usine
Fotka k příspěvku Ano lépe ladí oku vodní hladina bez rušivých nepřirozených prvků ( - vložená fotka ) , a tak se dají pro filtrující perloočky použít ze všech stran uzavřené síťové "koše" ( i se zipem ) , které se zatížené umístí do hlubších míst v jezírku a kolem se rozmístí v osazovacích nádobách zasazené rostliny ( rdesty , lekníny , plavíny a jiné ) a tímto způsobem se maskují.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 20:41 Usine Re: 0
Je jasné že to jde i bez techniky, stačí jen vodní plankton. Ne každý by ale snesl pohled na ryby, nebo dafnie v plavajících koších po jezírku. Taky bych rád viděl vaši vodní zahradu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.07.2009 14:26 0 Re: ZAJA
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Přidám pro názornou ukázku dnešní aktuální fotky jezírka s čistou vodou ( působí jen odraz hladiny ) , v němž jsou taky ryby , ale chovány v chovných síťkách a volně je jen narozený potěr. Z počátku měla voda hnědozelenou a jednu dobu i úplně rudou barvu , ale moiny , než je čolci a ryby odlovily , vodu profiltrovaly a nyní je v ní vše zřetelně vidět. Živé perloočky v menším počtu jsou přítomny , protože s nimi ryby přikrmuji.

Bohatá různorodá flóra je základ správného fungování vodního biotopu , ani moc nebují vláknité řasy - i při plném slunečním osvitu bez filtrace , UV lampy a chemie.

V té skoro dva metry dlouhé síti co je vidět a byla do něj úmyslně vložena i řasa , jsou chovány Afrotetry dlouhoploutvé ( Bricinus longipinnis ) plus tetry ozdobné a jiné ryby , aby bricinusky nebyly bázlivé. V tomto jezírku jsou i různé živorodky , ale celkové zarybnění není tak vysoké jako na první vložené fotce.

Stejně čistou vodu mám i v jezírku , kde jsou kromě jednoho páru skvrnitých plat pouze živorodky Jonesovy (několik desítek mladých se čtyřmi dospělými kusy ) , které vodu míň , než jiné živorodky znečišťují. To platí i pro jezírka s gudeama a přírodními druhy mečovek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 12:04 Muž filipsi [1295] Re: ZAJA
Ono je to s jezirkem stejne jako v akvaristice, rychla reseni nebyvaji ta spravna. Dulezita je cesta k tomu, vyladit akva (jezirko) tak, aby fungovalo jako maly ekosystem. Jezirko je o to narocnejsi, ze nepadaji v uvahu pravidelne masivni vymeny vody. Mozna ti pomuze precist nejake ty clanky o zakladani akva, kolobehu zivin, ... k pochopeni problemu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 11:54 Muž ZAJA [0] - TetryRe: filipsi
jasne no... takze zelena voda zpsobuje velkou hodnotu ph.. da se nejak jinak krom uv lampy zabranit zelenani vody ? popripade kdyz uz ta uv lampa jak silnou bych ji mel koupit ? to jezirko ma cca 25 000 litru kdyz sme to merili prez vodomer... tolik rybek jako je na ty fotce tam sice nemam.... ale na te fotce je aspon cista voda hehe :-D
jo a jeste teda krom teh perloocek pac to vubec nevim kde bych tady u nas shanel.... nejaka chemie treba nebo tak neco
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 10:47 0 Re: ZAJA
Fotka k příspěvku A já se jen zeptám , co bude z vody odstraňovat ty nadbytečné živiny , které teď způsobují zelenání a zvyšující se Ph , až se nainstaluje ta UV lampa , když to v současnosti přítomné rostliny a filtrace nezvládají ? Tady hledej nejdřív řešení , bylo o tom napsáno všude možně dost informací.

Komentář k vložené fotce : nemám momentálně volnou vhodnou dostatečně velkou chovnou síťku ( musím koupit materiál a výroba je pracná i časově náročná), kterou by mohl s násadou filtrujících perlooček vložit k těmto rybám do tohoto produkčního jezírka (perloočky nesmí uniknout ze sítě a být sežrány ), a tak při množství několika stovek kusů intenzivně krmených ryb , ani početné rostlinstvo nezabrání vlivem probíhajícího rybího metabolismu zabarvení vody.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 10:13 Muž Barney [61] Re: ZAJA
ZAJA napsal: nejde mi o tu zelenou vodu ale o to PH
Když bude filtr s UV tak nebudou řasy -> nebudou řasy -> nebude zelená voda -> nebude zelená voda -> nebude vysoké pH!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 07:27 Muž filipsi [1295] Re: ZAJA
ZAJA napsal: ... nejde mi o tu zelenou vodu ale o to PH

Ale to je prave to, co spolu souvisi. Prave proto jsem se te ptal, proc vlastne chces s tim ph hybat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 01:06 Muž ZAJA [0] - TetryRe: Barney
rozpustit sem tam vazne nic nedal..... na dne neni nic krom velkych kamenu takze zadny pisek ani hlina ani sterk....filtrace je dost velka s velkiym prutokem toho bych se nebal.... je sice fakt ze UV lampu tam nemam ale ta taky casem prijde... nejde mi o tu zelenou vodu ale o to PH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2009 23:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Barney
kartéčem sjíždět bordel z břehů a hnát ho směrem k čerpadlu Když jsou na okrajích, dně atd. jezírka povlaky řas, tak udělají s kvalitou vody divy. Oku nevadí, ale skvěle konkurují řasám ve vodním sloupci.

Míň bych krmil, dal nějaké plovoucí rostliny (Pistia, Hydrocharis atd.). Jak psal Barney, jestli tam jsou větší ryby, tak bych vyndal dno nebo dal o hodně hrubší a zkusil přidat nějaké rostliny, které jsou pouze ve vodě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 23:01 Muž Barney [61] Re: ZAJA
Jestli máš na dně písek, tak to potěš. V tom se hromadí neskutečné množství všeho odpadu. Jak z ryb, tak z rostlin apod.
Proč to tady furt tak řešíte. Je snad tak těžké pořídit do jezírka silné čerpadlo, aby voda měla proud a velký filtr s UV?! A pokud možno snížit počet ryb a provádět údržbu - kartéčem sjíždět bordel z břehů a hnát ho směrem k čerpadlu. A abych nezapomněl, nebylo by od věci dát písek ze dna pryč. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.07.2009 19:41 Muž navik [908] - SumciRe: ZAJA
ZAJA napsal: ... o tu zelenou vodu mi ani nejde spis o to PH ... to me docela prekvapilo coze
Jak již vysvětlil Sid, vysoké pH je způsobeno masovým rozvojem zelené řasy - ke stejnému jevu dochází i v rybníkářství a při vysokém výskytu zelených řas je třeba hlídat pH..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 19:34 Muž ZAJA [0] - TetryRe: Johan
rostlin je tam az az.. to jsou fotky z lonska, ted tam je dokonce i orobinec a normalni trava z rybníku nu co zitra vyfotím a pridám at vidite ;-) ... o tu zelenou vodu mi ani nejde spis o to PH ... to me docela prekvapilo coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 19:33 Usine Re: Johan
Sluníčko ti zelenou vodu udělá ať tam máš spoustu rostlin, nebo žádnou a těch ryb tam ani moc být nemusí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.07.2009 19:33 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: ZAJA
...voda je zelena jak brcal...
Jak jsem napsal: pH kolem 9,2 mají na svědomí řasy (příp. sinice). Jak snížit pH je tedy nasnadě - zbavit se řas. No a na planktonní řasy (příp. sinice) je dobrá UV-lampa. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 19:05 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Usine
Není rostlina jako rostlina. Leknín nebo různé z vody vyrůstající rostliny jako Sagittaria atd. s kvalitou vody nic neudělají. Viděl jsem jen Persicaria amphibia v jednom kusu a to na takové jezírko s hromadou ryb dost málo.

Hromaděním živin jsem myslel spíš to, že je něco určitě zpracovává a když to nejsou vyšší kytky, tak hádejte co ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 18:46 Usine Re: ZAJA
Jezírko je celý den na přímém slunci a pokud není průtočné, tak bude zelené jak brčál ať děláš co děláš. Takže ti nezbude než se z tím smířit nebo chodit lovit dafnie a ochránit je před sežráním, jako poslední je UV lampa ale i její použití není bez problémů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 18:42 Muž Barney [61] Re: ZAJA
Chce to filtr s UV a né snížení pH. hmm Taky to tak máme a funguje na 100%. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 18:38 Usine Re: Johan
Nevím jestli se díváme na stejné jezírko ale rostlin jsem napočítal víc než jednu. Při hromadění živin by ale pH spíš klesalo než stoupalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 17:23 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: ZAJA
Tím by voda vůbec čistší nebyla. Ta voda je zelená proto, že ve vašem jezírku kromě jedné kytky žádné nejsou. Prostě asi akorát krmíte a živiny se hromaděj.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 17:09 Muž ZAJA [0] - TetryRe: filipsi
no .. voda je zelena jak brcal.. nemuzu se toho nijak zbavit.. jak sou ted ty vykyvy teplot... porad sviti slunko horko jako pra*e... tak to zazelenalo ... a ta hodnota je vazne dost vysoka... tak bych to rad snizil... a tim by snad byla i cistci voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 16:38 Muž filipsi [1295] Re: ZAJA
ZAJA napsal:...a potrebuji to co nejrychleji snížit...
Proc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 15:50 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: JuraS
...mě by spíš zajímalo kde se tam taková voda vzala...
Některé rostliny tohle umí. :-) A řasy jsou také rostliny... :)
A umí to i některé sinice... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 15:46 JuraS Re: ZAJA
kyselinou ale mě by spíš zajímalo kde se tam taková voda vzala..jednorázově se to dá srazit třeba HCL ale pomůže to napořád ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 15:36 Muž ZAJA [0] - Tetry – Jak snížit hodnotu PH v jezírku ???
Zdravim.. moc moc prosim o radu.. jak snížit hodnotu PH v jezírku.. mam ji tam neco okolo 9,2PH coz je dost hodne ! a potrebuji to co nejrychleji snížit... čímkoli, chemie nebo normálne... prosim poradte dekuji :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 2995x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11541-jak-snizit-hodnotu-ph-v-jezirku