Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Popovodňový stav s komáry

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Popovodňový stav s komáry
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 14:51 Muž Diego [72] Re: grizly
U nás by ta ryba určitě nepřezimovala a ještě když je u nás min. jeden týden z celé zimy -20 stupnů......Tu ryba chovají venku jak píše v jižněji položených statéch nebo v teplejších klimatech,vždyt ve střední a jižní Italii mají v zimě cca +10 stupnů,takže tam není co řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 14:24 Muž grizly [145] Re: Silent
Pri jakych teplotach dokaze prezimovat? Teplota klesa k nule i v rekach na jizni Morave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 13:56 Muž grizly [145] Re: kortezhugo
Ty si je hezky vykrmis a na podzim si je vezmes dom do akfarka. jenze oni je tem nechaji a na jare si koupi nove. Od kdy jsi je tem mel? Jake teploty tvoje mecovky vydrzely? Nevadily jim zmeny teploty vody pri desti nebo kdyz bylo nekolik dni sychravo? Rozmnozily se ti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.07.2009 13:53 JuraS Re: Johan
To fakt nechápu..já od narození rybář kterej ryby pouští, kdysi člen hnutí brontosaurus..jen ne tupej zelenej písák co s gumovým prdítkem najíždí před japonskej velrybářskej kutr..s přírodou jsem sžitej od základu..žádný bydlet uprostřed přírody a na podzim vypalovat uschlou trávu..to ale neznamená, že budu apriory magořit..a potom..kdo dokáže posoudit z nás z dlouhodobýho, ale skutečně dlouhodobýho hlediska, že vysazení gupek a mečovek do našich rybníků a tůní je přírodě škodlivé ? já v praze vidím dost často a ve velkým jakousi křovinu ale i strom s listy a plody které vůbec neznám..drasticky (aspoň mi to tak připadá) vytlačuje původní keře..no určitě jsou povolanější aby řekli co je to za zeleninu a co může v přírodě udělat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.07.2009 13:46 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: JuraS
Možná se dlouhodobě špatně vyjadřuji nebo jen vy nechcete dané věci pochopit. Ale zkráceně: "Příroda bez nás být může, ale my bez ní ne." A tak je v našem zájmu nechávat jí volné ruce a co nejvíc jí podporovat a snažit se jí co nejvíc pochopit, ale né jí neustále házet klacky pod nohy ;-) .
Howgh ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 13:32 JuraS Re: Johan
A těch silnic a na nich nepůvodních aut...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 13:15 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Silent
Však já to myslel i na kapra :) . Ale ten má aspoň klady v historii, že díky němu vzniklo nespočet rybníků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 13:14 R Muž Silent [5949] Re: Johan
Máš samozřejmě pravdu, ale pokud to vezmu do důsledku tak i kapr je nepůvodní ryba. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 13:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Silent
Další nepůvodní ryba do naší přírody. Kde u nás můžou ryby žít, tam taky žijí. A zatím každý nově přinesený druh ryby vytlačuje jiné druhy ryb než že by si našel své místo.

Pochybuji, že to nemělo negativní dopad. Každé vnesení něčeho cizorodého do zaběhlého systému má dopad. Ti komáři, které nic dřív nestačilo v larvách sežrat, ale teď žere živorodka, bylo něčí potravou. A to to něco asi chcípá hlady.

Ale chápu, že veřejný zájem byl určitě větší, než nějací "pavoučci" a furt lepší živorodka než DDT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 12:55 R Muž Silent [5949] Re: kortezhugo
Co já vím tak perfektně v celosvětovém měřítku posloužila introdukce živorodky komáří ( Gambusia affinis). Její původní výskyt byl pouze v severní Americe, ale za účelem likvidace přemnožených komárů se dovezla do středomoří a posléze do dalších částí světa kde skvěle hubí komáry přenášející malárii. Je to ale asi jediný případ introdukce který neměl negativní dopady na původní faunu. A možná by se v teplejších částech Moravy mohl tento druh i zabydlet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 11:21 Muž kortezhugo [983] Re: grizly
...mecune ti par mesiacov vydrzia aj u nas mam to odskusane...a na jesen som ich zobral do aqua...
...a ma to este jednu vyhodu - nepohnes ani prstom a mecune narastu take co si este nevidel "obrovskeee"...-vystavne kusi - sa pametam ked boli u mna kamarati bola sranda ze cim ich chovam ze take velke este v zivote nevideli... :-D - co som mal povedat ze som ich hodil do zahrady do jazierka
a 4 mesiace "nepohol ani prstom"??? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2009 08:30 kreten Re: Sid
Možná že by mohla pomoci komerční expedice akvaristů, kteří by namrazili pro celou republiku:-) Bylo by to záslužné a ještě za prachy:-) Přicházím opožděně s troškou do mlýna:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.07.2009 17:49 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: JuraS
Jedna zahraniční studie se zabývala přitahováním komárů. Komáři jako většina hmyzu (včel, vos, muchniček...) reagují na dejchání. Čili lidi nedejchejte :-D . Určitě víte, že na někoho komáři jdou fest a na jiné méně. V té studii zkoušeli ponožky a čím smradlavější, tím tam bylo víc komárů ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 17:27 JuraS Re: grizly
S repelenty nemám dobré zkušenosti. Nebydlím u vody ale jsem rybář který jezdí na dlouhé výpravy. Zažil jsem hodně i stav kdy se nedalo vyjít se vych...cat protože ..no chlapi ví...protio komárům spolehlivě pomáhá B-komplex pravidelně 3x denně týden před odjezdem na ryby a pak se trochu vych...cat na 4 světové strany...člověk když se potí tak smrdí až hrůza a komáři na něj nejdou...a nebo na zahrádku do každého rohu vysadit levanduli...ale ty gupky mě napadli když koukám na ty kýble ..je pravda, že jim nevětrám..ampolárky ser..ou až hrůza a tak jsem jim jen drasticky odsál vodu a doplnil ledovou z vodovodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 17:14 Muž grizly [145] Re: Amy01
Komar je sfina! Pockej do listopadu, pak daji pokoj. Nic jineho poradit nemuzu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 17:11 Žena Amy01 [39] Re: grizly
no ja teda zvyknuta nie som :) strasne s nimi ani repelenty nezaberaju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 16:53 Muž grizly [145] Re: JuraS
V zahranici se bezne chavaji zavojnatky(nejen ty) v jezirkach a okrasnych nadrzich kvuli likvidaci komarich larev. V Singapuru je zvlastni policie, ktera kontroluje, zda nejsou v jezirkach a dokonce i v bytech ve vazach s kytkama larvy komaru. Roznasi jim tam nejakou infekci a tak se musi hubit. Jsou za to dost velke pokuty. Kamarad pestoval pred 10-ti lety mecovky a prodaval je na vykup do Italie, kde je lide pousteli do zahradnich jezirek, aby likvidovali komari larvy. To si zamozrejme muzou dovolit v teplych krajich, kde jim rybky vydrzi venku nekolik mesicu.
Vetsina kalamitnich komaru se lihne v trave na podmacenych loukach, jak uz napsal Johan.
Hlavni duvod postriku je, aby komari nevyhaneli turisty.(dle novinovych zprav) Mistnim zrejme nevadi, jsou na ne zvykli. Anebo umi pouzivat repelent.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.07.2009 16:12 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: JuraS
V našich podmínkách by ani gupky řešením nebyly. Ani malou úlevou. (nebudu reagovat na vysazování, toho už tu bylo dost v tématu okružáci do Vltavy)

1. Tito komáři, kteří způsobují letní kalamity se nevyvíjejí v rybnících, slepých ramenech atd. Tam je tolik predátorů a konkurence že tam je tu a tam nějaký, resp. druhy, kteří kalamity nezpůsobují.

2. Tito problémový komáři se vyvíjejí po velkých deštích atd. v malých tůňkách, podmáčených loukách, kalužích atd. Rozhodně to nejsou trvalé vodní plochy a tak by tam gupka vydržela asi do večera než by lekla na nedostatek kyslíku, podchlazení nebo kdo ví co.

3. Není to problém jedné tůňky, ale hektarů a statisíců kaluží.

4. Trochu sobecký důvod. Není to blesk z čistého nebe. Drtivá většina těchto lokalit je postihována pravidelně prakticky "od jak živa".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2009 15:47 JuraS – Popovodňový stav s komáry
Když teď týden poslouchám v televizi jaké jsou problémy tu a tam v ČR s komáry co se množí v lagunách po povodních kroutím hlavou s řešeními co jsou prováděna. Na balkon jsem přestěhoval kytky a abych se nemusel tahat furt s vodou tak jsem si napustil hadicí 150 lt sud a 3 kýble od 40 kg primalexu..postupně odebírám z kýblů vodu a doplňuji ze sudu hadicí..takový byl plán i počáteční stav..jenže tím, že jsem odebíral z jednoho kýble tak ve dvou se mi začala tvořit řasa a postupně se přidali různé breberky. Komáry rozeznám a chápu kde se tam vzali ale jakési kroutící se malé černé tečky nevím kde bych vzal...do jednoho kýble jsem naházel po protrhání rostliny (budou se hodit do nového akva) a přidal jsem nějaké šneky. Z toho druhého jsem 3 týdny postupně malou (spíš mini cca 10*5 cm) síťkou vždy večer nabral cosi živého a hodil do akva...gupky se mohli po prvním styku nedůvěry strhat a teď mi "idioti" i sami skáčou do síťky než ji stačím vymáchat. V kýblu s rostlinami se mi zatím klidně namnožilo tolik komárů, že sjem měl strach že když se vylíhnou tak budu jako na Moravě..s rostlinami v husté vrstvě se nadá lovit síťkou a tak jsem jen hrábnul do akva a nabral 2 páry vzrostlých gupek..hodil jsem je do kýble a po týdnu hlásím, že se množí (gupky) a komáry a jiné breberky abych pečlivě hledal...
a teď se ptám..když se gupky vysazovali do močálů aby požrali larvy komára anopheles tak proč některej akvarista z postižené oblasti nehodí pár párů gupek do laguny..a nemusí se platit tisíce za postřiky a lidi a zvířata pak čuchat ty rostřikované jedy....
já vím, nepůvodní druhy a ochrana přírody...a pak se ptám..hafo kytek na zahradách..kolik z nich je původních středoevropských a pochází z čech...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 838x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11535-popovodnovy-stav-s-komary