Teploměr
Měl jsem na mysli normální rtuťový nebo lihový teploměr. Kalibruje se prostě tak, že zjistíš odchylku a tu pak (pokud je) přičítáš při měření.
No jo, ale který vzít aby šel takhle kalibrovat a nebyl to úplný šmejd, kterému zreziví za půl roku sonda?
Co nejpřesnější,tak na 2 desetinky aby byla jistota a mohl jsem si jednou za čas podle toho nastavit termostaty. Mel jsem kdysi pujčený teploměr z lékárny,ale raději bych měl svůj.
Teploměr se dá celkem dobře zkalibrovat na 0 stupňů Celsia. Vem sklenici, náplň ji ledem a zalej vodou. Chvilku počkej a Michej. Měl bys dostat zmiňovanou teplotu.
Ale na dvaceti stupních teploměr klidně může uhnout. Jak přesný teploměr chceš mit.
Pokračování diskuze z jiného vlákna...
#DavFM: "Což mě přivádí ku další otázce, nemá někdo nějaký tip na kalibrovaný (a kalibrovatelný) teploměr tak do cca 1500,- vč. kalibrace?"
#Kubaa: "Teploměr stačí imho normální laboratorní, já mám z verkonu asi za stovku..."
#DavFM: "Běžný za stovku nestačí, chcu ho mít s kalibračním protokolem, už jsem měl mnoho teploměrů a každý měří jinak."
#Kubaa: "Kalibrační protokol ti ve verkonu jistě na požádání dodají, bude ale dražší než ten teploměr. BTW, jednobodová kalibrace lze snadno provést i doma - ve směsi vody s ledem. Druhý bod by se dal zkalibrovat porovnáním s lékařským teplměrem, ty jsou myslím přesnější, než je v akvaristice potřeba."
#DavFM: kdo máte Adwu AD 12 (AD 11), nemáte představu jak přesný je ten teploměr?
Starší reakce
Mám taky konduktometr Adwa a rozhodl jsem se věřit, že deklarovanou přesnost 0.5°C opravdu má. Takže laciné lihové teploměry posuzuji podle něj. A protože mám vodu v solidním pohybu, vzdálenost od hladiny dělá minimální rozdíl.
Já mám digitální teploměr Juwel umístěný zhruba ve středu výšky nádrže a ukazuje mi těch 24-25.5 stupňů (topení mám na 25). Ale když měřím konduktivitu u hladiny, tak mi teploměr na konduktometru ukazuje teplotu o 1-2 stupně nižší.
Mám za to, že na tom konduktometru to funguje jinak, nebo něco měří blbě.
Jo, kryt topí ostošet: zářivky s reflektory, LED pásky, vše zavřené pod víkem krytu. Akvárko je v obýváku, kde teplota neklesá pod 20 °C, v létě svítí Slunce z boku do akvária tak 2 hoďky - k večeru . Mno budu teploměr potřebovat, teplota určitě lítá. Možná topítko ani nebudu potřebovat a vyndám ho.
Yirka: objednáno

Já ale nepíšu že je nejpřesnější.....
Jen patří mezi nejlevnější a nejběžnější a jeho přesnost nebude o nic horší než u těch co stojí stovku. Nejpodstatnější je, že dlouhodobě fungují a jak případně získat korelaci popisuje kolega Jifi ve 14:14.
To může být štěstí na dobrý kousek.
Nemám důvod věřit, že zrovna tenhle je o cokoli přesnější než všechny ostatní. Leda bys jich měl deset a všechny se vešly do odchylky 0.5°C????

Jakou máš teplotu v místnosti?
Jaké máš osvětlení?
Teplotu jsi měřil ráno nebo večer?
On třeba kryt se zářivkami taky slušně ohřívá akvárko ...
Pak se ti snadno stane, že teplota akvárka večer je o 1-2 stupně vyšší než po ránu
Další faktor: přes den na pár hodin svítí slunce do akvárka - u mně to je cca 1-2 hodiny. To taky dokáže trošku pohnout s teplotou, když slunce svítí kolem poledne od jihu

Přesné jsou laboratorní teploměry.
Stačí vědět o někom, kdo ho má a půjčit si ho. Porovnáte teplotu na certifikovaném laboratorním teploměru s teplotou vašeho teploměru a víte, jaká je odchylka.
U levných teploměrů (kam se řadí i akvarijní teploměry) se někdy stane, že stupnice teploměru se kousek posune. Kapilára s obarveným lihem je ale pevně zafixovaná. A hned máte odchylku ...
Mám jich 8. Koupil jsem je najednou a všechny mají ochylku 1,5°. To se dá jednoduše odečítat a na nějakou kalibraci jsem rezignoval. Předtím jsem měl 2 nebo 3 koupené každý zvlášť a odchylka byla různá. Tyto jsem zahodil, aby se mi nepomíchaly s těma všema stejnýma a jsem spokojen.
Topitku nevěř. Tam jsem zažil i 5C rozdíl. U teploměrů maximálně cca 2C a ten hned letěl do koše.
Teploměr jsem už dlouho nepoužil, topítko jsem měl dlohodobě nastavené na 24 °C a když jsem včera po letech zkusil změřit teplotu lihovým teploměrem co nám visí v koupelně (a je myslím celkem přesný), tak jsem se nestačil divit: 27 °C, to je pro moji osádku příliš. Snížil jsem tedy ohřívání na 22 °C a ráno byla teplota 25 °C. Pořád tedy 3 °C rozdíl, nevím čemu věřit - topítku, teploměru ? Proto sháním něco přesnějšího.
Yirka: díky
Léta páně požívám tento od JK Animals naprosto bez problémů a za pár šupů.
www.srovname.cz/… Je to taky o štěstí a mám jen 3 kusy. DavFM jich má víc a s větším rozptylem. Bohužel ani ty lihové teploměry co jsem měl nebyly přesné.
Pokud jenom o půl stupně, je to dobrá zpráva. Všechno s lepší přesností je kupodivu problém a dost drahá věc. Kolik jsi jich vyzkoušel a jakých? Můžeš dát odkaz?
Já už používám jedině digitální teploměry z Číny. Stojí asi éčko a k tomu baterie za pár centů. Přesnost ujde, liší se tak o půl stupně. Viz níže odkaz od DavFM.
0 02.11.2017 11:44
Tudy [330] - Krevetky Starší reakce
Starší reakce
Mohlo. Většinou je v čidlo odpor z niklu.
Stejně blbě? Já jich mám zatím 5 a každý měří jiné hodnoty, ten nejhorší má odchylku 1,5°C proti lékařskému teploměru.
Ale otázka zní jinak. Má někdo zkušenost s nějakou metodou kalibrace?
Já to stejně zkusím, ale bylo by jednodušší jít prošlapanou cestou. Vezmu nějaký potenciometr, tím to "naladím", pak odměřím hodnotu potenciometru a rezistor s takovou hodnotou vložím do drátu od snímače. Mohlo by to takto jít?
Mam v akvariu 3ks toho teplomeru a ukazuji vsechny stejne, s odchylkou max 0,2°C na rozdilnych koncich akva
Já jich právě tak 15 potřebuju. Baterky nevím, zatím cca 3mesíce drží.
Při té ceně bude rozumnější koupit jich 10 a vybrat si 3 nejlepší a zbytek vyhodit. Jak dlouho v tom výdrží baterky?
Starší reakce
Je zajímavé sledovat, jak je v mnoha akváriích teploměr jako nezbytná součást výbavy. Myslím, že je do jisté míry zbytečný. V místnosti, ve které jsem, dovedu odhadnout, jestli je teplo nebo chladno nebo normálně. V prostorách, kde zásadně nekolísá teplota, je to podle mě i zbytečné. V prostorách, kde kolísá, teplota, pokud vyloženě nemrzne nebo akvarista nemá teplomilné obyvatele akvária, je to zbytečné taky, protože spousta ryb běžně přes léto při letnění zvládá denní, noční a sezónní výkyvy, které nejsou horší, než výkyvy v budově.
Mám na všechna akvária jeden teploměr a mám ho položený venku. Když chci znát teplotu v různých akváriích, ponořím ho do vody asi na půl minuty, což stačí. Ale poté, co jsem to x-krát udělal, už zhruba vím, jaké teploty mám a další měření není nutné.
Starší reakce
Ja ho skusim a porovnam ho.Dufam,ze tam nebude velka odchýlka.
Nemám ten teploměr, ale fungovat bude určitě. Všechny věci z Číny jak dorazí, tak fungují. Akorát přesnost může být mizerná. Taky jsem o něm uvažoval.
Mate niekdo nieco takéto?Ta cena je bagatel

.Nasiel som to aj na CZ a SK shopoch.Je to čína,ale predpokladám,že to merať bude
www.aliexpress.com/…Starší reakce
Dobře no... Jen mi to přišlo, jako moc vysoká teplota, ale asi mám fakt jen dost špatný odhad

Jestli myslíš ten obyčejný skleněný, tak nevidím moc možností, co by na něm mohlo nefungovat, zvlášť když Ti ukazují oba stejně.

Ahoj, mám dva tyto teploměry a dala jsem je oba do 20l nádrže, ale ukazují 23°C, což mi přijde, jako naprosto nemožná teplota, když do akva sáhnu rukou, tak mi to přijde spíš, že je tam i pod dvacet, je to spolehlivý teploměr? Nebo s jakým máte dobrou zkušenost? Mockrát děkuji
Starší reakce
Dík za vzorec, určitě poučné pro mnohé, kteří se chtějí dovědět zas něco víc.

Čau
Nekupoval jsem ho přes ebay, koupil jsem ho normálně v akvaristice a ten první běžel, tak rok a půl, asi po 5-6 co jsem měnil baterky, tak do něj nateklo a byl KO. Koupil jsem ho znovu, tam mi do něj nenateklo, ale za to mu pořádně vyhrává, někdy jede normálně na °C a z toho jede třeba týden na °F.
Momentálně jsem ho v nádrži nemám, zkusím ho z reklamovat. Jen co budu mít cestu kolem.
Každopádně dík.

tlacitko(prepinac) pod krytom pri baterke nieje ?
Taky jsem měl jeden teploměr určený pro "emerický" trh. Přepnout to nešlo. Pomohla až kalkulačka a °C=((°F-32)*5)/9.
Čau, jestli to jde přepnout netuším, ale napadlo měl... nekupoval jsi to třeba přes ebay? Jestli to bylo vyrobeno např. pro USA, tak tam se °F používá běžně

0 18.01.2016 22:59
garggi [65] - Tanganyika Dík,
ale čím to změním z °F na °C, je to jen bateriový teploměr bez gombíků.?
www.novaeuro.com/… Používám jich několik a většinou jsou bezproblémové. Rozdíly v měření jsou minimální, většinou v desetinách stupně. Jen je musíš při výměně baterie pořádně dotáhnout aby se dovnitř nedostala voda, protože pak jsou v hajzlu.
0 18.01.2016 19:24
garggi [65] - Tanganyika Starší reakce
Už hodně dlouho používám tyto:
petdiscont.cz/… mám čtyři a rozdíly v měření jsou kolem dvou desetin stupně.
acik napsal: musel bych to otestovat tak,že ohřeju vodu,akvárium se mi nechce vařit nad 35°CTo nebyla az takova makacka na bednu

. Kontrola rekneme pri 36°C by nemela u takovych teplomeru pro teploty rozdilne o par stupnu znamenat nejak zasadni rozdil.
nebral bych to zas na lehkou vahu,teploměry mají rozdílné odchylky,kdyby ukazoval meně a já krmil h.srdcem terčovce,tak si můžu zadělat na problém
kolik je tam realně říct nemůžu,protože nevím

a jak říkáš klasicky teploměr co má každá domácnost,tak asi horko těžko někdo bude mít 30°C? naše teploměry začínají na 35°C. musel bych to otestovat tak,že ohřeju vodu,akvárium se mi nechce vařit nad 35°C
No vidim 30 a 32°C, jestli je tam realne 31°C, jsou oba v toleranci +/-1°C, coz pri beznem mereni teploty neni az tak spatne.
EDIT: Vyhazovat vsechny neni duvod, pujc si laboratorni teplomer a vyhod jen ty s vyraznejsi odchylkou. Treba bys vyhodil zrovna extra povedeny kousek.
EDIT2: Meri do 50°C, lekarsky teplomer ma asi kazda domacnost, a ten si moc ujet dovolit nemuze.
Starší reakce
Já používám na odstranění těchto teploměrů žiletku nebo odlamovací nůž a na zbytek lepu technický líh.
Přidat reakci
1 ...... [2] 4 5
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6964x