Bob66 napsal: Měl by sis to ujasnit, ...
Treba si pozornejsie citat moje prispevky
Stale si stojim za oboma prispevkami, nic si tam neprotireci. Mozno je problem v tom, ze si myslis, ze X W/l rovnako osvetli male aj velke akvarko, co bohuzial nie je pravda. Uz to tu davno hovorili vacsi borci ako som ja, a to iste sa mi casom potvrdilo vo vsetkych 3 akva co mam doma, takze to sedi.
Takze skusim to vysvetlit este jednoduchsie, preco na male akvarko treba viac W/l a na velke menej, aby to pre rastliny bolo to iste. Skus si predstavit, kolko svetla zostane v nadrzi, ktora ma sirku X, a ktora ma sirku 2X, za predpokladu ze ich osvetlujeme rovnakou, tou istou ziarivkou, zo stredu nadrze. Svetlo sa totiz po stretnuti s hladinou lame, dalej ho lamu/odrazaju vselijake organicke necistoty po ceste. A kym svetlo "vyjde von" z akvarka, tak pri tej mensej nadrzi "zavadi" o menej castic, a pri tej vacsej o viac. Takze pravdepodobnost toho, ze svetlo nam zostane v nadrzi dlhsie, stupa s jej sirkou (tu musim podotknut, ze v tomto experimente predpokladame, ze dlzka nadrze sa nemeni, a ze je vacsia ako jej sirka). Preto aj cim mensia (a uzsia) nadrz, tym viac svetla musi ist zvrchu, aby ho vo vode viac "zostalo".
No a to som este nespomenul reflektory, ktore ti dokazu svetlo usmernit tak, ze takmer vsetko svetlo ide dole (mam na mysli plechove reflektory v tvare U s vysokou odrazavostou, nie ten kusok bieleho papiera, co sa dava do setovych akva). Vtedy staci pouzit priblizne 2x menej svetla, lebo svetlo nejde prec do vsetkych stran od ziarivky, ale len smerom do akva.
Takze preto do 54l je akurat 0.8W/l bez reflektorov, a 0.4W/l s reflektormi, takisto ako 0.2W/l s reflektormi do 300l, alebo este menej do 500l akva, a podobne...
Samozrejme je to cele zjednodusene, ale pre hrubu predstavu, ako to funguje, by to malo stacit.
Ako priklad toho uvadzam napriklad to, ze biogenne odvapnenie (indikator prilis silneho osvetlenia vzhladom k ostatnym podmienkam v nadrzi), sa mi prejavilo pri 20l nadrzi az pri 1.1 W/l, pri 100l nadrzi pri 0.48W/l, a pri 500l nadrzi pri 0.2W/l. A to ta 500l nadrz je 60cm vysoka, takze pri 40cm vyske by sa to prejavilo pri este nizsom osvetleni...
Jo, a este jedna vec - keby sa niekomu chcelo hladat v minulosti, tak najdete aj zopar prispevkov, kde si naozaj protirecim - svojho casu som sa hadal so Sid-om, ze 1 W/l je uz prilis vela
Vtedy mi to Sid sice nevysvetlil (a ani sa mu nedivim, lebo asi nemal chut vysvetlovat niekomu to iste uz 1285-krat), ale casom som sa k tomu dopracoval aj sam, po hodinach studovania na roznych forach.
Takze ide to napriklad aj s 1W/l v 1000-litrovej nadrzi, ale tam uz bude treba CO2, hnojit, casto pretrhavat bujniace rastliny, a tak....