CO2 z ovoce
Mně šlo spíš o ten etylen.
Dneska jsem taky zkusil alternativní zdroj CO2 v mém případě z jeřabin, je to zatím jen na test. Časem bych asi využil hroznů nebo podobného. Uvidím jak to bude fungovat
Zajímavá myšlenka...
Co zkusit do "kvasnicovače" místo vody, cukru a kvasnic hnijící kobzole?!
Starší reakce
"ale po zjištění co stojí jen samotná bomba od toho výrobce mi spadla brada"
...ved to ja mne
strasne vela za to "chcu" - a ked pozrem kolko cukru za to kupim???-tu uz sranda konci...
nechci psát přesnou cifru..ale po zjištění co stojí jen samotná bomba od toho výrobce mi spadla brada...
...to mas pravdu - "s bombou mas pokoj"... a co si za to dal???
Lebo pre mna je to dost drahe myslim cely "komplet"...-ale zas nemam problem s plnenim CO2...-mam znameho u hasicov a mne bi to naplnil zadarmo -"za par piv"
...počáteční bouřlivá reakce...
Pokud "burčák" namícháte "normálně", pak se žádná počáteční bouřlivá reakce nekoná.
A když včas připravíte ve druhé láhvi nový roztok a tím nahradíte ten stávající ještě v době, kdy ten první bublá dostatečně intenzivně, pak nedochází ani k nějakým extra výkyvům.
jo o dva řády..počáteční bouřlivá reakce..no však každej ví..raději neměřit...i když měřeno kapkovými testy..a oko se může mýlit..doma i jednou diskuze zda je to víc do červena nebo ne..(ženský mají prý lepší a citlivější barvocit..mužský zase pravdu..) a kupovat ruční obyčejný digitálníé měřák za litr to reději cestou ebay za necelé 3 řídící automat..i se sondou a kalibračními roztoky...i když existují i sondy co se nemusí kalibrovat...
...s bubláním jsem měl skoky i o 2 stupně...
Chápu správně, že "dvěma stupni" myslíte "dva řády"? Tedy - že pH kolísalo např. mezi pH 6 a pH 8?! To jste nejspíš něco dělal špatně...
Pokud chcete pomocí CO2 "držet" diskům pH, pak je tlaková láhev nezbytná.
(Věřím, že by nějaký kutil dokázal namontovat veškerou nutnou techniku i na PET-láhev, ale jako standardní řešení se s tímto počítat nedá...
)
kortezhugo napsal: ...ja som tiez chcel "bombu" kupit - je to "pohoda" ... len som si to rozmyslel - s 1kg cukru mas cca 300-400g CO2 - podla teploty... a za cca 2000Kc kolko cukru kupim????....
Určitě hodně..ale poraď mí jak z bublací metody docílíš aby po celou dobu bublání byla jedna bublinka jako druhá, aby jich bylo 20 za minutu a aby v noci se buď přestalo bublat a nebo aby se (a to lépe) udržovala po celou dobu stejná hodnota pH..budou diskové a nechci je stresovat...s bubláním jsem měl skoky i o 2 stupně..a tohle byla fakt super výhra..ani jsem to nečekal...
...ja som tiez chcel "bombu" kupit - je to "pohoda" ... len som si to rozmyslel - s 1kg cukru mas cca 300-400g CO2 - podla teploty... a za cca 2000Kc kolko cukru kupim????....
0 02.08.2009 15:01 JuraS Ne že bych chtěl machrovat..ale...právě se mi podařilo za pro mě směšnou cenu vyhrát aukci na 1500 gr bombu a elektomagnetický venti..vše od Dupla...konec petkám...co teď ale budu dělat s tolika baleníma droždí ? to bude buchet..to mě bude ale pálit žáha...
Starší reakce
JuraS napsal...je zajímavé, že do pár petek jsem přidal hroznový cukr nebo med..ty měli bouřlivou reakci na začátku a pak ale rychle přestali..nejvíc vydrželi ty jen s vodou ve které se vařili...
Nic zvlastniho, fruktoza a glukoza se stepi mnohem snaze a rychleji, kvasinky maji snadnou praci. Sacharoza stredne, a nejobtizneji dalsi polysacharidy. Proto kukurice bubla pomalu dlouho, a med rychle kratce.
Jen znovu upozornuji, pri kvaseni jinych veci nez cistych cukru vznikaji dalsi kvasne plyny ve vyssi mire. Nakolik to muze byt nebezpecne, nedokazu posoudit (muj odhad je, ze to nebezpecne nebude).
to nebylo do akva..to bylo určeno pro rybářské účely tak jsem to prostě vypouštěl ven víčkem.
...no mne uz vino dokvasilo - mozem pit...
...ja osobne bi som to s ovocim "neriesil" - ked z kila cukru mas cca300-400g CO2 - zalezi na teplote a ked pozres co stoji 1Kg cukru a drozdie..."nie je co riesit"
Ako davkujes Co do akva???
asi záleží na tom jaké ovoce respektive jak cukernaté ovoce jsi použil.. mě fakt 3 lt petka nacpaná čerstvě uvařenou kukuřicí normálně ve vodě a nalité do petky sotva schladla natolik aby to petka vydržela bublala skoro půl roku..tedy bublala, musel jsem co2 odpouštět aby petka náhodou nebouchla..občas jsem s petkou zaštěrchal aby se kukuřice promýchala...je zajímavé, že do pár petek jsem přidal hroznový cukr nebo med..ty měli bouřlivou reakci na začátku a pak ale rychle přestali..nejvíc vydrželi ty jen s vodou ve které se vařili..kukuřici jsem dával na vaření tvrdou jak šutr, snad 5 let starou od loupání..vařil jsem v papiňáku cirka 30 minut s předchozím týdnem namáčení ve vodě...
Starší reakce
Se zajmem pozoruji, ale stale mam trochu pochybnosti o moznych negativnich vlivech. Pri kvaseni ovoce vznika trochu vyssi podil dalsich plynu, krome co2. Osobne bych moc neexperimentoval, a zustal u cisteho cukru, cena je nizka. Ale mozna experimenty prokazete, ze obavy jsou neopodstatnene, a ze efekt je stejny.
...na 1Liter stavy z ovocia - 2Litre vody + 600-800g cukru -podla "sladkosi-kyslosti ovocia"...
zatial som robil len višňové a Ríbezľové...
hrozno bude pozdejsie...
od rána už mi to kvasí, když to vydrží dýl jak 6dní, tak to budu dělat místo kvasnic
nevím jak moc to mám osladit, chutná to nějak nevýrazně, má to být spíš sladší nebo tak nějak neutrální?
zlatý droždí jen jsem to zkusil a výsledek předčil mé očekávání, že to bude bublat 3 týdny jak uvaděl nějaký návod jsem nevěřil ale fakt to běželo celej měsíc.
Já doma kvasím co se dá a dá se prakticky všechno ovoce brambory okurky a další zelenina a hlavně po dětech nedopité jupíky atd.
S ovocem nemám zkušenosti ale loni jsem nakládal nebo spíš konzervoval vařenou kukuřici a cizrnu (pro rybářské účely) kvasným procesem..prostě jen uvařit, nacpat do lahví, zalít vodou z vaření a nechat překvasit..dával jsem to do 3 lt lahví od sirupu..čas od času se muselo povolit víčko jak místo petky byla koule (proto vím, že žádný výbuch při výrobě co2 nehrozí), dělal jsem to jen 1x týdně protože přes týden jsem byl pracovně pryč (celého půl roku)..toho co2 co se při tom vytvářelo bylo škoda...bublalo to půl roku a kdybych dal ty petky ještě teď na sluníčko tak myslím, že by proces ještě pokračoval...
Pet flasa je mala - malo CO2 z ovocia.
- ale taky 25-litrovy demižón uz daco "potiahne"
Pro nastartování kvašení můžeš použít normální kvasnice nebo se dají koupit vinné kvasinky. Doma dělávám v 50-ti litrovém demižónu višňové víno, kde je taky používám. CO2 odvádím přes bublátko ve špuntu. Kdo ví, jak by vypadal obrovský demižón u akvárka
Musela by jsi pridat cukr, protoze v ovoci ho zase tolik neni. Pokud byste pouzili hroznove vino, tam uz bys cukr pridavat nemusela. Pozit by se dalo. Vypit se da vsechno.
Vidíš, teď mne napadlo, jaká je škoda, že bečky s ovocným kvasem nemohu mít v bytě
Takhle všechno CO2 vypouštím bez užitku do atmosféry. Doufám, že nepřekračuji emisní limity
Ahoj, mám dotaz, lze do petflašky nacpat místo cukru a kvasnic ovoce nebo jeho šťávu? třeba by šlo tímto způsobem bublat dýl a dokonce by mohl být poživatelný i produkt
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 3101x