Přihlásit se RYBICKY.NET »

Ampulárka - rozmnožování

NápovědaFórum » Další živočichové » Množení ostatních živočichů 

Ampulárka - rozmnožování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: DonJuanKarlos
zavlečení ampulárky do vod v přírodě je trestné (nařízení EU). Viz časopis Akvárium živě v minulém roce.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - DonJuanKarlos
Fotka k příspěvku Takhle kladou ampularie vajíčka v jezírku, je jich míň, ale to asi bude nižší teplotou (ráno má voda kolem 18°C).

Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz Re: deathfoe
V nějaké diskuzi se už řešilo, zda se toto téma už řešilo. Někteří živočichové se dokáži rozmnožovat v případě nouze (dlouho bez partnera) pertenogenezí. Názor některých chovatelů je, že to dokáží i někteří akvarijní šneci. Nikde jsem ale tuto infomaci zatím neviděl potvrzenou. Taky jsem si kdysi donesl malinkého šneka, který v té době nemohl být ještě pohlavně dospělý a po půl roce se mi v akvárku najednou začali objevovat další malí šneci. Takže je možné, že si dokáži šneci spermie uchovat opravdu dlouho, nebo opravdu u nich funguje partenogeneze. Vlastně je tu ještě třetí možnost, další utajený, zákeřný šnek oplodnitel, který do akvárka proniknul nepozorovaně :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: deathfoe
No tak ja pockam co s toho bude...zo 6kusov bi mi bodlo - ostatne predam...tu som cital ze 4-tyzdne trva
vyliahnutie...-daako dlho...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vena Re: deathfoe
Podle mě s neoplozenýma se nebudou namáhat. Měl jsem je řadu let a nikdy se nerozmnožily ani nekladly až poslední rok nevím kam s nima. Prodat se daj, ale na odchov to chce velkej prostor jsou to neuvěřitelný čuňata a žrouti.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vena Re: iblik
Jo je to možný, mě tím ampulárka taky překvapila po půl roce, když už byla v akváriu sama.A teď už to půjde geometrickou řadou pokud se je rozhodneš odchovat a nějaký ponechat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deathfoeRe: iblik
To už jsem psal níže, že jsem četl, že si sperma uchovávají, ale je otázka jak dlouho a jestli můžou naklást neoplozená vajíčka a na tuto odpověď čekám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - iblik Re: deathfoe
no a co když to mají podobně jako živodorodky který mužou uchovávat spermie,
a nebo bohužel můžou bejt neoplozený.... ale jsou to jen dohady nikdy sem se o ampulárky moc nezajímal
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deathfoeRe: kortezhugo
Mám stejný problém, už jsem to tu psal o několik příspěvků níže, zatím nikdo nebyl schopen odpovědět, zda samice, která nepříšla do styku s jinou ampulárií více než 6 měsíců, jestli může naklást vajíčka ze kterých něco bude.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - iblik Re: kortezhugo
aha... tak by se k tumu vyjádřit nekdo kdo tomu rozumí víc než já
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: iblik
No neviem ja ju mam doma asi 4 mesiace...
hele ty vajíčka se vznikaj uvnitř té samičky v obchodě musela se s nákým samcem vlítnout nato a ty vajčka se vyvíjeli a vyvíjeli dokat nebyly schopny sami se vyvíjet na suchu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: iblik
Nerozumiem tomu - treba ten samec - alebo nie? ....mam vyhodit tie vajcia?-ci sa vyliahnu? - ked mam len jednu Ampulu?
no a neni to tak že třeba jako želvy a podobně oblodní je ve vodě a pak samička nakladla vajíčka???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo
Mam doma 1-dnu Ampuláriu a nakladla vajcia - dude s nich nieco ked tam nie je samec?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deathfoeRe: darka
Doporučuji článek na Horácově webu horacovoakvarium.cz/… hlavně sekce "zajímavosti a poznámky:", kde se mluví o tom, že udájný hermafroditismus je blbost. Ale i tak mě zajímá, jestli ampulárie může naklást vajíčka, aniž by byla oplodněná a jestli z těch vajíček něco bude.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Alexandross Re: darka
I z tohoto vysvětlení vyplývá, že Ampulárie nejsou hermafrodité. Je prostě samec a samička a pozná se to buď při páření nebo při kladení snůžky. A za druhé si ani každý jedinec podle nálady neurčuje, jestli teď zrovna bude samec nebo samička. Pohlaví je u nich trvale dáno, takže o hermafrodizmu si mohou tito šnečci nechat jen zdát.

Co se týče množství kokonů, má jediná samička ampulárky byla schopna během 14 dní vytvořit i pět kokonů. Zřejmě je záměrně tvořila po částech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukasson – ampulárky
Přidávám reakci k Ampulárkám. Já měl dvě Ampulárky v akva o objemu 40l viz profil a cca po 2 měsících co jsem je tam měl mi nakladly první hrozen. Z těch se po cca 4 týdnech vyklubali malí šnečci, je jich fakt dost, takže nedoporučuji nechávat je vyklubat se do okrasné nádrže!!! Před týdnem jsem založil novou nádrž 112l a tam mi Ampulárky snesly již dva hrozny a to hned první den co tuto nádrž obývali. Nečekané. ;-) Tyto dva hrozny určitě buď přemístím nebo vyrobím nějaký lapač, protože chytat je z toho velkého akva by bylo dost namáhavé. Teď řeším situaci co s takovým množstvím ampulárek? Mám sice domluvený zverimex, ale nevím zda mi vezmou všechny, takže jak to řešíte vy ostatní?
Žlutým šnekům zdar X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - darka Re: ČUPR
Mně šlo pouze o význam slova hermafrodit:
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hermafrodit (vzácně též oboupohlavní živočich) je živočich schopný produkovat současně vajíčka i spermie. Hermafrodit má buďto varlata i vaječníky, nebo jsou oba tyto orgány nahrazeny tzv. obojetnou pohlavní žlázou.

Termín pochází z řecké mytologie, podle které Hermafrodítos, syn bohů Herma a Afrodity, srostl s nymfou Salmakis v jedinou oboupohlavní bytost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ČUPR Re: darka
Podrobná anatomie je zde:
Samec - www.applesnail.net/…
Samice - www.applesnail.net/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - darka Re: ČUPR
Hermafrodit je oboupohlavní jedinec, proto u něj nemůže být samec a samička. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - ČUPR Re: darka
Tak na to ti bohužel nedokážu odpovědět
 Reagovat na tento příspěvek 0  - darka Re: ČUPR
Zeptám se jen, jak se u hermafrodita pozná samec a samička coze
 Reagovat na tento příspěvek 1  - ČUPR Re: ČUPR
Fotka k příspěvku Jsou to v podstatě dvě misky. Spodní, ve které jsou uloženy odříznuté hrozny (kolony) vajíček má na horním okraji (hraně) 3 výřezy pro přívod vzduchu a vytvoření mikroklima. Horní miska je o něco větší a pouze překrývá tu spodní. Uprostřed je otvor pto přívod vzduchu. Celý inkubátor plave po hladině. Snad jsem to popsal srozumitelně....

Reagovat na tento příspěvek 0  - deathfoeRe: ČUPR
Koupil jsem tu ampulárii asi před půl rokem a byla vždy sama (žádnou jinou ampulárii jsem neměl), ty snůšky začala dělat až poslední týdny.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ČUPR Re: deathfoe
Fotka k příspěvku coze Měchýřovky jsou hermafroditi, ale k roznožování je vždy potřeba samce i samičku, protože u nich nedochází k samooplození, jedinci kopulují navzájem. Jak dlouho tam tu samičku máš? Tu moji porodničku - resp. inkubátor přikládám ve foto.

Reagovat na tento příspěvek 0  - deathfoe
Mám ve 128 litrovém akváriu jednu ampulárii, za posledních 5 týdnů nakladla asi 8 kokonů vajíček, některé jsem nechal, některé jsem odříznul a vyhodil, no každopádně zatím z toho nic nebylo, možná je to tím, že tam je sama, ale někde jsem četl, že si samice ampulárie dokážou uchovat sperma po delší dobu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - ČUPR Re: caja008
OK - napíšu za chvíli. Jak vypadá ta Tvoje porodnička a kde ji máš umístěnou?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vena Re: caja008
Jde o to vlhko, nenamočit kokon a až se začnou líhnout tak přístup k vodě aby neuschly, ikdyž já je úspěšně vylíhnul zavěšené v síťce nad akvariem bez krytí a bez vytápění které by způsobilo odpařování. Bydlím v panelovém bytě takže poměrně suché klima. Nebo je nech tam kde jsou oni se vykulí tam a mě líp rostou v zabydleném akva kde mají dost potravy než někde na holém dně. Odlovit je můžeš později.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - caja008Re: ČUPR
Já jsem je dal do porodničky na kousek polistyrenu. Dočetl jsem sté to tady. Máte jinou skušenost tak mi jí prosím napište. děkuuji ano
 Reagovat na tento příspěvek 1  - ČUPR Re: caja008
Fotka k příspěvku Myslím si, že na dnu tolik nezáleží, možná jsi jim vytvořil spíš lepší podmínky pro nakladení snůšky vajíček tím, že jsi jim snížil hladinu vody - možná jen nepatrně a oni si vyhlédly to správné místo. Ampulárie kladou hrozny vajíček vždy mimo vodu, nejlépe nad hladinu na skla akvária. Naopak pokud máš zase vody víc "došáhnou" na kryt a tam pak můžeš najít také snůšku vajíček. Takže když to shrnu, musíš jim vytvořit to správné "suché" místo buď vyšším nebo nižším sloupcem vody. Víš jak naložit s hrozny abys je úspěšně odchoval? POZOR - hrozny musí zůstat na suchu - resp. jim musíš vytvořit vhodné vlhké a teplé mikroklima, jinak se paradoxně malí šnečci ve vodě utopí.
Přikládám foto jedné ze snůšky vajíček v mém akváriu z tohoto týdne. ;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Hanzi Re: caja008
Já vím čím to je.Stvořil jsi ampulárkám ráj pod vodou, tak se ti odvděčily :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - caja008 – Jak je to možné???? (ampulárky)
Dobrý večer mam doma akvárium a v něm 5ks ampulárek dřív jsem mněl v akváriu dno z křemičtýho písku o zrnitosti 3-4mm a jako dekoraci nákej ten křemen a skmenělý dřevo. Ted jsem akvárium předělal rybicky.net/nadrze/7101 ma tam na dně černej štěrk a o zrnitosti3-4mm a jako dekoraci čedič jenom čedič a jeden malej kořen pro ancistruse. Mno a v tom starym akvárku se mi ampulárky nemnožily a ted v tom novým Mam 8 hroznů vajec. což na 5 ampulárek je celkem dost. boužel nevim co je samec a samice ale stejně to nechápu 8 hroznů asi za 1 týden mi příjde sakra dost. Nevíte čím to je ??? Boužel neměřím vodu takže nevím hodnoty ph atd
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mch.sokolov Re: Anonym
no to se mě zeptej:-D:-D ale jukni na Horácovo stránky:X-) www.horacovoakvarium.cz
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AnonymRe: mch.sokolov
jak se rozezná samec od samice? coze :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mch.sokolov Re: Anonym
ano možnost tu je- ale je třeba mit samci a samce:)a pak misto kam nakladou vejce.to je na kryci sklo a nebo stěnu akva,jinak pokud neni přikryté akva tak neni problém,aby to nakladla samice třeba na osvětleni :-Dpřes noc samice vyleze a naklade kokon(hrozen) a tak cca za 14-20 dni se vylihnou šnečci a padaji ,slezou do vody:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anonym
Ahojík, chci se zeptat, jestli je možné, aby se mi rozmnožily měchýřovky, když jednu mám hnědou a druhou zlatou. Nevím, jestli jsou opačného pohlaví, ale kdyby ano, zajímalo by mě, jestli je tu nějaká možnost :-)

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 2097x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11393-ampularka-rozmnozovani