Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak čistit krevetkárium?

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Jak čistit krevetkárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 20:38 Muž Lojza007 [1204] Re: Beastie
Kombinace mechu a zbytku řasokoule není tak fatální, prorůstá to dost pomalu a po čase jde prostě část mechu vyhodit, když je tam té řasy moc. Mně to teď víc porůstá lávový kamen a hlavně filtr z horní části, kde je nejvíc světla. Mech se pořád nerušeně rozrůstá dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 19:56 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Beastie
Řasa nevadí, jakákoli kytka navíc také ne. Ryby bych tam také nedával, to by musel být na dně hustý porost pro schov krevetek, jinak budou spíše ubývat. Krevetky, ne ryby :-D
Hlídej si hlavně stabilitu pH, když bude pod 7 vůbec to nevadí. No a krmit něčím kvalitním a střídmě. Pak to třeba 2x ročně trochu odkalíš a zároveň vyměníš část vody, zbytek roku budeš jen dolévat odpar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 19:40 Žena Beastie [318] Re: MARTIN HORÁK
Super. S tím mechem nejsem si jistá. Mám zato, a možná jsem paranoidní, ale kde mám cladophory koule, mám dlouhá vlákna zelené řasy, která když se namotá je překvapivě docela dost pak nová koule, a jasně nemám mikroskop ale na dotek je to hrubá pevní řasa, takže ne typická vláknitá. A tahle řasa tak nějak potahuje vše, v jiném akva (okénko) celá ta vrstva horního růžkatce je protkaná touhle řasou. Tady v tom akva jsou jí chumáče a porosty na zemi. Neřeším to, spasou to pravděpodobně časem nebo si z toho uplácám novou kouli, ale dát k tomu mech tak to asi pohcípá, ten řůžkatec, kdybych ho neosvobozovala, by to za dlouho taky nedal. I ta riccia na hladině je jí protkaná.
Jediné co můžu nabídnout z toho co mám je ta egerie densa, toho mám plnou zavařovačku. Mohla bych jí zkusit nějak vlascem přichytit ke kamenům, aby se držela dole a neplavala ke hladině. To by mohlo splnit podobný účel?
Plus tam mám pupečník, jeden stonek co plave na hladině a čekám, jestli obrazí, než zasadím, už má jeden list.

Edit: mmch do tohodle akva nemám v plánu pořizovat ryby. Levatek je tam teď docela dost drobků, ale je to jen reakce na zbytky po bettě, kterou jsem ke konci jejího života možná krmila víc než bylo vhodno (a on to nejedl), ale za ten měsíc co tam nekrmím a jen údržbuji tak jejich populace klesla, nejsou prakticky žádní dospělí, jen mimina a ne v hrozných počtech. Piskořky se redukují samy.
Můžu je i tak zkusit odlovit na okurku, jestli by to jinak byl problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 19:32 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Beastie
Fotka k příspěvku No podle fotky bych dodal více rostlin. Klidně mechy nebo třeba jatrovku - Lomariopsis lineata. To je to co je na dně, přikládám foto. (Má prezentace Island Cube)
Taky je docela nutností hlídat šneky, držet to na uzdě. Já osobně měním vodu asi 2x ročně, cca půlku s větší údržbou. Jinak dolévám odpar. Mám tam asi 25 neonek modrých a 15 razborek, samce a samici Betty, na dně šneci a desítky, možná stovky krevet red-rili. Filtrace je bublifuk, který téměř nebublá :-D
Objem nádrže 125 litrů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 19:17 Žena Beastie [318] Re: MARTIN HORÁK
Fotka k příspěvku Aktualizovala jsem foto u prezentace Pracovna, v porovnání se starší fotkou je vidět, že ty ludwigie fakt nee, málo světla
Můžu je vyměnit za tu egerii, spíš budu muset.
Vstupní voda je přiložená z PVK, s pH 7,9 pěkně kecají. Naměřila jsem 6,8 a třeba 7, víc než 7 jen v akva kde mám multíky a vápenec, v tomhle určitě ne. Ale zas kapénkový test pár let starý, víme jak je to s přesností.
Moc testů doma už nemám, můžu zkusit dokoupit pokud bude jó potřeba. pH test mám bohužel jen ten s vrchní hranicí 7,4 teda.
Edit: ok, tak upravuji svůj výrok, naměřila jsem aquar testem "zelenou", takže je to 7 +, otázka kolik plus
V návodu není kolik ml vody tam má přijít a nejsem si jistá, jestli mám tu správnou zkumavku, je to ta úzká vysoká s tou mléčnou barvou? Jestli ano tak tam mám rysku a tam vyšla "zelená"
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 19:01 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Beastie
No chtělo by to minimálně fotku a nějaké info ohledně filtrace, velikosti nádrže, stavu rostlin a hlavně parametrech vody. Jak vstupní tak v nádrži. Jinak ano, jde to i bez výměny vody, tedy pouze s dolevanim, ale záleží to na - viz výše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 18:07 Žena Beastie [318]
Řešila se tu výměna vody, 20-90% ale řešil někdo někdy nevyměnovat, jen dolévat?
Akva je založené půl roku se substrátem z dva roky starého akva, kytek tam není přehršel ale můžu přidat,třeba egeria Denisa, bublifuk je stažený, krmit nehodlám protože jsem to nechala hezky zařasit pro krevety. Můžu prostě vodu nevyměnovat a jen dolévat?
A jak poznám kdy to bude potřeba. to bude asi ten největší oříšek co. Mám nějaký tester od seachem na amonium ale nevím, jestli vůbec funguje a jestli nebude pozdě, až něco ukáže. Co myslíte?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 12:57 Muž janesik1xjakep [63] Re: RudeRat
Jestli chceš schválit odkalovani pomocí silonky, tak ano, já mám třeba silonku danou na sacím koši filtru. Na druhou stranu nechapu, co odkalujes, protože já mám krevetkarium od ledna a ještě jsem ho neodkaloval, protože opravdu není co, akorát jednou týdně vymenim cca třetinu až polovinu vody. Takže pokud tam mas nějaký detrit, měla by ses zamyslet, jestli náhodou něco nedelas špatne (neprekrmujes krevetky a pod.). Jinak hodně zdaru :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 12:02 Žena RudeRat [9] – silonky
Ahoj, krevetky mám teda teprve dva měsíce, ale zkouším dát v místě spojení odkalovacího zvonu a hadičky našponovanou silonku. Akorát ji teda musím dvakrát třikrát za dobu odkalování proprat, protože na ní ulpí hrubší nečistoty. Zkusím nějakou méně hrubou tkaninu. Zatím jsem si teda nevšimla, že by na silonce zůstaly nějaké krevety.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2009 00:22 epto Re: Hedvika12
ja pri odkalovani davam pozor ale nakoniec skovci vo vedre vzdy nejaka krevetka.
opetrne vylievam do umyvadla vodu z vedra, samozrejme pri dobrom osvetleni.
Ked je vedro s polovice vyprazdnene tak pomiesam (jemne) vodu ako pri vareni a sledujem zvyreny kal.
Krevetky sa zvyknu pohybovat opacne ako voda a kal.
Tak su lahko postrehnutelne a daju sa vylovit sitkom.

Ak je kalu vela tak dopustim vodu a yas vylejem asi polovicu vedra.

Raz som tak vylovil 17 prckov skoro priesvitnych. Nemozem s istotou tvrdit, ze so vylovil vsetky ale viac som tam ich uz fakt nevidel.

Skusal som aj vylievat kal cez sitko. Mensie necistoty presli, krevetky ostali v sitku ale ostali aj vacsie necistoty...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 20:31 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Hedvika12
Když vyměňuji vodu v krevetkáriích, tu odsátou vylévám vždy přes (nejdříve zašpuntované! :)) umývadlo. Na bílém porcelánu jsou i 2mm krevetky dobře rozeznatelné od nečistot.
A to "roztočení", které popisuje Navik, je skutečně dobrá věc! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 16:47 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bali
ja odkaluju 5ml strikackou a vzduchovaci hadickou, pripadne dam na konec spojku a odsaju necistoty primo (dobry treba na rasy) ale je pravda ze mam jen miniakvarka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 16:44 Muž navik [908] - SumciRe: mildas
Pokud jste schopen se tímto způsobem vyhnout i 3-4mm (téměř)průhledným prckům, tak navrhuji nick mildas bystrozraký :-). Nic ve zlém, ale ani při maximální opatrnosti - a provádím odkalení stejným způsobem - se mi většinou nepodařilo vyhnout se nejmenším prckům.
Proto doporučuji odkalovat do alespoň částečně průsvitné nádoby a po dokončení odkalení ji řádně prohlédnout a odkalené prcky odlovit fajfkou zpět... Pokud pomocí fajfky vodu v nádobě "roztočíte", detrit se po chilce dostane do středu nádoby a malé krevetky se proudem často dostávají k hladině (popř.se chytí na stěně nádoby) a lze je takto nejlépe odlovit (při každém odkalování jich takto musím slovit deset až dvacet ...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 15:59 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: Hedvika12
ja neodkaluji :) (nejen ze mam vsude neco jako travnik z HC a utricularie, ale treba vubec akadama se blbe odkaluje)
takze jen vymena vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 15:54 Muž mildas [12] - RostlinyRe: Hedvika12
já odkaluju tak že si dám kbelík na židličku k akvárku, vemu klasickou hadici, pravou rukou držím hadici u vtoku a pěkně vysávám akvárium kousíček po kousíčku:-) proud vody reguluji levou rukou kterou mám v kbelíku, ucpávám nebo přiotvírám prstem výtok hadičky, když si dáš pozor krevetku by jsi ulovit neměla, pokud ju to vcucne levou rukou strčíš prst do hadičky, voda přestane odtékat a krevetka propadne hadičkou zpět do akvária :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 15:05 Hedvika12 – Odsávání kalů u krevetek
Plánuji založení akvária s krevetkami. Chtěla bych se zeptat, když máme v akváriu krevetky, neodsají se spolu s kaly? I když jsou malé? Nerada bych je pak lovila v kbelíku se špinavou vodou :-) Děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2009 21:28 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: GERRY
Odhodí, ale vždy se po čase objeví další hromada mladých krevetek :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2009 17:47 GERRY Re: FranzFritz
červené krávy :-D a čo tie nosičky neodhodia vajíčka :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2009 15:31 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: GERRY
Při výměně a odkalování si nedělej starosti. Měním providelně 50 % vody a dopouštím neodstátou, neohřátou vodu přímo z vodovodu. Teplota vody se zakrátko sama vyrovná. I v přírodě jsou náhlé změny teploty vody běžné. Krevetky mám v akváriu společně s rybkami. Úplně v pohodě tohle snášejí a množí se jako králíci. Zpočátku jsem měl u odkalování obavy, ať nějakou nenasaji, ale obavy byly zcela zbytečné. Když nějaká vpluje do hubice, velice rychle se snaží proti proudu uniknout ven. Ty, které skončí ve kbelíku, přelovím ryychle zpět. Vyhýbat se jim při odkalování je nemožné. V porostu echinodorus tenellus vypadají jako červené krávy na pastvě :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2009 13:01 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: GERRY
já měním vodu bez problému co cca 4dny, napouštím pomocí vzduchovací hadičky a vodu ohřeji na stejnou teplotu. Udělej si čas a odkaluj pomalu, vyvaruješ se nadměrnému stresu. Já mám spíše opačný problém, ty potvory jsou tak zvědavé, že se seběhnou k společné podívané co to ten pošuk za sklem dělá. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2009 12:30 GERRY – čistenie akvária a krevetky
AHOJTE hcel by som vyčistit moje krevetkárium a maám otázku že ako bude vplývat zmena prostredia a vody pre nosíčky a mladé, polovicu vody nechám zo starého akva a polovicu dám novej odstátej dakujem za rady ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2009 11:15 Muž sux [117] - AmerikaRe: filipsi
Možná, že do stereotipu této diskuze nevnesu žádný nový poznatek, ale přece se přidám. V roce 1994 jsem začal s "chovem" čichavců. V 100l jsem měl 3 páry. Musím se přiznat, že mé znalosti zdaleka nebyly dostatečné. Ale k té vodě. Měnil jsem každý týden 80% vody. A jednou měsíčně celou nádrž(aby ryby zůstaly ve vodě cca 5cm zůstalo). Je pravda, že jsem měl k dispozici kvalitní studniční vodu. Ale to jsem netušil, že to má nějaký význam...Rybám se dařilo nad míru dobře a vzhledem k podmínkam, které měly se podivuji nad úspěšnými výtěry.O odchovu se raději nezmiňuji, ten už tak úspěšný nebyl. ne Takže je relevantní jaké množství vody měníte. Najděte si sami ideální množství pro vaše svěřence. Můžete začít s těmi 30%. Já také začal, ale nebylo to dost - ruducha, řasy atd. Postupně jsem přidával a nyní vím, že 45l ze 110l je optimum. cca 41%? Možná bych mohl měnit víc a častěji, ale kdo se s tou vodou má tahat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2009 22:22 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Urcite, ja take souhlasim, ozivuji stagnujici akva vzdy intenzivnejsi peci (vice vymen vody). A nemusela by stagnovat, kdybych nebyl lenoch. Ideal castecne prutocna nadrz, 50 a vice procent za tyden odtece a pritece, k tomu odkaleni.
Nedavno psal myslim Karel Zahradka, ze "objeveni" dulezitosti vymen vody v akvaristice byla velka revoluce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2009 19:33 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: FranzFritz
Proč nerad? :-)

Ještě dvě poznámky na téma "intenzivní výměna části vody"...

Jeden můj známý se zabývá odchovem rybek už celých 60 let. Vybavuji si jeho výrok na téma "výměna vody", kdy prohlásil zhruba toto: "Když měním vodu, (mladým rybkám v prodejní velikosti), vypustím tolik vody, že ryby leží na boku...".
Asi ví, u jakých ryb a kdy si to může dovolit, stejně, jako čím si může dovolit vypuštěnou vodu nahradit. :)

Je to už hodně dávno, co mě držely živorodky, především paví oka a mečovky. Stále si ale vybavuji, že jednou ze základních podmínek, aby byly tyto rybky k světu, byla hygiena prostředí, založená na velmi časté výměně velmi podstatné části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2009 18:04 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: NIKO
Ač nerad, musím se přidat k Sidovi :-D
Také měním v akváriích více jak 50 % obsahu vody a častěji. Používám ostravskou vodovodní z Kružberku. Dokonce ji ani neodstavuji a točím ji přímo do akvária. Rostliny rostou rychleji, mají sytější barvu. Taky mne zpočátku udivilo, že je vše v daleko lepší kondici při velkých výměnách vody. Je to jednoduché, pro rostliny nejsou důležité ani tak bakterie, ale minerální látky obsažené ve vodě, kterých je v kvalitní pitné vodě požehnaně (stačí se podívat na rozbory). Bakterie jsou v akváriu důležité, ale v půdě. V současné době vůbec nehnojím, hnojivo mám pouze v jílu ve dně. Takovou výměnu vody jsem začal praktikovat kvůli řasám. Od té doby jen pozůstatky řas, které jsou pouze na starých listech.
Je i levnější měnit více vody než starou vodu v akváriu přihnojovat. Toť můj názor podpořen sledováním ve vlastním akváriu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2009 15:25 Muž NIKO [527] Re: Sid
Provádím něco podobného.Měním menší množství vody,ale každý den a funguje to ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 22:52 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: filipsi
Existuje např. metoda tzv. "odhadovacího indexu", (Estimative Index - údajný autor Tom Barr). Už jsem se někde na toto téma zmiňoval. Ve stručnosti jde o to, že se rostlinná akvária v průběhu týdne poměrně "vydatně" přihnojují veškerými živinami (včetně CO2), aby se koncem týdně "řádně propláchla" čerstvou vodou. Barr doporučuje výměnu alespoň 50% vody, ovšem jak uvádí - čím víc, tím lépe. :-)
Osobně mám vyzkoušeno, (jak už jsem také zmínil), že rostliny velmi dobře reagují na "razantní" výměny vody i bez předchozího "vydatného přihnojování". (A to i bez umělého zvyšování koncentrace CO2.)
Nikomu svůj názor nenutím a taky netvrdím, že výměna 50 nebo i více % objemu akva 1x nebo dokonce 2x týdně je jedinou správnou cestou, jak provozovat akvaristiku ve všech jejich podobách od "holanďana" po "Tanganyiku"...
Pokud by někdo chtěl zjistit, zda mnou uváděný postup dokáže něco udělat s jeho stagnujícími rostlinami, s chutí do toho. ;-)
Vodovodní voda není zase tak drahá, takže jde jen o čas a trochu té vůle. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 22:29 Muž filipsi [1295] Re: danja
Zda se mi to jako takove rozumne doporuceni. Nejpohodlnejsi by bylo nemenit vodu vubec, kdyby to slo. Ale nejde. No a tech 30 procent tydne se mi jevi jako rozumny kompromis, pri kterem by ve vymene vody nemela byt u vetsiny nadrzi zasadni chyba. A 30 procent? Asi prave aby u nekoho nedoslo k prilis velkemu pohybu ph, teploty, pokud vodu nezahreje jako v akva, atp.
Asi neco jako se svicenim ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 22:15 Muž sux [117] - AmerikaRe: danja
No co k tomu říct...Proč v té knížce píšou takovouhle věc? No...Musím se připojit k těm co říkají nevím. Ale napadá mě jedno rozumné vysvětlení. žijeme ve světě čísel a to co se napíše je průměr!
Snaží se najít ideální řešení pro všechny nádrže - které samozřejmě neexistuje! Tak napíšeme nejmenší zlo - ten průměr co neublíží. A v mnohém mají pravdu... :) Těžko by autor popisoval výměnu u všech litráží s x druhy ryb x druhy rostlin a ostatních živočichů. Ani ve sportce snad není tolik kombinací! :-D Tak tímto si těch 30%ˇvysvětluji já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 22:07 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: danja
To bych také rád věděl. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 21:24 danja Re: Sid
Stále přemýšlím nad tím, zda taková výměna škodí nebo ne. Než abych oponovala, spíše položím otázku: Z jakého důvodu, se v literatuře nebo na internetu doporučuje týdenní výměna vody nepřesahující 30 %?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.07.2009 12:41 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Moucha
...to je ale blba otazka...
Bez téhle berličky by se to neobešlo? Já se taky na adresu vasheho písemného projevu zdržuji komentářů, ačkoli by k něčemu podobnému sváděl. ;-)
Teď vážně:
Vy si skutečně myslíte, že voda, která vám teče doma z vodovodního kohoutku, je "v podstatě mrtvá", bez mikroorganismů? A že takové "naředění" koncentrace mikroorganismů, k jakému dochází výměnou velké části vody v akva, může něčemu ublížit? Pokud ano, tak - čemu?
Co byste potom řekl na použití UV-lampy, která je určena k likvidaci oněch volně se vznášejících mikroorganizmů?! V čem bude takto UV-lampou upravená "mrtvá voda" "lepší" nebo "horší", než ta vodovodní?
Píšete: "...snizuje se koncentrace bakterii v akva, otazkou je je to prospesne?"
Podle toho, jak na takovou intenzivní výměnu vody reagují osádky nádrží včetně krevetkária, dovolím si vyjádřit názor, že pokud to není vyloženě prospěšné, pak to (nejen u mne) dosud ničemu neublížilo. :-) Dokonce na rostlinách mohu docela dobře pozorovat, jak jim tato činnost svědčí. :-)
Na adresu lidí, kteří by si diskutovanou výměnu velké části vody spojili s dezinfekcí akvária, si nemohu než jen povzdechnout... :-O
pripomina mi to reklamu... s trpaslikama kde radi jak znovuozivit septik pomoci zazracnych pytlicku
Je zřejmé, že jste ještě s takovým "zázračným" pytlíčkem neměl tu čest... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 12:06 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Moucha
Je prokázáno, že nejživější je klavesnice a myš k počítači. Taky hodně bankovky a mince. :-D

Krevetky ve volné přírodě žijí nejčastějí v pomalu tekoucích vodách, spíš jen takových potůčcích, nebo třeba jak na Sulawesi u břehů jezer, které jsou v 500m.n.m. Ve většině biotopů často prší (a né málo), takže voda se tam mění často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 11:16 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: filipsi
no moc bych neidealizoval asijsky reky.... ale jen hadam, nikdy jsem tam nebyl a nevidel mikrobiologicke rozbory dane vody

jinak podle mejch skusenosti je dooost jedincu co si pod pojmem udrzba akvaria predstavi desinfekci akva

pripomina mi to reklamu na domesdos a cistotu WC (je prokazano ze daleko zivejsi je kuchynska linka nez WC) a nasledne jinou reklamu s trpaslikama kde radi jak znovuozivit septik pomoci zazracnych pytlicku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 11:05 Muž filipsi [1295] Re: Moucha
Zakladni otazka je, v jake vode ziji ti zivocichove v prirode. Koncentrace zivocichu na objem vody je tam nesrovnatelna (samozrejme mensi), proti jakemukoli akva. Pokud menime vodu za chemicky a teplotne podobnou (a pokud ji menime pravidelne, podobna je, cim pravidelneji, tim vic), muze jim to jenom delat dobre (tem, co cerstve vody radi).
Takze paradoxne clovek, ktery krevetkam vymeni kus vody jednou za mesic, jim muze skodit daleko vic nez ten, co meni pulku kazdy den. Skokove jim zmeni nahle prostredi.
Vyvozovat z doporuceni pravidelne a casto menit vodu to, ze by nekdo doporucoval take pravidelne desinfikovat dno savem a dukladne prat filtr, je posetile, to snad nikoho nenapadne.
(mimochodem, filtr peru vzdy "pod kohoutkem" :-D - v kyblu cerstve vody )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2009 10:51 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
to je ale blba otazka, napij se ty vody a poznash ... presneji tvuj zazivaci trakt to pozna

tedka vazne bakterii jenz se volne pohybuji v akvarku, ale dalo by se to rozsirit i na dalsi mikroskopicke organizmy, takze tu muzeme rozvest polemiku jestli v tech zbyvajicich 10% vody je dost velka populace, ktera se staci rychle pomnozit, aby zajistila svou funkci v ekosystemu mini akva v prijatelnem casovem useku

u nekterych lidi by to mohlo vyustit k extremu ze meni komplet vodu, sutry vychloruji, filtr "vyperou" pod kouhoutkem, a pak se divi ze jim chcipaj rybicky a maji pocit ze umiraji, protoze akvarko je malo "ciste" (vcera jsem z tohoto omylu vyvadel jednu radoby akvaristku, provozujici to huz 3roky! chudaci ryby)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 10:34 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Moucha
...snizuje se koncentrace bakterii v akva...
Kterých bakterií? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 10:31 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
akvarijni voda je svym zpusobem ziva, ale nahrazujesh ji v podstate "mrtvou" (bez bakterii), snizuje se koncentrace bakterii v akva, otazkou je je to prospesne? mozna by sla nejak naockovavat ci neco podobnyho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 10:10 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: vejvar
Vejvar:
...ja si myslim ze vymenit naraz az 90% vody je celkem dost riskantní, cherrynám to je asi celkem jedno, ale jine krevety by z toho mohly mit sok...
Semtex:
Jakýkoli zásah v AQ může být šok pro jeho obyvatele i pro N. heteropoda. To že je tento druh na něco odolnější, neznamená, že se s ním může zacházet jako s hadrem.
Je pravdou, že žádné "citlivky" se v mém krevetkáriu neproducírují; taky nemám krevetky kvůli krevetkám, ale kvůli údržbě zejména jedné kytky. :)
Přesto se domnívám, že tím, jakým stylem měním svým svěřencům vodu, s nimi jako s hadrem nezacházím. Jak správně podotýká Moucha: "...ono je otazkou jakou vodu menish za jakou..."
Já používám směs odstáté vodovodní a permeátu v poměru 1:1. Asi by nebylo na škodu měnit denně "přiměřenou" část vody, (pro mne klidně 50% i víc :)), ale na to čas nemám. :-)
Moucha:
...jen nevim nevim jak se to bude libit urcitym bakteriim, opravdu bude hooodne zalezet na chemismu vody a bohuzel vody z vodovodu nemusi mit stabilni hodnoty, pak je tu jeste otazka nakladu na upravu vody...
Že by bakterie protestovaly proti čerstvé vodě? nezaregistroval jsem. :-)
Náklady na úpravu vody pak mohou být různé. Pokud si někdo vystačí s vodovodní vodou, pak je třeba brát v úvahu, že 1 l vody stojí přibližně 0,06 Kč. S permeátem to bude samozřejmě výrazně víc. :)

U citlivějších a citlivých druhů krevetek bych si dovolil předpokládat, že jejich chovem se zabývají především ti, kdo o jejich chovu už něco vědí, a že si dovedou srovnat v hlavě, jaký styl údržba těmto nejvíc vyhovuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2009 08:55 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: vejvar
ono je otazkou jakou vodu menish za jakou, pokud to delash casto tak ta puvodni voda v akva nema cas se dostatecne zmenit, tim se stiraji rozdily mezi "novou" a "starou" vodou, jen nevim nevim jak se to bude libit urcitym bakteriim, opravdu bude hooodne zalezet na chemismu vody a bohuzel vody z vodovodu menusi mit stabilni hodnoty, pak je tu jeste otazka nakladu na upravu vody

jinak na odkalovani miniakva s lehkym substratem na dne muzu jen doporucit 10ml strikacku se vzduchovaci hadickou + kapackovym skrtitkem (posuvne)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2009 08:50 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: vejvar
Jakýkoli zásah v AQ může být šok pro jeho obyvatele i pro N. heteropoda. To že je tento druh na něco odolnější, neznamená, že se sním může zacházet jako s hadrem. Pořád je to tvor jako každý jiný a zaslouží si jemné zacházení. Ze své praxe můžu říct, že i třeba C. babaulti je celekm odolná k větším výkyvům kvality vody jako Red Cherry.
Výměna 90% vody klidně může být, ale za určitých podmínek. Já osobně měním u krevetek vodu každý druhý den asi 10% a jednou za týden 50% vody. Ale dolití vody zpět provádím za pomocí vzduchovací hadičky kterou ještě přiškrcuji tak aby její průtuk velmi malí. Nemusí to být po kapkách tak jako se udává při aklimatizaci nových krevetek na vaši vodu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.07.2009 08:02 Muž vejvar [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
ja si myslim ze vymenit naraz az 90% vody je celkem dost riskantní
cherrynám to je asi celkem jedno, ale jine krevety by z toho mohly mit sok
ja se snazim odkalovat casto, protoze krevety sou schopne vyprodukovat az
neuveritelne mnozstvi kalu, ale vzdy odkalim jen tak 20-30%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.06.2009 22:58 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: kristian
Já ve svém minikrevetkáriu minimálně 1x týdně, (a raději 2x týdně - když se najde čas... ), měním cca 90% vody.
Snažím se na podobných fórech "protlačit" myšlenku, že častá výměna i většího množství vody za čerstvou, odstátou a vytemperovanou je dobrá metoda, jak pečovat o akva.
Myslím, že "někteří", kteří se touto cestou na můj popud pustili, byli docela překvapeni, jak se jejich akva "zmátořila"...
Věřím, že každý má tu zkušenost, že po výměně části vody dostane jeho akva tu správnou "jiskru".
Takže - nebojte se měnit vodu, jak jen často vám to čas, peněženka a především chuť dovolí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2009 22:35 Muž kristian [80] Re: caja008
Nechapu proc bych mel vsechny krevetky vylovovat. A taky proc bych mel odkalovat tolik vody aby zbylo jen na dne??? To je docela hloupust. Odkalit dno s vymenou casti vody. Vetsinou tak 10-15L pri mych 90L cisteho objemu nadrze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.06.2009 22:06 Muž navik [908] - SumciRe: caja008
Starám se o něj jako o ostatní akvárka - pravidelné odkalení části vody a dolití čerstvou.
Jediným rozdílem je pečlivé prohlédnutí odkalené vody v barelu před vylitím do odpadu. Posvítím si lampičkou a malé prťousky, (jež některé obvykle vezme proud) z barelu s odpadní vodou vylovím pomocí fajfky zpět...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.06.2009 21:56 caja008 – Jak čistit krevetkárko
Dobrý den mám takovej hloupej dotaz. Jak čistíta krevetkárka, myslim jestli vždy všechny krevetky vylovíte a pak je tam zas vrátíte, nebo jestli necháte ne ně trochu vody a v něm krevetky necháte? Nebo je jiný způsob.
Předem děkuji X-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 2971x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11343-jak-cistit-krevetkarium