Katex anex
Je to aj na tom odkaze napisane, co som tu daval. Tak aj samotny vyrobca tam pise, ze liter katexu upravi okolo 200 litrov vodovodnej vody.
A tuto moudrost Ti kdo řekl?
Zajtra skusim regenerovat aj anex a uvidim, ako to bude. Lebo sa mi to stale nezda. Voda pretecena cez katex by mala byt uz upravena. A aj jej vodivost. V sade to pisu, ze katex upravi vodivost na 1 mikrosimens. Samotny katex bez anexu. A mne neupravuje vodivost vobec.
Já proplachuju vododní vodou,jestli máš jo tvrdou vodu tak samozřejmě vyčerpáváš kapacitu ionexu.Ještě si nám neřekl co anex a výsledky ,ty se pořád motáš jen okolo katexu
A proč myslíš ,že něco děláš špatně, co Ti teď vyšlo blbě
Takze dnes som znovu regeneroval. A asi tusim, kde je chyba. Po preteceni kolonov som nalial do slabo premyteho kybla destilku. Ked som ju zmeral svojim meracom, tak bola taka tvrda. ze sa nedala ani odmetat.

Takze to preplachujem tvrdou vodou a to je asi ta chyba. Co?
Tak je to v poriadku. Zregeneruj anex, zapoj za seba a potom pusti tadial vodu a zmeraj.
Ježiš marjá tak to má být!!!!!!
Ta voda co vyteka, je vodovodna. Je kysla ale neupravena vodivost. Vodivost je dokonca vedsia jak ta na vstupe co je ta vodovodna.
Téměř 7% je minimum použil 32 %HCL. Pokud se nezregeneruje katex jak má, tak pak je vše na prd neteče výsl. voda jak má. Já mám vyzkoušeno 10% regenerant a používám 30% HCl a výledek 0 mikro.
Prosim Ta, vyjadri sa ako clovek - ta voda, ktora vyteka z katexu a je kysla, to je povodne vodovodna voda alebo destilka?
No ak dal na 5l destilky 1l konc. HCl ako pise, tak sa do toho rozmedzia takmer trafil: 37.5/6 = 6.25% ...plus minus autobus, objemova kontrakcia...
A co jsi tam našel za převratnost? Já to ,že si špatně regenereval nepoužil jsi 7-10% roztok HCl. Jinak jsem se tam nedozvěděl, co bych neznal.
no chlapi urcite viete o com hovorite ale skuste si precitat toto
americkecichlidy.akva.cz/…
urcite mam niekde chybu asi slaby preplach pretoze aj katex upravuje vodivost podla mna neviem aky maju na to nazor iny
No ak je to skutocne iba voda z katexu, tak je to v poriadku. Katex ti vymeni kationy vo vode (Na+, K+, Ca2+, Mg2+ a pod.) za proton vodika H+. Cize napriklad z NaCl sa stane vymenou HCl a teda vo vode vznikne kyselina, preto mas vodu kyslu a ma vyssiu vodivost. Takto je to v poriadku a ma to tak byt. (V pripade ak katex premyvas destilovanou vodou a vyteka ti kysla voda, mas problem, ktory moze mat dva povody: a) Malo si premyl katex. b) Destilka v skutocnosti nie je ani tak destilka.)
Nasledna ma prist uprava anexom, ktory vymeni aniony za OH-. Cize napriklad spominane Cl- vymeni za OH- a z HCl teda dostanes H2O. Voda bude neutralna s minimalnou vodivostou a neutralnym pH.
Ne nerozumíš tomu ,kup si osmozu
Nemůžeš měřit něco na půl cesty, proplnáchneš katex 10 l vody a jdeš na anex zregeneruješ anex ,proláchneš anex a zapojíš kolonu a pak teprve měříš.
To znamena, ze je to slabo preplachnute a este tam nieco zostalo tej kyseliny? A preto to roby to zvisovanie tej vodivosti. Ak tomu spravne rozumiem.
Kyselina = H(+) + nieco....
Vodikovy kation, ktory vznika disociaciou kyseliny ma (aspon myslim) najvacsi koeficient mernej vodivosti. Inymi slovami, najlepsie vo vode vedie prud, pretoze je najmensi.
Málo kyselá a vodivost to je samozřejmý. Lepší bude když si o tom něco přečteš.
A bude stacit tich 10 litrov na preplach? Urcite nemoze to robit to ze je to zle preplachnute? Ked tecie taka kysla voda s toho. A vodivost sa vobec neupravuje, dokonca je este vedsia ako vstupna ?
Ne, na 1,5 l ionexu se použije 6 l 10% regenerantu pokud máš 32%HCl tak si spočítáš kolik je 10 % roztok.Pak to propláchneš 10 l vody.
Ten ionex uz bol pouzivany ,takze uz napucany. Sol a to mi poradil ten co som od neho ten ionex kupoval mi dal ten navod na regeneraciu.
rriki napsal: Použij 2 l HCl a 4 l vody celkem 6 l regenerantu.
Toto som nepochopil. Mam to spravit na 6 krat, to pretecenie? A potom to staci preplachnut 4 litrami destilky?
Nechal jsi ionex napučet tzn 24 hodin v destilce? I když by být nemuselo v destilce je to lepší.
Nevím kdo ti poradil 50 stupňu teplou vodu já to dělám v odstátý.
1 l kys na 5 litrů je špatně. Používá se 7-10% roztok. Použij 2 l HCl a 4 l vody celkem 6 l regenerantu.
Lepší použít destilku nemusí se proplach stačí 4 l vody na l ionexu.
Po proplachu teče pořád voda kyselá to,že Ti teče pH 3 je špatný to je málo
uvědom si ,že to jde potom přes anex reg.louhem a výsledkem má být vodivosti 0 pH 7
každou chybu uvidíš ve výsl.vodě vodivist třeba 15 mikro a Ph 8 a pak musíš regenerovat vše znovu.
Na 1.5 litra katexu som dal 5 litrov destilky, zohriatej na 50 stupnov. Do toho som nalial 1 liter kyseliny, tusim 32%. Potom som to nechal pretekat, co najpomalsie okolo, dve hodiny. Spodny otvor na vytekanie som priskril, aby sa regeneracny roztok naplnil do celeho valca a pomalinky pretekal. Potom som to preplachol 10 litrami destilovanej vody a zapojil na vodovod.
Můžeš to prosím tě popsat přesně?
- kolik katexu?
- koncentraci kyseliny?
- kolika litrY jsi propláchl?
Jasne, viem. Mam aj anex. Ale ten som chcel regenerovat prave tou katexovou vodov. rRegeneroval som ten Katex podla predosleho navodu. Na 5 litrov destilky zohriatej na 50 stupnov som dal 1 liter kyseliny a nechal pretekat co najpomalsie. Asi dve hodiny potom som to preplachol 10 litrami destilovanej vody. Myslis, ze to bolo malo? Ako zistim, ze ten katex mam dobre preplachnuty? je na to neaky sposob? dikes
tak katex se regeneruje kyselinou a když ti teče tak kyselá voda, tak bych řekl, žes málo vyplách...a používat samotnou katexovou vodu nemusí být dobrý nápad, pokud to nechceš do pračky
0 08.11.2010 19:31 halenar1984 – kolona
Ahojte, tak som tu znova s mojimi pokusmi. Kupil som ďalsie iontomeniče od jedneho pana s PD. Tvrdil ze su v dobrom stave. Boli zaliate, za dobru cenu, tak som sa rozhodol ich zobrat. Spravil som si vlastne valce. Pri regeneracii katexu mi ukazuje poriadne blbe hodnoty. Voda po pretečeni katexom je este tvrdsia, jak vstupna a ph je riadne kysle okolo 3. Anex som zatial neregeneroval. Chcel som použit vodu z katexu. Neviete kde moze byt chyba? Regeneroval som to podla navodu. Aj destilka bola zohriata na 50 stupnov a preplach 10 litrov destilky. Dik vam za všetky rady.
Starší reakce
Pokud potřebuješ demineralizované vody větší množství (odchovna,chov ryb z měkkých vod), tak při téhle tvrdosti je kolona ekonomičtější. Při menší spotřebě pro běžné ředění třecích vod bych ale použil raději RO.
No u mňa to je 25°N, čiže asi ta kolona bude aj pre mňa výhodnejšia

No tak při téhle tvrdosti je demikolona určitě ekonomičtější řešení.
RO si myslim ze za tie peniaze je pre mna horsie riesenie treba tam kupovat stale membranu a pri mojej tvrdosti 30 gh myslim ze by som ju casto menil
no aj demi bude musiet castejsie regenerovat ak je tvrda voda

...to sa musis sam rozhodnut co ti bude vyhodnejsie...
Vse se odviji od spotreby, pouziti a vstupni tvrdosti (take na dostupnem tlaku v potrubi). Pak uz se musi kazdy rozhodnout sam, zda demi, nebo RO. Obecne pro mensi spotreby je vyhodna RO, a naopak.
Myslíte, že RO bude lepšia investícia aj navzdory tej spotrebe vody? Práve som pred kúpou anexu a katexu, ale po preštudovaní informácii, som sa rozhodol pre Demi Kolonu. Jeden chovateľ s Košíc sa k tomu tiež priklonil a podľa toho som sa rozhodol. Ale názory musia byť rôzne, inak by sme mali všetci aj ryby rovnaké

...obsahuje vsetko - podla popisu - a pisu ze zivotnost je cca 10 rokov...
...len ako pise Silent - za ten peniaz bude lepsia RO aj podla mna...
Dodávka by podle popisu měla obsahovat kationt i aniont. Je tak na okraj. Nebylo by lepší si za ty peníze pořídit reversní osmózu?
0 30.11.2009 01:56 halenar1984 Ahojte, tak nakolko som moc sikovny a pri regeneracii sa mi podarilo rozbit jeden valec a aj tak, myslim ze su pokazene ionexi. Rozhodol som sa ze si kupim cisto novu demcu. A chcem poradit teda prosim

Nasiel som tuto stranku
www.aquarientechnik-gralla.de/… Chcem sa spitat, ci niekto neviete lepsie po nemecky. Či ta kolona je uz aj s ionexom a zo vsetkim. Myslim, ze za tie peniaze sa to oplati. Dikes za rady.

Starší reakce
Tak podle takto stručně popsaného postupu regenerace těžko něco odhadnout.

Takže som dal 650ml HCL + 2350ml vody a 26dkg NaOH a 6l demividy, mal som to vo vedrách cca hodinu, potom som to prepláchol a bolo...
Nevěřím.Popiš prosím postup regenerace.
Ide o to, že keď som dodržal postup aj koncentrácie, tak sa dostatočne nezregenerovalo...
Ja take nevim. Ale domnivam se, ze hodne koncentrovane roztoky by ho poskodit mohly. Ale zakladni otazka je, proc to delat? Pokud vyrobce predepise nejaky postup. co te vede k tomu ho nedodrzet?
Možná ne,nevím,ale osobně bych dal přednost většímu množství regenerantů ,než volit silnější koncentraci.Ale třeba nějaký chemik odpoví fundovaněji.
0 26.10.2009 13:31 Johny Ahoj, stane sa niečo iontomeničom ak na regeneráciu použijem koncentrovanejšiu kyselinu a luh?
Starší reakce
Preplach by mal byť z destilky asi kvôli tomu aby nenaväzovaly na seba hneď minerály, ktoré sa vo vode nachádzaju. Prevarením nič v chemizme vody nezmeníš maximálne zabiješ baktérie ak tam nejake sú.
0 19.09.2009 18:38 halenar1984 Dlho som tu nebol. Chcem sa este spitat. Nemoze byt preplach a regeneracia v prevarenej vode? Aby som nemusel behat s bandaskami destilky z mesta.
Starší reakce
Vodu mám cca 400mikrosímens,demikolonu Aquar 400,na jednu regeneraci udělám cca 900litrů demivody,regenerovat začínám v okamžiku,kdy vodivost výstupní vody dosáhne 4 mikrosímens.Regenerace trvá:1hodinu protékají roztoky regenerantů,dalších 30min nechávám protékat demivodu oběma válci,dalších 30min nechám protékat surovou vodu katexem,dalších 30min nechám protékat katexovou vodu anexem,tím je regenerace hotová,tedy cca 2,5 až 3hodiny práce.Průtoky neřeším pracným vyléváním válců,ale samospádem vše na sebe navazuje.
Nad demikolonou mám dvě akva,40-40-40,každé určené na regeneraci jednoho válce,akva mají provrtané dno,vlepenou hadičku se šroubením na konci,pasující na závit na demikoloně,voda dolévána čerpadýlkem,jsem línej už i zvedat něco nad hlavu

...ako casto? - na to je tazka odpoved - zalezi aka tvrda je vstupna voda...
...RO - je dobra vec...len ak je velmo tvrda voda - tak ani ta membrana nevidrzi vecne - a je to dost drahe - nehovoriac o "obrovskom odpade" - a voda tiez nie je za darmo...-myslim ak ti nenaprsi do suda...
Podla mna je "najlepsie"-lepsie povedane "najlacnejsie" chytat dazdovu - a pustit to cez daaky uhlikovy filter "aktivne uhlie" a mas pokoj - voda bude mekka a uhlie "vytaha vsetko co tam nema bit"-sice aj co ma

... ale je stale jednoduchsie do vody pridat "co treba" - ako to s tade dostat "von"....

Četl jsem tvůj postup regenerace kolony. zajímá mě čistě ze zajímavosti kolik času to zabere, jak často se to děla respektive kolik lt. vody vyrobíš než musíš regenerovat..jde mi jen o to, že kde kdeo odsuzuje kolony a doporučuje RO ale mě osobně se u RO nelíbí obrovský odpad vody...
Starší reakce
Podle mě blbě,ale to je jedno.Nemohu se dočíst přesné množství pryskyřic.Dokud toto nebudeme znát,nemůžeme tvrdit to či ono.Dočetl jsem se pouze o množství 4 litry katexu.Takže proč jsi tam dával pouze-teď nevím,kolik jsi psal,0,25litru?-když jsem ti říkal dát 1litr kyseliny a 5litrů vody?
Za druhé,nikde neuvádíš,kolik jsi měl po regeneraci u výstupní vody ph.?Bylo slabě zásadité,nebo neutrální?Pokud máš výstupní vodu vyšší hodnoty mikrosímens,neznamená to okamžitě,že je nefunkčí katex,ale je pravděpodobné špatné zregenerování anexu,nebo naopak,pokud anex již vyčerpaný,nepoznáš to pouze kyselou výstupní vodou,ale také zvyšujícími se hodnotami vody.
Zkus mě poslechnout,ikdyž si myslím,že anex je po použití vody již zničený,ale regeneruj ještě jednou,a už podle návodu,jak jsem ti psal prvně.Zkráceně:1litr kyseliny chlorovodíkové 33% do 5ti litrů vody,nech hodinu pomalu protékat katexem,poté nech katexem protéct cca 5 litrů-raději 10,-demivody,nebo destilky a až na závěr nech katexem protéct 10litrů vodovodní vody.
Anex:200g! louhu v 5ti litrech demivody,ne vodovodní vody! nech protékat hodinu,poté 5-10litrů demivody,nebo destilky,a až poté propoj oba válce a nech protékat anexem katexovou vodu,dokud nebude vytékat cca 1mikrosímens a ph slabě zásadité,nebo neutrální.
Byl bych rád,kdybych se se zničením anexu díky vodovodní vodě při regeneraci mýlil,nicméně myslím si to.
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9592x