Neritina - vajíčka a rozmnožování
Byl bys prvním akvaristou na světě :P . Zkus je vyfotit a třeba tě tu někdo uvede na pravou míru.
Zdravím, na burze jsem si koupil neritinky 2KS, dospělé. Vše OK, ale po týdnu zjišťuju že jich tam je nějak víc...vždyť se ve sladké vodě nemnoží. A přitom jsem tam našel už 2ks malých cca 3-5mm. Ale vypadá to jako neritina...je to možné?
Starší reakce
Mám ji samotnou 2 roky a lepí a lepí vajíčka stále
nj vlastně, je tam ještě jedna sp. Tiger. Většinou je zalezlá někde na krytu nebo vršku skla, vidět je málokdy, tak jsem na ní úplně zapomněl. Záhada se vyřešila.
Sice je oproti zebře mnohem menší, ale na šmajchlování to zřejmě stačí. Zřejmě si sedly navzájem.
Viz atlas
Odchov: Jsou to šneci s odděleným pohlavím, oplození je vnitřní. Samička může klást vajíčka i několik týdnů poté, co se setkala se samečkem.
Na víc tam někdo píše, že mu snáší i po čtyřech letech. Navíc koukám, že tam máš dvě...
Vím, že se mi neritina rozhodně nepřemnoží
Jen jsem myslel, že pro nakladení vajíček jsou potřeba dvě. Nebo je už měla oplodněná sobě během přepravy.
Ale neboj, nic z nich nebude
Ano
Starší reakce
Neritiny to určitě nebudou, možná nějaký malý okružák, kterého sis předtím nevšiml
0 21.12.2016 11:05 stile – Malé Niritinky?
Dnes jsem při čištění akvária narazil na zajímavou věc. Po skle lezlo několik malých šnečků. To by nebylo nic divného, až na to, já jsem tam žádné nedával. Jediné dva kousky, které tam mám jsou druhu Neritina Zebra, která se, jak jsem si přečetl, v umělých podmínkách nerozmnožuje. Do akvária jsem minimálně 4 - 5 měsíců nepřidával žádné rostlinky ani ryby.... je možné, že by mohlo tak dlouho trvat, než by se případní noví návštěvníci objevili?
Chtěl jsem přidat i fotku, ještě jsou ale tak malí, že by z ní stejně nebylo nic vidět. Na první pohled je ale tvar i zbarvení dost podobné, jako u Neritin. Už jste se setkali s něčím podobným?
Starší reakce
No našiel som len tu jednu škoda že som to neodfotil ale bolo to male tak by to asi nepomohlo.Idem hladat či nenajdem aj druhe.dakujem za odkaz.
Právě proto jsem přiložil odkaz na článek s fotkami.
Bolo to uplne biele tenke vyberal som ikry z rurky od loricarie a stade to vypadlo a boli tam aj vajička neretriny preto ma to napadlo ako mala loricaria to nevizeralo i ked som ešte žiadnu nevidel .
0 08.12.2016 15:44 Frantisek – larva
Vie mi nikto opisat ako vyzera larva neretrini dnes som našiel v akva asi 4 mm biele čudo pohybovalo sa to po dne ako had može to byt larva neretriny zebra odfotil ju už niekto niekedy.
Starší reakce
Přestože se na českých fórech pravidelně dočítám, že rozmnožovat neritinu v akvárku nejde, tak je možné najít návody, jak na to. Například tyto dva:
www.fishforums.net/… a
www.cuteness.com/…
Nezkoušel jsem to, na mě je to kapku komplikované a odhaduju, že hraní si s mořskou solí taky nebude zadarmo, ale věřím že to jde. Kdyby to někdo chtěl zkusit a měl jen problémy s překladem, ozvěte se - rád pomůžu (i když moje netechnická angličtina je taky trochu pochybná, pořád jsem na tom líp, než google translator).
Chvíli jsem zvažoval článek, ale když to nemám osobně vyzkoušené...
Starší reakce
To budou okružáci nebo levatky, když jsou malí, tak to může zmást. Z vajíček neritin se líhnou larvičky, které k vývoji potřebují slanou vodu. V přírodě je řeka dopraví do moře, kde nějakou dobu žijí a rostou, pak se zase vracejí do řeky. V akváriu k ničemu takovému dojít nemůže a larva zahyne. Proto se v akváriích neritiny nerozmnoží.
Edit: ale kdyžtak se na to jak vypadá říční zubovec mrkni. Ale jejich ulity vypadají trochu jinak než druhy zubovců co se běžne prodávají.
0 11.03.2016 10:30 kakamila Kupovala jsem si v Hornbachu tak před měsícem a půl 3 Neritiny právě z důvodu, že se nemnoží a že podle statistik aspoň o jednu z nich stejně brzo přijdu. Co se týká pomoci s řasou, tak to předčilo moje očekávání, viz. foto 1, kde je krásně vidět práce jedné z nich na zadním skle. Hned po "nasazení" se mi objevila vajíčka, viz. foto 2 dole vlevo. Na stejné fotce jsou však i vidět 2 průhlední mini šneci - vpravo od čichounova tykadla. Takže jsem čekala, co z toho bude (jiného, než Neritina), nicméně teď, jak povyrostli (už cca 5 mm ulita) vypadají barevně a tvarem "těla" i ulity stejně jako ty velké. Akorát se mi plazí pořád jen po Egerii, takže musím číhat na lepší podmínky pro foto, v tom místě mám trochu prales, takže z fotky to nejde vidět (viz. foto 3 uprostřed tmavý bod). Takže se domnívám, že mám (a všichni, komu se to množí a roste) tu sladkovodní variantu Zubovce. Průběh by tomu odpovídal - bílé vajíčko, z toho se stane hned průhledná ještě placatá ulitka, která jak se zvětšuje, tak se zakulacuje a vybarvuje. Jinak zatím všechny vypadají spokojeně a nelezou mi teda ani z vody.
Starší reakce
Vajíčka už jsou popukaný, některý jsou na skle jiní plavou, ale nedávno jsem koupil rostlinu tak nevím jestli jsem si něco nezavlekl.
Edit: Tak to vypadá že to budou Hlístice, děkuji za odkaz.
0 05.03.2016 10:10 xor001 Nevíte jak vypadají ty larvy neritina? něco mi jezdí po skle a nevím jestli je to nějaký parazit nebo larva.Je to tak cca 1-2 velký.
Starší reakce
0 25.12.2015 10:22 trapatka –
Re: ASA jsou to vajíčka neritin
0 23.12.2015 21:43 ASA – Čo to je?
Čaute
Mam na koreni v akva také malé bodky. Je ich tam strašne moc, také malé biele bodky. Čo by to mohlo byť?
Starší reakce
Je to přesně tak. Teoreticky by bylo možné larvy odchytat a zvykat na mořskou vodu a následně zpět, ale při ceně tohoto plže je to spousta práce s nejistým výsledkem a málo muziky, proto se spíš takto experimentuje s dražšími krevetkami než s plži.
0 17.12.2014 17:50 zvedavka – Rozmnožování v akváriu?
Neritiny se v akváriu rozmnožit nemohou - je to tak? Něco jsem si o nich přečetla a podle všeho to je nemožné - maximálně se "vylíhnou" larvy.. A to je vše, protože nemohou doputovat do moře. Nebo jste je někdo skutečně namnožil?
Starší reakce
Taky bych ty malé neritinky rád viděl, co pár mesíců se na foru dočtu že se někomu rozmnožili zaručeně neritiny....a pak se zjistí že to bylo něco jiného
A je to naozaj Neritina? Z vajíčok by sa mali vyliahnuť larvy a nie "hotové" slimáky.
me se premnozily a navic i spousta vylihlo a ted mi behaji po akva takze to ze je nekde neco napsana neni vubec jiste
Starší reakce
Tam to je snad nejjednodušší. Seškrábnout žiletkou, odloupnout.....
0 22.06.2013 17:17 JagerMaister zdar,nemáte nejaký tip na to ako sa zbaviť vajíčok na čelnom skle ?
Starší reakce
Já bych to tam nechal... ono to jednou uhnije
Kdybys měl kreveťule, ty by to snad sežraly.... časem. To prostě k neritině patří, věděl jsi to, když jsi ji kupoval.
Starší reakce
Vajíčka od okružáků
To na anubiasu nebo na kořenu?
Edit: Jsem si to už našel, vajíčka neritin, ale co je to na tom anubiasu?
www.google.cz/… Vypadá to na vajíčka neritin
Mám akvárko defacto pár dní a něco se mi objevilo na kořenu a nevím, co to je
Jsou to jikry? Na Anubiasu je také něco, ale přijde mi, že tam ty kuličky možný byly přilepeny.
Lovit to nechci, vytíračku nemám, spíš jim to nechám v akvárku jako potravu, ale zajímá mě, co to je.
Starší reakce
vajíčka na rostlinách co sis přinesl, například....
A kde se mi tam vzal nějaký okružák když nikdy žádný takový v akva nebyl?
vajíčka jsou neritin, ale tohle je spíš okružák kanadský
Tak co by to bylo jiného než neritina když nikdy nic jinýho nebylo v mém akva než neritiny a piskořka...
a ono blbě se to fotí ale má ty samé vzory jako její rodiče... jen se to na fotce blbě ukazuje
Moc mi to neritinu nepřipomíná...spíš nějakého okružáka....
Starší reakce
Nebude z toho nic. Ony se ve sladké vodě nerozmnožují - přečti si vlákno.
Jo takhle... tak to jsem nesmírně rád, protože mi začali vymírat. Už mi zbyla jen jedna. Je možné, že s toho něco bude?
Vyfoceno sice nemáš, ale na 99,9% jsou to vajíčka neritin.
Edit: teď jsem se ti podíval do prezentace a tu chybějící desetinu procenta přidávám.
0 04.09.2012 18:21 macsim – Bílé tečky na dně a kamenech
Opravdu nevím co to je, mám to v akvárku už celkem dlouho. Jsou to takové divné bílé tečky na dně a na většině kamenů. Mám takové podezření, že to jsou jen vajíčka šneků, ale chci se ujistit na 100%
Nevíte někdo o něčem takovém? Zkoušel jsem to z jednoho kamene smýt a šlo to hodně blbě... seškrábal jsem jich pár a zůstal tam od toho jakoby přilepený kus. Jsou to opravdu malikné puntíky, max. 1mm. Předem děkuji za pomoc.
Starší reakce
Celé nie priznávam.
Čiastočne chyba odstránená(prečítal som toto vlákno).
Vlákno Neritina natalensis je na teraz na mňa moc dlhé,takže až zas bude čas.
Osobne som ich ešte nemal tú česť vlastniť.Podľa mňa je smerodajné toto
en.wikipedia.org/… Že ty jsi tohle vlákno nečetl
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 6125x