Utricularia - sázení
Pěkná! Doufám, že u mě též přežije! Ve velkém mi taky odešla...
Vypadá to krásně. Jako nějaký Trifid. Až jí budeš mít hodně, řeknu si o oplégr.
... před zhasnutím světla.
Tahle zimovat nemusí. Pak poreferuj.jak se jí daří.
Pokud mám přímý import z Bornea, tak, ať je jaká chce, zřejmě by zimovat neměla?!? Doufám
.
Hodil jsem ji do sedmi nádrží s různým světlem a teplotami vody od 19 do 23, uvidím. Poreferuji.
Mám ji v pár akváriích jako plovoučku a je fajn. Jediná nectnost - drží se v ní okřehek.
Tak to bych moc nedoporučoval tahle potvora se dokáže dostat do všeho a vymotávat jí třeba z mechů není nic příjemného a ani není tak hezká. Já mám zkušenost ještě s (zřejmě) Utricularia stellaris, kamarád mě jí propašoval z Afriky. Protože to není rostlina pro moje akvárium někomu jsem jí dal.
Morticia napsala: Aha! Takže je možné, že zmizne, já ju opláču, aby se s velkou slávou na jaře zjevila z ničeho???
Může, nemusí. Klidně se může stát že zanikne bez toho, aby později vstala jako Fénix z popela.,
Aha! Takže je možné, že zmizne, já ju opláču, aby se s velkou slávou na jaře zjevila z ničeho???
Tyhle bublinatky přezimují obvykle prostřednictvím tzv. turionů, což jsou spící pupeny. Zbytek rostliny se rozpadne a na jaře z těchto turionů vyrostou nové rostliny. Pro pěstování v akváriu bych spíše doporučil něco z okruhu U. gibba. Dělá hezké chumáče a dá se použít jak plovoučka.
Na zimu mizí a rozpadá se.
Květ je fakt krásný. Jen nevím, zda ju u mě nepřeválcuje Riccia.
Já ju do dna nestrkala, jen navázala na kamínek a ten položila na dno. Pak to vypadalo, že je normálně zasazená. Ale dotyčná dárkyně prý strká přímo do dna (já se jí na to přímo ptala) a má na rozdávání.
Strkat do dna mě ani nenapadlo ...
Aha. Mě bylo řečeno vulgaris... Takže lepší nechat plavat. Dobrá, snad naroste. Ale u toho dna byla tak efektní...
To, co mám já, nemá tak dlouhé postranní výhony. Toto jsou zbytky z těch krásných 10-ti cm rostlin, co jsem dostala
Už jednou se mi uvolnily a zkrátily, teď podruhé.
Rozdíl je mezi nimi minimální ...
Aha..no,mě bylo paní řečeno, že je to vulgaris. Je to z prostřihu. Procházím Atlas a dle fotek jsou si vulgaris a australis podobné?
Máš to samé, co oddnes já?
rybicky.net/fotogalerie.php…
Protože jsem to ještě neurčil. Je to utricularie, kterou Martin Botumato dovezl před dvěma měsíci z Bornea. Rostla tam jako plevel.
P.S. Testuju ji ve více akváriích, všude ji nechávám plavat.
Pokud je to skutečně Utricularia vulgaris, tak ta je u nás kriticky ohrožená a je zařazena mezi chráněné druhy. Mohl by s tím být problém.
Mám Utricularia vulgaris od 11.10. (nádrž šnekokóla).Navázala jsem ju na kamínek, aby to vypadalo, že je v substrátu.Problém je, ale že se vždy uvolní, ale hlavně min. o polovinu zkrátí (ty konce na kamínku ani nezůstanou ani neplavou v nádrži), nacházím jen vzrůstné vrcholy. Nechám teď tedy plavat a uvidím...
Zkoušel někdo navazovat, jak jste dopadli?
Starší reakce
Díky za video - teď je to víc než jasné. Co na tom youtube všechno člověk nenajde, co?
Vidíš ty měchýřky, vejde se do nich tak maximálně nějaký vířník. Ty jsi to nečetla jinak by jsi se neptala jak to loví. Člověk ti pošle odkaz a ty se ptáš na to co je v něm napsané.
Na rostlinách se vyskytují tzv. pasti/měchýřky (přetvořené listy) o velikosti špendlíkové hlavičky s ochlupeným uzavřeným víčkem. V okamžiku podráždění se víčko prudce otevře a podtlakem vsaje oběť do měchýřku.
Jestli to sežere krevetu nebo šneka nevím. Spíš bych řekl, že je to pro ni velké sousto. V atlase je psáno: "Na rostlinách se vyskytují tzv. pasti/měchýřky (přetvořené listy) o velikosti špendlíkové hlavičky s ochlupeným uzavřeným víčkem. V okamžiku podráždění se víčko prudce otevře a podtlakem vsaje objeť do měchýřku." Takže reaguje na dotek
Viz.
www.youtube.com/… Jistě, četla jsem. Co ti plži, potažmo krevetky? 1-5 mm by nějaký plž i byl..nevím,jak to loví - reaguje na pohyb či to nějak láká?
Dostala jsem tuto rostlinu, prý je masožravá - jak velkou kořist dokáže "ulovit"? Ryby prý ne, co plže? Podotýkám, že paní ju doporučovala i ke krevetkám (které teda nemám..), jak je to s tou velikostí?
Starší reakce
U Riccie to jde taky... Přivázat jí můžeš, ale k podkladu nepřiroste.
a dala by se přivázat na kus břidlice na dno? Měl jsme to v plánu, v pondělí dojde nové dno do akva a chcu předělávat scampi house
U. aurea to není. Ta mívá postranní prýty hodně jemně členěné
www.darwiniana.cz/… . U. gibba také ne, ta je zase téměř nemá. Připomíná mi U. australis.
Zde v atlase jsou 4 nejčastěji pěstované (v akváriích) Utricularie. Kromě U. graminifolia jsou všechny vzplývavé.
Ahoj,
Chci se zeptat jak se sadí tato rostlinka, bohužel teď su na mobilu a nemám foto, abych určil která to je. Koupil jsem ji na květnové burze v Brně, takže kdo ví která utricularia to je, a jestli je plovoucí (zatim ji mam na hladině), na přichycení k břidlici, či na zasazení?
Předem díky, Petr.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1183x