Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vrtání otvoru do akvaria

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Vrtání otvoru do akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 08:48 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Tojsouvěci
Krásný návod, takto by to mohlo jít.

A nebo si někde půjčí dremla a udělá to klidně s prstem v nose na napuštěném akvárku i s 2‰ a ještě u toho po očku může čumět na Ordinaci. Do toho cca 4mm skla, které na tu přepážku má to půjde raz dva.
A nemusí to být vůbec origo DREMEL, takovou brusku má dneska kdekdo vč nástrojů. Možná by to ani nebylo třeba chladit a šlo by vysavačem odsávat prach.

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   22.12.2019 23:34 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Tojsouvěci
Osobně jsem převrtával,mimo jiné,osm nádrží z 12mm skla s vrtanými otvory do dna, z 16mm na 20mm,akce na hodinku.Pomůcky:korunkový vrták,vrtačka s nastavitelnými otáčkami a vyváženým sklíčidlem,potřebný rozměr jednostranně nalepovací pryžové (neoprenové atd.)desky cca 5mm+,plastová nádobka s vodou,líh na odmaštění,tech.benzín na případné odstranění zbytků lepidla,lochajzna (kruhový výsečník) o shodném průměru korunky,pravítko,lihová mikrofixa,lámací nůž,nebo nůžky,pevná ruka a klídek.
Vrtat se dá jednostanně,nevýhodou může být otřep na protilehlé straně,když se vrtá z obou stran ,tak je to o pečlivosti rozměření a udržení úhlů vrtání,drobná pochybení jde dorovnat
opětovným protažením vrtu vrtákem .
Osvědčilo se položení nádrže na vhodnou podložku umístěnou na podlaze,plocha s otvorem musí být na svrchní straně a mít dostatečný přístup pro kolmou práci s vrtačkou.Z pryžové desky se pro jednostranné vrtání upraví dva čtverečky o hraně cca 8cm a do jednoho z nich se udělá otvor lochajznou,nebo po zvlhčení korunkou (pro oboustranné vrtání,musime mít dvojnásobek).Na protilehlou stanu skla po jeho odmaštění se nalepí čtvereček bez perforace,slouží k utěsněšní vody v novém vrtu,na vrchní stranu se na předem lihem odmaštěnou okolní plochu rozměří a fixou vyznačí obrys nového otvoru a podle něj se nalepí guma s perforací,zaleje vodou a můžeme vrtat,tato šablona,současně slouží pro správný náběh vrtáku do vyměřeného vrtu.Chladit,nespěchat dodržovat kolmost a nelačit na pilu,udržovat otáčky,aby se to ve finále nekouslo,nejlépe je,prověřit na pár bezpečně zafixovaných kouscích skleněného odpadu,rukavice ,ochranné brýle,(klasické mohou jít do šrotu).
Rozdíly ve vrtání: Korunka ve stojanové vrtačce je při prvním styku se sklem fixována ve stabilní poloze a odbrušuje celou plochou,ale to není z volné ruky teoreticky možné,proto je nutné polohou vrtačky mírně vyosit korunku, jen částí její hrany vybrousit přibližně centimetr dlouhou záchytnou drážku (malý mělký půlměsíček,jenom na to,aby se v něm vrták zachytil) a až po té srovnat vrtačku do kolmé polohy,po vytvoření kruhového odbroušení,je za stálého chlazení vodou téměř vyhráno,pokud by během vrtání došlo k zastavení vrtačky,je vhodnější vysunou korunku z řezu a za mírných otáček ji vrátit do budoucího otvoru,jinak se může stát,že vrtačka tzv. kopne a korunka naštípne sklo.Před konečnou fází provrtání skla ubrat tlak na vrták,ale nesnižoval otáčky,aby nedošlo k odštěpění střepin na protilehlé straně,nebo použít druhou možnost - protilehlé vrtání.Na konec očistit sklo benzínem od zbytků lepidka z pryže.Nic na tom není,po pár zkušebních vrtech se dají udělat i skleněné prstýnky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2019 14:41 R Muž ctibum [6923] Re: AdamHub
Jak je akvárko velké?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2019 14:38 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: _ucx_
Snad to akva bude prázdné? Položí ho na bok a už to svislé nebude. A už začínají polemiky a slovíčkaření takže zde končím než se to zase zvrhne. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2019 14:30 Muž 4Sima [1897] Re: AdamHub
Šel bych cestou nejmenšího odporu, stávající díru nechal a vyvrtal novou. Staré čerpadlo použil ve staré díře a posílil výkon ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2019 14:24 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Kawa, DavFM
To zaslepení si nějak nedovedu představit, když se tam má vrtat. Na svisle postaveném skle si naopak "misky" z plastelíny z obou stran představit dovedu.

Jinak samozřejmě ideální na takovou práci bude vrtačka stojanová, i kdybych jí měl položit na bok. Nebo si vyrobit nějaký držák k té ruční, to bude asi snazší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2019 13:33 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: DavFM
Je to otázka . Já jako obráběč bych si nástroj upravil tak aby mi neuhnul do strany. Ale co bych udělal určitě je to,že bych se poradil se Sklenářem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2019 13:28 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kawa, _ucx_
Opravdu si myslíte, že se dá přímo na akváriu, tzn. s vrtačkou v ruce, zvětšit díra ze 12mm na 16mm? Bojím se, že to nepůjde udržet, korunka se kousek sveze a kopne o hranu té původní díry. To už by asi bylo rozumnější udělat díru novou.

Udělal bych to tak jak psal Jára62, dremlík, hadičku s vodou na oplach a dobrousil bych to.

EDIT:mám na mysli toto. Sklo to se správným nástrojem bere jako dřevo
www.naradibosch.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2019 12:54 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: _ucx_
Myslíš spodní stranu zaslepit aby to neodteklo přes tu již hotovou díru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2019 12:42 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Kawa
Souhlas. Bude muset udělat nálevku z plastelíny z obou stran.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.12.2019 12:28 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: AdamHub
Škoda že už je tam díra. Běžně se to dělá tak,že okolo zamýšleného otvoru se udělá kroužek z plastelíny do kterého se nalije voda a vrták se neustále chladí a zároveň se vyplavují drobné částečky skla mimo styčnou plochu skla a nástroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2019 00:20 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: AdamHub
Šestnástkou korunkovým vrtákem, se to při trošce šikovnosti dá zvládnout. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2019 11:24 Jarda62 Re: AdamHub
Kdysi jsem dělal díru do skleněné misky bruskou na nehty od manželky. Šlo to pěkně je třeba jen diamantové nádstavce, netlačit a chladit, takže jak píšeš vybrousit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2019 10:20 AdamHub – Zvětšení díry v akváriu
Dobrý den,
Potřebuji poradit.
Mám akvárium se zadní filtrací. V zadní stěně je již vyvrtaná 12mm díra pro trubici od čerpadla.

Díru bych potřeboval zvětšit na 16mm.

Každopádně vzhledem k tomu, že zadní stěnu nijak nepodložím, nemám nápad, jak díru zvětšit.

Něčím vybrousit?

Děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 11:50 Muž xOB [83] - CichlidyRe: RAP
Fotka k příspěvku Vrtal jsem do 250x80x74(vyska). Zatim se za akva stydim, neni to uplne dle mych predstav a hlavne je to jen provizorni reseni. Stehoval jsem se drive nez jsem cekal, tak jsem ryby z puvodni 900 musel nekam na rychlo dat nez budou mit svoje nove trikubikove akva (ale to ma zatim jen stojan :-( ). Takze kytky jsou v kvetinacich a doposud to pohani puvodni Fluval FX5, kterej prave moc nestiha, tak i proto jsem zacal resit to vrtani uz nyni, i kdyz je akva napustene.
Ale jednu fotku sem hodim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 10:24 RAP Re: xOB
Do kterého akva si to vlastně vrtal? Když tak dej foto, pokud máš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 10:08 Muž xOB [83] - CichlidyRe: paradoKs
Tak jsem to zkusil (na kousku skla mimo) i tim vykruzovakem na kachlicky a v pohode, jen ta dira byla uplne ujeta, proste jsem nedokazal udrzet akucku, tak aby dira "neutikala"

K ostremu vrtani jsem se nakonec odvazil az tento vikend, pote, co mi ve dvou sklenarstvich rekli, ze do toho nejdou.
Nakonec jsem tedy koupil diamantovy vykruzovak 35mm za cca 390Kc a vrtak 10mm do skla za 200Kc. Vrtakem jsem udelal "vodici diru" a pak vykruzovakem kazdou diru z obou stran tak, aby, pripadne otrepy byly uvnitr. Vykruzovak mel uvnitr takovou vodici stopku, kterou mi drzela ta vodici dira. Po prvni vodici dire se mi okolo udelal i mensi pavouk, az me polilo horko, ale nakonec nebyl vetsi nez vykruzovany otvor.
Celkem vyvrtani tri der do 15mm skla trvalo skoro dve hodiny a ryby maji holt trochu skleneneho prachu v akva, tak snad jim to neponici zabry, ale snazil jsem se to odsat

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.12.2016 20:19 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: xOB
na sklo napr. takyto www.diamantovenastroje.sk/…
-nezabudnut chladit vodou a idealne je vrtat z oboch strán,pretoze pri vrtani len z jednej strany sa odstiepuje trocha skla ked korunka vychádza zo skla. pri vrtani pouzi kus skla uz s navrtanou dierou ako vodítko pre korunku.
Alebo dalsie riesenie je ist sa dohodnut so sklenarom(alebo nejakym vyrobcom akva),ci by nebol taky ochotný a ci by neprisiel dieru navrtat do akva domov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 18:31 Muž paradoKs [198] Re: xOB
Tím co je na odkazu sklo neuděláš. Obklad je proti sklu měkký a ještě musíš počítat s diamantovym vrtakem. Nech to sklenarum co mají pořádně vybavenou dílnu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 12:16 Muž xOB [83] - CichlidyRe: liborass
Asi by to utahlo, ale nevyresi to jine problemy :-(
Aktualne to mam udelano timto zpusobem static.akvarista.cz/… s tim, ze v prepadu mam modifikaci "systemu" bean animal www.beananimal.com/…
Na to aby prepad fungoval korektne (stihal davat vodu cerpadlu), tak potrebuji ustat pokles hladiny o cca 5cm (vyska prepadoveho kolena), coz uz je zase moc vody na to, aby to pobrala posledni komora externiho filtru.
Takze mi asi nic jineho nez vrtani nezbyde
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 08:50 Muž liborass [174] Re: xOB
a kdybys přidal ještě jeden stejný přepad z HT50 to by nepomohlo, možná by to bylo schůdnější než vrtání otvorů do akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 08:43 Muž xOB [83] - CichlidyRe: RAP
Velikost na 32mm PVC pruchodky
Vykruzovaky mam aktualne jen na vrtani do kachlicek, neco takovyhoto
www.nako.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 22:39 RAP Re: xOB
A jak velké otvory?
Můžeš si sehnat diamantový vrták.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 17:40 Muž xOB [83] - Cichlidy – Vrtani do boku akvaria
Otviram znovu toto tema, jelikoz potrebuji vyvrtat otvory na prepadove trubky do jiz beziciho akva.
Bohuzel jsem pri "tvorbe" akva toto podcenil a myslel jsem, ze bude stacit udelat prepad z HT50 vrchem pres hranu akva. To se bohuzel ukazalo jako nedostatecne, takze potrebuji za chodu (opravdu akva nejsem schopen odnest) udelat tri otvory do bocni steny.
Nejlepe tak, aby nebylo treba cele akva vypoustet. Ve "stavu nouze" by i to asi slo, ale jen po dobu vrtani, jinak nemam ryby kam na tak dlouhou dobu dat.
Napada vas nekoho neco? Jak se vrta sklo vim, ale vzdy jsem ho mel nalezato, nyni je na stojaka, navic s blbym pristupem (bud vrtani z vnitrku akva nebo dira mezi akva a stenou cca 20cm :-( )

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2013 06:24 Muž Spiike [63] Re: fido16
Proč myslíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 23:19 Muž fido16 [631] Re: ČaJan
To zas bude prasklých akvárií :-)
Ale vypadá to zajímavě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 22:21 Muž ČaJan [44] - AmerikaRe. Spiike
Zkušenosti sice nemám, ale tohle video napoví jak to třeba zkusit v domácích podmínkách.(německy) =)

www.aquanet.tv/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 22:01 Muž Spiike [63] – Technologie výroby AQ nádrží
Aloha Lidi,

Chtěl sem se zeptat jestli někdo víte jakým stylem se vyrábí vrtané dna a jaké průchodky či jiné vychytávky se tam používají. Chtěl bych si nechat v novém AQ odvrtat dno aby mi nešli hadice okolo, pač se mi to nelíbí. Ale nevím co to obnáší a tak.

Takže pokud má někdo nějaké zkušenosti a rady. Sem s nimi.

Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2009 15:17 Muž lachon [8] - CichlidyRe: teabe
taky bych si to radši nechal udělat profesionálně.Co kdyby se ti to nepovedlo tak máš akvario v háji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 10:08 JuraS Re: Plastick
Díky..tak po tomhle vysvětlení se zamyslím...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2009 09:52 Muž Plastick [9] Re: JuraS
Ta gravírovací frézka je pěkná, ale na provrtání skla bych ji určitě nepoužil.
Sklo v práci vrtáme dutými vrtáky které jsou vnitřně chlazené vodou, protože je můžeš během několika minut znehodnotit. Pokud mi třeba dojde voda, sklo se bezproblému rozpálí a praskne. Otáčky nad 1.000 RPM používáme jen na vrtáky do 30 mm . Na otvor pro zásuvky o průměru 70-75mm stačí řádově 200-300 RPM. V neposlední řadě se otvory do skla vrtají na vrtačce se 2 vrtáky proti sobě. Nejprve cca 1/2 z jedné strany a pak zbytek otvoru z druhé stany. Pokud to pojedeš jen jedním směrem (zkrs) , téměř na jisto se ti na konci odštípne. Může to být několik MM ale není vyjímkou i pár CM. Ať už to bude vrtat kdokoliv, jednoznačně doporučuji vrtat před slepením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 09:47 Muž teabe [4] - ŽivorodkyRe: JuraS
Myslel jsem tím nepospíchat a netlačit. ;-) Pokud máš takovýhle nástroje,není problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 09:28 JuraS Re: teabe
proč pomalu ? Zubní vrtačka točí na nějakých 30000 i víc a vrtá přece taky do facto sklo...? myslel jsem že s tím dremlem by to mělo jít líp..zkoušel jsem řezat porcelánovej hrnek a frézovat do jeho glazury a šlo to jako nic...tady potřebuji ale přesný kulatý otvor..nechci žádné vybrušování...

tuším, že tohle video ukazuje co to umí..
www.dremeleurope.com/…
mě se v práci ale nespustí tak sorry kdyby to nebylo frézování do skla....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 09:27 Muž Landvir [57] Re: JuraS
Souhlasím s teabe, buď to pořádně chladit a vyvrtat diamantovým vrtákem nebo jít k tomu sklenářovi, to bude jistější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 09:14 Muž teabe [4] - ŽivorodkyRe: JuraS
Budeš muset opravdu pomalu.Použil bych diamanťák a sklo ponořil do vody nebo oleje.Nic lepšího asi neexistuje. palec Ale jistější bude zajít do sklenářství,kde ti to za pár kaček udělají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 08:49 JuraS – Vrtání otvoru do akvaria
Plánuji systém automatizované výměny akvarijní vody. Potřebuji zásobník na vodu o specifických rozměrech a objemu cca 40 lt. prozatím mě napadl kancelářský plastový koš na odpadky omotaný izolepou pro zpevnění. Voda do nádoby bude z RO přiváděna automaticky a cestou plovákového ventilu a vypínací automatiky bude stále doplňována na nastavenou maximální hladinu. Plovákový ventil bude použit některý z vhodných typů pro WC zásobníky. Pro usazení tohoto ventilu je nutné vyvrtat díru do nádrže. Napadlo mě, že když se mi nepodaří najít vhodný plastový kýbl, že bych buď vyaukřil nějaké menší akva nebo si nechal nařezat sklo a slepil si jej. Problém je s dírou. Zvládnu sám vyvrtat díru do
a, již slepeného akva
b, do samotného skla před slepením..

čím ? jak ?..mám ruční vrtačku, bateriovou vrtačku, mikro vrtačku dremel a sadu diamantových řezacich kotoučků, vrtáčků, brusítek...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2556x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11108-vrtani-otvoru-do-akvaria