Knihy o akvaristice
No Jeníku, nevím...řekl bych že kus pravdy samozřejmě máš, a vím o čem mluvíš...a na druhou stranu to není omluvenka pro nelegální šíření autorských děl...
No, já zase znám spousty lidí, kteří své dílo nejdříve publikují na internetu, nechají si na to ostatní udělat názor a berou to spíše jako osvětu a pomoc všem ostatním a když se poštěstí, tak to pak i vydají knižně. Úplně ideálně, aby výtisk jako takový byl zaplacen třeba i jinak, než samotným prodejem.
Jenomže to jsou lidé, kteří chtějí o daném problému informovat širokou veřejnost a společnost obohatit. Nikoliv sebe. Ale to se možná týká jen botaniky.
Tím nechci říct, že by autoři neměli chtít za svá díla odměnu, ale spoléhat se jen na odměnu za každý prodaný výtisk podle mě není to pravé. Občas to pak vypadá i tak, že když se člověk zeptá autora na daný problém, tak rovnou místo rady řekne/napíše, kupte si tuhle mojí knížku a dál mlčí.
Evidentně Libor ví, o čem mluví... O těch hodinách a hodinách práce, dřiny a potu, ať už je to kniha, článek, diplomová práce, nebo placka s muzikou...
Honzo to není hůl o dvou koncích...Prostě je faktem, že kopírování, a pak vydávání psaného na internetu je prostě nebetyčná prasárna, a každý, kdo takové konání podporuje je hoden ocenění od té prasárny...
Takže vždycky budu bojovat za to, co je autorské, nechť je autorovo, a vychcánky je třeba napomínat, ne-li stíhat!

V tomto se nepřu pane kolego. Ale evidentně tady mluvíme o koze a voze... Nemám nic proti ebookům, jak už tady padlo. Ty jsou placeny jinou formou, jak jsem také podotkl, ale placené (reklamou, bla bla, nebudu se opakovat, stačí zalistovat směrem dolů).
Mě nakrklo pár jiných věcí. Například, že Stupi (jak se sám trefně pojmenoval) tady hovoří o 85% (zajímalo by mě, jak došel k tomuto číslu) lidí, co stahují hry, filmy, dvd, hudbu a knihy ze všelijakých warez fór, hellspyiů a všech podobných stránek... Tvrdí, že to je normální, takže vlastně v pořádku (když bude každý druhý člověk krást auta, znamená to, že je to legální? že je to v pořádku? že můžu taky? to přece ne!!). Není to normální, je to běžné, bohužel... To ale opět neznamená, že je to v pořádku...
A ty poměry jinde, uvedu příklad. Strávil jsem necelý rok v kanadě na turné. Na jednom koncertu byl speciální požadavek zahrát jednu konkrétní skladbu... Jak se jí ale naučit, nikdo z nás jí ve své sbírce neměl a už se ani nevydávala... Sháněli jsme všude a marně. Tak jsem řekl hele, stáhneme jí z netu. Takový pohled lokálního manažera a zvukaře (oba kanaďani) jsem nezažil, jako by mě chtěli zabít se slovy, vždyť je to krádež! A takovýchto příkladů mám povícero... Mentalita za mořem je fakt úplně jiná a to potvrdí každý, kdo tam déle než na dovolené...
Přesně díky lidem jako je Stupi nehrajeme v čechách (až opravdu na pár vyjímek), nikdo nás tu ani nezná (a ani potom opravdu netoužíme) a soustředíme svojí pozornost na kanadu a usa, kde máme fanoušky, kteří neváhají za dobře vykonanou práci zaplatit...
Mé resumé, trochu méně prozaické: když už kradu, tak se tím aspoň nechlubím na netu a neobhajuji se stupidním tvrzením, že to dělají všichni, takže wo co sakra de?!?
Ona je to hůl se dvěma konci pane kolego. Dříve platila klasická rovnice "autor - vydavatel - čtenář". Platila pro veškerou literaturu. Když seriozní autor nabídl kvalitní dílo, vydavatel koupil práva vydání a autorovi "přiměřeně" slušně zaplatil a naplnila-li kniha alespoň z poloviny očekávání, vydání se prodalo. Byla-li kniha bestsellerem, dočkala se i dalšího(-ích vydání. A to nemluvím o množství nákladu - dělalo samozřejmě i cenu knihy. Jenže ono to má jedno jenže. Platilo to pro doby, kdy nebyla jiná alternativa.
Dnes zde máme internet (chraň bůh, abych jej zatracoval) a ten se stal díky možnostem elektronikého publikování zdarma širokými vrstvami zhoubou papíru. Až na světlé výjimky v oblasti beletrie je díky čím dál tím vyšší nákladovosti na vydání v zájmových sférách "papír" odsouzen do propadliště dějin. Slyšel jsem na toto rčení spousty oponentur a námitek, zakládajících se samozřejmě na logice. Jenže živelnost, s jakou se toto děje postrádá jakoukoliv logiku. U nás máme posledního barda papírové akvaristické literatury - Ing. Karla Krčka. On je jedinou výjimkou. Díky svému jménu, jež započalo svou tradici ještě v dobách, kdy papír vévodil informačním médiím a také renomé, je jediným autorem, který je dnes schopen získat posledních pár sponzorů k vydání nové knihy (samozřejmě se jeho práce obchází bez jakéhokoliv honoráře).
Ostatní "akvarističtí" autoři (většinu z nich osobně velice dobře znám a vím dobře, co měl kdo z nich přichystáno) před několika lety zasunuli svá připravovaná díla hluboko do šuplíků a tím skončila veškerá legrace. Píši zde o české scéně, ale ona ta globální již není o nic jiná.
Nu a jaké je k tomu mé resumé? Velice prozaické. Žádný ze seriozních autorů neposkytne své dílo zdarma. Nikde, ani v ČR a ani nikde jinde. Zloději tudíž ani nebudou mít za chvilku co zdarma stahovat z pirátských nabídek na netu. Velice jednoduché a prozaické.

Jde vidět, že jsi dlouho nebyl v žádném knihkupectví. Jinak by jsi nemohl napsat takovou blbost, že se teď už nekupuje skoro žádná kniha

Nemám problém s ebookem. Pokud je aspoň nějaká možnost sehnat ho legálně, tak jsem pro. Často internetové knihkupectví nabízí ukázku knihy (pár stran + obsah) ke stažení. Třeba k bakalářce jsem měl dvě knihy koupené, ale našel jsem na netu i naskenované verze, ale v tomto případě mě to tak nějak nemrzí, že mám obě verze. V tištěné se lepší listuje, ale ne vždy jsem ji tahal s sebou a potom pdf dobře poslouží.
Nebo salátové vydání knihy je fajn nahradit elektronickou verzí pokud je. Ale autora tím neokrádám.
Co vyjde v pdf, je placeno, jak ty říkáš, jinde a jinak... Sponzory, reklamou, počtem downloadů, návštěv určitých stránek a s tím spojenou opět reklamou, atd... V tomto konkrétním případě (a na to právě reaguji) se bavíme o tištěné knize!
Nové auto také nezaplatíš až potom, co s ním rok budeš jezdit a řekneš si sakra, to je dobrá kára, tak já za ní zaplatím, a nebo, je na houby, jezdí pomalu a moc žere, platit nebudu...
S tím nemůžu zas tak přímo souhlasit. Mám spoustu knih v pdfkách. Naprostou většinu bych nejradši smazal i v tomto formátu. Ale hodně knih a podobných médií se mi moc líbí a v tom případě, když jsem je viděl a měl tu možnost, tak jsem si je pak i koupil. Krom toho spousta podobných zdrojů se dá zaplatit i z jiných zdrojů, než jen prodejem a tudíž v současnosti spoustu zdrojů, které v knihovně mám se ani prodávat nemohou.
Jenže tohle přesně panáček nechce... Kdyby takto uvažovali všichni, tak dnes nemáme nic. Ani filmy, počítačové hry, muziku, knihy, nic... A proč? Protože by si autor nevydělal. Nikdo by to nedělal, protože zadarmo ani kuře nehrabe a spisovatel "počtem downloadů" rodinu nenakrmí...
Jestli trváš na nelegální verzi tak hledej sám pro sebe. Pokud jsi ochotný podpořit autora v jeho snažení, tak si knihu kup. Aspoň v nějakém antivkariátu použitou, ale kup. Většinou jsou tyhle knihy hodně kvalitní a po přečtení jedné knihy jsem načerpal tolik informací, jak za půl roku čtení fóra tady.
nedáš si říct a nedáš si říct, nic po tobě nikdo nechce, tak se nevnucuj

a co jako, legální , či ne, to tebe trápit nemusí, je to jen má věc, tak si odpusť tu přehnanou péči o mou osobu, nestojím o to samozřejmě

stupi napsal: ty mě taky dostáváš línej nejem ... Jen jsem reagoval na to že tu měla kolovat v elektronický formě, tak se po mě přestaň vozit bud tak laskav.
...měla kolovat v elektronický formě...to asi nebude nějak legální verze...

...snad nečekáte, že budu oceňovat vaši "píli"...

ty mě taky dostáváš

línej nejem ale ok objednám si jí po netu a platit 120-150 za poštovný plus cena knížky cca kolem 250 (jak kde) To raději pojedu pokus oml. Jen jsem reagoval na to že tu měla kolovat v elektronický formě, tak se po mě přestaň vozit bud tak laskav.

stupi napsal: faaaakt já na ni nenarazil ani ve 3 knihkupectvích
O knihkupectví jsem nepsal ani slovo...trochu mi připadáte líný ...

zkuste...
www.zbozi.cz/…=
faaaakt já na ni nenarazil ani ve 3 knihkupectvích

Skoro v každé akvaprodejně v marketu ji mají jako dost velký ležák...

Kdyby jste měl někdo tuto knihu dejte vědět, děkuju
Starší reakce
Starší reakce
Ahojte, neviete niekto o nejakom atlase kôrovcov?
Prípadne inú odbornú literatúru (nie encyklopédiu na štýl 'Zviera' a podobne), s kresbami/fotkami a naozaj odbornými informáciami.
Ďakujem za pomoc.
Starší reakce
0 24.05.2012 23:15 PPC Jsem akvarista začátečník a rád bych se posunul trošku na vyšší úroveň. Je nějaká publikace, nebo web, které by shrnuli vše kolem údržby, CO2, hnojení, filtrů, osvětlení atd.?
Bohužel hledat na webu se mi moc neosvědčilo, protože narážím jen na útržky. Chtěl bych něco komplexního, co mi pomůže dostat se celkově do obrazu, abych věděl, co dál.
Klidně to mohou být knihy/weby v angličtině, případně i e-booky.
Předem díky za info
Starší reakce
0 20.02.2012 09:50 Wader Zdravím nevíte nahodou o nějake akvaristické knížce ( teda pokud vubec takova vyšla), kde jsou rybky a popřípadě rostliny rozděleny podle biotopu?
Asi by měla bejt dnešní a praktičtější ...Nejspíš ne m,oc o technice...pro pár oček to není nutný

Taky znám starší ale nový už ne

Existuje tu tato sekce:
rybicky.net/odkazy/literatura
Obsahjuje také ty nové knihy s více obrázky než fakty, ale hlavmně je tam veškerá klasika od našich věhlasných autorů staršího data (Frank, Zukal, Petrovický, Krček) stejnbě tak jako od odborníků současnosti (Novák, Drahotiušský, Hofmann). Vypsal jsem jen to co mi rychle vytanulo na mysli takže se omlouvám za opomenuté.
Bezvadným místem k nákupu jsou antikvariáty, kde se tyto skvosty prodávají v cenách kolem 50,- CZK.
Hledám Tip na akvaristickou knihu v češtině. Jedná se mi o to že jde o akvartisty s českými kořeny a tudíž jim jde o češtinu. Oba jsou na úrovni pavích oček pavích oček a písku z pláže s tím že se o svých chybách nikde nedočetli. Oba sai koupili knihu typu obrázkový atlas ryb. Poraďte co nemaj v Paraguay ani Austrálii.. Dík Venca
Starší reakce
tam jí nemají (alespoň v té u nás)
0 13.07.2011 23:21 Petr – Živorodky
Ahoj neznáte nějákou knihu o živorodkách v pdf ke stažení na netu dik
V knize co si budete objednávat nenajdete poznatky, které by nebyly v knihách vydaných např. před dvaceti lety. Pokud chcete nejnovější poznatky, nezbude vám než hledat ve vědeckých článcích a dělat si závěry sám.
Ale když člověk přečte jen věci, které byly vydané v Česku v minulosti, zjistí, že novější informace už by stejně asi nechápal.. =D Zrovna v studiu ekologie a biologie vodních rostlin má Česko tradici. např. v rozpravách akademie věď vydaný v roce 1991 "článek" od p. Pokorného a Ondoka: Macrophyte photosynthesis and aquatic environment.
Či publikace p. Ondoka
www.cdk.cz/… navíc ve starých knihách nebudou zahrnuty nejnovější poznatky. Samozřejmě svou kvalitu mají, některé věci jsou neměnné avšak poznání ve všech oblastech včetně biologie se neúprosným tempem rozšiřuje, což je dobře a chci toho využít ve svůj prospěch...
Co zkusit třeba veřejnou knihovnu?
O biologii a ekologii vodních rostlin se toho v antikvariátu moc nesežene.

Já bych spíše doporučil navštívit antikvariát a koupit klasiku za velmi slušný peníz. Záleží však na účelu koupě.
Google: Diana L. Walstad.pdf
no problem

Jenomže místo na knížky není.. aspoň jednu výhodu ty pdfka maj.

Koukám že už tu jste všichni na tak vysoké akvaristické úrovni že nic nepotřebujete číst
Anebo nemáte rádi anglickou literaturu? Přijde mi že aktuální nabídka publikaci v češtině např. o biologii vodních rostlin je vcelku mizerná.... (možná něco staršího stojí za to, nevím)
Chci si objednat nějakou anglicky psanou literaturu ze serveru amazon.com
Realita je taková, že pokud se objednává jedna nebo dvě knihy za pár stovek tak poštovný vyjde pomalu stejně jako ty knihy, čili hledám jedince kteří se přidají a necháme vše poslat v jednom balíku s tím že poštovné si rozpočteme. Pokud nás bude 10 tak je poštovné prakticky zanedbatelné.
Chci tuto (uvádím pro vaši inspiraci):
www.amazon.com/…
Mají taky nějaké knihy od Takashi Amana a další zajímavé kousky.
Přidá se někdo?
Jo jinak už mám s objednávkou z amazonu zkušenost a platí ceny dolarech, pošlou to z německa a žádné taxy navíc jsem neplatil (možná ale záleží na celkové výši objednávky a velikosti balíku - celníci jsou nevyzpitatelní takže raději počítejte s možností CLA + nějakéch 20 ??? procent....)
Starší reakce
po letošním kongresu potvrzuju, Německá literatura je nejkvalitnější a její autoři toho ví velmi mnoho.
Jen jsem třeštil oči při ceně nové knihy Ch. Kasslemann, ale když jsem ji viděl, trpce jsem litoval, že jsem si ji nevzal.
Škopková měla pravdu, bude. Jiné cesty ale není.

Jak rikala Skopkova:"A nebude to na nas mluvit nemecky?"

Speciální a krátkodobá nabídka knih nakl. MERGUS, TETRA, BeDe za velice nízké ceny.
akvacz.eu/…
Starší reakce
Před pár dny jsem se zmiňoval o slevněné knize o akvarijních rybkách v Hypernově-Albertu. Dnes jsem ji nafotil, ale pouze na mobil -omlouvám se za kvalitu fotky. Kvalitu knihy samotné nemohu do detailu posoudit, nebyl čas ji moc prohlížet.
Teď se mi nedaří připojit fotku z mobilu takže: Název - Exotické akvarijní ryby, autor Brian Ward, původní cena 349,- - nyní 149,-, jedná se o obsáhlý průvodce chovem sladkovodních i mořských ryb.
Takže jsem našel alepoň link:
www.pemic.cz/…
Přidat reakci
1 ...... 6
Zpět na obsah sekce Literatura • Zobrazeno 11246x