Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Studenovodní akvárium

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Studenovodní akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2011 09:59 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: hanča
Co takhle nechat vyrůst z vody Alisma plantago-aquatika a na hladinu dát nějakou Lemnu. V tom by mohly bejt berušky a šneků je taky fůra druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 06:55 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: pe25tr
Chov našich ryb má i zoo Plzeň.
Jinak já se zabývám chovem korýšů a mam i u nás se vyskytující druhy raků ( signální ,pruhovaný)a plave mi i v nádrži sumeček americký.Podle mých zkušeností je potřeba dodržet zásady:
1)a to že voda nesmí obsahovat chlor.
2)nedávat nádrž ke zdroji tepla ( ani blízko oken - v létě i slunce umí své s teplotou )
3)ryby které chceme do takové nádrže dát by měly být co nejmenší( lépe si přivyknou na zajetí a podmínky nádrže).
4)nejlépe se taková nádrž zarybňuje na jaře nebo na podzim.
5 ) A velice důležité dodržet stejnou teplotu jak v budoucí nádrži tak i v přenosné nádrži( i malý rozdíl může být fatální samozřejmě záleží na druhu ryb které chceme vypouštět)
6)Do bytových nádržích bych doporučil ryby z rybníků ( nejlépe z vesnický rybníčků na návsi kde i přítok je malý nebo je jen občasný - v době deštů), z těchto míst jsou ryby již částečně přivyklé na nižší obsah kyslíku ve vodě a z toho důvodu lépe se přizpůsobí životu v bytové nádrži.
7) nedoporučuji ryby z horských potoků a horních toků řek ( tam voda má velké množství kyslíku a i teploty se v létě pohybují nízko )
8) taková nádrž musí být 24hod vzduchovaná a běžet i velice učinný filtr .
9)takovou nově zřízenou nádrž je také dobré na nějakou dobu zakrýt aby ryby přivykly nádrži a postupně je přivykat osvětlení ( mě se osvědčilo na začátku osvítit nádrž např.20w žárovkou po dalším týdnu jí vyměnit za silnější a tak postupovat až do Vámi požadovanému osvětlení - ryby nejsou stresovány světlem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 04:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: hanča
No a co my na to? smich Tak to udělej...asi to dlouho fungovat nebude, ale zkusit to můžeš. V devíti litrech bude velmi kolísat teplota...to bude ten první problém...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 00:09 hanča
Ahoj, chtěla bych si doma založit kousek rybníka v akvariu:) (no to je blbá formulace, ale chápete mně že? :-D). Jenže opravdu kousek=9 litrů. Chtěla bych se vším všudy (kytky, voda, dno, atd..), ale přemýšlím, jaké zvíře do toho. Rybku určitě ne, ta by se tam ani neotočila, spíše nějakého plže nebo korýše, který by se dal chytit někde na rybníku:) co vy na to?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 07:52 pe25tr Re: kreten
Mel jste je pres zimu venku, nebo v lednici coze ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 17:08 kreten Re: pe25tr
Nuž to byste se s kytkama musel obrátit na plzeňského chovatele Mirka Fořta, od něj jsem měl chovné ryby a já si kytky moc nehraju. Slunečnice jsem přezimoval při cca 5 stupních a pak se od oteplování v březnu třely až do června

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 12:53 pe25tr Re: kreten
Jak jste provadel to prezimovani slunecnice? A co rostliny v studenovodnim akva., jak to s nimi vypada v zime?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 12:42 kreten Re: pe25tr
Ono se to chce nebát a nelpět na dogmatech - nejčastěji chovaní okounci - trpasličí a terčoví, jsou normálně chovatelní v bytě, pokud jim zajistíte živou potravu. Terčoví jsou již nyní tak zhýčkaní, že dokonce nízké teploty nesnesou - max. je 14 stupňů, což se již leckde dá snadno docílit. Trpasličí běžně kolem dvaceti.
Slunečnice potřebuje jen "přezimovat" a jinak v akváriu funguje zcela bez problémů.
Všechny jsem choval a množil a vskutku nějaké enromní nároky nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 12:37 Muž grizly [145] Re: Silent
Prave v te teplote vidim nejvetsi problem. Ikdyz je v rekach a rybnicich teplota pres leto relativne vysoka, jedna sepouze o svrchni vrstvu vody. Hloubeji nez 1,5 je voda jiz chladna a v hloubkach, kde zijou ryby je teplota trvale pod 15 stupnu i v nejvetsich vedrech.( pokud se nejedna o produkcni rybnik s malou hloubkou ) U dna prehradnich nadrzi je teplota celorocne 2 stupne celsia. Muj dotaz by mel znit spravne: Jake mate zkusenosti s chovem studnenovodních ryb v nevytapenem (nechlazenem) akvariu v panelakovem byte. Venkovni nadrz s kapry nechci a asi bych ji nemel ani kde umistit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 08:50 pe25tr Re: grzly
Studenovodní akvárium je v zoo Chleby (na Kolínsku-Nymbursku), je to venkovní akvabudova se "slunečným" osvětlením. Správná teplote vody se udržuje během roku sama, díky tomu, že je akva venku. Rozměry akva jsou (velmi přibližně, protože si už přesně nepamatuju...): délka cca 3 až 4 metry, výška cca 2,5 metru a šířka se těžko odhaduje, protože akva je "zapušyěné" do budovy, ale asi ne méně než 2 metry. Dekorace je otřesná, tvoří ji potopená pračka. Ryby jsou ale skvostné... kapři líni, okouni, plotice, sumci, ... já ani už nevím co všechno, fakt paráda.

Taky mě dříve lákala studenovodní akvaristika... hořavky, koljušku, hrouzci, střevla a tak. Jenže to není tak jednoduché, jako s tropickým akváriem (v dneštní době již). Nejjednodužší je umístit akvárko do nevytápěného sklepa. Jenže... Kdo chce mít akvárko ve sklepě? Já teda ho chci mít v obíváku!!! Jak ale v obíváku zajistit, aby voda měla přes léto 15-17˚ a v zimě 4-6˚? Přemýšlel jsem, že pořídím malou tichou lednici, zabuduju do nábytku, provrtám stěnu a udělám okruh vody pře tu lednici (takový výměníček). Jenže, abych to uchladil (v létě z 28-30 na 15-17, tedy o cca 15˚, v zimě z 20-22 na 4-6, tedy taky o cca 15-16˚), potřeboval bych malou lednici velkou jak kráva smich . Provoz i náklady drahý taky jak kráva, stejně jako u profi. chladících zařízeních, který se dají najít na netu. A to i kdybych v zimě nechladil na 4-6, ale treba jen na 10˚ (což ale už je na hraně, ryby to opravdu potřebují mít v zimě zimu). Prostě z toho sešlo, až budu mít (možná někdy) na verandě před domem zasklenou zimní zahradu, tak studenovodní akva většího objemu s hořavkama bude tam.

Tohle se ale v časopisu Aquaristik nedočteme, ani v AkváriumTerárium (tuším předminulé číslo... něco o severoamerických okounech), ani v knihách (ačkoliv to nemůžu tak úplně tvrdit, protože jsem je všechny nečetl). Většinou jde o článek/kapitolku, kde se uvádí, jak jsou naše domácí druhy zajímavé především svým chováním a tak a pak následuje výčet studenovodních severoamerických hmm ryb vhodných do akvária, někdy (ve starších knihách a v nových článcích, kde je to opsané ze starších knih) dojde i na střevli potoční, případně nějaký další opravdu domácí druh. Toť vše. Maximálně ještě tak zmínka o vhodnosti nevytápěného pokoje čí sklepa. Tečka.
(provokater: nebrat jako kritiku druheho cisla, je to spise problem tohoto studenovodního tematu...)

Taky bych si rád přečetl PRAKTICKÉ zkušenosti někoho, kdo studenovodní akvárko opravdu provozuje...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2009 08:02 R Muž Silent [5949] Re: grizly
Studenovodní akvo sice nemám, ale vím, že velikost nádrže by měla být alespoň 300 litrů, teplota se musí udržovat co nejnižší ideální je kolem 15 stupňů. Teplota co uvádíš ty( 23-25 stupňů) už není studenovodní ani omylem. Co se kyslíku týče jsou studenovodní ryby oproti tropickým podstatně náročnější. Čím chladnější voda tím větší procento rozpuštěného kyslíku. Takže vzduchovat a řádně filtrovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 16:11 kreten Re: grizly
Druhé číslo časopisu Aquaristik je studenovodním rybám věnované docela obsáhle:-) Zdravím LŠ:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 12:52 Vak. Re: grizly
Na catfish.cz som videl pekné články o studenovodnej akvaristike,skús sa tam pozrieť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 12:49 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: grizly
Pokud by jsi chtěl nějaký rostlinky, tak mám Stolístek a okřehek ;-)
Jinak třeba se dá chovat i Slunečnice nebo Hořavka, Hrouzci (či jak se to menuje). Nebo ale to u nás asi moc nežije, Koljuška tříostná.... ta vypadá taky pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 12:14 Muž grizly [145] – STUDENOVODNI AKVARIUM
Fotka k příspěvku Mate nekdo doma studenovodni akvarium s rybami z nasich vod? Okoun, cejn,plotice, hrouzci,strevlicky atd. Nebude rybam vadit teplota 23-25 st.C? Jake rostliny mate v akva, kolik ryb atd. Pred nekolika lety jsem videl na Orliku vystavku prehradnich ryb a treba takovy cejn nebo plotice muzou svym zbarvenim smele konkurovat mnohym bezne chovanym akva rybkam. Jak moc jsou narocne na kyslik? Ryby bych nemel v akva az do jejich dospelosti, ale tak do velikosti 10 cm, pak bych je pustil zpet do rybnika. Zavojnatky nechci.
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 2697x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10986-studenovodni-akvarium