Studenovodní akvárium je v zoo Chleby (na Kolínsku-Nymbursku), je to venkovní akvabudova se "slunečným" osvětlením. Správná teplote vody se udržuje během roku sama, díky tomu, že je akva venku. Rozměry akva jsou (velmi přibližně, protože si už přesně nepamatuju...): délka cca 3 až 4 metry, výška cca 2,5 metru a šířka se těžko odhaduje, protože akva je "zapušyěné" do budovy, ale asi ne méně než 2 metry. Dekorace je otřesná, tvoří ji potopená pračka. Ryby jsou ale skvostné... kapři líni, okouni, plotice, sumci, ... já ani už nevím co všechno, fakt paráda.
Taky mě dříve lákala studenovodní akvaristika... hořavky, koljušku, hrouzci, střevla a tak. Jenže to není tak jednoduché, jako s tropickým akváriem (v dneštní době již). Nejjednodužší je umístit akvárko do nevytápěného sklepa. Jenže... Kdo chce mít akvárko ve sklepě? Já teda ho chci mít v obíváku!!! Jak ale v obíváku zajistit, aby voda měla přes léto 15-17˚ a v zimě 4-6˚? Přemýšlel jsem, že pořídím malou tichou lednici, zabuduju do nábytku, provrtám stěnu a udělám okruh vody pře tu lednici (takový výměníček). Jenže, abych to uchladil (v létě z 28-30 na 15-17, tedy o cca 15˚, v zimě z 20-22 na 4-6, tedy taky o cca 15-16˚), potřeboval bych malou lednici velkou jak kráva
. Provoz i náklady drahý taky jak kráva, stejně jako u profi. chladících zařízeních, který se dají najít na netu. A to i kdybych v zimě nechladil na 4-6, ale treba jen na 10˚ (což ale už je na hraně, ryby to opravdu potřebují mít v zimě zimu). Prostě z toho sešlo, až budu mít (možná někdy) na verandě před domem zasklenou zimní zahradu, tak studenovodní akva většího objemu s hořavkama bude tam.
Tohle se ale v časopisu Aquaristik nedočteme, ani v AkváriumTerárium (tuším předminulé číslo... něco o severoamerických okounech), ani v knihách (ačkoliv to nemůžu tak úplně tvrdit, protože jsem je všechny nečetl). Většinou jde o článek/kapitolku, kde se uvádí, jak jsou naše domácí druhy zajímavé především svým chováním a tak a pak následuje výčet studenovodních severoamerických
ryb vhodných do akvária, někdy (ve starších knihách a v nových článcích, kde je to opsané ze starších knih) dojde i na střevli potoční, případně nějaký další opravdu domácí druh. Toť vše. Maximálně ještě tak zmínka o vhodnosti nevytápěného pokoje čí sklepa. Tečka.
(provokater: nebrat jako kritiku druheho cisla, je to spise problem tohoto studenovodního tematu...)
Taky bych si rád přečetl PRAKTICKÉ zkušenosti někoho, kdo studenovodní akvárko opravdu provozuje...