Cabomba aquatica - pěstování
Aká je alkalita vody? Mám Cabomba furcata, čo síce nie je to isté, ale podobné - tiež mi odhnívala odspodu, rozpadali sa listy, takmer vyhynula. Vzchopila sa až po znížení alkality, bujne rastie ak je pH pod 7 (teda CO2 a mäkká voda alebo veľa CO2 a stredne tvrdá).
Starší reakce
0 31.03.2016 12:44 Alinois – Cabomba květy?
Dobrý den, máme v akváriu na několika místech zasazenou Cabomba Aquatica. A posledních pár dní pozoruji, že se na dvou samostatně oddělených kytkách vytváří poupata. Z jednoho už dokonce vylézá kvítek, který se ale nikam nežene a bují pomalu. Kvítek je svinut, ale přesto je jasně vidět, že je růžový až fialový. Koukala jsem do atlasu a květy většinou rostou nad hladinou. Nám však vykvétá pod vodou, zhruba tak v polovině akvária.Fotka není moc kvalitní.Jinak rostliny ničím nehnojíme, žijí si svým vlastním životem.
Starší reakce
Já jí svítím, sera 36w 120cm flora glo a sera tropic sun royal celkem se jí daří. Co se týče zářivek sem spokojenej ale příště si je uš nekoupim dal sem za obě 1000,- a žádnej zázrak to taky neni.
Cabomba aquatica podle mého názoru nepatří až tak mezi úplně nenáročné rostlinky, ale asi je to věc názoru.. A co se týká "speciálních" zářivek, tak jsou to vyhozené peníze.. Světelné spektrum je totiž téměř shodné např. s výše zmiňovanou Osram lumilux 830
Jak slyším slova o speciálním akvaristickém osvětlení, tak z toho cítím nějaký podvod. Pokud ti nějaké trubice mohu doporučit, tak si kup někde ve velkoobchodě z el. materiálem třeba Osram lumilux 830, nebo nějkou podobnou třípásmovku. Budeš mít za těch 120 kč skoro dvě.
Co si představuješ pod pojmem "klasické"?
myslim zarivky cca za 120kc,coz oproti klsickym neni o tolik vic. a ty maji bilej obal s modrym napisem
samozrejme nemyslim zarivky typu sera za 400 a vic.
Kaplan007 napsal: Já jsem jeden z těch kteří věří že akvarijní zářivky jsou efektivnější. Pokud myslíš ty v těch barevných obalech tak ty se ti opravdu vyplatí.
Jde mi o to jestli je i nějaká spodní mez kdy se této rostlině daří. Proto potřebuji názor někoho kdo tuto rostlinu pěstuje třeba pod 0,7W/l a daří se jí
pokud někdo takový je. Nebo názor někoho kdo má 0,9W/l a rostlina mu chřadne. To bych pak musel kompletně překopat osvětlení a do toho se mi vážně nechce.
Já jsem jeden z těch kteří věří že akvarijní zářivky jsou efektivnější
Podle mě je Cabomba jedna z náročnějších stonovek. Když nemá dostatek světla táhne se k hladině a opadává, čim víc světla tim líp.
Proč tam nedáte normální zářivky?
Cabomba je nenáročná, při tak silném osvětlení určitě poroste i když spektrum světla nebude vyhovující.
Na 150l dám zatím 4x20W světla. Zářivky s modrým a červeným spektrem určené pro akvaristy, reflektory. A ptám se jestli má někdo s touto rostlinou zkušenosti a zda pod takovým osvětlením poroste. CO2 a přihnojování Fe, P samozřejmost. Jsem ochotnej nad akva přidat ještě dalších 2x20W ale víc se mi tam vážně nevejde. Výška vodního sloupce je 40cm.
Starší reakce
No a neni lepší koupit stolístek? Je podobnej a snese toho víc.
Ja mam udelany CO2 z kvasnic a bezva... jen to delam opatrne nerad bych prisel o ryby... Naklady? cca par korun PET lahev do vicka vlepena spojka cca 10,- Kc? A kus hadicky ale to najdes v clancich nebo radach... hotovo za par min. a na zkousku to staci..
a tak ja uvidim.zitra koupim raselinovy vyluh dnes jsem posledni vykapal uvidim jak se ji bude dařit
Koupit se dnes dá téměř všechno, jenže komerční výrobky jsou šíleně drahý. Projeď net najdeš spoustu návodů na výrobu CO2 z kvasnic. Je to za pár korun a funguje to. Mám za to, že i tady na Rybickách v sekci rady něco bylo.
mam vyluh Chelatin raselinovy a da se to koupit to CO2?nechapu vubec tu vyrobu a ani na to nemam veci nebo je i jine hnojivo?dík
Jde to třeba výluhy z rašeliny( Torben, Sera Morena, Tetra Toru min) ale bez toho COčka Ti ta cabomba nepůjde
CO2 nemám.
jinak nicim jinym to nejde jo?
Jestli chceš tuhle cabombu úspěšně pěstovat tak musíš mít dost silný osvětlení a sytit CO2. Tím klesne i pH.
0 24.01.2008 19:06 sekavec –
Re: :-) a jak mam tu vodu okyselit???mam ph7
Tahle kytka potřebuje dost světla, ale hlavně musí mít měkkou vodu a PH nesmí být 7 a vyšší. Nedokáže přijímat CO2 z uhličitanů, proto je vhodné CO2 sytit.
0 24.01.2008 16:00 sekavec – camboba
koupil jsem novou rostlinu camboba aquatica a pry je narocna....jak dlouho mam svitit aby se ji dařilo?????dík a mam hnojivo bioflor...dík
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1427x