Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 do dvou akvárií současně

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

CO2 do dvou akvárií současně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2017 19:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Nakoniec som to kúpil z Rostlinná-akvária.cz - akonáhle dofúka fľaša (už je tam skoro nulový tlak) a budem zapájať druhú, nasadím to.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 21:10 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Dalo by sa toto pokladať za ideálne riešenie? www.rostlinna-akvaria.cz/…
Už by som to aj chcel riešiť, len zvažujem, či kúpiť vyššie citované alebo za polovičnú cenu www.ebay.ie/… - malo by to byť rovnaké, či nie? Má niekto skúsenosti s kvalitou?

Inak našiel som aj ten prvý, no cena podobná: www.aliexpress.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2017 20:28 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: zervan
určite dva a viac ihlových ventilov ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2017 15:40 Muž bv9 [13] Re: zervan
zervan napsal: EDIT: Dalo by sa toto pokladať za ideálne riešenie? www.rostlinna-akvaria.cz/…

Určitě se to dá pokládat za to nejlepší řešení. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2017 14:10 Muž zervan [1123] - Rostliny
Ahojte, táto diskusia je už riadne stará a odkazy v nej už ani nefungujú. V akváriu mám klasický set s elektromagnetickým ventilom: www.rostlinna-akvaria.cz/… + 8 l fľašu. Teda za redukčným ventilom ide ihlový a za ním elektromagnetický.

Rozbieham druhé akvárium a samozrejme by som chcel využiť túto sadu. Kúpil som JBL ProSilent Control (www.jbl.de/…) a dal na koniec. Lenže keď to nastavím optimálne, po pár dňoch sa mi niekedy stane, že v jednom akváriu rastliny akosi moc bublajú, tester je žltý a v druhom nič, je modrý. Neviem, či si to časom "sadne" alebo to nejde takto stabilne nastaviť. Možno to chce len nejaký trik.. Vidím 2 možnosti regulácie:
a) dať vyšší tlak a potom na oboch výstupoch riadne priškrtiť, teda ak do jedného ide priveľa, priškrtím ho ešte viac;
b) nižší tlak dať už na ihlovom ventile a výstupy len mierne priškrtiť, teda ak do jedného ide príliš veľa, druhý uvoľním ešte viac, resp. jeden by mal byť "naplno" (do väčšieho akva) a druhý jemne priškrtený.

Neviem, čo je lepšie z hľadiska stability nastavenia, asi skôr variant b)? Zatiaľ skúšam a) a nie som moc úspešný.

Alebo je to úplne zlá cesta a treba rozdvojenie riešiť pred ihlovým ventilom, teda mať 2 ihlové ventily? Lenže nechcem mať aj dva elektromagnetické, takže je možné za redukčný dať elektromagnetický a až za ním za rozdvojkou dva ihlové? Nepoškodia sa ihlové ventily tými prudkými zmenami tlaku pri spínaní?

EDIT: Dalo by sa toto pokladať za ideálne riešenie? www.rostlinna-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2014 19:20 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Joe88
no já to tak provozuji. Jedu do 160l 1 bubl/3sek. přes "žebřík" (hadička dlouhá 1m) a do 30l 1b/10s přes sklokeramický difuzor (hadička 3m). Vzhledem k tomu, že keramická patrona klade větší odpor než žebřík, je to ráno po sepnutí trochu "neseštelované, ale během půlhodiny se to ustálí jede to jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2014 19:11 Joe88
Rád vidím, že někoho už předemnou napadlo to samé, ale bohužel už tu není napsáno jestli to takhle tedy může fungovat. Máte někdo zkušenosti jestli jdou za el. mag. ventil zapojit dva jehlové ventily. Jeden do 240L cca 7m hadička a jeden do 20L 1m hadička. Jestli je možné to těmi el. ventily naštelovat. S tím, že do velkého akva bych chtěl atomizer 55mm a do maleho jenom difuzor 17mm. Děkuji za každou radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 14:32 johny82 Re: cezarmilan
Dekuji
už mam to!
vybral jsem rozdvojku Y formy a jsem spokojen.
Evžen
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 14:39 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: johny82
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 12:54 johny82
Zdravím,
prosím někdo poraďte mi kde se da koupit rozdvojku pro CO2?
Děkuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 23:20 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
samozrejme palec
ale keď mňa akosi viac baví, ako nabehnúť do obchodu, skúšať a vymýšľať a potom pozorovať výsledok, no a niekedy vyhodiť, čo som vymyslel. Ale niektoré veci je zase lepšie kúpiť hotové ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 22:12 TomasK Re: slavko
Aha tak teď už rozumím. Děkuj za Objasnění. Dnes jsem obejdnal příslušenství na tu mou sestavu tak uvidím jak to bude fungovat... Koukám, že jsem docela i průkopník této metody.. Vím, že hodně lidí to asi zkoušelo dát hadičku na T spojku, ale to co chci já asi ještě moc lidí ne... :-( Tak třeba budu moct poradit jednou někomu já až to vyzkouším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 21:15 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: TomasK
Keď som napísal, že môže byť problém s jedným redukčákom, mal som na mysli napr. kombináciu keramická tabletka a cig. filter a podobne. Pri Tvojom riešení by to mohlo fungovať. Čo sa týka ihlových, treba pamätať, že pokiaľ cez nich bude plyn prúdiť rýchlejšie ako bude unikať cez difúzor, časom sa tlak pred a za ihlovým ventilom vyrovná.

TIBI je zázračná tibetská (či aká) huba, ktorá v ocukrenej vode produkuje CO2. Produkuje ho oveľa menej ako pri kvasniciach, zato oveľa rovnomernejšie, približne po rovnako dlhú dobu. Riešilo sa to aj na tomto fóre, prípadne na akva.sk, nemám teraz linky (ďatľujem na tablete, budeš musieť pohľadať). Ja ich mám zatiaľ rozrobené v troch fľašiach, hadičky vyvedené do pohára s vodu. Malo to veľmi pomalý rozbeh, až som strácal nádej, ale teraz mi z jednej fľaše ide bubla každých cca 25 s, čo by mi do 30 l bolo aj dosť. Z ostatných asi 1 bubla/min - ešte treba doladiť pomery, ale ja mám čas i trpezlivosť. Mám zarobené aj na zázračný nápoj, ktorého účinky testujem na manželke :-D

vice zde: rybicky.net/forum/15188-tibi-krystaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 14:03 TomasK Re: Sid
Přesně to chci udělat jeden redučák, elkt. ventil pak rozdvojka Y a na každou větev jehlák. Přesně tak. Bádám jen zda to má technicky smysl. Abych nastavováním jednoho totálně nerozhodil druhou větev.Osobně sjem viděl ve viváriu mělník redukci od rataje se šesti výstupy. A tím viděl myslím v provozu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 13:48 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Sid
levnější možnost si rovno podotknu vzpomenout, v automatizaci zle sehnat T rozdvojky a pak jen použít na každou větev obyčejný jehlák (osobně třeba mám kvalitní za 200)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 13:44 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: TomasK
Rozvody CO2 pro dvě (i tři) akvária existují, je to ale i otázka ceny...
www.aquascape.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 13:22 TomasK Re: slavko
Našel jsem i redukční ventil se dvěma výstupy ( aquario.pl/… ), ale příjde mi to stejné jako dkyž použiji rozdvojkua dva škrtící ventily. Navíc bych musl mít dva elektromagnetické ventily, které jedna dost topí a za druhé stojí kolem 500,- Takle bych použil jen jeden a dobu svitu světla byl sladil podle toho. Tlak tam bude určitě jiný. Jedno bude 20 l akváriuma druhé 240... Ale doufal jsem, že se dvěma jehlovými ventily by to neměl být takový poblém.
Když jeden přivřu tak stoupne tlak v druhém, ale průtok bude nastaven poř´d stejný. Nad tím právě bádám jak se to projeví. Ale kdybych to ejdnou nastavil tak už by to mělo zůstat za předpokladu zapínání najednou.

Jinak difusor jsem chtěl stejne jen s jiným průměrem. Momentálně mám: aquario.pl/… s průměrem 20 mm, ale ten ybch chtěl použít na malé a do velkého pro lepší účinek dát průměr 35 mm ( aquario.pl/… )

Je v tom nějaký problém?
Edit: Ještě reakce na psoeldní odstavec. Můžu se zeptat co je TIBI? Jinak hadičku mám polyuretanovou a protože povede kolem dveří tak jí strčím ještě do tvrdé trubky v tomto místě. Naštěstí tam máme vyvýšený prah u těch dveří a trubka by tam neměla být skoro znát a tudíš ji nebudu muset nějak překračovat je tot ak 1 -1,5 m. Zbytek vede za skříněmi. V zapojení problém nevidím. Jen si nedokážu představit nastavování dvo různých větví. Asi to sranda nebude (to právě nevím), ale pokud se povede tak už by problém být neměl. Zapnutí a vypnutí bude jedním elkt. ventilem takže by v průběhu už ke změnám docházet nemělo. Jen než to vychytám no. Příjde mi lepší chdoit plnit tu bombu častěji než chodit plnit dvě a různě. Za ty redukce a příslušenství dám tak 700-800 Kč. Ale od firmy camazzi. Druhá sestava by mě vyšla na 2500,- Kč minimálně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 09:43 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: TomasK
TomasK napsal: Problém je, že malé akva je hadičkou asi 5-6 m jdaleko.
To by nemal byť problém, sám mám fľašu (hasičák) na druhej strane gauča, takže cca 3-4 m od vstupu do nádrže. Používam tlakovú hadičku, určenú na tlakové rozvody vzduchu (do 10 atm). Oneskorenie nastáva, lenže ja CO2 na noc nevypínam, takže oneskorenie je len ohľadom nastavenia bubliniek - zmením na ihlovom a bublinky počítam pre istotu až asi za hodinu :-)

TomasK napsal: V úmyslu mám z redukčního ventilu zapojit elektromagnetický. Za ním Y spojku, protože T by asi prostorově nevyhovovalo. A za Y dát dva jehlové ventily od firmy camazzi.Pak už jen hadičku a difusory.Jedna větev má v hadičce tak 2 m a druhá by měla asi těch 6. Vím, že tam bude zpožděná rakce na zapnutí a vypnutí, ale nevím jak velká a jestli to ej vše...
S tými ihlovými ventilmi uvažuješ správne, hoci môže robiť problém spoločný redukčný, pretože rôzne spôsoby aplikácie CO2 do nádrže môžu vyžadovať rôzny tlak, ale ak použiješ rovnaký typ difúzora nemal by byť problém.

Sám som sa do malého (30 l) rozhodol experimentovať s TIBI, pretože ťahať hadičku cez celú miestnosť sa mi nechce. Zatiaľ robím pokusy druhý týždeň a vyzerá to viac ako sľubne. Možno by si sa mohol vydať týmto smerom, aby si sa nemusel prekračovať hadičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2012 07:09 TomasK
Ahoj, nedávno jsem si pořídil CO2 set pro 240l akvárium. Také jsem si ale pořídil ještě jedno malé akvárium (20l) pro krevety. Chtěl bych tam také aplikovac CO2 protože tam mám eleocharis, cubu a staurogyne.
Nápadl mě výmysl, že bych mohl použít jednu tlakovou láhev na obě akvária. Nechce se mi investovat do druhé sady a ani jí nemám pořádně kam dát. Teď Mám 1,5 Kg láhev akorát do skříňky.
Problém je, že malé akva je hadičkou asi 5-6 m jdaleko. Zajímalo by mě, zda by to byl nebo nebyl problém tato vzdálenost a jestli by šla nastavit každá větev nezávisle na té druhé?

V úmyslu mám z redukčního ventilu zapojit elektromagnetický. Za ním Y spojku, protože T by asi prostorově nevyhovovalo. A za Y dát dva jehlové ventily od firmy camazzi.Pak už jen hadičku a difusory.Jedna větev má v hadičce tak 2 m a druhá by měla asi těch 6. Vím, že tam bude zpožděná rakce na zapnutí a vypnutí, ale nevím jak velká a jestli to ej vše...

Díky za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 21:55 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
nebo se zkombinuje jehlovy ventily www.tech-con.cz/…
a sroubeni
www.tech-con.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 21:33 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: ola
Třeba tady:
www.aquascape.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 21:31 Žena ola [31] Re: Sid
Můžeš mi hodit nějaký odkaz, kde se to dá pořídit? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 21:04 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: ola
...Myslím, že nejlepší způsob kvašení do dvou akvárií jsou dvě samostatné lahve a hadičky...
Když už má Ola tu tlakovou láhev...
Existují adaptéry pro rozvod CO2 z tlakové láhve pro dvě i tři akvária.
Adaptéry jsou vybaveny dvěma, resp. třemi jehlovými ventily, takže seřízení průtoku plynu bude preciznější, než pomocí plastových škrtítek ap.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 14:02 Muž Shrimpman [36] Re: Ivan
Myslím, že nejlepší způsob kvašení do dvou akvárií jsou dvě samostatné lahve a hadičky. Vzhledem k naprosté jednoduchosti systému to vidím lepší, než se každý den nastavovat s bubláním vzhledem k různému ucpání jednotlivých větví. A při použití bomby je to naprosto jednoduché, stačí ventilky za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 11:58 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Ivan
ale kazdy akva potrebuje jiny mnozstvi CO2, co u jednoho je minimalni davka u druhyho uz vytravi akva (pri stejnem objemu nadrze) a kdyz uz zainvestovala do bomby....

na ten difuzor se taky chystam, ale vzdycky nez se rozhoupu tak mi ty lipovy vetve nekdo slohne (komunalni sluzby)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 09:27 Ivan – CO2 do dvou akvárií současně
Neviem ako ostatný s kvastnicami, ale ja používam len TIBI kryštáliky. Do 60l akva by ti stačila 0,5l fľaška. Nepotrebuješ ihlové ventily a podobné veci.
Jednoducho ide hadička z fľašky priamo do akva a podomácky vyrobeného difúzora
www.akva.sk/…
Na noc len hadičku zaškrtím a ráno pustím, žiadne roztrhnutie fľašky nehrozí. No a mať 0,5l fľašku od ľadového čaju za akvárkom nie je problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2012 23:40 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: ola
Tecko muzes zkusit,ale musis pouzit stejne diffuzory,jestlize mas flipper a tabletu,CO2 jako plyn ti pujde cestou nejmensiho odporu(flipper)a i potom zalezi,ktery(z tech 2 stejnych diffuzoru) se ti bude vice zanaset ale jde to,trochu se pohrat z jehl.ventilem a melo by to byt ok!Nejlepsi je ale pouzit splitter!!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.05.2012 23:00 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: ola
tak by se ti do toho malyho akva davkovalo podle toho velkyho se vsema rizikama, navic budes muset trosku pridat na jehlovym ventilu.....

ja mam mekkou vodu s nizkou alkalitou, takze si musim davat bacha... abych to neprehnal (2-4°dKH)

rozhodne bych si hlidal pH a KH, pozdeji jen pH

udelat muzes cokoliv chces, ale vzdy to ma nejake dusledky/nasledky....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2012 22:07 Žena ola [31] Re: Moucha
A co by se stalo, kdybych to udělala "po svém" hmm , střihla hadičku, nasadila škrtítko, dala na to Boyu a hotovo? CO2 mám celý set včetně jehlového i elektromagnetického ventilu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2012 21:44 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: ola
je nekolik moznosti:
1) za redukcak rozdvojku a dva jedlovy ventily (jeden pro nano a druhy pro velky akva)
2) predpokladam ze controler spina elektromagneticky ventil, takze mezi jedlovy ventil a el. mag ventil dat rozdvojku/odbocku pro nano....(po zavreni el. mag ventilu, hrozi zvyseni tlaku v privodu pro nano, po otevreni toho ventilu, zase pokles, ale chce to odzkouset)

na skrceni doporucuji tento ventil www.akvarista.cz/… ma pomerne jemnou regulaci a hlavne drzi... s co2 si hraju uz par let, takze jsem vyzkousel ruzna skrtitka az jsem se odhodlal jit do tohodle a plna spokojenost (mam ho dva mesice)
ty co se davaj primo na hadicku jsou ovlivnovany "vymackanim" hadicky, pripadne pri poklesu tlaku se uzavrou a pak se to musi zase stelovat....
jiny ventily s tesnenim zase nedrzi nastaveni a samy se "rozstelovavaji"...

v obou pripadech "zabava" s nastavovanim na nekolik dni ci tydnu... s tim ventilem od elite jsem si to sesteloval behem jednoho dne!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2012 21:13 Žena ola [31] – CO2 do dvou akva
Potřebuju radu. Radu pro laika a navíc ženskou. ;-) Mám CO2 s Ph Controlerem, který mi pouští CO2 do akva přes Flipper. Chtěla bych z té samé bomby pouštět CO2 i do nanoakva. Stačí tedy, když cvaknu hadičku a přes "téčko" rozdvojím proudění CO2? V nano bych ho pouštěla přes Boyu difuzér (klasika s tabletou). Na hadičku bych hodila ještě škrtítko, aby do nano šlo CO2 méně. Vím, že Ph, které měří controler ve větším akva může být jiné (a asi bude) než v malém a dávkování se tak bude řídit situací ve větším akváriu, což bych se snažila ovlivnit tím škrtítkem na hadičce. Je to reálné nebo jsem totál mimo? stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2009 19:37 Žena Rebbie [71] Re: Hatomi
Ja bublala z jedny flasky do 2 akvisek,mela sem to pres to tecko jak pise kolega prede mnou,ale bez nakych ventilu,jen na kazdej hadicce skrtitko a pak pul hodiny vyvazovani nez to bublalo do obou ;-) mela sem puvodne slabej burcak a pak to proste do obou akvisek zaboha neslo nastavit.. Pomer bych dala do 2 litrovy flasky litr vlazny vody,250 g cukru a tak 1,5 ml susenejch kvasnic :-)
Jo a na noc to proste priskrtim tak ze to prestane bublat ale neni to uplne na fest uskrceny..delam to tak furt ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2009 19:01 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: Hatomi
Na jednu flasu sa daju napojit dva vzduchovacie kamene. Normalne to napojis cez tecko, ale potrebujes dva ventily na kazdy kamen zvlast. Skrtitka su o nicom, skus si vyrobit ihlove ventily zo zapalovacov ako mam ja. Som snimi nadmieru spokojny a su takmer zadarmo ;-) .
Ale aj tak to nebude dokonale. Budes musiet stale nadstavovat a kalibrovat. Podla mna je to len zbytocna robota.
Co ti brani aby si si spravila CO2 do kazdeho AQ zlast? :-) Bude to lepsie ved sama uvidis.
Ked chces na noc vypinat tak daj na hadicku tecko. Na tecko daj druhu hadicku co nebude nikam viest. Na nu daj skrtitko a na noc ho iba otvoris a vsetek tlak pojde von a nie cez vzduchovaci kamen do AQ. Pozor nezabudni na spätny ventil, aby si si nevytopila byt :)
Co sa tyce pomeru kavasnic a cukru to ti neporadim, lebo ja mam trosku iny systen astale davam taku istu davku. V podstate mne je to jednu aku davku urobim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2009 17:42 Žena Hatomi [27] – CO2 do dvou akvárií současně
Dobrý den,
mám 2 akvária vedle sebe (60l a 40l) a chtěla bych začít dávkovat co2 kvašením (v 60l už jsem to párkrát zkoušela) a mám k tomuto dvojímu dávkování pár otázek:
1) Je to vůbec možné,aby z jedné flašky šel CO2 do dvou kamínků?
2) Jaký poměr namíchat?
3) Máte nějaký fígl na "vypínání" na noc?

Děkuji za každou odpověď ;-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 3124x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10879-co2-do-dvou-akvarii-soucasne