Ahojte, táto diskusia je už riadne stará a odkazy v nej už ani nefungujú. V akváriu mám klasický set s elektromagnetickým ventilom:
www.rostlinna-akvaria.cz/… + 8 l fľašu. Teda za redukčným ventilom ide ihlový a za ním elektromagnetický.
Rozbieham druhé akvárium a samozrejme by som chcel využiť túto sadu. Kúpil som
JBL ProSilent Control (
www.jbl.de/…) a dal na koniec. Lenže keď to nastavím optimálne, po pár dňoch sa mi niekedy stane, že v jednom akváriu rastliny akosi moc bublajú, tester je žltý a v druhom nič, je modrý. Neviem, či si to časom "sadne" alebo to nejde takto stabilne nastaviť. Možno to chce len nejaký trik.. Vidím 2 možnosti regulácie:
a) dať vyšší tlak a potom na oboch výstupoch riadne priškrtiť, teda ak do jedného ide priveľa, priškrtím ho ešte viac;
b) nižší tlak dať už na ihlovom ventile a výstupy len mierne priškrtiť, teda ak do jedného ide príliš veľa, druhý uvoľním ešte viac, resp. jeden by mal byť "naplno" (do väčšieho akva) a druhý jemne priškrtený.
Neviem, čo je lepšie z hľadiska stability nastavenia, asi skôr variant b)? Zatiaľ skúšam a) a nie som moc úspešný.
Alebo je to úplne zlá cesta a treba rozdvojenie riešiť pred ihlovým ventilom, teda mať 2 ihlové ventily? Lenže nechcem mať aj dva elektromagnetické, takže je možné za redukčný dať elektromagnetický a až za ním za rozdvojkou dva ihlové? Nepoškodia sa ihlové ventily tými prudkými zmenami tlaku pri spínaní?
EDIT: Dalo by sa toto pokladať za ideálne riešenie?
www.rostlinna-akvaria.cz/…