Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Stará akvarijní voda do nové nádrže

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Stará akvarijní voda do nové nádrže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 21:16 R Muž romant [27987] Re: elenka
Jestli máš možnost nasaď nějaký výpomocníky v podobě šneků(okružáky, levatky, piskořky) a trpělivost, ono se to zlomí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 21:11 Žena elenka [-3] Re: romant
menim, menim kazdy den, jenom hladina se nemeni...A filtr nemam, jenom bublifuk, takze obavam se ze tento proces me bude trvat asi mesic, coz bych nechtela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 20:45 R Muž romant [27987] Re: elenka
Už jsem Ti to psal v jiným vlákně, stará voda ne, ale to naočkování filtru tou vyždímkou ano. Jinak můžeš taktéž použít komerční přípravky třeba Nitrivec, splní stejnou funkci, jako vyždímka. Denně měň 1/3 vody a budeš si tím ke snížení dusitanů pomáhat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 20:39 Žena elenka [-3]
Ahoj lidi!
Predem sorry za takovy dotaz ale kdo by venoval me par litru vody ze sveho zabehleho akvarka, nebo vyzdimku z filtru?Praha
Totiz mam cerstve zalozene AQ, 2 tydny, misto filtru bublifuk.A merim vysokou hladinu nitritu, ktera ani nemysli klesat.Mslim ze k rychlejsimu zabehu stara voda by moc pomohla.Dik!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2009 06:28 R Muž Mrakoplash [1776] Re: akar77
Napadají mně cukrářské kvasnice. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 21:04 akar77 Re: filipsi
Ano to máš pravdu, složení lidské moči je jiné. Nechtěl jsem říct, že to je všelék, ale že to může pomoci a je to odzkoušeno. Koňskou asi těžko někdo sežene a s tím amonikem-ano to by šlo, ale jak si sám řekl, problém je v tom, že drtivá většina lidí nedokáže namíchat tu správnou bezpečnou koncentraci a navíc je to nebezpečná chemikálie, kterou asi není radno doma uchovávat. Všichni si pamatujeme jak jsme k tomu "po francouzsku" čuchali ve škole v chemii a stačilo, že jo?:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 20:54 Muž filipsi [1295] Re: akar77
Tomu rozumim, co jsi tou moci chtel rici. Ale lidska moc ma maly obsah amoniaku, ktery potrebuji jako vstup jedny z "nasich" bakterii (narozdil treba od te konske). Ty dalsi potrebuji dusitanove ionty. Tech je v lidske moci jeste mene.
Mocovinu, ktere je v lidske moci vetsina, rozkladaji jine bakterie, tech az tolik nepotrebujeme, a v akva jich moc neni.
Prave proto si nejsem jisty, nakolik by ta lzicka lidske moci procesu pomohla. Mozna nejaky ten vitamin C ;-) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 20:05 akar77 Re: Yirka
Už jsem to našel:
issuu.com/…
strana 13 a dále
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 19:55 akar77 Re: filipsi
Nešlo o to, že by lidská moč obsahovala nitrifikační bakterie, ale o to, že může při záběhu akvária posloužit vyvíjejícím se bakteriím jako zdroj živného prostředí. V novém akváriu je povětšinou "velmi sterilno", v uvozovkých píšu protože nechci rozvádět pojem sterilní. Proto se při záběhu bez rybek doporučuje krmit zhruba podobně jako by tam rybky byly aby rozkládající se zbytky krmiva vytvořily dostatek živin pro bakterie. Jelikož nějakou dobu trvá, než se krmivo rozloží a vytvoří živiny pro bakterie, pak u větších nádrží se právě odzkoušelo, že těch prvních pár dnů se dá urychlit a zkrátit tím, že se do akvária přidá malinko moči, čímž se rychleji vytvoří dostatek živin pro právě se rozvíjející bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 19:40 Muž filipsi [1295] Re: akar77
akar77 napsal: Proč tak složitě? Stačí tam šoupnout tak půl max. jednu kávovou lžičku moči ...
U lidske moci bych o efektu na tvorbu bakterii trochu pochyboval. Zato efekt hnojeni je nezpochybnitelny. U konske bych tomu mozna veril, ale stejne nam bude jedna cast trochu chybet. Tak slozite proto, ze presne vim, co tam davam a kolik.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 19:16 Muž Yirka [9126] Re: akar77
Můžeš dodat ten článek o dvou druzích bakterií-záběhových a procesních?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 19:02 akar77 Re: Yirka
Asi takhle, ty tablety či roztoky s "milardami bakterií" akváriu buď pomůžou a nebo nepomůžou, většinou neuškodí aplikujíli se podle návodu, je to podobné jako při střídmé konzumaci doplňků stravy.
Co je však zajímavjší je to, že nitrifikační bakterie, které se podílí nakonec na procesu nitrifikace jsou jiného druhu než ty, které se případně aplikují pro záběh akvária. četl jsem o tom článek než sem zabíhal své akva, bohužel jak tam psali mezi akvaristy se zatím příliš úspěšně nepodařilo tento vědecky a laboratorně zjištěný závěr prosadit. A lobby výrobců těch chemikálii na startování akva hraje také svou roli. Vymyslete auto na vodu a řekněte světu, že je to lepší než benzín a budete mít velký velký problém.
Závěr: ty chemikálie na start akva podle mě-ověřeno zkouškou trochu pomůžou, aplujíli se podle návodu-dá se tím zkrátit doba zaběhnutí akvária tak o týden-ty dodané bakterie zřejmě vatvářejí nějakým způsobem vhodnější podmínky pro "uchycení a vytvoření" "těch správných finálních" nitrifikačních baktérií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 19:00 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: akar77
No, nevím, nevím. Nascat si do akvárka mi taky připadá jako čuňačina smich
Rozhodně bych ale při zakládání nového akvárka použil částečně vodu ze starého a původní zaběhnutý filtr, alespoň pro začátek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 18:54 akar77 Re: filipsi
Proč tak složitě? Stačí tam šoupnout tak půl max. jednu kávovou lžičku moči a je to. Někomu to může připadat nechutné, ale funguje to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 18:41 Muž Yirka [9126] Re: ČUPR
Řekl bych že větší čuňačina je používat již při startu nějaké tablety na bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 17:09 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: ČUPR
Ten kal během chvilky zmizí, usadí se nebo jej nasaje filtr, ale bílí zákal, ten chvilku vidět půjde coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 17:03 Muž ČUPR [204] - TetryRe: Silent
To mne také napadlo - vymačkat filtrační molitan do nově zařízené nádrže s čerstvou vodou, případně přidat i ty tablety. Ale zdá se mi to jako šílená "čuňačina" - do křišťálově čisté vody vymačkat takový šílený kal, podobný lógru z černé kávy i když se to v tom množství ztratí a filtr to zpracuje. Fakt nevím, co je pro nově založenou nádrž zdravé a nejzdravější. Stejně se asi nevyhnu počátečnímu zákalu, případně vytvoření nežádoucí sinice. Proto jsem sem napsal ten dotaz abych získal další zkušenosti z rad zkušených. Staré dno dávat nebudu - začínám s novým a "načisto" - je to jiný druh štěrku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 17:00 Muž Henry69 [23] - CichlidyRe: ČUPR
Tak presne tak jsem postupoval pred mesicem, kdyz jsem zakladal nove akva (pouzil jsem vodu z leta zabehnute nadrze od otce)a myslim ze se povedlo, parametry vody v poradku, ryby ackoliv jsou tam par dnu jsou cile. Vymackani filtru ci pouziti substratu je rovnez cesta, nebal bych se toho. Good luck!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 17:00 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: ČUPR
Tak tohle mě napadlo asi před necelím měsícem. Do nového AQ jsem dal asi polovinu starého dna a asi polovinu vody ze zaběhnutého AQ a zbytek dolil Osmotickou....

Bílí zákal - nenastal, spíš jen takovej nádech bílého zákalu. Po týdnu byla voda pěkně čirá. A dokonce bylo vidět na stolístku a okřehku,že se jim pěkně daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 16:59 Muž filipsi [1295] Re: ČUPR
Pripadne k tomu jeste prikapnout "spetku" cpavkove vody a dusitanu draselneho :-) (jen pro ty, co si spetku sami spocitaji! ;-) )
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 16:54 R Muž Silent [5949] Re: ČUPR
No tak samozřejmě se použít část "staré vody" v nové nádrži dá, ale mnohem účinnější pro rychlejší osídlení bakteriemi je použít třeba část starého substrátu. Nebo i použít část filtrační hmoty ze zaběhlého filtru, případně hmotu vymačkat do nové nádrže aby se urychlilo osazení nového filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2009 16:35 Muž ČUPR [204] - Tetry – Stará akvarijní voda do nové nádrže
Omlouvám se předem pokud se zde řešil podobný dotaz, ale důkladně jsem prošel celé fórum a odpověď jsem nenašel.
Rád bych slyšel váš názor na použití stávající "staré" akvarijní vody pro založení nové nádrže. Nová nádrž potřebuje dostatečný čas na probuzení baktérií a zahájení biologického procesu filtrace. Mám sice nějaké tablety s bakteriemi pro "nastartování" tohoto cyklu, ale napadlo mne použít (třeba jen částečné množství) akvarijní vodu z již léty zaběhnutého akvária. Je lepší začít "načisto" za použití zmíněných tablet, nebo použít "starou" akvarijní vodu a tím zkrátit dobu "záběhu" nové nádrže? Dno bude zcela nové, z nového nepoužitého akvarijního štěrku. Rostliny budu vysazovat nové po nákupu. Ryby cca po měsíci plného provozu nádrže (osvětlení, filtrace,...)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1258x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10841-stara-akvarijni-voda-do-nove-nadrze