Fontinalis antipyretica
Starší reakce
Starší reakce
No ono to nemusi byt jen tak, ze si nosime rostlinky z prirody, ale muzeme je tam taky vysazovat, napr. solenka, kterou hojne nabizeji pestitele akvarijnich rostlin, roste i u nas, dokonce patri mezi kriticky ohrozeny druh.
www.botany.cz/…
Pod vodou se ji nedari a myslim, ze nekde venku na nejakem prihodnem stanovisti ma vetsi sanci nez v akva.
Připodobnil bych to k případu Cryptocoryne nevillii. Každý druhý jí má v akváriu a přeci jí nikdo nepěstuje. Čím to.
Krom toho pod jedním jménem se skýtají různé druhy rostlin. Jako například Ceratophyllum demersum. Pěstují se rostliny z celého světa a přizpůsobené různým podmínkám a nejspíš i různé druhy.
A ještě se pěstují i příbuzné druhy Fontynalis a většinou taková akvária jsou v provozu, čili i rostliny pěstovány, jen na krátkou dobu.
Starší reakce
Pokud schřadne a budu ji muset vyhodit, druhý pokus již nebude
Pokud vydrží, nechám ji v akvárku. Takže žádné další plenění přírodních lokalit nehrozí. Vracet ji zpět do potoka nebudu. Nevím, jak bych krevetkám vysvětlil, že se stanou bezdomovci
Me z mladickych pokusu nikdy nic z nasi prirody v teplem akva dlouhodobe (vic nez par mesicu) nevydrzelo. Neco chradlo hned, neco az po delsi chvili, kdy se zdalo, ze to jde.
Pokusně jsem jeden kousek prameničky v dubnu nainstaloval do akvárka. Zatím jde a dokonce přirůstá. Díky CO2 krásně bublá. Teplota 22°C - 24°C. Uvidím, co s ní udělá léto. Stala se okamžitě středem dění v akvárku. Oblíbily si ji krevetky i rybky.
no právě že tam bude hodně oganismů,radči bych to AQ nedával.Ty to chceš dát bokem děláš dobře.
0 09.06.2009 08:24 pe25tr Vím kde tahle rostlina roste na Kolínsku. Vytváří v jedné tůni (v podstatě stojatá voda) souvislý koberec... nádhera. Přinesl jsem si jí trochu domů a zkouším v malém akvárku bez ryb, jak bude reagovat na umělé osvětlení a vysokou teplotu. Trs, který jsem si přinesl, byl (je) plný života různé larvy, červi, vodule , dokonce mi po hladině běhá jedna malá vodoměrka, ale hlavně šneci - ohromné množství šneků
.
Tak hlavně opatrně, ať si s prameničkou do akvárka nepřinesete nějakou krásnou akvarijní chorobu nebo parazita
Trhat jen tolik, kolik potřebujete. Asi to zas tak běžná rostlina není. U nás jsem ji objevil pouze v jednom úseku jediného potoku.
Také jsem ji našel v místním lesním potoku před 3 týdny
a zatím se ji daří. Teplota 25°C a zatím vše OK
Starší reakce
Opravdu pěkná rostlina v našich potocích. Konečně vidím, že roste i na kamenech. U nás v potoce pouze na ponořených živých kořenech olší.
Pramenička obecná - další fotka z biotopu, ve kterém se u nás vyskytuje. Čistá tekoucí voda potoka v hlubokém zalesněném údolí.
Takto vypadá pod vodou dobře rostlý a na kameni uchycený mech Fontinalis antipyretika. Foceno 9.5.09.
Ne, to není Fontinalis. Je to něco jako Brachythecium nebo i jinej rod. Pod vodou se pěstovat vesměs s úspěchem dají, ale vypadají úplně jinak. Jsou nevětvený a rychle rostou k hladině.
0 14.05.2009 18:10 Bak [164] - Raci, krabi, krevetky Myslím si že jsem narazil na Fontinalis.?
moc se mi líbí a mám jí plný kbelík, tahle kytka se ráda rozlézá ven z vody, myslím že jí vůbec nevadí ani ve vodě a ni na suchu.
Starší reakce
Fontinalis používám do porodniček a k výtěrům , je dost odolný a vytrvalý , ale záleží z jaké je vody (stojatá , proudící a jiné ) , lokality výskytu by se neměly zcela vybrakovat , ať na nich tento pěkný a zajímavý vodní mech nevyhyne.
Výborně, máš jedničku. Díky. Teď jen jestli se uchytí v akvárku.
V lese v potoce jsem našel vodní rostlinu podobnou mechu. Většina z nich byla přichycena na ponořených živých kořenech olší, jen jedna byla částečně nad vodou. Rostou jen v jedné části potoka, výše ani níže po potoce jsem žádné další nenašel. Rostlinu se mi nepodařilo určit. Jednu rostlinu jsem odebral i se dřevem s jednu jsem utrhnul. Po důkladném oprání jsem je přidal do akvárka. Jsem zvědav, zda přežijí nebo zda přežijí původní obyvatelé akvárka
Připojuji fotky. Byl bych rád, kdyby se je někomu podařilo určit.
Rostlina po nainstalování do akvárka. Vypadá docela perfektně. Kdoví, zda vydrží. Hned se zalíbila krevetkám.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 3985x