Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Záruka na nákup rybek

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Nákup ryb 

Akvaristik.eu

Záruka na nákup rybek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 16:01 Žena baletka [624] Re: Deathbull
OK, díky za rady, budu na to myslet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   09.02.2013 11:19 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Bob má pravdu v tom, že začínat s Heckely je skutečně nedobré ;-)
Kup si nějakou klasickou chovatelskou formu, pokud to bude na naučení tak to nemusí být extra kvalitní ryby, zkus si to. A pokud to bude dobré, začni uvažovat nad čímkoliv co má něco společného s přírodní formou. Na 90% si ušetříš zklamání a peníze. Ideálně hejno menších prcků. Je to podobné, jako kdyby někdo kdo nikdy neměl klasické skaláry šel a koupil rovnou alty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 10:04 Žena baletka [624] Re: LiborSprysl
Víte, já to chápu. Že nejlepší je být v kontaktu a jezdit. Ale ono to s ročním dítětem není tak úplně snadné :-) Spíše by pomohla nějaká další konkrétní jména. Přesto děkuji za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 10:03 Žena baletka [624] Re: Danila
Myslím, že nic takového jako "hlavně levně" jsem nenapsala. Někdy se sice nevyjadřuji úplně přesně, ale v tomto případě myslím, že je snadno pochopitelné, o co mi jde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 04:39 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Těch jmen je samozřejmě mnohem více...začněte jezdit na výstavy, tam se seznámíte s chovateli...Tím vás samozřejmě nenabádám...ale je to cesta...v Hradci jich o víkendu bude v Aldisu také pár
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 01:35 Žena Danila [4489] - SumciRe: baletka
baletka napsala: Vyplývá mi z toho, že buď narazím na dobrého chovatele, budu mít tedy štěstí a on se zachová slušně, takže mi neprodá choré nebo deformované kusy anebo potkám někoho, kdo využije mé nezkušenosti a stejně neudělám nic. Tudíž.. musím se pokusit nakoupit aspoň za přiměřenou cenu :-)....Ale ani u pana Pejši, ani u nikoho jiného si tak drahocenou rybu nekoupím z prostého důvodu: nemám na ni.


Pokud budete chtít kvalitní a zdravé ryby ,tak za ně budete muset zaplatit.
Pokud hodláte pořídit terčovce "hlavně levně" z neznámého zdroje, může se stát cokoli i když příslušná legislativa(viz Liborův příspěvek níže) platí pro všechny.Kupní smlouva či doklad o prodeji by neměla být u seriozního obchodníka problém.
Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 23:47 Žena baletka [624] Re: tercovec5
Myslím, že vůbec není třeba zveřejňovat jméno. V této diskusi (alespoň mi osobně) nejde o konkrétní chovatele, pouze o povědomí o tom, jak se tyto věci ošetřují a jaký je prostě zvyk. Věřím, že u pana Pejši bych nelitovala ani koruny. Ale ani u pana Pejši, ani u nikoho jiného si tak drahocenou rybu nekoupím z prostého důvodu: nemám na ni. Tedy nemám na ten počet, který si terčovec žádá, aby se cítil dobře v hejnu. Ale děkuji za tip, je dobře vědět alespoň jedno dobré jméno :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 23:42 Muž tercovec5 [257] - AmerikaRe: baletka
Pokud to není tajné,napište jméno chovatele.Pokud je to např pan Pejša,tak nebudete litovat tisícovky ani za normálního red tyrkyse,pokud se jedná o někoho jiného,chtělo by to vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 23:08 Žena baletka [624] Re: Bob66
Ano, s dospělými začínat nechci. S Heckely asi ano. Dva zkusím, pokud je seženu za rozumnou cenu. Ovšem on ten chovatel mi vlastně nabídnul všechny varianty za podobnou cenu. I snake skin, plošný tyrkys, red tyrkys... A to si skutečně myslím, že lze pořídit levněji. I když jeho ryby vypadají velice dobře. Pepan: tohle už mě napadlo. Jen zatím nemám žádného kamaráda zkušeného diskusáře poblíž. Ale to se může změnit. Na nákup nespěchám, akvárium je v provozu od října a stále se objevují problémky - tu řasa, tu neprospívající rostliny, takže tyto ryby pořídím skutečně až v momentě, kdy si budu jistá, že je vše v cajku a stabilní. I kdyby to mělo trvat měsíce, potažmo roky. Zatím se procvičuji na malých cichlidkách, které mám v obou akvárkách, a kterým se daří. Zatím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   08.02.2013 22:18 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: baletka
Nejhorší je začínat s dospělými a takhle drahými rybami X-) A obzvlášť s heckly i když kříženci ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 22:06 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: baletka
A co takhle požádat nějakého diskusáře, který už má zkušenosti, aby šel na ten nákup s Vámi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 21:49 Žena baletka [624]
Samozřejmě, osobní nákup považuji za samozřejmost. Pokud mi chovatel odmítne "ukázat chov", nenakoupím u něj. Ty drahé ryby, které mi chovatel nabízel, byly dospělé nebo skoro dospělé, ve velikosti asi 9-12cm. Konkrétně jsem chtěla potomky Heckela a tyrkyse, pasu po co nejvíce přírodních zbarveních, ovšem na ryby přímo z odchytu si netroufám ani ne/zkušeností ani finančne. Já osobně bych raději mladé ryby. Aniž bych konkrétně o tomto něco extra "studovala" ;-), přijde mi logické, že mladší ryba se snáze přizpůsobí novému prostředí. Mimoto bych se ráda dívala, jak rostou, to mě baví :-) Jenže tady zase narážíme na mou nezkušenost. Mám něco načteno, nějakou dobu vedu dvě akvária, s menšími či většími obtížemi - spíše menšími, i když teď momentálně řeším nepříjemnou chorobu :-(, ale nikde nevyčteš jak poznat rybu, která bude v budoucnu dobře zbarvená, která poroste.. to jsou všecho leta zkušeností a jednou prostě nějak začít musím, žejo... Ale tohle je off topic. Takže děkuji za všechny informace. Vyplývá mi z toho, že buď narazím na dobrého chovatele, budu mít tedy štěstí a on se zachová slušně, takže mi neprodá choré nebo deformované kusy anebo potkám někoho, kdo využije mé nezkušenosti a stejně neudělám nic. Tudíž.. musím se pokusit nakoupit aspoň za přiměřenou cenu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 09:18 Muž Yirka [9126]
Jak už bylo naznačeno dopřesním, že při nákupu několika rybek v takové hodnotě je rozhodně vhodné nákup provést osobně a ne na dálku. Při osobním jednání a ochotě prodávajícího předvést odkud rybky pocházejí se dá přece jen lépe odhadnout jeho serióznost. Nejlepší takový nákup je však z prověřených zdrojů. Osobně, nebo z doporučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.02.2013 08:05 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: baletka
Ani vnitřní paraziti by nebyl vhodný příklad, bičíkovce má každá ryba a teprve když je ve špatných podmínkám nebo nevhodně krmená tak se přemnoží a vzniká problém ;-) Já třeba pokaždé když přivezu terčovce tak jim dělám koupel s chloraminem-t, protože stres z převozu a nové prostředí je častý spoušteč žábrohlístů. Když kupuješ takhle drahé ryby, tak pořádného chovatele poznáš i podle toho, že tě ukáže rybárnu takže ty ryby vidíš i v jakých podmínkách jsou, vše vysvětlí, poradí a ryby si přímo vybereš. Je lepší kupovat menší terčovce kteří se snáze adaptují než dospělé kusy, protože málokdo jim dokáže dát stejné podmínky jako chovatel, který je má v holých nádržích a denně mění vodu X-) Jen otázka jaké terčovce a v jaké velikosti chceš kupovat za tu cenu, jestli to není tajné? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.02.2013 06:56 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: baletka
Souhlasím s Liborem že budete muset být hodně opatrná. Pokud se rozhodnete pro nákup dražších rybek, tak hledat reference na dotyčného chovatele. Nechal bych si předvést jeho chovatelské zařízení, což u obchodu za několik tisíc korun asi neodmítne. Rozhodně bych se bránil nákupu tak drahých ryb někde na parkovišti stylem - tu máš pytlík a naval prachy. Obávám se, že v případě úhynu je důkazní břemeno spíše na Vás.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   08.02.2013 05:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Ono to samozřejmě není tak, jak se domnívá Bob, který píše...Jinak s reklamací to záleží jako vždy na lidech....Zažil jsem už se zvířaty docela dost problémů a setkal jsem se s různými filuty...
Podmínky reklamací i v akvaristickém byznysu jsou celkem jasně dané a není ani moc o čem diskutovat...
Druhá otázka je, zda si ryby koupíte od onoho chovatele, pokud je striktně budete chtít dodržovat. Ovšem ony neplatí jen pro soukromé chovy, nýbrž i pro akvaristiky.

Bohužel dokonce když přijde s reklamací debil, kterému uhynuly neonky ještě v pytlíku,poté co je koupil v Hornbachu a zakecal se na parkovišti v mínus dvaceti a držel je v ruce, je do jisté míry dokonce nutné brát na něj ohled, pokud nebyl výslovně poučen, že takto s nimi zacházet nemůže.(Cosi jako zákon na ochranu spotřebitele...)To poučení je třeba provést nejlépe před svědkem, nebo v prodejně vyvěsit návodné poučení v písemné podobě.
V případě nákupu od chovatele můžete hledat tu rovinu a často ji najdete, ryby vymění. Můžete i po něm chtít paragon, nemá-li, můžete klidně chtít i smlouvu. To už jsme v té rovině, zda s vámi poté bude chtít obchodovat...Protože těžko někdo může odpovídat za vaše akvárko a jeho provoz...
Ovšem co je podstatné...i když se na akvarijní ryby vztahuje záruka jako na zboží, zůstává většinou na kupujícím, aby veterinárně prokázal, že za úhyn je odpovědný prodávající. Tak je tomu i u jiných zvířat, které při prodeji "zjevné vady" nevykazovaly...A tu už musím zase souhlasit s Bobem...že parazitární napadení po měsíci se zárukou toho moc mít společného nebude... Dokonce ani v případě vnitřních parazitů, jak se domníváte vy...Protože vy nebudete schopná prokázat, že jste se o ryby při transportu či v karanténě starala tak náležitě, aby k jejich onemocnění, nebo dokonce úhynu, dojít nemohlo. V případě sporu na jakékoliv úrovni chovatel bude tvrdit, že vám říkal....a vy jste to neudělala...no a proto ryby vykázaly ten či onen problém.
Aby mne hned nechytali za slovo právníci a studenti práv...můj výklad zákona je prověřený bojem a stojím si za ním, i když zákon nelze zcela přesně takto aplikovat. Kupující by nemusel prokazovat své zavinění...Ovšem to je klasický úkaz naší legislativy, která prostě jen na něco zapomněla.... ;-) Což není jen v akvaristice, živých zvířatech, ale také v běžném životě....vzniklý zákon následuje brzy novela a pak její novela a novela novelizované novely.... :-P Normální bordel...za těžké prachy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2013 23:42 Žena baletka [624]
No, to jistě. Taky vím, že terčovce bez žábrohlístů prakticky neseženeš. Ale to jsem plácla jako příklad. Asi by bylo lepší uvést třeba vnitřní parazity, ale to je jedno. Mám na mysli propuknutí nějakého problému v karanténě. Po vypuštění do akvária už se může stát leccos a nemusí to být, pochopitelně, jen vina prodejce. To, co jsi napsal, mi přijde logické - že vždy záleží na člověku a na jeho slušnosti. Ale jak máš poznat s kým obchoduješ, když nejsi velmi zkušený chovatel? To můžeš mít nastudováno, kolik chceš, o rybách nebo o čemkoliv jiném a nepoznáš. Takže se ptám na možnosti ošetřit to právně, což považuji při ceně těchto ryb za oprávněné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   07.02.2013 23:06 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: baletka
Záleží na formě, kvalitě a velikosti terčovců, potom se dá odvodit cena X-) Jinak s reklamací to záleží jako vždy na lidech. Pokud to bude slušný chovatel tak když bude nějaký problém po převozu, nebývá problém to vyřešit třeba náhradou jiných ryb. Ale co se týká, jak píšeš třeba po měsíci výskytem žábrohlístů, tak to je nesmysl! Za prvé sterilní rybu bez žábrohlístů v životě neseženeš (pokud nechceš plastovou) a za druhé žábrohlísti se rozjedou hlavně když jsou ryby v nevhodných podmínkách, stresu atd. a tak vina nemusí být na straně prodejce, ale spíš chovatele X-) Proto nejsou tyto ryby vhodné pro začátečníky a je nutné o nich zjistit co nejvíce než si je člověk vůbec koupí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2013 22:31 Žena baletka [624]
Ahoj, právě jsem chtěla založit nové vlákno, když jsem objevila toto staré... Mě by spíše zajímalo jak je to s koupí ryb od chovatele, zejména těch drahých a chovných. Když kupujete kočku nebo psa s průkazem původu - tedy chovné zvíře - uzavíráte regulérní smlouvu, dostáváte osvědčení o veterinárním vyšetření, zvíře je očkováno apod. Neříkám, že nemůže dojít k podvodu, ale tato možnost je minimalizována. Včera jsem volala chovateli terčovců - cena ryb mezi 800-1000 za kus (podotýkám, že nešlo o chovné páry). Mně se to zdá docela dost ve srovnání s cenami u jiných chovatelů, ale pokud bude ryba stopro OK, budiž. Ale kdo mi to zaručí? Nedělám si iluze o obchodnickém jednání a ochotě mnohých lidí prodat cokoliv, hlavně když za to dostanou zaplaceno. Čímž opět nechci říci, že neexistují poctiví chovatelé. Ale k věci: jaký je uzus, jak se obvykle jedná a uzavíral třeba už někdo na tyhle věci smlouvu? Protože pokud budu chtít hejno 8 terčovců a za každého dám 800Kč, jsou to už velké peníze a ráda bych na to měla nějaký papír a možnost uplatnit reklamaci, pokud mi po měsíci ryba projeví známky třeba žábrohlístů (příklad). Díky za názory.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 09:49 kreten – Re: akar77
Samozřejmě, že existuje a zrovna Hornbachy nejsou krámy, kde by měly být problémy s reklamací. Mám to sice z doslechu, ale prý to tak funguje. (Asi počítají, že nějaký problém jisojistě nastane:-))V podstatě platí stejná pravidla jako na jiné zboží, pokud není uvedeno jinak.:-) Půl roku je ze zákona, ovšem navzdory tomu, že to tak je, bez veterinárního vyšetření (na skrytou vadu) se to neobejde. To je obchoďácká záležitost. V občansko právní rovině to lze také řešit. Je to mrzuté, ale obchodníci zpravidla reagují výměnou nebo vrácením peněz. Aby se vyhnuli tahanicím. Složitější je to přes velkoobchody, i když pravidla jsou stejná. Tedy například pokud si ryby necháte poslat a oni padnou. Pak se to honí složitě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 22:28 akar77 – Re: hledej
Děkuji, omlouvám se,ale tuto sekci jsem vyhledávačem nenašel, tak se omlouvám za duplicitní téma. Ještě jednou děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 22:20 hledej – Re: akar77
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 22:13 sokar
Ono záleží na koho narazíš a zřejmě i jakou rybu koupíš.
Když jsem kupoval černou arowanu ve Viváriu,dostal jsem záruku měsíc.
Ve sklorexu mi řekli, že nemůžou zaručit zda ta ryba bude ve vhodných podmínkách a že pokud je u nich ok tak je to v pořádku a u mě už je to můj problém.Což je pochopitelné.
Když sem si dovezl rejnoky tak sem měl záruku 24 hodin na vrácení peněz a potom už to bylo na mě.

Kup si zdravou rybu od spolehlivého prodejce a bude to v pohodě. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 22:10 akar77 – Re: Ajllyn
To máš pravdu,ale stejně si myslím, že nějaká legislativa na to existuje, jen envím jaký předpis, zákon to řeší, o ochraně spotřebitele apod?
Dnes bylo v TV v pořadu Černé ovce řešeno něco podobného ve vztahuk nákupu květin(pro výsadbu) a tam jasně řekl právník a citoval ustanovení podle kterého záruka existuje a je daná zákonem, z reportáže ale vyplynulo, že si to prodejci ani neuvědomují, někdo uznává, někdo ne, někdo takovou dobu, jiný makovou, prostě chaos a zákazník jako poslušný tupý hlupáček všemu věří a mávne rukou.
Jasně tam třeba u těch květin bylo řečeno, že zákazník má být před koupi jasně informován o způsobu jak s rostlinou zacházet, v jakých podmínkách ji pěstovat atd., něco podobného by mělo být myslím i prodeje živých zvířat, ale praxe??
Jinak souhlas, v 99% to lidí(ti chytřejší) řeší tak, že už tam nic nekoupí, ale z praxe bych řekl, že to prodejcům asi zase tak nevadí, možná někde na malém městě,ale třeba v Praze na to asi kašlou, protože lidí je tady tolik, že o zákazníky asi moc nouzi nemají, viz.např.ten Hornbach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 22:00 Žena Amy01 [39]
Hmm jediná možnosť je asi nekupovať ryby tam kde je zlá skúsenosť, možno to tak urobia viacerý zákazníci a obchod si bude musieť dávať na to lepši pozor ak bude chcieť mať kupujúcich. Myslím, že u reklamácie rýb by sa asi len ťažko vyhádalo vrátenie penazí. Tiež mám podobnú skúsenosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 21:53 akar77 – Záruka na nákup rybek
Zdravím, nevím zda to již tady někdo řešil nebo ne,ale ve vyhledávání jsem nenašel. Má někdo zkušenost s uplatněním záruky na nakoupené rybky v obchodě?Uvedu příklad, koupím si v Hornbachu terčovce za 700,-kč/ks(udělal by to jen blázen ano,ale hypoteticky) a ta rybka mi pojde a nebo i více ryb. Nevím zda je vůbec záruka možná, prodejce bude jistě argumentovat, že nebyla chovaná ve správných podmínkách atd. Jak to tedy dokázat? Udělat pitvu, znalecký posudek či co?
Podobně i u levnějších ryb, koupím, dám do karantény a ryba pojde z důvodu nemoci apod. Jak uplatnit záruku? Nikdo přece nedeklaruje v prodejně, že prodává ryby nemocné a přeci...a někdy to můžou být nemalé částky, viz.např.ti terčovci apod.
Osobně si myslím, že uplatnit záruku v případě koupě ryby je celkem nemožné,ale přeci jen možná má někdo jinou zkušenost. I kdybych rybu přinesl mrtvou zpět tak by prodejce namítal, že kdo ví kde plavala a za jakých podmínek atd.
Ale např. v Hornabchu se mi stalo, že jsem koupil rybku a po pár dnech pošla, pak sem se tam byl podívat a už měli vychcípanou celou nádrž a v karanténě a prodavač řekl, že jo, že měly nějaké parazitní onemocnění a už jsou v karanténě. že by aspoň pípnul něco o vrácení peněz ani slovo. No šlo i malou částku, 40,-kč tak jsem mávnul rukou,ale kdyby to byl třeba ten terčovec? Prodejce to radši zlikviduje a řekne že ostatní už se prodali a neví, že byly ok.
Postaven zákazníka v takovém případě mi připadá značné oslabené vůči prodejci. Jaký na to máte názor?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1121x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10711-zaruka-na-nakup-rybek