Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chelatin od rataje

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Chelatin od rataje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 16:13 Muž MichalK [16] Re: Sid
Jenže já to ph nepotřebuju zmenšit pro rostliny, ale pro rybky.
Jen by mě zajímalo, když převařím vodu změní se nějak její parametry? (ph, kh, gh)?
Dnes jsem taky koupil destilovanou vodu, je dost měkká a ph má kolem 6, tu možná použiju.
jo a z tech rostlin vetsina (asi 10) z tech patnacti jsou dost velke echinodory (vyska cca 40) a na 5 ryb velikost cca 4 cm si myslim ze neni az tak malo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 10:42 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Dusyk
Jak píše Horác - v akvišku bez umělého dodávání CO2 bude vzduchování sotva stávající koncentraci snižovat. Snad jen nepatrně, a to v případě, že bychom uvažovali o zvyšování koncentrace CO2 nad rovnovážný stav přirozenými procesy - tedy dýcháním živočichů bakteriemi počínaje, (rozklad organické hmoty), a ryb konče.
Jak "funguje" Chelatin netuším; jak už jsem napsal - nemám s ním žádnou zkušenost. Takže musím věřit vašemu tvrzení. :)
Co se týče MichalaK - jeho problém spočívá v tom, že pH 7,6 považuje za "takto zásaditou vodu"! Přitom pH 7,6, KH 6 a GH 14 jsou naprosto "pohodové" parametry pro drtivou většinu kytek...
Jinou otázkou je, co s tím, až mu budou kytky "makat" a pH se bude zvyšovat až na 8 a výš...?! :-O
Tady je pak na místě uvažovat, jak pH snížit. A cest je mnoho. Od četnější výměny části vody přes rašelinu ap. až třeba k tomu CO2... :-)
EDIT: Než jsem to stihl napsat, už se tu "zvýšená koncentrace CO2 přirozenými procesy" proklepla... :-) Tak je alespoň vidět, že na tom něco bude, když se tolik lidí shodne. :)
Vzduchování je v dobře vedeném akvišku potřeba jen ve zcela specifických případech. Běžně - NE!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 10:38 Muž Horác [3942] Re: vaclav
Však už jsem to tvrzení upřesnil - viz odkaz.

Jinak přečtěte si ještě jednou (pozorně), na co jsem reagoval. Dusyk napsal, že vzduchování (silné proudění) vyhání z vody přirozené množství CO2. S tím prostě nelze souhlasit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 10:34 Usine Re: Horác
Myslím si že to všeobecný omyl není. Netvrdím že to bude fungovat vždy a u každého, ale na vlastní oči jsem se přesvědčil, že po odstranění vzduchování a bublifuku začaly rostliny růst podstatně lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 10:13 Muž Horác [3942] Re: Dusyk
Dusyk napsal: Predpokládal som, že používa vzduchovanie ,alebo má silne prúdenie vody, ktorá mú prirodzenu CO2 vo vode vyháňa(znižuje).
To je právě všeobecně rozšířený omyl. Vzduchování vyhání CO2 z akvária pouze tehdy, když je ho tam (díky umělému přidávání) víc, než by mělo být (při dané teplotě a tlaku). Nutno si uvědomit, že vháněný vzduch také obsahuje CO2, takže nemůže ovlivňovat přirozené množství CO2 v akváriu.

To, co jsem právě napsal, není úplně nejpřesnější (daň za zkratku). Kdo se v tom chce trochu porochňat, tomu doporučuju prostudovat následující odkaz: planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2009 10:00 Dusyk Re: Sid
Predpokládal som s prirodzenou CO2 vo vode. Predpokládal som, že používa vzduchovanie ,alebo má silne prúdenie vody, ktorá mú prirodzenu CO2 vo vode vyháňa(znižuje). Túto hlúposť som mal aj ja spravenú. Po odstavení vzduchovania a nadstavenia filtra na cca 150l/h v 100l akvarku sa hodnota ph z 8 premiestnila 7(ráno) 7,5(večer).
Chelatin poznám len s vlastnej skúsenosti. So vstupnej vody: kh 13 a ph 8+ mi spravil kh 9-10 a ph okolo 7,5. A to som nalial 3x viac než je písane na obale. Dodnes ho používam, na obohatenie vody o raš. výluhy, ale nie na zníženie ph.
Na jeho mieste by som pridal rastlinky a namiešal burčiak na CO2. Chelatin by znižil aj kh a ide do veľmi nízkych hodnôt, kde ph bude nestabilné a to je riziko.

Dúfam, že som sa už vyjadril zrozumiteľnejšie sad
Asi si radšej na budúce tri krát prečítam svoj príspevok a porozmýšľam či ho chápem aspoň ja smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 21:57 Usine Re: MichalK
Jednoduší je filtrovat přes rašelinu. Pokud jde ale o tvoje echinodory, tak ty ti dobře porostou i v tvojí vodě. 15 rostlin na 200 litrové akvárium je ale hodně málo. Měl bys jich mít několikanásobně více. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 21:13 Muž MichalK [16] Re: Usine
Tak podle vašich rad jsem provedl další dva testy

po aplikaci výluhu voda v akváriu:

ph 7,2
kh 6
gh 14

vodovodní voda:

gh 14
ph 7,6
kh 6

Tak nevím, co dělat, když i z kohoutku mi teče takto zásaditá voda, zrušil jsem i to vzduchování, a lít další výluh mi nepřipadá chytré (nalil jsem zatím do akva. přesně podle doporučeného dávkování).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 18:00 Muž MichalK [16] Re: Sid
Děkuji mnohokrát za velmi obohacující odpověď, mám akva 200l, je tam 5 ryb, do dneška jsem používal vzduchování (to jsem asi před hodinou odpojil). jinak rostlinek mám celkem dost (cca 15 - převážně echinodory, pak nějaké plovoucí...), pak piskořky a neritinie, dno v octu nešumí (používám jemný písek).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 17:43 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Dusyk
To je zase propletenec?! :-O
...Máš ho (pH) vysoké preto, lebo nemáš rozpustenú CO2 vo vode...
pH sice s koncentrací CO2 úzce souvisí, je ale (pH) výsledkem poměru H+ a OH- iontů. pH je vysoké proto, poněvadž převažují OH-. Přidáváním CO2 do vody, stejně jako např. zmíněného Chelatinu, který obsahuje humínové kyseliny, se koncentrace H+ zvyšuje a pH klesá.
...kh ti (Chelatin) znížiť môže, ale ph o veľa nie...
Tohle byste mohl blíž vysvětlit? Já Chelatin nepoužívám, takže netuším, jak silná "kyselina" to je, ale proč by měl snížit KH a pH moc ne?
...lebo tam niečo vyháňa CO2. Buď silné prúdenie, alebo vzduchovanie...
Vy asi předpokládáte, že MichalK do svého akviška uměle přidává CO2, že? A co když tomu tak není? Co když akviško provozuje s přirozenou koncentrací CO2. Co se stane po přidání Chelatinu? :-)

Aby nedošlo k omylu - nemyslím si, že s ohledem na pufraci je rozumné usilovat o snížení pH pomocí Chelatinu. V tomto s vámi souhlasím. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 17:25 Usine Re: MichalK
Až na to ph je to docela dobré. Porovnej si parametry vody z vodovodu a v akváriu. Vyzkoušej dno v octě jestli nebublá. PH by mělo jít snížit poměrně snadno, ale hlavně pomalu ať nepřijdeš o ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 16:25 Dusyk Re: MichalK
Prečo chceš znížiť ph? Máš ho vysoké preto, lebo nemáš rozpustenú CO2 vo vode. Musel by si ho tam naliať hodne aby znížil ph. kh ti znížiť môže, ale ph o veľa nie. Skôr by si si mal dať do prezentácie akvarko, lebo tam niečo vyháňa CO2. Buď silné prúdenie, alebo vzduchovanie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 16:11 Muž MichalK [16] Re: vaclav
Děkuji za odpověď, o než jsem nalil ten rašelinový výluh, ukázalo mi měření tyto hodnoty:

GH 14
pH 8
KH 6

Když říkáte, že to závisí na tvrdosti, mám to pochopit čím vyšší tvrdost, tím menší účinek raš. výluhu při snižování pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 16:00 Usine Re: MichalK
Není to tak jednoduché, záleží jak máš tvrdou vodu. Nemusí se to projevit vůbec, nebo jen na krátkou dobu. Nejlepší je, změřit si to sám, asi za hodinu po aplikaci a potom ještě několikrát po určité době. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2009 14:50 Muž MichalK [16] – Chelatin od rataje
Dobrý den, byl mi doporučen rašelinový výluh do akvária na snížení ph, rozhodl jsem se to vyzkoušet (Chelatin od Rataje) a chci se zeptat, za jak dlouho až ho aplikuju se to snížení projeví. děkuji

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1326x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10677-chelatin-od-rataje