Jak píše Horác - v akvišku bez umělého dodávání CO2 bude vzduchování sotva stávající koncentraci snižovat. Snad jen nepatrně, a to v případě, že bychom uvažovali o zvyšování koncentrace CO2 nad rovnovážný stav přirozenými procesy - tedy dýcháním živočichů bakteriemi počínaje, (rozklad organické hmoty), a ryb konče.
Jak "funguje" Chelatin netuším; jak už jsem napsal - nemám s ním žádnou zkušenost. Takže musím věřit vašemu tvrzení.
Co se týče MichalaK - jeho problém spočívá v tom, že pH 7,6 považuje za
"takto zásaditou vodu"! Přitom pH 7,6, KH 6 a GH 14 jsou naprosto "pohodové" parametry pro drtivou většinu kytek...
Jinou otázkou je, co s tím, až mu budou kytky "makat" a pH se bude zvyšovat až na 8 a výš...?!
Tady je pak na místě uvažovat, jak pH snížit. A cest je mnoho. Od četnější výměny části vody přes rašelinu ap. až třeba k tomu CO2...
EDIT: Než jsem to stihl napsat, už se tu "zvýšená koncentrace CO2 přirozenými procesy" proklepla...
Tak je alespoň vidět, že na tom něco bude, když se tolik lidí shodne.
Vzduchování je v dobře vedeném akvišku potřeba jen ve zcela specifických případech. Běžně - NE!