PRÁVĚ JSEM SE VRÁTIL Z CHATY (ne z Hradu)
Koukám pěkné téma.
1983 přestěhován na druhý konec Trutnova a 100m od lesa.
Potůček pln žab a pulců.Tak tam to vše začlo.Po vyučování jsem sebral cedník na nudle a fičel se sklenicí od okurek na lov.Než se máti vrátila z práce ,tak jsem musel onen nástroj dát na své místo.Stejně to smrdělo.Když jsem měl v obýváku v květinové stěně asi 6 velkých sklenic s pulcema,potápníkama,slunkama a nevím čeho všeho,tak se doma objevila elementka asi na 20l.Byl to vysoký kvádr od někoho z výzkumáku.Hned tam šla samice p.očka(pěkně napěchovaná-za 3 dny tam bylo asi 30 mini) a k ní na písek Corydoras paleatus.Z rostlin C.affinis se šneky a E.densa.
Za zběr papíru jsem pořídil motorek Silenta,který šlape do teď bez výměny membrány.Což stále nechápu.
Od roku 1984 jsem nahlášen do akva terra kroužku.Spolu s 5ti spolužáky tvoříme silné jádro onoho klubu vyvolených.Největší průser je akorát v tom,že nemám vetší aqa nad 30l jako ostatní.
Na kroužku klasika-parmičky,mečovky,platy,skaláry,tetry,suměčci,ampulárie,rostlinky a spousta práce kolem toho.Dohromady asi 1500l v jedné stěně,druhá byla s hady,ještěry atd.
Nejhorší bylo,že jsme se museli učit poznávat druhy a rody veškerých tehdy znamých ryb,rostlin atd.Moc mě to nebralo,ale jsem za to vedoucímu dodnes vděčnej(díky Luboši).Zkrátka jak k tomu člověk čuchne tak to v něm zůstane.Pak se dělal každý měsíc vědomostní test a ten se posílal na kreajskou soutěž mladých akvaristů.Sic jsem dopadl pokaždé na 5 místě,ale dalo se na to občas ulejt ze školy
Tento rok dovezli do naši akvaristiky na náměstí zásilku akvárií lepnou již zmíněným silikonem z NDR.Brečení za 80l neprošlo,ale 55l nacpaný ve stěně v obýváku místo TV a zakryté-Super.Otec jako zaměstnanec pošťácké autodílny mě vyrábel z plech u nakradených objímek osvětlení.2 ks 25W minonek na cca 40l vody nemá teď snad už nikdo.Řasa nebyla žádná,kytky paráda,hnojivo žádné,topítko také ne-ohřála žárovka.
Kolem 1986 či ´87 strejda spolužáka rušil skříň asi se 150l aqa.Klasika z úhlového železa,tmel vyschlej jak treska,motorek z NDR,zářivka,4 skaláry zlaté a 5 pestřenců pětiskvrnných(do předloňska jsem nevěděl co to je zač).Dneska to nikdo už asi nemá.100kč babička a další kilo otec,objednat poštovní avii a hurá domů.
Filtovalo se přes válec molitanu,nebo v menším aqa přes molitanové kolečko.Navíc jsem byl a jsem majitelem bakterifiltru-te je ten půdní pod písek hnanej vzduchem.
Postupně jsem nahromadil 5 aqa.
Pak šli naši od sebe a otec vše dal sousedovic klukovi na kaktusy.Já bydlel v malém tak to tam nešlo.Kroužek byl zrušen a já měl po žížalkách.
Kolem 1997 jsem v garáži u ex-slečny našel 10l elementku motorek z NDR a začlo to znova.K tomu tam měli prasklé 70l aqa.Hned akce sklenář a šup s tím na peřiňák.Mečovky dania a jiné pro začátek.Kryptokoryny mám do teď.jednou jsem zevloval po půdě a soused tam měl složenej stojan a 3x112l aqa.Hned jsem 1 vzal i se stojanem a už to mám na krku asi až do smrti.Konečně jsem si mohl pořídit C.nigrofasciatus a T.meeki.(jinak první meeki jsem měl z Hradce Králové,kdy jsem s kamarádem v zimě po škole sedl na vlak 2h tam 2 zpět.Nikomu jsme neřekli že tam jedem.V 11 letech 50km od domu,všude tma jak p...(pytli).
Tak nějak to bylo a dnes to můžete ze mě páčit dál,ale už tam není ten adrenalin jako tehdy při shánění Tetraminu nebo aqa lepeného silikonem od Erich Honeckera
Na hrubky nekoukejte,čeština mě tenkrát nešla