Kyselina chlorovodíková
Tak s tou hodně opatrně chlapci
práve preto to treba dobre spočítať a odmerať
Ty počítaj, ja budem merať
To ti tých pár šestákov za destilku stojí za také pokusy?
Tým znížením alkality ten rozpustený vodný kameň z vody neodstrániš, len znížiš jeho usadzovanie. Stačí, že sa zas posunie rovnováha späť a bude sa usadzovať znova. Alebo to trošku s kyselinou preženieš a bude ti tú špirálu žrať ona. A v neposlednej rade si budeš látky kropiť s kyselinou. Voda sa vyparí, soľ ostane na látke.
ešte mám jeden dotaz mimo akvária, ale v súvislosti s touto kyselinou.
Je možné upravovať vodu do žehličky vodou, v ktorej som s HCl spotreboval všetky uhličitany a teda je kH 0. Keďže uhličitanová tvrdosť sa označuje aj ako prechodná, pretože sa dočasne znižuje varom. A presne tak sa na špirále žehličky časom tento bordel usadzuje. V prípade už zanesenej, by sa dala namiešať aj mierne "hladná voda".
Má niekto recept?
Ďakujem. Na RO nemám doma podmienky (akumulácia upravenej vody). Nejaký čas sa s tým budem hrať a uvidím, aký to má efekt.
Inak ak nad HCl niekto tiež uvažuje, tak si treba dať veľký pozor!
Áno.
Ale ja by som to nerobil. Je to hodne veľa kyseliny, zabezpečiť rovnomerné premiešanie je v akváriu problém, v tom lepšom prípade si to odnesie len nejaká ryba.
Prečo skôr neuvažuješ nad RO? Dnes už vcelku lacná vec...
čiže keď chcem znížiť 10° dKH v 100 L vody bude ekvivalent pridaných chloridov:
20,44*10*100=20,4 g kuchynskej soli?
Chcel som mať len praktickú predstavu, o aké množstvo chloridov sa jedná, keďže každý si vie predstaviť, čo to je 1,5 polievkovej lyžice kuchynskej soli, keď lieči ryby.
Tvrdosť vody (GH) je definovaná blbo (IMHO) od rozpusteného CaO a KH je od toho odvodená ešte blbšie (môj neskromný názor). Výpočet by som musel nájsť, ale molarita KH bola polovica GH, takže 5,6/2.
10% HCl je (spravidla) hmotnostný zlomok, musíš najprv prepočítať na mol/l. A tiež tam miešaš litre a mililitre.
Osobne držím názor, že by tak nebezpečné látky nemal brať do ruky ten, čo nemá na to teoretický základ. Sú i bezpečnejšie metódy.
K tým definíciám tvrdosti vody:
1°dGH je 10g CaO v litri vody, to je koncentrácia 0.178mmol/l, takže 1mmol/l je 5.61°dGH.
"Uhličitanová tvrdosť" je definovaná rovnako, ale pre CO32- - 0.178mmol/l. HCO3- anión však dokáže neutralizovať len jeden H+ (CO32- dokáže dva), preto je ekvivalentná koncentrácia pre hydrogenuhličitany dvojnásobná - 0.357mmol/l, z toho 1mmol/l hydrogenuhličitanov je 2,8°dKH.
niekde sa udáva 1 mmol/l = 2,7 dKH a niekde 2,8 - podľa čoho to je?
napr ak by som chcel znížiť 100L z 15°dKH na 5°dKH, tak pridám cca 150 ml 10%tnej HCL (presný výpočet som nenašiel, ale takto cca mi to vychádza keď som to skúšal vo vedre)
čiže to je ako pridať 150x0,1x0,35= 5 mg chloridu?
2,8°dKH je 1 mmol/l, takže 1°dKH je 0,35 mmol/l.
HCl je je jednosýtna, takže to bude tiež 0,35 mmol/l.
A v kuchynskej soli je jeden atóm chlóru na molekulu, takže zas 0,35 mmol/l.
NaCl má 58,4g/mol, takže to bude 20,44 mg/l NaCl.
Ale načo ti to bude, netuším.
S kyselinou sírovou to bude obdobne, akurát, že je dvojsýtna, takže bude treba len 0,17 mmol/l.
Kyselina siričitá je slabá, to už je zložitejšie počítanie.
Edit: mal som naopak jednotky
Pridám sa a podobne by ma zaujímala aj H2SO4 a sírany či siričitany.
vie niekto spočítať, koľko vznikne chloridov pri poklese o 1°dKH ? Aké je bezpečné množstvo? Dá sa to porovnať, aký to je ekvivalent kuchynskej soli? Je na to kalkulačka?
Starší reakce
Starší reakce
Ja bych ti take doporucil zapomenout na jakekoli upravy vody, dokud nebudes presne vedet, proc, co a jak delas.
maniakva.sweb.cz/…
Cim to ph meris? Pokud kapkami, a chces ho upravovat, nejprve se podivej na presnost mereni timto zpusobem. 0.5 zadna mira.
Na kyselinu zapomeň.
Jednodušší a hlavně bezpečnější je to z rašelinou.
Já s touto kyselinou experimentuji
, ale jestli bych vám mohl doporučit - není-li vyhnutí a vy nezbytně potřebujete k životu nějakou "akvakyselinu", pořiďte si raději Acidon nebo Acid. Ne, že byste jimi nemohl případně zlikvidovat komplet akva, ale přeci jen...
Kromě jakýchsi teoretických znalostí budete nutně potřebovat i testy na pH, (alespoň kapkové), a hlavně - rozum do hrsti. (Základní info o použití je na přebalu těchto prostředků.)
Ke snížení pH je možné použít i CO2. S tím se při dodržení základních pravidel nedá moc pokazit.
Proč chcete snižovat pH?
Mohu se zeptat k jakemu ucelu ji chcete?
nastesti je na tento produkt vyzadovan obcansky prukaz s vekem minimalne 18 let
Pokud nejsi trochu více edukovaný v chemii a v zacházení s kyselinami a žíravinami, nedoporučuji k amatérské aplikaci.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1568x