Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Patice vodotěsné či normální

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Patice vodotěsné či normální
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 17:47 Muž matrix069 [79] Re: dan
Fotka k příspěvku Mám dve akvária s dvoma robenými krytmi. V oboch mám obyčajné pätice,ale samozrejme aj krycie sklá. Ak by som nemal krycie sklá určite by som volil vodotesné pätice kôli kondenzácii vlhka počas noci. A čo sa týka umiestnenia predradníkov,tie mám umiestnené zvonku na kryte zozadu-žiadna vlhkosť nehrozí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 11:43 Muž Mickey [6] Re: beowulfx
Moje skušenost s osvětlením je taková že jsem začínal obič zářivkou pro 3x36w a podlepil hliníkovou folii.Jsou to takový ty klasický světla na strop.Když mi jednou nedopatřenim spadla do vody tak svítila ale hned jsem jí vypnul,přesto po zapnutí odešla jedna tlumivka.

Po modernizaci osvětlení jsem zvolil el.stmívatelné přeřadníky jak 2xT5-58W tak i 2xT8-30W(Předřadník zvláda jak 30W tak i třeba 36W) a ty jsem doplnil o kryty předřadníků které splňují IP 67(pro nás docela vhodná NORMA)

Patice jsem volil vodoťesné(opět IP 67)+reflektory
Když mi nedopatřenim spadla trubice do vody tak jsem jí ani nevyp a vše bylo v poho..

K tomu krycímu sklu,když jsou trubice přímo na skle tak je sklo orošené jen mimo trubice.Tzn.že po zahřátí trubic se stratí orošení na krycím skle..

Takže kdo je pro bezpečí,rozhodně ať volí vodotěsné co půjde.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 11:32 Muž kristian [80] Re: Petr2
Na trubici je za bezneho provozu meritelnych pouze 90-110V. Ale to je jen diky fazovemu posuvu proudu a napeti. I toto napeti je zivotu velmi nebezpecne! Kdyz uz jste zminil proud tak klasickou 36W trubici tece proud cca kolem 0,45-0,55A! Osobne take pouzivam klasicke nevodotesne patice. Ale to jen proto ze mam pod krytem kryci sklo plus aktivni odvetrani krytu, takze vlhkost je naprosto minimalni.

Edit: Pokud nekdo nema kryci skla tak jsou vlhkotesne snad samozrekmosti, neli nutnosti.

Zkusenost z odchovny: Kde jsou trubice primo nad akvariema bez kryti s klasickima paticema. Cely svetelny okruh je chranen pomoci "Proudoveho chranice" s citlivosti 0,03A! Pri striknuti vody z bublifuk filtru ci pri odkalovani. Reaguje proudovy chranic velmi rychle. Takze rec o tom ze by proud radsi sel kouskem dratu a nikoliv vodou ci rukou byt rec nemuze!!!! ne ne ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 11:13 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidyRe: dan
coze Taky jsem rozhodně pro vodotěšné patice, a i to krycí sklo nemusí znamenat, naprostou izolaci světla od vody, vždycky se totíž přece voda odpařuje a někudma musí i nad akva přicházet vzduch a odvětrávat se, myslím, že voda si svou cestu vždycky najde, třeba já nad akva krycí sklo nemám a bez vodotěsných patic by to asi moc dobře nedopadlo, jelikož často mám zářivky zarosené od toho jak se voda odpařuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 10:53 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Hannibalus
Mám stejnou zkušenost jako Petr2, ale v tvrdé vodě a s úsporkama..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 10:27 Muž Hannibalus [13] Re: Petr2
sprchový kout byl myšlen v uvozovkách, samozřejmě paticemi prochází menší proud, já se jen snažím předcházet jekémukoliv střetu s el. proudem. S tvojí zkušeností "podvodního světla" bych měl strach, že se to stane znovu a dopadne to hůř - minimálně pro osazení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 10:16 JuraS Re: Hannibalus
Mám v plánu použít v doma vyráběném dřevěném (buď lamino nebo překližka) osvětlení složené z glomat jednotek kdy řídící jednotky budou mimo kryt, doplněné o kompaktní zářivky v paticích..patice pro kompakty zapatlá silikon a smršťovací bužírky..krycí sklo si nedovedu představit k čemu by mi pak pomohlo..jde o vysrážení vlhkosti na elektrických vodičích..kdybych s tím měl problém tak mám v plánu do krytu zabudovat chladič procesoru z pc i s ventilátorem tak, aby plocha chladiče umístěná uvnitř krytu byla výrazně chladná oproti vnější teplotě..fyzikálním zákonem se na chladiči vypařovaná vlhkost bude srážet a bude skapávat z5 do akva..měl by být vyřešen problém s vlhkým krytem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 10:02 Petr2 Re: Hannibalus
Hannibalus napsal: ve sprchovém koutě by jsi taky tak riskoval? je to to samé

No ono to tak úplně stejné není. V zásuvce máš 230 a když si sáhneš na fázi, dostaneš jí. Ale na konektorech zářivky je mnohem méně a pouze když svítí. Nemyslím, že by se proud namáhal procházet vlhkým krytem, tebou a podlahou, když to může vzít kouskem drátu (mám pocit, že proud teče cestou nejmenšího odporu). Minulý týden mi do akva spadla svítící rampa, kde je jsou zářivky jen na "čokoládu", a ani to nezhaslo. Prostě to svítilo i pod vodou. Normálně jsem ji vytáhl, vrátil zpět a pokračoval dále. Rada v každém případě zní maximální bezpečnost a dodržování pravidel a norem. Na druhou stranu, mrtvých v koupelně či vlhkém prostředí je opravdu mnoho. Víte však někdo o tom, že by někoho zabily zářivky v akva? Jaké tam jsou proudové toky? Že tam je xy voltů ještě nic neznamená, asi každý z nás někdy dostal ránu od svíčky v autě (pár tisíc V) :-). Kolik proudu však teče přes předřadník? Ví to někdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 09:58 Muž Hannibalus [13] Re: dan
přesně tyto mám i já (jen na T5), taky od pepina - jsou fakt dobrý, dají se přivrtat k vrchu, takže už nebudeš potřebovat držáky na trubice, navíc mají i těsnění mezi krytem a paticí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 09:47 dan Re: Hannibalus
Raději se ptám ,proto jsme založil toto téma..
takové by tedy stačily www.pepinuvutes.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 08:42 Muž Jrk [143] Re: Tumek
Myslím si, že pokud je krycí sklo, není problém. Vlhkost v takovém krytu (podobný mám) je daleko menší než mé digestoři, která funguje bez problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 08:37 Muž Hannibalus [13] Re: dan
préč riskovat svůj život kvůli pár korunám? Některé patlaly zde fakt nechápu - vodotěsné patice by měli být samozřejmostí ( ve sprchovém koutě by jsi taky tak riskoval? je to to samé)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 08:24 Tumek Re: dan
Mám 2 krát T8 bez vodotěsných patic a předřadníky v alobalu pod krytem.samozdřejmě s krycím sklem bez toho bych to nedělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 23:26 Muž PentueR [256] Re: dan
Podle toho, jestli chceš žít nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 23:02 Otta Re: dan
A bude tam krycí sklo ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 22:50 dan – Patice vodotěsné či normální
Dobrej večír spim :-D
chtěl jsem se zeptat jaké patice na T8 mám použít vodotěsné nebo normální?A pčedřadníky do skříňky nebo do krytu

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1227x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10506-patice-vodotesne-ci-normalni