Zdravím všechny,
jelikož mi není dovoleno založit nové téma, tak píši sem.
Jedná se mi konkrétně o založení nových akvárií - biotop kolumbijské řeky Rio meta (konkrétně bažinaté a zaplavené úseky a ramena středního toku) a dále biotop jihozápadního Thajska (o tom asi v jiném tématu).
Akvárium následující:
Eheim Proxima 250 white (100x50x50=5000cm2 plochy), filtr Eheim Ecco pro 300 (možná professional 4), topítko Eheim jager
Osazenstvo (dávám dohromady příručku - biotopy Amazonie + přílohu s parametry vody, zájemcům mohu poslat - vše píšu v angličtině, zatím mám rozpracovaných 8 řek)
Hemigrammus bleheri – max. lenght 5 cm = 1 fish for 150 cm2 of surface ... 20ks
Apistogramma viejita – max. lenght 8 cm = 1 fish for 240 cm2 of surface ... pár
Corydoras axelrodi – max. lenght 5 cm = 1 fish for 150 cm2 of surface ... 6ks
Corydoras metae – max. lenght 5 cm = 1 fish for 150 cm2 of surface ... 6ks
Rostliny:
Helanthium bolivianum 'isthmicus'
Echinodorus cordifolius ssp. Fluitans
Sagittaria subulata
Vím, že ne vše je dokonalé (ani být reálně nemůže), ale po desítkách hodin strávených na netu, jsem dal dohromady tuto sestavu ze středního toku řeky Rio Meta (přesné údaje a původ jednotlivých druhů viz plánovaná publikace, v ní i odkazy na publikace, internetové stránky a videa).
Rád bych nějaké ohlasy a zkušenostmi z biotopů Amazonie a chovem výše uvedených ryb.
Dále bych měl několik dotazů:
1.) Eheim - jsou akvarijní sestavy opravdu tolik kvalitní a bezproblémová a stojí za tu cenu ? (z obchodů mám Proximy prohlédlé a na první pohled super, zkušenost z provozu nemám).
2.) Jaké máte zkušenosti s dekorací - kořeny vinné révy ? - uvažuji jako napodobeninu větví místních barrigona tree .. popř. poraďte jinou variantu
3.) Pozadí akvária - plastické pozadí vs. černá fólie ? (s ohledem na údržbu, stálost barev ...)
4.) Vyvařené listí, šišky apod. - máte nějak odsledovaný rozpad a změny parametrů vody ? Které listí je vhodné, jak povařit ?
Díky všem na fóru za pomoc - diskutujme co to jen půjde

, na oplátku mohu zaslat materiály k biotopům a ichtyologické informace a poznatky.
Náhled na publikaci (zjednodušená rozpracovaná verze):
uloz.to/…
Tom R.