Akvárium ve zdi a ve stěně
Zdravím, mám v takovém akváriu neonky, bety, otiky a pandy, taky krevetky, jen je nižší... Ryby si nestěžuju

Bety jsou spokojené, každá má svůj prostor, neonky mají též prostoru dost. Finální objem je kolem 100 l. Jediný problém je udrzba-mam tam kameny, koreny, proběhly nějaké pokusy o aquascaping, ale vyčistit sklo je narocne-malo manipulačního prostoru.
Záleží na druhu. Některé malé rybky si v tom představit umím. Nicméně pokud je alespoň trochu možnost, tak bych šel určitě do větší hloubky. Tohle člověka dost omezí ve výběru ryb a nedá to tolik šancí to akvárko kloudně uspořádat podle svých představ.
Aha, nene to nemyslím, viděla jsem jen náhledovku nějakého videa na youtube co mi tam vyskočilo, hoodně úzké to bylo, moment...tohle
www.youtube.com/… Záleží v jak hodně úzkém. A taky záleží jakým rybám. Jsou ryby pro které je klíčová plocha dna. Pro ty je to naprd každopádně. Nehledě na další aspekty jako údržba atd.
Edit: Nemáš na mysli nástěnné akvárium? Do toho bych ryby nedal. Ale pro krevetky by to nebylo špatné.
Zdravíčko, jak je rybám v akvárku dělaném do zdi, v tom uzoučkém ale dlouhém? Je jim to jedno když je objem dostatečný?
Starší reakce
To s tím čištěním máš pravdu.

Aneb jak udělat něco, co je tak na pikaču, že to v životě nevyčistíš.

Je vidět, že velkou část těch akvárek navrhoval někdo, kdo se snažil o design ale o fungování a údržbě akva neví ani ň.

Ale některé z nich jsou celkem pěkné

Starší reakce
Tak trochu mne zaráží fakt že tu mluvíme o úbytku prostoru ani ne metru čtverečního plochy akvária a přitom rozšíření celé stěny právě kvůli akváriu zabralo mnohem víc prostoru

jinak navrhuji vestavěnou skříň pod akváriem 35x200cm vše bude lícovat se stěnou a a bude dostatek prostoru pro techniku (filtr,co2,ekektroinstalace) a další potřeby k akváriu

, jelikož jde o deřevostavbu realizace není tak problémová a i ten kryt pro údržbu a osvětlení abych hezky zakonponoval s tou skříňkou, akorát abych kladl důraz na to odvětrání ať vám ta stěna nezačne plesnivět.
EDIT- Ps ještě doplním že by v tomto případě měl být otvor delší navrhuji 220cm pro kabely hadice atd jelikož ze zadu nebude přístup tudíž nejen rámeček ned ale i po stranách akvária by měl být pohyblivý (odnímatelný)

Dřevo se něčím namoří a prostor se dá odvětrávat větráčkem od PC. Spotřeba i hluk minimální.
Něco takového jsme si právě představovali, z té plísně mám ale taky hrůzu. Přece jen se jedná o dřevostavbu a nejsem si jistá, jakým způsobem se tohle vůbec dá vyřešit
exotic-aquariums.com/…
Těch 12cm šířky je už opravdu ultra, to už musí mít v rukách zkušenější jedinec. To na co se ptá tazatelka bude v pohodě řešitelný prostor.

Když to nejde, tak to nejde. Určitě s tím půjde naložit tak, jak to je

Pokud je možnost zvětšit otvoru na výšku, tak bych to určitě udělal, ten manipulační prostor oceníte. Zvlášť, jestli budete mít třeba vnitřní komorový filtr. Dostat z něj třeba molitan nebo čerpadlo je někdy kumšt... Tohle jsem předtím hledal jako inspiraci např. filtrace.
rybicky.net/nadrze/18771-zivy-obraz Zmíněné příklady skříněk vypadají luxusně, ale připadá mi, že je to spíš do prostoru a tím pádem tedy průhledné a to nechci.
Prostě nejsem si jistá jak by se tohle mohlo konstrukčně řešit. Přichází v úvahu jen zvětšit prostor na výšku, tím pádem by vznikl větší prostor pro manipulaci, ale nic "vystrčeného"mi u přítele neprojde a tlustší zeď už udělat nemůžeme. Respektive můžeme, ale ubíráme tím prostor v pokoji a myslím, že je hloupost budovat akvárko na úkor prostoru k bydlení. Už tak jsme celou stěnu rozšířili o dost.
Zmíněné příklady akvárií jsou moc hezké. Nemyslím si, že nudloidní akvárko je takový děs jak tady někteří prezentují.

Úplně ti rozumím, takové hejnové chování moc akvaristů, ani pokročilých, nikdy nezažije:
www.youtube.com/… Já v nějakém obchodním centru jednou viděla dloouhé nízké úzké akvárko kde plavalo velké hejnko nějakých teter... plavaly vždycky z jednoho konce na druhý, neotáčely to dřív než na konci, takové to "poskakování" hejna - hejnové chování ryb vyniklo daleko líp když měly k dispozici tu déku, a byla to moc pěkná podívaná.
Taky si myslím že nejlíp by to vypadalo kdyby i prostor nad akva byl zakrytý, prostě takový živý obraz ve zdi... ale bála bych se v takovém případě té vysoké vlhkosti v uzavřeném prostoru... nad akvárkem bude asi nějaký překlad, ohozený omítkou(?), tak aby se do té zdi nedala rychle plíseň.
Přesně tak, nudle je super pro ryby, co rády plavou. Tedy pokud jsou to malé rybičky, co by se v principu vešly i do těch zbývajících dvou rozměrů a ta délka je bonus. Nebo pro více párů drobných rybiček, které si potřebují vytvořit teritoria.
Souhlasím. Lepší dlouhá elegantní nudle, než žádné akva. Ale vzhledem k umístění do stěny bych to otevřené nedělal. Nejlépe to vynikne, když se zakryje hladina a všechno a bude to jako televize

Jo, 20cm není moc, ale podle mne se to dá a není to limitem provozování akvárka.
V akvaristikách a odchovnách kde mají akvárka naskládaná ve stojanech nad sebou nemají často ani tolik místa, jasně že tam zas většinou nemají osázené zařízené nádrže, ale údržbu dělat musí, a to na druhou stranu častěji než bude muset po zajetí akvárka zadavatelka.
Anebo může Schmittka akva ještě trochu snížit, a nechat růst rostliny ven jak už tu padlo
Já se znám, bych se začal potit, zrychlené dýchání, nervy.. bych to rozkopal
Složitá údržba je většinou začátek konce akvaristické činnosti u většiny exakvaristů (vím, o čem mluvím

)
Tady nejde o velikost akvária a osádku, to bude super, ale ten prostor nad akváriem pro údržbu je víc než nešťastný.
Kořen přidáš v pohodě, jen musíš být trochu šikovný a vybrat ten správný.
m.youtube.com/… 
Já Schmittku chápu, že nechce přizpůsobovat dům akváriu, ale akvárium domu, tak aby všechno působilo harmonicky.
Jasně že kdyby šlo o nějaký extrém tak tam by se pak dalo spíš poradit ať se na to vykašle úplně, ale mně šířka i výška 35cm prostě nepřijde tak málo, zadavatelka taky nikde nepsala že chce nutně velké ryby.
Vždyť rozměry častého "začátečnického" akvárka 54 nebo 63l jsou 30x30, resp. 30x35, a taky už se tam dá nějaké vhodné hejnko vymyslet, a zadavatelka má navíc k dispozici luxusní délku pro nádrž.
Osobně si myslím, že třeba zmíněné neonky, a další malé hejnové rybky - plavci, víc ocení rozměr 35x35x200, než např 40x40x80.
Přijde mi že hodně lidí ty rozměry co chce zadavatelka zavrhuje proto, že to vztahují na sebe, a vidí že je to limitující např. pro pořízení větších rybek... to je fakt, ale to tady Schmittka nikde nenapsala, a pokud bude uvážlivě vybírat osádku, myslí že se z toho dá udělat naprosto luxusní nádrž, a pokud netrvá na větších rybách, tak možností osádky je docela dost.
No jasně že kdyby měla zadavatelka víc místa nad hladinou atd atd. tak by byly i možnosti větší, ale ty podmínky co má mi rozhodně nepřijdou takové že by se na to měla radši vybodnout

Ani rybu nechytíš. Mám nad akvárkama v regálu cca 20cm místa a i tak je to o....neštěstí. Když už ty ryby do síťky dostaneš, tak vyklouznou než vytočíš síťku nad vodu.
Nový kořen tam asi také nepřidáš

Já když si představím pinožing s rostlinama páchaný skrz patnácticentimetrovou škvíru, tak to radši šest měsíců nepodmíněně.
Taky se přidam sice ti nebudu řikat jak velky akva to zaleží na tobě a tvych možnostech .
Muj poznatek je že akva pod 40cm je děs(a to ho mám)
Na rostliné naprosto katasrofa, málo místa na cokoliv vytvořit.
Pokud by to bylo styl malavi tak to bude v poho.
Zkus se podivat do nadrží zde a porovneju co lze vytvořit ve <=40cm a 50-60.cm šířky.
20cm nad hladinou považuji za minimum pro manipulaci v akva jasně necha se i mín´,ale pak si tam člověk hrozně láme ruce.

Nechapu proc bys musela ubirat na delku, kdyz pridas na vysce? Navic, ja mluvim hlavne o pridani na hloubce, ne vysce. Neprijde mi, ze pristup z detskeho pokoje je takovy problem. Vetsinou na to akva stejne nesahas a kdyz koupis automaticke krmitko, budes se v akva hrabat tak jednou za pul roku ci min.
Ja bych to stejne udelal pristupne zepredu a vysunul bych ho do obyvaku. Nevim co za skrinky jsi videla, ale tady je par prikladu jak se daji udelat scrinky, aby ti design obyvaku nenarusily.
www.aquariumarchitecture.com/…
cdn.decoist.com/…
i.pinimg.com/…
Tady je vic tradicni skrinka
cdn2.bigcommerce.com/… a taky si nemyslim, ze by to nejak nabouralo desing steny. Ale chapu, ze tohle muzes vnimat jinak.
Ale obzvlast ta prvni fotka vypada vicemene jako stena byt to je skrinka. Mozna pokud bys dala ty vestavene skrine po stranach toho akva, a jak pises, ty jsou skoro neviditelne a udelal tu skrinku na akva ve stejnem stylu, budes mit super hluboke akva, nebudes muset ani rezat do zdi a umozni ti to mit kanistr filtr, spousta mista nad akvarkem na poradna svetla a muzes pridat i na vysce toho akva.
Tady je trochu videt jak ma skrinku ja
rybicky.net/fotogalerie.php… Dvirka z IKEA a puvodne jsem planoval udelat stejne skrinky po stranach aby to byla jednolita stena. Ale mezitim jsem se rozhodl presunout akva na jinou stenu a koupit vetsi ;)
Tak dobře. Žádné přečuhování. Tak co nejširší, tzn. od stěny ke stěně. Filtr vnitřní komorový nebo Hamburk, klidně dva, na každé straně jeden, přes celou hloubku, z čelních stran zakrytý rámečkem. Byla tu jedna prezentace takto řešená, akvárko ve stěně v kuchyni, ale nemůžu to najít. Majitel to pak prodával, tak to je asi pryč.
Světlo LED, napevno nad akvárko. Osádka megahejno Neonek třebas. Lepší?

Prostor nad si budou muset nějak vyzkoušet nenečisto, jak a jam se jim vejde ruka...
Schmittka napsala: S každým cm na výšku bychom museli ubrat na délku. Myslíš, že je lepší ubrat na délku a přidat na výšku?
Nerozumím logice. Prosím, vysvětli, proč byste museli ubrat na délku.
Ne, lepší je přidat šířku a ostatní rozměry nechat jak jsou. Čím větší, tím lepší.

Není to obsah, ale objem a voda je jedna z těch levných položek akvaristiky, jestli jde teda jen o to.
Druhá místnost je dětský pokoj. Přístup z druhé strany se mi tedy nezdá být moc vhodný
Akvárko jsme zvolili takto úzké proto, abychom zachovali ještě pořád přiměřený obsah vody. S každým cm na výšku bychom museli ubrat na délku. Myslíš, že je lepší ubrat na délku a přidat na výšku?
To je důvod proč je to tam. A to je dobrý důvod. Ale to není důvod proč to dělat tak úzký. Obzvlášť pokud to máš v obýváku a ne v chodbě, určitě máš dost místa to vystrčit ven. Nebo to vystrčit ven na druhé straně a mít přístup jen zezadu. Co je ta druhá místnost?
Nepřekonatelné důvody jsou takové, že tohle je jediná zeď, u které se dá něco takového tvořit. Je to zeď v obývacím pokoji a ostatní zdi jsou prosklené.

Pokud jsi přišla pro rady zkušenějších, myslím že většina ti napsala, že je to blbost. Já se přidám. Máš tu výhodu, že teprve stavíš dům takže si navrhni pořádné akvárko a pak nech projektanta zapracovat aby ti tam šlo. Akvárko může vystupovat ven spolu se zdi; nemusíš mít skříňku. Spousta lidí tady má zděný stojan. Na internetu najdeš spousty zabudovaných akvárii do dřevěných stěn.
Pokud pro tu díru 200x35 jsou nějaké nepřekonatelné důvody a jinam se akvárium nevejde, pak jo, ale tady to nevypadá že tomu tak je. Takovéto nudloidni akvárko bude akorát pro zlost.
Nevadí, já to dávám, jak tak či tak a jak vidno ustoupil jsem na 15cm, což považuju za prostor kterej prostě musí už dát každej. Ono je to o zkušenosti s takto koncipovanou nádrží, jednu podobnou servisuju a uvedl jsi mě na myšlenku, abych si příležitostně přeměřil ten manévrovací prostor a myslím si že to nebude více jak těch 12cm.

Ano, věřím tomu, že se dá udělat skříňka hezky, ale do prostoru který máme, se nehodí, proto akvárium řešíme ve zdi.
Já bych třeba do otvoru 12 cm nenacpal ruku, tak proto tlačím do svého písečku. Souhlasím s ctibumem a vaaclavem aspoň s tím vystrčením, potom už bych tam měl nějaký manévrovací prostor. Mám ruky jak Pepek námořník po špenátu.

Táák to už je lepší.

Jenom bych se zbytečně nezbavoval toho protoru na any udělátka a tlačil to na dýlku co to půjde, ona udělátka bych schoval do jiné skříňky, kterou jistě tazatelka a možná i docela blízko akvária bude mít.

Stran osádky bych to viděl stejně a jako takovou neonkovou jednodruhovku o počtu 150 kousků si to dovedu představit.

Skříňka se dá udělat vkusná a aspoň je místo na karanténní nádrž (pakliže nechceš při každém nákupu ryb riskovat zdraví celého osazenstva). Nemluvě o možnosti externího přepadového filtru zvětšujícího objem vody.
Jediné plus vidím v tom, že když se to udělá kvalitně, tak to bude vypadat o trošilinku lépe, než na skříňce.
Ale budiž. Co se týče filtrace, nejlepší bude buďto 1-2 hamburské filtry schovaných za černými skly, nebo přepadový filtr vbudovaný do akvária (obě varianty jsou velice estetické a nejdou takřka vidět).
Osvětlení záleží, co by pro vás bylo designově vhodnější do interiéru. Buď se dá vytvořit dřevěný vyklápěcí kryt se zabudovanými světly, nebo lze nechat vršek akvária otevřený (zakrytý pouze skly) a světlo se nad akvárium zavěsí (v tom druhém případě je třeba dát extrémní důraz na čistotu provedení. Každopádně LED osvětlení s postupným stmíváním (vbudované, či externí stmívač).
Už jen prostor pro různá akvaristická udělátka, jako je síťka, krmení, nějaké upravovače vody, houbička na čištění skel (to bych viděl na takových 25x35x40 místa - možno vedle akvária, kde by se to dalo zakrýt falešnou zdí, či dřevěnou skříňkou). Výroba takové skříňky je triviální.
Nakonec výběr osazenstva (vzhledem k malé hloubce akvária (35cm) bych to viděl na nějaká početná hejna menších rybek (do 6cm délky). Rostliny na záběh akvária spíše jednodušší, odolnější a později lze přidávat žádané druhy.
Skříňka nemusí být nevkusná, záleží na tom, jakou si ji uděláš a schováš do ní hodně věcí, které budeš potřebovat pro provoz akvária.
Nápad s povystrčením do prostoru je obecně lepší.
Buď mám jiné kamarády, ale obecně jsem nikdy neviděl akva na nevkusné skříňce k ničemu. Osobně dávám akvária na existující základny (většinou nechávám vyrábět na míru).
Smysl to má takový, že nebude muset být akvárium umístěné někde v postoru na nevkusné skříňce která je k ničemu.
Předpokládám že to je chodba tak bych ho ze zdi aspoň o 15 cm vystrčil do prostoru a vysoké aspoň 50cm a 20cm nad akváriem na světla a manipulaci.

Udělal bych "díru" až na zem, šířku 40-50 cm, délku 200 cm a pod to dal skříňku s tím, že bude 15 cm přesahovat do místnosti. Dá se do ní technika, elektrika a ostatní bordel...
Aha, tím lépe, průhledovky dovedou vyškolit.

No, je to dost nudloidní, ale i to se dá řešit. Nad akváriem počítej mim. s 10-12cm prostoru, aby se tam vešlo světlo a hlavně byl nějakej manávrovací prostor pro ruce. Celý akvo bych obložil, tedy ten okraj, jako takovou záruběň nějakým dřevem(třeba), kde by vznikl kolem dokola rámeček, kterým překryješ co bude potřeba. Techniku, zde se budeme bavit převážně o filtraci, schováš za tu falešnou obložku a nebo to nebudeš řešit a umístíš filtraci přímo dovnitř akvária, což je taktéž možné, ale někdo to nedá, když má v akváriu třeba čerpací hlavu s kostkou biomolitanu, kterou sice schováváš nějakou vzrůstnou rostlinou, leč nelíbí se to, ale já osobně bych do tohoto řešení šel tedy spíše než do filtru umístěného vedle akvária. Tímto řešením si mlžeš dovolit to akvo na délku skoro ty dva metry, nebudeš ztrácet prostor, protože mě to vychází na nějakej rozměr 190x30x40(DxŠxV)cm.
Podle mě je celá myšlenka zazděného akvária, přístupného jen z jedné strany, blbost. Ještě kdyby to bylo skrz stěnu, neřeknu, ale jaký to takto celé má smysl? Komplikujete si život a kvůli čemu?
P.S. Pokud je díra vysoká 55 cm a na manipulaci potřebujete 20, pak je výška 35 fajn, ale pro akvárium, ve kterém mohou rostliny růst nad hladinu. Takové akva v mém stylu bez filtru, jen na světlo. Vy ale budete potřebovat topítko, protože v domě asi nebudete mít stálou teplotu v zimě. Nebo akva přizpůsobíte předpokládanému rozmezí teplot a půjde to i bez topítka. Navíc, takovéto akva zabudované ve zdi nebude ani nic extra. To pak, když už, mít díru o 20 cm vyšší.
Bohužel šířkou jsme dost omezení, jelikož se jedná o dřevostavbu, už tak je šířka zdi mnohonásobně větší než u ostatních zdí v domě. Vím, že na údržbu musí být místo shora, proto se chci poradit, jak vysoké by akva v tomto případě mělo být, aby byla údržba pohodlná.
Ne nebude průhledovka, vstup bude jen z jedné strany. Z druhé místosti nepůjde vidět.
35 cm šířky je podle mě málo. Musíte mít místo shora, aby se dala provádět údržba.
Projdi si zdejší prezentace, pár vestavěných akvárií tu je.
Jak mám chápat ten vstup jenom z jedný strany? To akvo bude průhledovka, tedy z obou dvou místností se na to akvo budeš dívat.

Dobrý večer,
přišla jsem si pro radu zkušenějších. Stavíme s přítelem dům a přáli jsme si vestavěné akvárium. Projektant nám jej zakreslil do projektu viz obrázek. Dostala jsem na starost věci ohledně tohoto akvária vyřešit a chci se zeptat na radu těch zkušenějších. Velikost "díry" je 200 cm na délku, 35 cm na šířku a 55 cm na výšku. Jak velké akvárium tam vsadit, aby se dala pohodlně dělat údržba a vedle akvária ještě vznikl "prostor" na techniku? Jak velký by tento prostor měl vůbec být? Jak udělat otvírání pro krmení ryb a jak zakrýt prostor pro techniku? Na internetu jsem našla jen akvária se skříňkami a to v tomto případě není možné. Vstup k aváriu bude jen z přední strany. Děkuju za veškeré názory i tipy.
Petra
Starší reakce
Ono jde použít skoro cokoliv. Dřív jsem měl mirelon ve více vrstvách, ale ten se moc slehne a není vhodný. Teď používám polystyren do plovoucích podlah (0,5cm tlustý).
Originální podložky jsou slabší karimatky a já je používám, je to za pár korun. Ale je to asi jedno, slabý (1-2cm) EPS taky poslouží, i ta karimatka. Větší akvária jsem si nechával přivézt s nalepenou fólií a s podložkou

S rovinou samozřejmě počítám. A jak řešíte podložku pod akvárium? Přímo na to určená, nebo třeba karimatka, polystyren? Nehledám nejlevnější variantu jen se ptám
Možná ani pozadí řešit nebudu, za akvem bude tmavá místnost,ale to si vyřeší přítelkyně.

Lamino bohatě stačí, ale musíš to mít pod ním vyrovnané.
S nějakou vzduchovou mezerou kolem počítám. Ještě se zeptám pod akva stačí lamino deska což jen asi 19mm nebo lepší kuchyňská deska?
Nějaký manipulační prostor je prostě třeba, rovněž ten vzduchový polštář není k zahození. Taky je třeba občas přední sklo setřít.
10cm nad akváriem určitě nestačí, spíš tak 50. Řešil bych to tím pozadím, případně by musel být velký kus "stěny" nad akváriem vyklápěcí. Údržba zezadu bude asi pohodlnější, ale musí být do akvária vidět.
Díky.A to k údržbě stačí 10cm?
Asi pro.me bude jednodušší udělat sundavaci pozadí. Ještě o tom popremyslim.
To je hodně dobrá připomínka, údržbu rostlin, odkalení atd. si bez pohledu skrz přední stěnu nedokážu vůbec představit. Hladina se obvykle leskne tak, že i kdybych měl k akváriu shora sebelepší přístup, údržbu bych asi udělat nedokázal

Jako jedinou možnost vidím pozadí za zadní stěnou, které nebude přilepené a půjde snadno sundat.
No, pokud to akvárium nebude průhledové a bude mít klasicky pozadí, tak řada věcí se dělá lépe z té strany, ze které je do akvária vidět - kdyby už jen pozorování ryb při krmení
Aha,myslel jsem že nad akváriem bych nechal cca 2cm mezeru,když z druhé místnosti bude cca 30cm odkryta hladina po celé délce. Proč 10cm? Díky

Á, myslel jsem že nad nádrží bych nechal 10 cm mezeru a tu "zalištoval" deskou (břidlicí), aby z pohledové strany nebyla vidět.
S přesahem desky na příčku taky počítám. Stolek bude svareny přesně na zbývající velikost akvária. Z pohledove strany bude akvárium jako obraz. Díru oblozim, pravděpodobně bridlici. Přesně nevím jak jsi myslel těch 10cm obložení v barvě nábytku
Přítelkyně rybičky měla, takže ví co a jak. takže akvárium ji pořídím a zbytek je na ní. Asi ještě zaplatím filtraci. Akvárium bude mít cca 380L. Přemýšlím o sunsun Hw703a nebo 704a. Co by jsi volil ty. Děkuji
A přítelkyně o tom něco ví? Nedával bych to jen tak jen proto ze chceš udělat radost,následné problémemy můžou byt nepříjemné .
Omlouvám se, ten rozměr jsem před tím přehlédl.
Vzhledem k tomu, že to bude na tak tenká příčka, tedy to vlastně bude stát hlavně na tom, předpokládám masívním, železném stolku bych dolů překlad nedával, jen bych tu desku stolku, na které to bude stát, přetáhl až na tu příčku. A protože manipulaci máš vyřešenou zezadu,nahoru bych nechal klidně jen 10 cm schovaných z lícové strany krycí deskou v barvě nábytku. Ale to máš určitě již namyšleno.
Ahoj,příčka 7,5cm. Překlad nad akvárium bude určitě. A bude k němu přístup z druhé místnosti. Rozměr je 160x40x60
Samozřejmě bude nejvíce záležet na velikosti nádrže a tloušťce zdi. Já bych spíše přemýšlel, zda nebude třeba překlad nad otvorem. A jinak, hlavně nezapomeň na dostatečný prostor pro manipulaci.
Ahoj,chci přítelkyni udělat vestavěné akvárium. Akvaristice vůbec nerozumím. V příčce z Ytongu bych vyriznul díru,za příčku železný stolek, na něj desku s přesahem na zeď. Na desku podložku pod akvárium. Jde mi o to jestli i pod akvárium mám dávat překlad,jak velký otvor,kvůli proudění vzduchu.Akvárium bude velké 160x40x60. Děkuji za rady a připomínky. Honza
Starší reakce
Myslíš normálně černý silikon nanést a nechat to tak? Pořád jsem přemýšlel nad tím jak tak budu lepit písek atd. Ale toto se mi zda jako dobrý a jednoduchý nápad. Děkuji
Mě osobně to přijde zbytečně složité.Není lepší rovné akvárium a ze strany obývacího pokoje použít sádrokartónové desky na zakrytí?
Myslím, že by mohla stačit vrstvička silikonu na lepení akvárií. Nanést na tu vrchní 10cm širokou část a špachtličkou to zarovnat tak, aby měla mírný sklon dovnitř akvária (odhadem okolo 15 stupňů.

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Jak je vidět z obrázku, tak plánuji Akvárium ve zdi. Celé zázemí akvária bude v technické místnosti. A pohledová záležitost jen z obýváku.
Tento otvor. (viz obr. Pohled na díru ve zdi na akvárium v technické místnosti) už mám na čisto hotový.
Jestli někdo řeší proč má akvárium takový patvar, tak to je z důvodu aby hladina z obýváku nebyla vůbec vidět, a nemusel jsem dělat nějak hrozně moc široký rámeček okolo celého pohledu z obýváku. A tím pádem i snižovat výše zmíněný pohled z obýváku.
K problému:(na obrázku vyznačeno fialovou barvou toto nyní řešíme)
Co mám udělat, aby na této 10 cm široké ploše nebyla po napuštění vidět skleněná plocha? S dodavatelem jsem se bavil, aby tato plocha byla trochu skloněna, aby po napuštění mohly bubliny vzduchu pryč k hladině.
Teď babo raď. Mám tuto plochu něčím jakoby obložit, nebo mám na tuto plochu nalepit písek?
Zkuste prosím vznést do mé problematiky své názory, rady.
Děkuji
Starší reakce
Asi největší pozor si chce dát na dostatečný manipulační prostor nad akváriem, pokud to je v nějaké nice. A pokud bude prostor malý, tak nacpat dekorace do akva ještě před zasazením. Já mám akva mezi dvěma místnostmi ve výklenku po dvěřích a je to fakt pecka. Ale samozřejmě jako začínající kutil jsem to dost zbastlil, takže to budu muset předělávat. Chce to se nad tím opravdu pořádně zamyslet a klidně si to nějak nasimulovat na místě laťema atp...
Pokud ma syn mezi obyvakem a koupelnou nosny panel, tak at na bourani zapomene. Pokud o takoveto akvarium stoji, mozna by mohl zvazit prestehovani...
Pokud je tam Ytong, tak akva hluboke (siroke) 25-30 cm nedava smysl, protoze skvirou mezi Ytongem a zadni stenou akvaria to nevycisti! V miste, kde je akva pod stenou musi byt akvarium fixne zasklene i shora, abyste zabranili kondenzaci vody na stene. A hlubsi (sirsi) akvarium bude asi v koupelne prekazet. Nemluve o tom, ze akva musi byt podlozene pevne v cele plose.
Pokud je koupelna z ukamartu, pak je situace dobra - naplanovat kompletni rekonstrukci bytu a zakomponovat do toho zeslabeni steny nad akva (aby se tam dostal), vykonzolovani podstavce a vubec veskere rozvody.
Souhlas, možná tak kdyby jste přistavovali nějakou tu příčku z YTONGU, ale řezat kvůli tomu panel, to by bylo něco a pěkně se ta realizace prodraží. Statik by to měl vidět asi určitě.
Bourat zeď v paneláku kvůli akvárku širokýmu 25cm? To už by snad bylo lepší fláknout to na zeď jako nástěnný akva

...
Díky moc. Já to u sebe dělat nebudu, ale syn si chce nainstalovat v paneláku nádrž mezi obývák a koupelnu a má představu o nádrži cca. 150 cm dlouhou, širokou 25-35 cm, hlubokou také asi 30-40 cm. Hledáme inspiraci a rádi bychom se vyhnuli nějakým trapným nedomyšlenostem. Sám mám standardní akva a o zanořeném do zdi jen posnívám, resp. nemám na to podmínky.
Vaše nádrž se mi moc líbí, je velmi pěkná. S tou hloubkou máte pravdu, měl jsem před lety vysoké 70 cm a je pravda, že to byl opruz něco dělat na dně. Díky a zdravím

Praktickou zkusenost mam - me akvarium je ve stene. Ale spise bych rekl, ze akvarium ma vlastni technickou mistnost a mimo jine je jedna jeho stena viditelna i z jine mistnosti. Bez pristupu k akvariu odjinud si to ani nedokazu predstavit. Mohu i porovnavat, me predchozi akvarium bylo "normalni".
rybicky.net/nadrze/21411&kateg=6&typ=0
Vyhody:
- v pohledove mistnosti nic nerusi, nerusite ostatni pri udrzbe
- v technicke mistnosti muze byt bordel, delate si co chcete
- voda a kanalizace po ruce a nijak to esteticky nerusi
- krmeni nesmrdi v pobytove mistnosti
- dostatek prostoru na vsechno potrebne
- a spousta dalsich vyhod
Nevyhody:
- takto zabudovat akvrium do zdi lze pouze po dobre projektove priprave, tedy v pripade stavby domu nebo jeho rekonstrukce, pripadne kdyz si misto manzelske postele date akvarium, abyste probouranym otvorem z obyvaku videli rybicky
Zaver:
- muzete-li, urcite do toho jdete
- gratuluji, pokud muzete

Nemáte někdo praktické zkušenosti se zabudováním akvária do zděné stěny provozováním z posledních 2 let? Zajímaly by mne Vaše názory na "definitivnost" řešení ve stěně v porovnání s mobilnějším řešením solitérního akvária.
Předpokládám splývající čelní stěnu akvária se stěnou, rád bych věděl, jak se díváte na čištění "zadní" pohledové strany akvária, také mne v minulých komentářích zaujalo krmení z pohledové strany akvária. Je něco, co Vás nenapadlo a překvapilo po zřízení takového akvária? Děkuji všem za tipy

Starší reakce
Urcite pouzij mechenicke vetrani, nejvhodnejsi je vetracek pc. Cim je vetsi, alespon 12cm, tim je tissi a celkove lepsi ucinost. Obzvlast jestli okolni prostory budou slouzit jako ulozny, bych nevahal pouzit vetrani. Presne jak rikas, jako u kuchynskych spotrebicu, dolu a nahoru mrizku a za tu horni schovat vetrak aby foukal ven ze skrine. Jinak pokud budes delat skrin z lamina (mat ze ktereho jsou kuchynske linky) nech si ho ohranit 2mm abs hranou, je mnohem odolnejsi nez 0,5mm papirova. Zajistis si dlouholety hezky vzhled, bez odlupujicich a bobtnajicich hran. A pokud chces jit v prevenci plisni jeste dal, zvazil bych vymalovani prostoru, ktery bude zastaven, malbou s fungicidni prisadou (protiplisnove a antibakterialni malby) protoze jednodusi a levnejsi je prevence, nez odstranovani nasledku

to jsem měl na mysli, něco jako výdech u vestavěného spotřebiče, dole mřížka se vstupem a nahoře výstup.
Pokud by tam bylo krycí sklo (třeba i kvůli rybkám skokanům ...), ono toho odparu pak moc nebude. Mělo by stačit, aby to nebylo celé hermeticky uzavřené, ale aby nahoře měl kudy ten teplý vzduch utíkat (a dole někudy nasávat).

no právě, že zatím není nijak odvětrána, plánuji to tak, že nádrž bude vlastně zapuštěna ve stěne (jakoby ve skříni) a jde mi to, že k určitému odparu docházet bude, tak jestli neřešit nějak odvod těchto vodních par a tepla? Větráček mi to max. rozvíří. Bude to vypadat podobně jako na fotce, jen bude sladkovodní
Tak pokud bude dobře odvětraná nádrž nebude v prostoru nad ní docházet ke kondenzování vlhkosti. Určitě bych ale raději použil mechanické rozpohybování vzduchu než nějaký chemický odvlhčovač.
nejde mi primárně o odvětrání nádrže, ale spíše toho prostoru nad ní, kde se bude kondenzovat odpařená voda a bude tam relativně teplo, tak aby mi tam nezačala plíseň
Zakládat nová témata lze až od statusu "stálý uživatel".
Co se odvětrání týče tak pokud bude nádrž zabudovaná nějaké aktivní větrání bych použil (např. počítačové větráčky). Hodně také bude záležet na použitém druhu osvětlení, případně na krytu.
Dokáže mi někdo poradit, pokouším se založit nové téma, i když jsem registrovaný, tak nelze.
Mám dotaz/problém: Budu stavět nové akvárium délka cca 300cm, objem 500-600litrů, chtěl bych ho mít zabudované ve stěně ( podobný materiál jako kuchyňská linka), jak to bude s vlhkostí a odparem, nebylo by potřeba zřídit nějaký větrák, odvlhčovač nebo jak toto vyřešit?
Starší reakce
0
02.05.14 08:48 Zeppelin37 Dobry den, chcel by som zrealizovat akvarium do nabytkovej steny a chcem sa poradit so skusenymi akvaristami.
Nabytok je umiestneny pri obvodovej stene orientovanej na severozapad. Je to v rodinnom dome.
Je to riesene tak, ze nad potencionalnym akvariom je zavesena nabytkova skrinka. Medzi hornou castou akvaria a spodnou hranou zavesenej skrinky je manipulacny priestor cca 30 cm. Tento priestor bude uzavrety, dal som tam namontovat vyklopne dvierka na piesty.
Jedna sa mi hlavne o to ci sa na stene nebude kondenzovat vlhkost a nebude plesniviet, pretoze tam nie je riesene ziadne otvetranie.
Jedine vetranie by bolo mozne ak by som tam umiestnil mensie akvarium o vyske 50 cm (vyska akvaria napr. juwel rio 180 alebo ambiance 101), potom by bola medzera mezdi hornou hranou akvaria a spodnou hranou vyklapacich dvierok cca 1 cm. To by bol priestor na odvetranie. Dalej by boli medzery po okrajoch cca po 1 cm, pretoze dlzka stolika (stolik je zabudovany v nabytkovej stene) pod akvariom je 103 cm. (dlzka setov akvarii je 101 cm).
Otazka je ci by to stacilo na dostatocne odvetranie.
Dakujem

Starší reakce
Záleží na váze budoucího akva. Já mám to své ve zdi (600l), přes tunu to má určitě, podložené jedním ocelovým "účkem" a jedním "téčkem" oba průměr 10 cm a ještě na tom nějaká deska (nevím jak se to jmenuje, obsahuje to nějaký kámen slepený betonem), kvůli rozložení váhy... Na to je třeba hlavně brát zřetel, že to bude zatížené non-stop třeba tunou dalších 20 let...
ytong je drahy,stacil by porfix ten je o tretinu lacnejsi.
Dobrý večer, nemá někdo nějaké informace, zkušenosti, odkazy na prezentace či vebové stránky o dání akvária přes stěnu, že přední část akvária bude jen na dívání se, a v zadní technické místnosti bude vše co se týče akvária, filtry atd. Nyní mám mezi obývákem a technickou místností 18 cm zeď.
Starší reakce
Já tedy ani na tom odkaze nenašla žádné vestavěné akvárium ve zdi. Všechny jsou zabudované spíš ve skříni...nebo mají podstavec...
Starší reakce
příčku mám ze sádrokartonu a má to tu výhodu, že se tím dá hrubý otvor zmenšit a zakrýt tak třeba vrstvu písku a prostor nad hladinou.
Díky za tipy...
Jinak vlhkost mě trápit nebude, protože tam je okno.
Teplo taky ne, protože terčáci rádi teplíčko, aspoň tolik neprotopím.
Kdybyste někdo narazil na nějakou prezentaci, fotky, cokoliv...... vždyť víte :o)
Jen maličkost - Ytong se píše s tvrdym, takhle mi to trhá uši

Vzduchovou mezeru bych nedělal. Já osobně bych udělal tu příčku z Ytongu 75 (padesátka se používá maximálně na obezdění van atd.) Pod akva stačí taky s přehledem Ytong. Není zapotřebí to kombinovat s porothermem.
No jsem ted ve druhaku na stavarne takze to neber moc vazne : Pricku bych udelal z itongu 5cm pak 1cm vzduchovou mezeru a znova 5 cm intong (vzduchova mezera kuli odhlucneni) . A pod akvatiem bych to vyzdil porothermem s tenkou sparou 1mm kuli zvysenemu tlaku , a hlavne zjisti na jakym strope to stoji popripade zavolej statika preci jenom akva bude mit cca 650kg. A splynuti s akvem ? Kolem akvarka bych to oblozil bridlici , aby zasahovala i treba 3-4cm pres akvarko

Nevím jaký máš interiér, ale asi bych celou stěnu obložil zpředu dřevem - laminem a tím bych to srovnal na milimetr se sklem. Ještě větší mazec by byla kombinace lamina a skla - třeba pískovaného a podsvětleného LED. Ta 100 Ytong Ti postačí pokud to bude jako židle s nějakou výztuhou uprostřed.
Jenom tu část pod akva bych vyzdil min. na 30 cm. Přece jenom 450 l plus váha skla, plus případná dekorace, bude vážit od pul tuny nahoru.
Nekde jsem videl prezentaci nadrze ve zdi, vzadu male technicke zazemi a co si pamatuju problemy, ktere zminoval, tak to bylo hlavne teplo od vybojek a celkove vlhko v technicke mistnosti.
Jeste takhle "z placu" me napada, ze by bylo mozna dobre vyresit krmeni zepredu.
Ale jinak to zazemi zvlast, pokud je ta moznost, je urcite super - mit vsechno haraburdi, privody vody atd. bokem ma snad jenom vyhody

jasně, zepředu se bude odehrávat jen koukání a chlubení... zezadu všechno ostatní. Jen bych potřeboval zkouknout nějaká jiná konkrétní řešení, abych později nelitoval až uvidím nějakou parádní vychytávku, která mi ulehčí práci.
tak to jo, v tom případě bych asi nad nádrží zepředu udělal co nejtenší příčku, aby se do nádrže dalo líp dostat ... to vlastně můžeš zezadu i vyhřívat? ... no jo, Ty se máš

Můj prozatímní záměr je asi takový:
Příčka z Itongu (cca 10cm). Pod nádrží zděný pult z Itongu - součást příčky. Z profilu to vlastně bude taková židle na které bude sedět nádrž. Ten pult cca 2m, tedy 1,5m akva a vedle ext. pomalý filtr.
Jinak zadní technickou část nikam schovávat nebudu, příčkou vznikne malá komůrka právě pro tyto a jiné špinavé účely :o)
příčka asi nebude 50 cm široká? ... takže stejně musíš řešit hlavně zu "technickou" zadní stranu ... myslím si, že prostě v té zadní místnosti kovová konstrukce a přikryto (zakomponováno) do nějaké obývací stěny ... vzít v úvahu zahřívání - čili vyřešit proudění vzduchu ... a hlučnost motorků ... pokud si chceš opravdu pohrát, tak bych to umístil celé na výsuvné kolejnice, abys mohl případně líp dělat zásahy do nádrže - ty kolejnice mohou být samozřejmě oddělávatelné nebo zakryté podlahou či aspoň kobercem ... ale střílím od boku

Chystám se založit novou nádrž - 150*50*60 (450L) pro terčáky.
Budu doma v jedné místnosti dodělávat příčku a akva chci do ní umístit.
Tzn. jedna pohledová strana a zezadu technické zázemí.
Protože tady na fóru jsem moc technických řešení nenašel, zkouším to takhle.
Otázky, které se mi honí hlavou: Itong nebo sádroš? Jak nechat nádrž zepředu splynout se zdí? A spousta dalších.....
Pokud byste měli nějaké tipy, odkazy či nápady, budu vděčný.
Starší reakce
Zásada č. 1) Nikdy a za žádných okolností nevěř prodavačům ve zverimexu. Ať už je to sklorex, petshop, nebo cokoli jiného!!!
Zásada č. 2) Věř zkušeným. Radí dle svých vlastních nejlepších zkušeností. Kdybych je neposlechla, tak se podívej do mé prezentace, jak by dnes rybičky živořili ve 3 a 10 litrech vody...
Zásada č. 3) Když už se chceš něčemu věnovat a chceš, aby to fungovalo, načti si potřebnou literaturu (web, knihy). Tady nejde o tvé peníze ale o živ= tvory!
Ještě jsi nedopadla, teprve asi dopadneš. Ta zářivka 35W na 140l při hloubce 80cm-nenech se vysmát i s prodavačem Sklorexu.
Bylo tu podobné vlákno, jedna soudružka se prostě rozhodla, že si někam prostě strčí ryby a kdyby jí to dvacet lidí vymlouvalo, pořád hledala cestičku jak to udělat a ošidit a bylo jasné, že si stejně udělá co chce. Zrovna jako ty... Skaláru můžeš mít i naplocho v pěkném kulatém popelníku ve 3cm vody. Ale trápení to je a mysli si co chceš... Že někdo dovede slušně hovořit o něčem co prodává, neznamená že tomu musí extra super rozumět - to je prostě obchodník. Já taky prodávám - sice něco jiného - ale třeba ti dokážu vykládat o mikroskopu který máme v katalogu a třeba tě i přesvědčím ke koupi a přitom si doteď nepamatuju rozdíl mezi achromatickým a planachromatickým objektivem a všechny informace mám jen z prospektu..
Vzrostlá Skalára má na délku řekněme 15 cm, takže při šířce akva 21 cm (navíc předpokládám vnější rozměr, takže uvnitř je 19 cm) se jen tak tak otočí. Takže Skaláry NE, NE a ještě jednou NE. Prosím tě, buď rozumná. Prosím, nedělej to.
K tomu akvárku je nutné přistupovat jako k MINIAKVÁRKU a tomu přizpůsobit výběr rybek. Hloubka akvárka (výška vodního sloupce) problém není. Ale i tak bych to radši udělal tak trochu jako paludárium a horní třetinu nechal "na suchu" jenom s rostlinkama vystupujícíma nad hladinu. S vodním sloupcem řekněme 50 cm máš zhruba 70 l čistého objemu. Nad to když pověsíš dvě 75cm zařívky (celkem 50 W), tak budou i středně náročný rostlinky spokokojený.
Co se týká rybiček, tak při půdorysu 19x80 cm bych se nebál hejna např. 8 menších Pancéřníčků (např. Pandy). Nahoře bych nechal prohánět hejno 15 nebo klidně i 20 Teter neonových. Pokud tam bude dost rostlinek, tak to bude fungovat a mohlo by to i slušně vypadat.
Zdravím,chci vám jen napsat, jak jsem dopadla. Koupila jsem zářivku 35W a nový filtr. Byla jsem ve sklorexu. Prodavač tomu fakt rozuměl, musím uznat. Ptala jsem se ho na ty skaláry. Řekl, že být můžou. Tím chci jen říct, že všichni ti,co si myslí, že to je týrání zvířat, ať jdou někam. S betama v akvaristice souhlasím, ale tohle je z trochu jinýho soudku. Nechápu, jak někdo může soudit, když neviděl.To akvárium teď po rekonstrukci vypadá fakt nádherně...
Starší reakce
No jo,jenže já v létě svítím max 4 hod denně a v zimě 9 (a mám nízkou sazbu). Je to holt specifická nádrž, která má denního světla docela dost a tak jen přisvěcuji. A taky pokud potřebuji svítit přes 100W, tak je jedno jaký zdroj je spotřebuje, nebo u vás máte zvláštní sazbu na zářivky? To by potom kilo železa bylo těžší než kilo peří.
120W halogenových žárovek sežere ročně elektřinu za 2000 korun (provoz 12 hodin denně). Zářivky by spotřebovaly elektřinu za 500.
S některými argumenty lze souhlasit, s některými polemizovat. Záleží také na tom jakou máš sazbu za elektřinu (a hned to je někde jinde), pořizovací hodnota v porovnání s krytem - zanedbatelná, psal jsem pouze o 60W žárovkácha a ne 150W,a také hlavní podstata je prosvítit krycí sklo, plovoucí rostliny a sloupec vody v 70cm, a hlavně- navíc mně to zapadá do interiéru.Tím z mé strany polemiku na toto téma končím.

Zakoupit lze v každém krámu se svítidly, cena 150CZK za reflaktor včetně žárovky. Zabudováno mám nad boky nádrže na špaletách okna, ty píšeš že máš nad nádrží 30cm, to musí bohatě stačit. Mám je v provozu roky a zatím necítím potřebu měnit. Cena 1 60W halogenové žárovky je cca 110,- CZK.
Yirka napsal: Ony ty waty musíš v určitém množství do nádrže pustit nezáleže na zdroji. Watty světla. Ještě záleží na tom, kolik elektrické elergie celkem spotřebuje zdroj světla.
Příklad:
Halogenová trubičková 500W žárovka vydá 10 000 lumenů světla.
12 000 lumenů vydá 150W MH výbojka. Zářivky mají podobnou účinnost jako výbojky.
Jinak řečeno, halogenová žárovka sežere čtyřikrát víc elektrické energie než zářivka nebo výbojka! Obyčejná žárovka na tom bude ještě hůř.
Tak díky, zas jsem o něco chytrřejší...

A prosím tě v čem je máš zabudované? Jak často je musíš měnit a na kolik tě to tak zhruba vyšlo? I s tím sětlem? A kde jsi je koupil? Díky moc

Ryby ano, skalara ne. Videla jsem podobne akvarko dlouhe asi 2m sirka tak 15cm a vyska as 20cm (od oka), byly v nem black molly. Normalne tam zily a meli i miminka. Takze mensi ryba se tam urcite v pohode vejde. Bezne akvarium o rozmerech 25x25x50 je taky provozuschopne, treba s pavima okama. Ja v nem mam platy a funguje bezvadne. Takze sirka problem neni, pokud tam das primerene velke(male) ryby. Treba Endlerky

No, víš, ona není žárovka jako žárovka. Já jsem psal o žárovkách halogenových R7s(což jsou takové oboustranné trubičky), aby se dal prosvítit vyšší sloupec vody. Ony ty waty musíš v určitém množství do nádrže pustit nezáleže na zdroji.
Já bych tam dal strašilky. Krásná zvířátka, a nenáročná. Ne snad proto, že by se nenašly ryby, co by tam žít mohly, ale proto, že bych si pokaždé, když bych dlouhým klackem šťoural v akva, nadával.
No, souhlasím s tím, že žárovky strašně žerou energii. Ale na druhou stranu jsem se dneska byla ptát v akvaristice a mám tam prý dát dvě 25W zářivky. Což mi i s celým krytem a světlem vyšlo na 1700Kč

. Do teď jsem tam měla 15W a vpoho, jen rostinám se tam moc nedařilo (kromě zákrutichy). Takže fakt nevím.... asi budu muset zajet do Brna. Protože ta slečna nevypadala na odbornici. Tak teda nevím. Potřebuju teda dvě 25W zářivky, z čehož prý plyne i délka 80 cm, což se mi tam tak tak vejde. Existují kratší 25W zářivky? Nevíte někdo?

... žárovkami akvaristi už asi 30 let nesvítí ... je to strašné mrhání energií.
Jak už jsem psal mám podobné AQ, naštěstí o trochu širší(35cm), v něm roční skaláry a ty mají nyní na délku kolem 13 a na výšku kolem 17cm. Pomalu si přeju,aby už přestaly růst. Takže spíš ne. Co se týče svícení, celý sloupec bez problémů prosvítím 2x 60w halogenovou žárovkou z boku. Cena osvětlení včetně žárovky 300CZK. Jsou to takové ty reflektory na osvětlování budov, soch a pod. Myslím,že je to i na pár starších fotkách v mé prezentaci. Pokud máš zájem napiš vzkaz, ofotím to lépe.
Tak jsem našel to foto,je to fotkač.16 v prezentaci. Vypadá to tmavší, ale to je kvůli aranžmá fotografie.
verča napsal: ... ti co si myslí, že to je týrání zvířat, tak ať nesoudí, když neviděli! Ryby jsou tam v pohodě. Chci se zeptat, jestli je blbost dávat tam skaláry. Ta hloubka by jim měla vyhovovat a tu šířku bych tak tragicky neviděla, ne?
Kriste pane, ty se ještě ptáš na skaláry?! TO AKVÁRIUM NENÍ VHODNÉ, není to jenom můj názor!
Chápeš, že nejdůležitější rozměr pohybu pro ryby je PLOCHA, hloubka je až druhá. Těm rybám tou malou šířkou ukradneš jeden ze dvou nejdůležitějších rozměrů. Dokážeš si představit, že by ti někdo zůžil pokoj ve kterým žiješ na chodbu, ve které bys mohla chodit jenom tam a zpátky?
Díky lidi za reakce. Nad akvárkem mám 30 cm, takže to tak hrozný neni. Jsem fakt ráda za jakej koliv názor (tím nemyslím, ať tam dám žáby nebo ještěrky) a ti co si myslí, že to je týrání zvířat, tak ať nesoudí, když neviděli! Ryby jsou tam vpohodě. Chci se zeptat, jestli je blbost dávat tam skaláry.Ta hloubka by jim měla vyhovovat a tu šířku bych tak tragicky neviděla, ne? Zásadní dotaz je ale ohledně osvětlení... Jaký doporučujete??? Pls. i rozměry. Díky

Když by tam byl nějaký ten teplomylný živočich, tak ten bude rád za hodně světla, hlavně když ho bude hřát. Takže se světlem by problém nebyl. A k údržbě - ta část s "teráriem" by měla takové ty zašupovací dvířka, takže údržba by už byla vpohodě...
Nojo, ale tady jde o hloubku jenom kvůli světlu a údržbě, největší problém je tady ta placatost.
Když to vezmu čistě teoreticky, tak řeky bývají hlubší jak nějakých 81 cm. Takže sloupec vody by vadit neměl

Ale neberte mě za slovo, to je čistočistá teoretická úvaha...
Mě tak ještě napadá, když by se vzadu vyrobila umělá stěna s orchidejema a nějakýma sukulentama a verca by si pořídila nějakého gekončíka, nebo podobnou malou ještěrku, tak ten by tam mohl být spokojený

Nebo dole vyrobit akvárko, velikost dejme tomu 81 x 21 x 30 tam mít rybičky a nad tim zbude prostor 81 x 21 x 51 a tam může být také nějaké zvířátko, kterému to nebude vadit, nebo čistě jenom rostlinky. Prostě takové malé paludárko

Cha a nebo si to "akvárium" nechat, vlepit tam přepážky a udělat z něj vnější biofiltr pro nové praktické hezké akvárium dle požadavků rybek, rostlin a majitele

xxsharkxx napsal: ... proč hned odsoudit ...Šmarjá, pokud trochu respektujeme ryby jako živé tvory kteří taky mají nějaké potřeby tak je nemůžeme dát do takového monstra! Jistě, ony by tam DOKÁZALY ŽÍT, ale pokud jim MÁME MOŽNOST poskytnout lepší prostředí tak to udělat MUSÍME. Jenom odporný bezohledný člověk by tam choval ryby...
Napadlo mě jak to akvárium jednoduše předělat na téměř ideální - odříznout přední stěnu, zkrátit jí a vlepit jí nahoru. V akváriu se dnem 82x82 a výškou 21 cm se budou cítit jako doma - život na mělčině je přirozený. (pořád by bylo jenom pro malé rybičky)
Ve svislých šachtách ryby nežijí!!!
zrovna neonka je docela malá rybka a myslim těch 20 cm šířky by ji zase takovej problem dělat nemělo.Nikde neni praný že tam budou terčovci atd.tak proč hned odsoudit za nemožnost chovu rybek v takové nádrži.Řekl bych že i paví očka by si nedělaly těžkou hlavu s prostoru.Tady je jedinej problem a to je ta výška akvária.
Díky tomu, že ho mám přece jen o něco širší mi v něm bezvadně prospívají skaláry, neonky tam mám taky,-skaláry si jich v tom sloupci ani nevšimnou.
no udržba a zakládání bude problém ale myslím že neonky by se tam dali dát nebo ne?
Já bych hned neházel flintu do žita...
Evidentně nemáte ponětí, jak se takové akviško "provozuje". Já mám jakési ponětí o podobném "akváriu" o výšce "pouze" 70 cm, a proto mohu s plnou vážností Verce doporučit: "Hoďte tu flintu do žita tak daleko, jak dohodíte!".
Takže něco z praxe a vlastní zkušenosti.Ta výška je neřešitelná, sám mám 70cm a kdybych zakládal znovu, šel bych alespoň o 5cm níže, protože zakládání byl problém, jakákoliv úprava znamená ponoření po rameno. Ještě že už je zavedené a údržba je opravdu minimální. Jinak na pohled a pro některé ryby je to super.
Obrazové zkušenosti lze tedy čerpat u mne:http://rybicky.net/nadrze/3242
a dále i u kolegů:Artognov, Pekule,Pejpr viz prezentace.
rybicky.net/nadrze/2777
rybicky.net/nadrze/2361
rybicky.net/nadrze/4068
Určitě jsou zde mezi nádržemi i další. Pokud se chceš dále na něco konkrétního zeptat, klikdně zavzkazuj.

Slepené akvárium kvalitně odříznout? Nevím,který odvážný sklenář by se do toho pustil.
Plazové mají terária široká normálně...
Nebo ne žabky, ale nějaký plaza, nebo takovýhle podobný zvíře. Ti většinou maj vysoký a úzký "akvárium"
dej si tam krevetky ne?ale fakt odrizno kousek z vrchu akvarija
20 cm je málo i na žabky...
Jestli to neni průhledové akvárko, tak bych z toho vyrobila spíše paludárium s nějakýma tropickýma žabkama. Třeba to, co je v pražský ZOO v restauraci hnedka někde u vchodu, tak to je úplně úžasný, tam by sis mohla vzít inspiraci.
Potom je rada, jestli nepůjde cca 20cm z výšky u sklenáře odříznout.za optání nic nedáš.Jáá bych osobně udělal spíše za předpokladu že to půjde 2 akvárka.
Já bych hned neházel flintu do žita. Podle mne pokud máš nad akva dostatek místa, tak tam dej silný světla a do akvária si zasaď vodní rostliny, filtr bych neřešil, udržba bude složitější, ale pořid si na sazení rostlin sazečku, chvíli trvá než se s ní naučíš pracovat obratně, ale pak to de celkem v poho. Pro ryby samozrejmě zcela nevhodné

Ahoj, naprosto Ti rozumím, také jsem si chtěl pořídit "obrazové" akvárium, protože mám díru mezi kuchyní a obývakem. Má naivní představa byla 100x10x70cm(dxsxv), naštěstí máme šikovného provače v Hornbachu a když jsem mu nastínil své představy, tak na mě vyvalil oči, jak na idio*a a zeptal se mě, jestli jsem ryby ochoten pokaždé vylovit a obracet, aby mohly plavat taky na druhou stranu

a že to pak stejně nikdy nedokážu vyčistit. No, tak jsem slevil z estetických představ a koupil u něj Juwel Rio125 a je to pohoda a udržba je taky bezproblémová. Sice mi to nevyplňuje díru ve stěně tak, jak jsem si představoval a v kuchyni jsem tím zabral stůl, který měl být na kafíčko, ale musím říct, že mi ušetřil spostu trablů, vcelku neřešitelných trabů.
Ať se daří.

Těžko radit ... takovéhle akvárko bude vždycky spíš pro zlost, než pro radost ... kolik máš prostoru nad ním?
Tohle akvárium je dobré možná tak na pěstování nějakých tropických rostlin co potřebujou vysokou vlhkost vzduchu. Jako akvárium je nepoužitelné ze spousty důvodů, hlavně je to VELICE nevhodný rozměr pro ryby, je problém prosvítit tak vysoký sloupec vody.
Pokud ho budeš vyhazovat, pak bych tě požádal, abys ho NEPRODÁVALA někomu kdo by ho mohl použít jako akvárium. Pokud by se vyhazovalo tak bych ho radši rozřezal, aby se vyloučila možnost, že ho někdo použije jako akvárium.
kup si zeriav

Na sadenie rastlin je taka vecicka a na tie kamene nieco take ako sa pouziva pri vareni na uchitenie masa,(dufam ze vies co myslim),inac neviem ako ...

Ahoj,prosím potřebovala bych nutně poradit! Mám ve zdi akvárko o výšce 82 cm, délce taky 82cm, ale šířce pouze 21 cm (předem vám říkám, že mám těžký problémy dostat se ke dnu...

) Zajímalo by mě kompletně všechno. Ryby, rostliny, ale hlavně filtrace a osvětlení.Taky není jednoduchý odsád detrit a kameny tam pouze hážu.Budu vděčná za jakoukoliv radu, protože s tím chci něco dělat. Moc děkuju

Starší reakce
já ho ve zdi mám a mám nad ním asi 30cm prostoru na manipulaci. Větrání sem nakonec moc neřešil-ono přes to krycí sklo stejne moc vzduchu neprojde-takže ta mezera mezi zdí a akvárkem úplně stačí(0,5cm). Ta mezera tam určitě musí být-jinak tam to akvárko nenapasuješ - a prý se i to sklo trošku vyboulí. Pod akvárko sem vylil nivelační hmotu a položil 2cm hobru.
35 je strašně málo! Takovéhle akvárium musí být dostatečně "široké", aby se tam vešla spousta rostlin, aby nebylo vidět moc skrz a aby ty ryby měly taky nějaký "svůj prostor", kam by se mohly schovat! 50 je podle mě minimum, lépe 60.
rozmery delka 130 cm, sirka 35 - 45 cm podle presahu a hloubka dle sirky cca 40 cm
Takže jak placaté akvárium celkově bude?
Mne zajima spis technicka/ stavebni priprava: kolik mista musi byt na akvarkem, jaké musi být odvětrání, jaky material mezi zed a akvarium, dela je nekdo na miru v okoli Prahy /MB....
Jinak idea je z jedne strany licovat se zdí (koupelna) a z druhe dat trchu do prostoru cca 10-20 cm (vice mista tam nebude)
V tom akváriu v odkazu je vyjímečně povedené "pozadí". Možná nejlepší z doma dělaných co jsem zatím viděl.
Takže v 1 místnosti bude lícovat se stěnou a v 2. bude "do prostoru"?
Kdyby to bylo tak, taky by se tahle situace mohla využít k tomu to akvárium udělat vyjímečně hluboké třeba 70 nebo 80 cm (myslím kratší rozměr dna), záleží na tloušťce zdi, ve 2. místnosti by vypadalo jako úplně normální akvárium. Jinak takovýhle rozměr bývá nepraktický.
Ptám se jen tak, zkušenosti s tím nemám.
Tak to nevím, kde jsi hledal ... Takových nádrží je na netu dost a dost ...
www.akvarko.cz/… Napadla mne idea zabudovat akvarium do zdi mezi 2 mistosti. Nikde jsem o tom informace nenasel (ani net, ani literatura). Ma s tim nekdo zkusenosti: na co si dat pozor, nezapomenout, co jo/ co ne?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3987x