Mapuliho vyjádření:
Jsem rád, že se tu strhla takováto diskuze. Věřím, že většinu z vás bude zajímat, jak to doopravdy je. Vezmu to pěkně od podlahy. Samotnou akvaristikou se zabývám cca 15 let, chovem krevetek cca 2,5 roku. První krevetky jsem si pořídil od J. Dvořáka na IX. Mezinárodní výstavě Aqua - Terra (Ostrava, září, 2007, DK Vítkovice). Tedy jsem si od něho pořídil následující druhy: C. red crystal (80,-/kus), C. simoni simoni (25,-/kus), Neocaridina palmata (hnědá forma) (30,-/kus), Neocaridina zhangjiajiensis var. White (bílá perla) (40,-/kus). Část těchto krevetek uhynula do jednoho týdne, zbytek mi přežil a za pár týdnů samičky začaly nosit vajíčka. Asi za rok jsem měl několik desítek krevetek, které jsem rozprodal chovatelům především z Ostravy a blízkého okolí. A pak se mi zase pár krevetek narodilo, něco jsem si nechal do chovu, zbytek prodal. Chtěl jsem je rozšířit i mezi ty chovatele, kteří neměli to štěstí koupit si je od J. Dvořáka, který, jak všichni víte, s chovem a prodejem krevetek skončil. Tak to šlo až do podzimu minulého roku. Řekl jsem si, proč nezkusit chovat více druhů krevetek a tak jsem si pořídil více akvárií, které jsem samozřejmě vybudoval jako krevetkária (bez akv. rybek). Nastala otázka, kde sehnat v Ostravě, příp. v blízkém okolí krevetky. Kdo hledá, najde. Na výstavách, burzách a na internetu jsem si samozřejmě zjistil kontakty na chovatele krevetek a po domluvě jsem si od nich několik desítek kusů zakoupil. Za pár dní mi několik samiček opět začalo nosit vajíčka, pár se mi jich podařilo odchovat. Ale jak všichni víte, např. krevetky C. red a black crystal rostou mnohem pomaleji než méně náročné druhy. Začali se mi ozývat kamarádi chovatelé (akvaristi), kteří chtěli ode mne krevetky koupit. Bohužel nejsou z Ostravy, bydlí v menších vesničkách v okrese Bruntál. Znovu jsem kontaktoval chovatele krevetek a požádal, zda by mi další prodali. Samozřejmě prodali a velice ochotně. Mé peníze jim tedy „nesmrděly“. Ke kamarádům jsem musel zajet autem, takže jsem si k ceně krevetek přirazil nějakou tu desetikorunu, aby se mi vůbec vrátilo to, za co jsem zaplatil za benzín, který samozřejmě není zadarmo (bohužel). Jelikož rád tvořím webové stránky, ať už pro sebe, nebo pro známé, vytvořil jsem si webovky o krevetkách
shrimps.ic.cz . Postupně jsem získával kontakty na další chovatele, akvaristy, obchodníky, překupníky,… kteří se zabývají prodejem akv. rybek i krevetek. Podařilo se mi získat Palmaty var. blue ze středních Čech, C. japonica z Jižní Moravy, Neocaridina denticulata var. Red fire z Bruntálska, Neocaridina denticulata (přírodní - divoká forma) z Hlučína. Poštěstilo se a samotný předseda akva. družstva mi nabídl, že mi může dovézt ze zahraničí tyto druhy krevetek: Caridina sp. Tiger, Neocaridina sp. mandarine (orange shrimp), Neocaridina ninja blue bee. Jezdí tam 1x za 14 dní a vždycky se mi ozval, zda chci, aby mi znovu dovezl tyto druhy. Objednal jsem si je od něho jen 2x – úmrtnost těchto krevetek byla značná. Zajímavé, také mu mé peníze „nesmrděly“. Krevetky Black crystal a C. simoni simoni jsem dále a pravidelně kupoval od pana Hřivňáka. Sám dobře věděl, že mám své stránky, na kterých krevetky prodávám a že je tam mám samozřejmě o desetikorunu dražší, je to logické, kdo by to zadarmo dělal? NIKDO. Opět se mi začali ozývat chovatelé nejenom z Ostravska, ale i z Brna, Prostějova a dokonce i ze vzdálenějších měst. Byli ochotni si pro ať už mé odchované, či od jiných chovatelů zakoupené krevetky přijet. Čím to asi bude? Že by přezdívkou MAPULI? Určitě ne, ale asi stránkami
shrimps.ic.cz , které mohly udělat ně pár lidí dojem, ale třeba se mýlím. Pak jsem kupoval C. red crystal od dalšího chovatele (nebudu ho tu jmenovat, abyste se do něho nepustili
) a zase mu peníze „nesmrděly“ . Za tu dobu, co jsem nakupoval, prodával se mi samozřejmě také podařilo a stále se daří několik desítek krevetek pravidelně odchovávat. Takže si mohu troufnout říct, že 50% krevetek, které prodám, je mých a polovinu odkoupím od úspěšnějších chovatelů, kteří mají více zkušeností a více prostorů pro své nádrže. Kladu si nyní otázku, tak proč vlastně mi je pravidelně „PRODÁVALI“, když věděli, že je prodávám dále (malou část z toho jsem si ale vždycky nechal pro svůj chov). Věděli, že mám na to svůj web, věděli, že je jednou za čas vozím akvaristům z malých vesniček, věděli, že ti, co bydlí kousek od Ostravy si pro ně ke mně zajedou. Obávali se snad toho, že jim představuji snad nějakou konkurenci? Jim, kteří jich prodají tisíce a já jen několik desítek kusů? Cituji výrok mých dodavatelů krevetek: „Každý si vydělává, jak umí“. Původně jsem to zde zmínit nechtěl, ale když už jsem se rozepsal, tak mne těch pár řádků nezabije. Ozval se mi cca před měsícem jeden polský chovatel, akvarista beztak jak vy říkáte překupník. Chtěl ode mne koupit 1500 ks krevetek (500 ks ve třech druzích), volal mi na mobil přímo z Polska. Samozřejmě, jsem mu vysvětlil, že se tím neživím, že to mám jen jako hobby. Ale kontaktoval jsem přímo pana Hřivňáka, a předal mu kontakt (e-mail, tel. číslo) na polského chovatele, aby si mohl díky „Polákovi“ přijít na pěkné peníze. Vyšlo by to cca na 75.000,-. To je už slušný přivýdělek, nemyslíte? Ale o tom se tady nezmínil, ani mu to nevyčítám, chápu to
. Ale jestli tento obchod uskutečnilo, to nikdo netuší, ani mne to nezajímá, ale přál bych mu to, když už se tomu chovu tak oddaně věnuje. Je škoda, že se zde do mne opřel, když jsem byl jeho pravidelný odběratel (snad nejsem jediný). Myslím, že jsem tuto situaci uvedl tímto článkem na pravou míru. To, že někdo něco koupí a prodá o nějakou korunu dráž je v současné době samozřejmostí. Jinak by akvaristiky (kamenné obchody ani internetové obchody) fungovat nemohly. Sami dobře víte, jaké jsou ceny krevetek např. v Praze, Brně a v jiných větších městech. Tím, že jsem hledal chovatele, kteří chovají, dovážejí a prodávají různé druhy krevetek, jsem si vytvořil docela slušnou nabídku cca 8 druhů krevetek, které se třeba v Moravskoslezském kraji velice těžko shánějí a myslím, že nejenom tam. Chovám a odchovávám třeba i již zmíněné „bílé perly“, které snad nikdo v republice k prodeji nenabízí. Nikdy a nikoho jsem do prodeje nenutil, každý se sám dobrovolně a svobodně rozhodl, že si za mnou zajede a koupí 1, 2, 3 nebo snad i všech 8 druhů krevetek. Komu se to „NELÍBÍ“, no tak ať si ty krevetky sežene tím, že bude jezdit po republice a shánět chovatelé jednotlivých druhů a nebo, že si je nechá poslat ze zahraničí a tím za ně zaplatí stále „tvrdou“ měnou. Na závěr chci velice poděkovat všem, kteří se mne v této diskuzi zastali a kteří uvažují cca stejně jako já. „Pozn.: Prodejem akv. rybek jsem se nikdy nezabýval, ani je neprodávám, chovám je jen pro svou vlastní potřebu a kvůli tomu, že z nich mají naše malé děti radost. … a vo vo v o tom to je!“ Mapuli