Dotyčná v úleku z anatomického faux paux zmihla...tak to trochu rozvedu
Kupodivu není první, která hlásá, že samci závojnatek mají řitní otvor jeden, zatímco samice dva...Svého času při školení zaměstnanců jedné firmy se mi dostala na toto téma taková přednáška, že jsem jen kulil oči...
No a tak jsme si to s dotyčnou vysvětlili...pochopila, že tomu fakt tak není...
Romane a Norberte...admini Rybičky. net, jsem rád, že jsem vás pobavil svým předchozím údivem nad tím, že by samice závojnatky měla mít dvě řitě...ale trochu jse se zděsil - toto je z "rybičkového" atlasu u hesla závojnatka čínská...Samička má v okolí řitní oblasti dva řitní otvory a sameček jen jeden...Pak se nelze divit, že se čas od času objevují hlasatelé podobných stupido myšlenek...
...stejně jako se dají najít navíc na mnoha webech.
Internet je plný opisovačů, takže ty blbiny se opisují skoro všude mimo Rybičky. I když pokud se podíváte do vyhledavače, tak mám dojem, že to dokonce Rybičkami začalo...
Mimo Akvarista.cz, kde Rudolf Schönbach potvrzuje, že o závojnatkách toho fakt ví dost, aby se nenechal zmást a také nemátl ostatní
Takže tedy pro ty kteří chtějí poznat pohlaví závojnatky bez toho, že by si uřízli ostudu...
Pohlaví ryb poznáme podle následujících znaků či příznaků:
a) Ryby se v nádrži honí. Můžeme předpokládat, že ryba vepředu je samice. Ryba, či několik ryb za ní jsou samci.
b) Bližším pohledem zjistíme, že ryba vepředu je v břišní části objemnější. Toto nám opět potvrzuje samici. Ryby za ní jsou štíhlejší. To potvrzuje samce.
c) Pokud se jedná o ryby z jednoho chovu (příbuzné) mívají obvykle samci delší ploutve než samice. Pro ryby z různých chovů (nepříbuzné) toto nemusí platit.
d) Při bližším pohledu zjistíme, že ryby mají třecí vyrážku, samci výraznější, samice slabší nebo žádnou. Tato třecí vyrážka vypadá jako drobné, bílé bradavičky na žaberních víčkách a na prvních paprscích prsních ploutví. Především bradavky na prsních ploutvích (mezi chovateli nazývanými "pila") jsou typickým znakem dospělých samců a to i mimo dobu tření. V této době jsou sice méně patrné, ale jsou tam vždy. Samice je nemají. Mimo dobu tření, kdy jsou méně výrazné, nechají se poznat celkem dobře následujícím způsobem. Připravíme si silnější zdroj světla, rybu vylovíme síťkou, podržíme pod světlem a sledujeme první paprsek prsních ploutví. V mokrém stavu se lem prvního paprsku na světle leskne. Pokud je tento lesk nepřerušený, jedná se o samici. Pokud je lesk přerušovaný drobnými bradavkami, je to budoucí třecí vyrážka samce. Někdy je k přesnému určení třeba brýlí či lupy.
e) Samice má řitní otvor vystouplý ve tvaru malého kladélka (1-2 mm). Je lépe patrné zvláště u starších samic, které se již vytíraly. Samec má řitní otvor naopak "utopený" ve tvaru malé prohlubně.
Podle výše uvedených znaků a příznaků můžeme spolehlivě určit pohlaví ryb. V případě, že se některá ryba nedá určit, může se jednat o neplodného jedince.