Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Levný „provizorní“ kryt

 

Články » Levný „provizorní“ kryt   Vytisknout tuto stránku 

Levný „provizorní“ kryt

Publikováno: 17.12.2010 • Autor: © Jurasek • Rubrika: Osvětlení

Občas se tu řeší jak co nejlevněji udělat kryt na akvárko, tak pokud by to náhodou někoho zajímalo, tak tady je jednoduchý návod na kryt, zejména pro studenty a další akvaristy, kteří mají hlouběji do kapsy. Nejedná se o nějaký kryt na úrovni, hlavní výhody krytu jsou cena a rychlost výroby a zvládne ho i člověk, který není manuálně zručný.

K výrobě jsem použil zbytky plovoucí podlahy, desku z palety a dřevěný hranolek. Akvárko má hloubku 30 cm, deska měla šířku 1,8 cm, takže jsem nařezal lamely podlahy na 34 cm, ať tam jsou 4 mm jako rezerva.

Zbytkové balení plovoučky, třeba nekompletní, nebo poškozené jdou bez problémů koupit od 49 korun v různých hobbymarketech jako jsou obibaubachy. V některých jde koupit i krycí deska z palet s podlahou, pak je výhoda, že je to v jednom kusu a nemusí se to skládat (což ale není žádný problém).

Takže když máme složenou a nařezanou horní desku na kryt, tak na delší kraje připevníme (přišroubujeme nebo přilepíme) desky, které budou tvořit čelo krytu. Místo čelních desek můžeme použít i uřezanou lamelu z plovoučky, potom je ale vhodné dát do rohu nějaký hranolek na zpevnění. Když hezky poprosíte, tak někteří pracovníci na pile nařežou i tu podlahu na přesné míry. Nedělají to rádi, ale někdy se nechají ukecat.

F

Takhle vypadá kryt po právě popsané fázi. Je na něm udělaný „had“ „hňupolepem“, já používám lepidlo od Soudalu, je celkem levné a dobře drží. To lepidlo je tam pro přilepení alobalu (nebo parotěsné folie s hliníkovou vrstvou nebo tapety...), abychom získali více světla ze zářivek.

FF

Alobal zarovnáme pár milimetrů před koncem krytu a přelepíme nějakou lištičkou, aby se náhodou netřepil a netrhal. Ovšem není to nutné, jen je to pojistka :-)

F

 

Až doteď nevadily žádné malé nepřesnosti, teď je ovšem potřeba si dát pozor na měření. Na čelní desky připevníme hranolky, které budou opřené o akvárko a kryt ponesou. Je potřeba je dobře odměřit, aby seděli na akvárku rovně a stejnoměrně ho zatěžovaly. U tohoto krytu jsem je lepil, hlavně proto, že venku byla hrozná zima a nechtělo se mi ven pro vruty a vrtačku :-)

F

Když jsme si pohlídali tyto hranolky (šly by použít i podstatně menší, tohle se mi holt někde válelo doma, tak je to takové hamatné a zbytečně velké.

Teď už je skoro hotovo a můžeme připevnit osvětlení. Vzhledem k tomu, že jsem měl pořízené kuchyňské osvětlení, tak padla volba samozřejmě na něj. Navíc nepatří mezi nejdražší světla (ale chce se to podívat nejlépe v elektru, obibaubach bývá dražší, pokud netrefíme na akci). Vzhledem k topení trubic a elektroniky jsem do krytu pro jistotu vlepil ještě dva hranolky v místě ukončení zářivek, aby tam byla vzduchová mezera.

FF

Vzhledem k tomu, že original úchytky na přišroubování zářivek bych asi jen tak nenašel, tak jsem světla taky přilepil (pro změnu PU lepidlem od Den Bravenu)

Teď je kryt hotový a zbývá jen položit na akvárko. Vzhledem k použitým světlům musí mít krycí sklo. Nejedná se o světla vlhkuodolná.

V případě, že na akvárku není krycí sklo, a ani skleněné výztuhy na položení skla, tak můžeme sklo položit na dřevěné hranolky. V tom případě ale musíme ty hranolky nějak natřít nebo nalakovat, aby vydržely ve vlhku. Nebo můžeme použít plastové "elka", profily, které dáme místo hranolků na opření.

Boční čela u tohoto krytu nejsou záměrně, protože kolem krycího skla se nějaká vlhkost dostane vždy a aspoň máme kryt dostatečně větraný. Navíc můžeme bokem sypat rybičkám krmení bez nutnosti jakékoliv manipulace s krytem.

Ve finále vypadá kryt na akváriu asi takto:

F

Pokud si troufneme na předřadník a patice, může být stejný kryt i takovýto

F

Z původního záměru, že kabely půjdou v lištách a na volnou stranu se dá boční kryt nějak sešlo, pořád je tam jenom provizorní kousek tapety. Ani krabici s vypínačem, nebo aspoň kouskem čokolády jsem tam ještě nedal, tak to vypadá partyzánsky. Nicméně účel to splňuje, jen to není moc estetické. Ale předřadníky jsou venku, takže odpadá část starostí s topením krytu a můžu směle použít předřadníky bez odolnosti proti vlhku.

Když si to nakonec spočítáme, tak dostaneme toto:

Podlaha 49-99
Hranolek 19
Alobal, tapeta max 50
Předřadník od 129
hotové světlo 250-300

Tento kryt má několik kladů a protikladů, ale v cenové kategorii a složitosti zhotovení na tom vychází poměrně dobře.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 17.12.2010 Upraveno: 17.12.2010 Přečteno: 2687x

Schválili: Bob66 *** 07.01.13 • romant *** 18.01.14 • Jarka *** 18.01.14 • slavko *** 27.06.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
10.01.2023*****Jak na osvětlení akvária?288x
16.02.2013*****Celková repase krytu s osvětlením993x
20.11.2018*****LED zářivky - tip od elektrolempla pro jiné elektrolemply603x
13.03.2012*****LED osvětlení akvarií - III.4128x
22.10.2012*****Výroba reflektorů na zářivky1280x
17.05.2017*****Jednoduché noční osvětlení s regulací intenzity a barevného tónu381x
19.12.2010*****Jednoduché osvětlení na malé akvárko2627x
16.12.2010*****Noční LED osvětlení6005x
09.11.2014*****Univerzální ovládání osvětlení1362x
13.10.2012*****Kryt na akvárium s LED osvětlením2147x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/568-levny-provizorni-kryt-